HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#261 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 20. 09:47

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 18:02

Igazából a móka az, hogy engem nem is érintene a kábelezés, és a háló építése, mivel mi csak a rendszert visszük amihez kell. Ott az informatikusoknak kellene ezt megoldani, de egy válrándítással lerendezték, hogy őket nem érdekli. A megbízó ideges, a fővállalkozó meg tanácstalan, mert ő nem ért a LAN hálózatokhoz, így annak ellenére bekaptuk, hogy ki volt kötve, legyen valamilyen LAN mire visszük a tutit.

Vastag koax 10Base5? 500 m athidalhatosag 150Mbit/s az elérhető maximum.

Ah mar van utp, de probaljatok ere menni. Az UTP egyben van behuzva vagy darabokban? Mert lehetseges meg egy megoldas egy béreltvonali átvitel. Ekkor az utp kvazi telefonvonalkent funkcional es ket bereltvonali eszkoz kell a ket vegere (igaz draga).

pld: Nokia BB256k baseband modem.

Vagy egy VDSL modem par alkalmazasa. pld Zyxel P-841C VDSL Pont-Pont megoldás

Szerkesztette: szaki 2007. 02. 20. 10:09 -kor

Az informatika atok de jo hogy van.

#262 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 22:31

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 19:18

Na, szopassuk egymást, meg dógozzunk más helyett precízen verzió. Mert ha rádugod, oszt nem műxik, akkor nem teheted szét a kezed. Másik fele a lanra teszi szét a kezét, mondván dráút van, nem értik mi a nem jó. Ilyenkor meg aztán mondhat az ember szabványt, észérveket, úgyis lesz majd valaki főnök, aki jobban ért hozzá, oszt oldjátok meg. Legfeljebb beszámolsz  :(

Pontosan ez van. A baj csak az, hogy a kábelt behúzták, hogy megy-nemmegy őket nem érdekli. Ők bekötötték amit kértünk, megcsinálták a hálót, szerintük. Az, hogy nem megy már nem érdekli őket... Okosabb mindig van, meg van mindig az, hogy az a megoldás ami jó az meg túl drága. Aztán megy a csodálkozás, hogy hogyan lehet az, hogy 300m-en nem megy át a háló... Mindegy. Szerencsére már körvonalazódik, hogy milyen lehetőségek vannak, úgyhogy valami lesz. :)
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#263 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 22:39

Idézet: szaki - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 10:47

Vastag koax 10Base5? 500 m athidalhatosag 150Mbit/s az elérhető maximum.

Ah mar van utp, de probaljatok ere menni. Az UTP egyben van behuzva vagy darabokban? Mert lehetseges meg egy megoldas egy béreltvonali átvitel. Ekkor az utp kvazi telefonvonalkent funkcional es ket bereltvonali eszkoz kell a ket vegere (igaz draga).

pld: Nokia BB256k baseband modem.

Vagy egy VDSL modem par alkalmazasa. pld Zyxel P-841C VDSL Pont-Pont megoldás

Gondolkoztam ezen is, a gond, hogy a CAT5 már be van húzva, ezzel kell operálnom, mert egy gyárban nem megy csak úgy ez a kábelhuzogatás. Ennek a kábelnek a behúzása is 2 hónapba telt mire megoldották.

Elméletben fel van bontva 100 méterenként a kábel, azért mert meggyőztük őket, hogy a 300métert nem viszi át egyben a háló.

A VDSL-elt néztem én is régebben.

ZyXEL P841-25 VDSL bridge előfizető oldali (Annex B) (P841-25->P84125ISDN)
VDSL bridge előfizető oldali, ISDN vonalra

ZyXEL P841C VDSL bridge központ oldali (Annex B) (P841C->P841CISDN)
VDSL bridge központ oldali, ISDN vonalra

Ahogy nézem itt kell egy központi, és egy kliens oldali modem. Ezek összesen olyan 50 rugó lenne, ha nem válna be a switches ötlet, ez lenne a megoldás, ráadásul ez ahogy nézem 1-1.5km-re is jó lenne. A kérdés csak az, hogy ezt hogyan rakom UTP kábelre ? Mert itt ISDN vonalra hivatkozik, tehát kell valami carrier, nem ? (Sorry, ha hülyét kérdezek, ilyet még bottal sem piszkáltam még. :) )

#264 Felhasználó inaktív   ec-1752 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 21. 08:37

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 23:39

Ahogy nézem itt kell egy központi, és egy kliens oldali modem.

