HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#241 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 02. 14. 16:05

Idézet: Bendegoose - Dátum: 2007. febr. 14., szerda - 15:54

no én azt szeretném, hogy párhuzamosan működjenek 1 IP címmel, dualband legyen,

Ez érdekesség, túloldali eszköz mit szól hozzá, vagy mi a konkrét elképzelés? Mert sok ilyenről még nem hallottam, legfeljebb 2 okos switch közt 2 uplink kábel...

Redundancia miatt nem kell aggódni, nem ennek lesz baja úgysem :-)
Make love not Wor.

#242 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 14. 16:10

ha a tuloldalon van olyan eszkoz ami tamogatja az aggregated link-et akkor mehet.
ha meg arra gondoltal, hogy direktbe kotsz ket gepet, akkor meg a halozati hid a megoldas.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#243 Felhasználó inaktív   Bendegoose 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 14. 16:19

Idézet: charlie - Dátum: 2007. febr. 14., szerda - 17:10

ha a tuloldalon van olyan eszkoz ami tamogatja az aggregated link-et akkor mehet.
ha meg arra gondoltal, hogy direktbe kotsz ket gepet, akkor meg a halozati hid a megoldas.

én arra gondoltam, mível ez egy FIleServer, hogy a fizikailag 2 hálókártya, bedugva a switchbe 2 portba, de a system 1nek látja őket, lényeg, hogy párhuzamosan múködnek 1 IP címe van csak a gépnek, és 2x olyan gyors a háló...
nemtom ez érthető-e így

a kérdés mit hogyan kell configolni a win2k3-ban, hogy ez működjön...

Thx,
Üdv,
B.

#244 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 17:20

ilyet nem fogsz tudni csinalni
ehhez eloszor is kene olyan switch ami egyaltalan tamogat ilyet (nos, ez nem a parezres otthoni kategoria...) nomeg ahhoz, hogy ehhez a masik oldalon ne egy switch legyen, hanem egy sz.gep (foleg windows) meg feljebb emeli az arat...
felejtsd el.
ilyet Te otthonra nem tudsz (hacsak nem vagy miller, es zsebbol kifizeted a parszazezres 3com switcheket...)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#245 Felhasználó inaktív   Red 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 17:36

Idézet: Bendegoose - Dátum: 2007. febr. 14., szerda - 16:54

volna itten 1 Intel SE7230nh1-e server alaplap amiből FileServer lett építve, win2k3 fut rajta.

az alaplapon 2 db gigabites hálócsati lehetőség van.

no én azt szeretném, hogy párhuzamosan működjenek 1 IP címmel, dualband legyen,

itt leirjak, hogy mi mindent lehet csinalni az inteles halokartyaval.

De mint irtak masok is, a tuloldalnak is tamogatnia kell ezt a szolgaltatast. Otthonra szerintem felesleges, de pl. egy cegnel, ahol sok adatot kell mozgatni, kell a redundancia...ott valoszinuleg rendes switchre is tellik :)

Teaming

#246 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 18:14

Idézet: szaki - Dátum: 2007. febr. 10., szombat - 12:39

nekem nem mindegyik router tipusnal sikerul az ilyen probalkozas.

Melohelyen pl. 0-as tartomanyt hasznalunk, de egy csomoszor kell uj AP/routert bekonfiguralnom, azok alapertelmezett IP-je meg ugye altalaban 1.1.
Ilyenkor jon jol, hogy a halokartyahoz tobb IP-t is hozza lehet rendelni, es nem kell allandoan a gepem IP cimet babralnom.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: nyunyu 2007. 02. 14. 18:28 -kor

#247 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 18:25

Idézet: Bendegoose - Dátum: 2007. febr. 14., szerda - 16:19

én arra gondoltam, mível ez egy FIleServer, hogy a fizikailag 2 hálókártya, bedugva a switchbe 2 portba, de a system 1nek látja őket, lényeg, hogy párhuzamosan múködnek 1 IP címe van csak a gépnek, és 2x olyan gyors a háló...
nemtom ez érthető-e így

Szervered vinyo alrendszere ki tudja egyaltalan tolteni a gigabitet?

Addig felesleges gondolkozni a teaming-en...

Szerkesztette: nyunyu 2007. 02. 14. 18:27 -kor

#248 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 21:21

Ezt a lehetőséget trönkölésnek (trunk vagy bonding) hívják, és a switchnek is ismerine kell a metódust, másképp szvsz nem fog menni.