Igy van.

Idézet

Ezek összesen olyan 50 rugó lenne, ha nem válna be a switches ötlet, ez lenne a megoldás, ráadásul ez ahogy nézem 1-1.5km-re is jó lenne.

Itt egy hasonló eszköz:
http://www.alliedtelesyn.co.uk/site/files/.../ATMC601602.pdf
Ez esetleg egy kicsivel lehet hogy kevesebbe kerül, bár nagy különbség nem hiszem, hogy van az árakban.

Egyébként ezek a vdsl eszközök akkor jönnek elsősorban szóba, amikor hagyományos telefonvezeték már van kiépítve, és a sávszélességigény nem túl nagy.  Ekkor szinte minden más megoldástól olcsóbb ezeknek a dobozoknak a használata.

Idézet

A kérdés csak az, hogy ezt hogyan rakom UTP kábelre ?

Egy érpárra kell rákötni az utp kábelben, egyszerűen ennyi.

Idézet

Mert itt ISDN vonalra hivatkozik, tehát kell valami carrier, nem ?

Nem kell hozzá semmi, elég az üres drót.  Igazából itt az isdn megemlítése csak annyit jelent, hogy az eszköz isdn vonalon is  használható, de ez nem feltétele a működésnek.  A másik cucc, amit említettem az előbb, nem használható isdn vonalon, csak a 'hagyományos' telefonnal működik együtt. Persze 'üres' vonalon, mint esetedben az utp kábel, mindkettő működik.

#265 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 23. 02:04

Kedves Mindenki!

Szombaton egy rendezvényről kéne átvinni képet és hangot egy toronyirányt 1.8km távolságban lévő helyre, ahol ugyanezen képet ki kellene vetíteni, a hangot pedig kihangosítani. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ezt megoldani... (a videó számítógépre vitelét egy TV-tunerrel elintézzük)
A probléma az adó és a vevő közötti kommunikációval van...
Gondolkodtunk routerekben, de ekkora távhoz elég sok router kéne, és akkor egyre nagyobb a hibafaktor, meg annyi routerünk nincs is. Ha vennénk (csinálnák??) hozzá antennát, akkor mennyiből lehetne mondjuk 1 v. 2 WLAN routerrel ezt a távot áthidalni?
A sima netkapcsolat lehet, hogy túl lassú lenne (512KB, max. 1024 feltöltést tudnánk chello-val szerezni, de az ott nincs, ahonnan adni kéne; nem tudom ADSL-ben mi van).
Van valami olyan megoldás, amivel valami belső hálózattal, vagy mikrohullámmal meg lehetne ezt oldani (egy nap, reggeltől estig)? A rendezvény költségéből némi finanszírozás elképzelhető, tehát eszközök vásárlására, hálózatbérlésre van lehetőség.

Milyen lehetőségek vannak?

Köszönöm a segítséget!

Gergő

#266 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 02. 23. 11:31

Idézet: fgege - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 2:04

Szombaton egy rendezvényről kéne átvinni képet és hangot egy toronyirányt 1.8km távolságban lévő helyre, ahol

De jókor van kitalálva. Péntek dél van, addig kb. összerakni, kipróbálni sem tudod. Aki garantáltam ért hozzá, az meg lehet nem adja magát occsón.

Két gép közt wlan, ha rálátás van, akkor tökeccerű, egy AP egy rendes antennával, rá kártáyról egy másik antennás csatlakozik, aztán windows médiaenkódert tolnék az egyik gépre, azt pofátlan egyszerű, használni, másikról meg mediaplayerrel csatlakozni. Szoftveres részét két gép közt otthon is ki bírod próbálni, esetleg ha megmondod helyileg merrefelé van, akkor súghatok.

Ha eszközeitek nincsenek, de van netes up meg downlink, akkor két gép közt pld. hamachi VPN, aztán azzal csalakoztok a médiaenkóderhez, de adhatok streaming szerverre is logint, akkor leshetik 2ezren amerikából simán :-)
Make love not Wor.

#267 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 11:31

Vagy miért nem sima valami URH-s műsorszórással...
Make love not Wor.

#268 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 13:31

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 11:31

De jókor van kitalálva. Péntek dél van, addig kb. összerakni, kipróbálni sem tudod. Aki garantáltam ért hozzá, az meg lehet nem adja magát occsón.

Két gép közt wlan, ha rálátás van, akkor tökeccerű, egy AP egy rendes antennával, rá kártáyról egy másik antennás csatlakozik, aztán windows médiaenkódert tolnék az egyik gépre, azt pofátlan egyszerű, használni, másikról meg mediaplayerrel csatlakozni. Szoftveres részét két gép közt otthon is ki bírod próbálni, esetleg ha megmondod helyileg merrefelé van, akkor súghatok.

Ha eszközeitek nincsenek, de van netes up meg downlink, akkor két gép közt pld. hamachi VPN, aztán azzal csalakoztok a médiaenkóderhez, de adhatok streaming szerverre is logint, akkor leshetik 2ezren amerikából simán :-)

Hát az időzítés tényleg szuper... Ilyenkor szoktak nekem szólni ;)
Térkép: http://maps.google.com/?ie=UTF8&z=16&ll=47...020084&t=h&om=1
Az egyik gép a Horog utca-Szállás köznl van, a másik meg a Szent László téren.
A következőt gondoltuk... Van egy TV-tuner kártyám, azt megeszi mint webkamerát pl. a Skype... Arra tá tudok dugni egy kamerát, amivel veszik fel az eseményt.
A két helyszín között kb. 1000m van... (de egy templomtoronyba fel tudjuk rakni a routert pl.)
WLAN routert párat tudunk szerezni (2-t biztosan, de akár többet is), esetleg hozzájuk antennát venni (de nem tudom milyet kéne, és hol tudok még ma)...
Esetleg a routereket sorba lehetne kötni... Aztán ha a hálózati kapcsolat megvan, akkor nem tudom mit érdemes használni... Azt mondod Windows Media Encoder? Megnézem milyen...

#269 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 14:29

Idézet: fgege - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 13:31

Aztán ha a hálózati kapcsolat megvan, akkor nem tudom mit érdemes használni... Azt mondod Windows Media Encoder? Megnézem milyen...

Ha meg van a hálózat. Médiaenkóder a legtutibb, az királyság, ingyé MStől, csókolom, amit az kiküld a MediaPlayer bírja fogni.

De routerekkel csak szopolni fogsz, ha még életedben nem láttál olyat. Mármint nem az otthoni bedugom működik, hanem ilyen kliensmód/bridge meg egyéb összepárosítások.

Antennábül ezek jók, de kell hozzá még kábel, esetleg pigtal kábel. Bár nem értem hogy amit lassan anyagra költesz, abból valaki akár oda is mehet, aztán megcsinálja. Aztán ellesed jól, jövő héten haverral összerakod, legközelebb Te csinálod. Ebből már csak kapkodás, meg idegbetegség szokott lenni. De reggelig még sok idő van, olvasgass hálózatos topikot, napi kérdés a pont-pont kapcsolat, néha sikerül, néha hónapok múlva sikerül.
Make love not Wor.

#270 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 14:43

Azért a vasút is beleszól, tehát mindenhol magasan kell antennázni.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#271 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 17:09

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 14:29

Ha meg van a hálózat. Médiaenkóder a legtutibb, az királyság, ingyé MStől, csókolom, amit az kiküld a MediaPlayer bírja fogni.