#249 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 02:24

Hellosztok!

Egy másoknak valszeg triviális kérdésem lenne. Kellene egy Ethernet hálót kihúzni két pont között, aminek a távolsága kb. 320-350méter. CAT5 kábelen menne a cucc, tudom, hogy ez gyakorlatilag majdnem háromszor akkora táv, mint amit átvisz a cucc. Kicsit kisérleteztem is, kb. 120méter az amin még átmegy, de mi a biztonság kedvéért 100méterben határoztuk meg a távolságokat, mert eléggé erősen zajos ipari környezetben megy a kábel.

A kérdésem az, hogy mivel lehetne meghosszabbítani a hálót. Egyelőre két lehetőséget mondtak, az egyik, hogy bridgelem. Erre ajánlották, hogy fogjunk valami kisebb switch-et vagy ilyen cuccot, és 100 méterenként tegyünk be egyet. Ennek van értelme ? Nekem eléggé gánynak tűnik a megoldás. A másik ami lenne, az a repeaterek használata. Ezeket a cuccokat nem ismerem, és nem is nagyon találtam ilyen kütyükre árat. Megoldásnak jobban hangzik, viszont erre meg azt olvastam, hogy nem igazán egészséges többet betenni, mert elöbb-utóbb gondok lehetnek.

Mivel ilyen távot nem kellett áthidalni, ezért nem tudom sajnos a megoldást. Megköszönném, ha valaki adna tippet, hogy milyen megoldással lehetne a legmegbízhatóbban átvinni ezt a távot. A sebesség kevésbé lényeges, mert a rajta zajló forgalom az eléggé alacsony, viszont folyamatos kell legyen, és a kábel sajnos CAT5 kábel, mivel ezt húzták be.

Előre is köszi!
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#250 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 02:33

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 2:24

még átmegy, de mi a biztonság kedvéért 100méterben határoztuk meg a távolságokat, mert eléggé erősen zajos

megoldás. A másik ami lenne, az a repeaterek használata. Ezeket a cuccokat nem ismerem, és nem is nagyon találtam ilyen kütyükre árat. Megoldásnak jobban hangzik, viszont erre meg azt olvastam, hogy nem igazán egészséges többet betenni, mert elöbb-utóbb gondok lehetnek.

Mivel ilyen távot nem kellett áthidalni, ezért nem tudom sajnos a megoldást. Megköszönném, ha valaki adna tippet, hogy milyen megoldással lehetne a legmegbízhatóbban átvinni ezt a távot. A sebesség kevésbé lényeges, mert a rajta zajló forgalom az eléggé alacsony, viszont folyamatos kell legyen, és a kábel sajnos CAT5 kábel, mivel ezt húzták be.

Ha optika nem lehetséges, oszt télleg kábel adott, akkor szopószorzó tényező, és marad a switch.

Igazából a kérdés is érdekes, mert maga a switch az repeaternek felel meg, külön ilyen repeater vackot még BNC-s időkben illett emlegetni.

Switch nem gányolás, meg mást nem tudsz csinálni, de switcből indul az épületből, majd 90 méterenként switch, akkor az 3 switch útközben, meg egy a végén. 5-4-3-2 szabály még működhet is.
Make love not Wor.

#251 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 05:08

Koax?

Elmeletileg maximalisan 185m lehetett egy szegmens repeater nelkul, gyakorlatban elvitte a 300m-t is, ha egyben volt a jofele kabel.

Szerkesztette: nyunyu 2007. 02. 17. 05:20 -kor

#252 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 05:15

Esetleg wireless bridge-ek valami jofele iranyitott antennaval megbolonditva.

De a wirelesst nem preferalom, ha nem muszaj.

Szerkesztette: nyunyu 2007. 02. 17. 05:22 -kor

#253 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 08:47

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 2:24

Hellosztok!

Egy másoknak valszeg triviális kérdésem lenne. Kellene egy Ethernet hálót kihúzni két pont között, aminek a távolsága kb. 320-350méter.

Ne gányolj, ne szivasd magad!  Optika kell oda. Nem olyan drága dolog már.

#254 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 22:16

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 3:33

Ha optika nem lehetséges, oszt télleg kábel adott, akkor szopószorzó tényező, és marad a switch.