De routerekkel csak szopolni fogsz, ha még életedben nem láttál olyat. Mármint nem az otthoni bedugom működik, hanem ilyen kliensmód/bridge meg egyéb összepárosítások.

Antennábül ezek jók, de kell hozzá még kábel, esetleg pigtal kábel. Bár nem értem hogy amit lassan anyagra költesz, abból valaki akár oda is mehet, aztán megcsinálja. Aztán ellesed jól, jövő héten haverral összerakod, legközelebb Te csinálod. Ebből már csak kapkodás, meg idegbetegség szokott lenni. De reggelig még sok idő van, olvasgass hálózatos topikot, napi kérdés a pont-pont kapcsolat, néha sikerül, néha hónapok múlva sikerül.

Eredmények: 13HUF ért (bruttó) lehet kapni 16(vagy 18?)dB-es antennát a Wlan-ok kft-nél (http://www.wlan-ok.hu), azt mondták, hogyha van rálátás, akkor 1000m-re is elvisz, de Pesten nem annyira (tehát lehet, hogy nem megy). Azt ígérték, hogy ha nem megy mégse, akkor sértetlen állapotban visszavihetem. Erre az esetre van nettó 36-ért 5GHz-es eszköz (antenna: 15e, + átalakító: 21e), ebből kell két oldalra, azaz összesen bruttó 86HUF. Azt mondták ezzel már biztosan fog menni (fogjuk rá, hogy van rálátás).
A routerek bridge-ként való összekapcsolását tényleg nem csináltam még... valóban érdemes lenne rendesen begyakorolni :)) Az ember nem tudhat mindent, meg mindig van mit tanulni.
Az, hogy pedig valakit megbízzunk az ügylettel, és olcsóbb lenne... Kit bízzunk meg?
Mert kilyukadtam egy céghez, aki mikrohullámos internettel foglalkozik, és 300e+ÁFA-ból akarták megcsinálni reggel 9-től délután 6-ig az összeköttetést 20Mbit-en.
A fenti 86e-es megoldásra 54Mbit-et igértek.
De a végén nem lett az egészből semmi... Lefújták.
Azért köszi a tanácsokat!

#272 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 17:27

Idézet: fgege - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 17:09

Mert kilyukadtam egy céghez, aki mikrohullámos internettel foglalkozik, és 300e+ÁFA-ból akarták megcsinálni reggel 9-től délután 6-ig az összeköttetést 20Mbit-en.

Teljesen korrekt ár!  Valszeg értenek a dologhoz, nem ma kezdték.
A 86e-ből 54mbit meg humbuk, örültél volna a stabil 1mbitnek is. Mert ugye antennák szép dolgok, de beleszámoltad-e, hogy más ill. mások is vannak az éterben?

#273 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 17:37

Idézet: fgege - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 17:09

Az, hogy pedig valakit megbízzunk az ügylettel, és olcsóbb lenne... Kit bízzunk meg?

De a végén nem lett az egészből semmi... Lefújták.

Ejj, előbb kiderül akkor van nekem jóféle Cabletron szettem, még kőccsön is adnám. A 300 küvecses ár az elég merész, ennyiért egész napos online közvetítést tudunk adni nettel együtt.

A 86ezres megoldás az anyagköltség, tehát utána a cucc megmarad. Ebből viszont 54 megabit csak az eszközre van írva, stabil 2-vel menni is fog, de 20 felett semmi esetre sem, még a szomszédig sem biztos.

Viszont közvetíteni 2 megabit bőven elég, ha legközelebbre kell, aztán időben szólsz, akkor egésznaposban 60+FA összegig bezárólag megoldunk mi itt mindent.
Make love not Wor.

#274 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 17:58

Idézet: pgyafi - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 17:27

Teljesen korrekt ár!  Valszeg értenek a dologhoz, nem ma kezdték.
A 86e-ből 54mbit meg humbuk, örültél volna a stabil 1mbitnek is. Mert ugye antennák szép dolgok, de beleszámoltad-e, hogy más ill. mások is vannak az éterben?