Igazából a kérdés is érdekes, mert maga a switch az repeaternek felel meg, külön ilyen repeater vackot még BNC-s időkben illett emlegetni.

Switch nem gányolás, meg mást nem tudsz csinálni, de switcből indul az épületből, majd 90 méterenként switch, akkor az 3 switch útközben, meg egy a végén. 5-4-3-2 szabály még működhet is.

A kábel már adott, mert volt nekik ott. BNC-s időkben emlegettem, UTP-vel még ekkora távon nem foglalkoztam. Ezért is gáz. Tehát ezekszerint valami kisebb ócsó switch a legjobb megoldás az átviteli problémára, ezek szerint nincs valami céleszköz.

Jahh, én is abban reménykedem, hogy ennyi még belefér switchből. Azt tudom, hogy nem egészséges sokkal többet rárakni. Ezek szerint marad ez a megoldás. :up:

#255 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 22:19

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 6:08

Koax?

Elmeletileg maximalisan 185m lehetett egy szegmens repeater nelkul, gyakorlatban elvitte a 300m-t is, ha egyben volt a jofele kabel.

Koax-on gondolkoztam én is, csak már behúzták a kábeleket, így kész tények elé állítottak. Wirelesst nem eröltetném, a biztonság az egyik, a másik, hogy egy eléggé zajos környezetben van, elég nagy macera lenne.

#256 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 22:22

Idézet: pgyafi - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 9:47

Ne gányolj, ne szivasd magad!  Optika kell oda. Nem olyan drága dolog már.

Jó lett volna az optika, eleinte ez is volt az ötlet. Aztán kiszámolták maguknak az árát, állítólag kaptak egy kisebb agyvérzést, és úgy döntöttek, hogy mi majd megoldjuk UTP-vel, oszt behúzták a CAT5 kábelt. :( És ez még mindig jobb, mert eredetileg RS485-ot akartak behúzni, hogy mi majd oldjuk meg azon a dolgokat. Alig tudtuk lebeszélni, hogy ne egy RS232-RS485 átalakító után soros porton keresztül akarják, hogy toljuk az adatokat. :omg:

#257 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 11:59

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 22:22

Jó lett volna az optika, eleinte ez is volt az ötlet. Aztán kiszámolták maguknak az árát, állítólag kaptak egy kisebb agyvérzést, és úgy döntöttek, hogy mi majd megoldjuk UTP-vel, oszt behúzták a CAT5 kábelt. :(

A fene tudja, hogy milyen a melód, de ilyenkor vonogatni szoktam a vállam, meg lerakni eléjük a lanépítés ISOját, amiben nem nagyon ajánlanak ilyen hosszú dráútot.
Make love not Wor.

#258 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 15:38

Nehéz kérdés, mi most örököltünk egy ilyen hálózatot.
Naná, hogy a szervertől ~100 méterre kellett az új végpont másik épületben, de kiderült, hogy switchelték, és végül elég volt 25 méter kábelt beépíteni.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#259 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 18:02

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 12:59

A fene tudja, hogy milyen a melód, de ilyenkor vonogatni szoktam a vállam, meg lerakni eléjük a lanépítés ISOját, amiben nem nagyon ajánlanak ilyen hosszú dráútot.

Igazából a móka az, hogy engem nem is érintene a kábelezés, és a háló építése, mivel mi csak a rendszert visszük amihez kell. Ott az informatikusoknak kellene ezt megoldani, de egy válrándítással lerendezték, hogy őket nem érdekli. A megbízó ideges, a fővállalkozó meg tanácstalan, mert ő nem ért a LAN hálózatokhoz, így annak ellenére bekaptuk, hogy ki volt kötve, legyen valamilyen LAN mire visszük a tutit.

#260 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 18:18

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 18:02

Igazából a móka az, hogy engem nem is érintene a kábelezés, és a háló építése, mivel mi csak a rendszert visszük amihez kell.

Na, szopassuk egymást, meg dógozzunk más helyett precízen verzió. Mert ha rádugod, oszt nem műxik, akkor nem teheted szét a kezed. Másik fele a lanra teszi szét a kezét, mondván dráút van, nem értik mi a nem jó. Ilyenkor meg aztán mondhat az ember szabványt, észérveket, úgyis lesz majd valaki főnök, aki jobban ért hozzá, oszt oldjátok meg. Legfeljebb beszámolsz  :(
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.