Ebből valszínű vérprofi módon kihúznak két tornyot, számlával, HIF engedéllyel, oszt haccóljon. Végül is így is lehet, de ha egyik helyre kérek csak mikrós netet ideiglenes jelleggel, akkor is olcsóbb, így a két mikrós net VPN-el pláne. Aztán akkor nem csak közvetlen link van, hanem net is  :D
Make love not Wor.

#275 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 19:19

Mivel egy főközpont területén van mindkét helyszín, a bérelt vonal lett volna a legideálisabb megoldás, de azt is időben kellett volna indítani.
A sportközvetítések is így mentek annak idején.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#276 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 21:16

Idézet: ec-1752 - Dátum: 2007. febr. 21., szerda - 9:37

Igy van.

Itt egy hasonló eszköz:
http://www.alliedtelesyn.co.uk/site/files/.../ATMC601602.pdf
Ez esetleg egy kicsivel lehet hogy kevesebbe kerül, bár nagy különbség nem hiszem, hogy van az árakban.

Egyébként ezek a vdsl eszközök akkor jönnek elsősorban szóba, amikor hagyományos telefonvezeték már van kiépítve, és a sávszélességigény nem túl nagy.  Ekkor szinte minden más megoldástól olcsóbb ezeknek a dobozoknak a használata.

Egy érpárra kell rákötni az utp kábelben, egyszerűen ennyi.

Nem kell hozzá semmi, elég az üres drót.  Igazából itt az isdn megemlítése csak annyit jelent, hogy az eszköz isdn vonalon is  használható, de ez nem feltétele a működésnek.  A másik cucc, amit említettem az előbb, nem használható isdn vonalon, csak a 'hagyományos' telefonnal működik együtt. Persze 'üres' vonalon, mint esetedben az utp kábel, mindkettő működik.

Mindenképpen itthoni cégtől lenne a cucc, mert kellen a számla, meg a gari. A VDSL cuccok jók, ezt vázolom majd, mint alternatív lehetőséget, aztán majd számolnak. Én mások által kábelezett cuccokért amúgy sem vagyok hajlandó felelősséget vállalni, ezt le is szögeztem, max. biztosítok egy megoldást nekik ahhoz, hogy teljesítsék az alapkövetelményt amit kértünk. :) Már sokkal többet tudok köszönhetően Nektek, úgyhogy vázolom a lehetőségeket. Köszönöm mindenkinek az infókat!

#277 Felhasználó inaktív   L0retta 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 21:59

Tudna valaki segíteni Zyxel p660H-61 beállításában? A modem része érdekelne, nem tudok vele kapcsolódni.

#278 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 24. 07:53

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 17:37

Ejj, előbb kiderül akkor van nekem jóféle Cabletron szettem, még kőccsön is adnám. A 300 küvecses ár az elég merész, ennyiért egész napos online közvetítést tudunk adni nettel együtt.

A 86ezres megoldás az anyagköltség, tehát utána a cucc megmarad. Ebből viszont 54 megabit csak az eszközre van írva, stabil 2-vel menni is fog, de 20 felett semmi esetre sem, még a szomszédig sem biztos.

Viszont közvetíteni 2 megabit bőven elég, ha legközelebbre kell, aztán időben szólsz, akkor egésznaposban 60+FA összegig bezárólag megoldunk mi itt mindent.

A 20Mb/s ftp-vel teljesen reális, minden további nélkül hozható 802.11a-n, teljesen kommersz eszközökkel.

#279 Felhasználó inaktív   ec-1752 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 24. 09:38

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 22:16

Mindenképpen itthoni cégtől lenne a cucc, mert kellen a számla, meg a gari.

Mindkét típus kapható itthon, ezzel nincs gond.

#280 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 24. 11:17

Idézet: lrajmon - Dátum: 2007. febr. 24., szombat - 7:53

A 20Mb/s ftp-vel teljesen reális, minden további nélkül hozható 802.11a-n, teljesen kommersz eszközökkel.

1.8 kilométerre, vasút, villamos, meg a város kellős közepén?
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.