HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#421 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 28. 21:42

valojaban az elore gondolkodas sem mindig segit. lakas vasarol, felujit. strukturalt halozat dont. kozpont melle 3 csovet ker (8 kabelnek es a bejovo telefonnak), tobbi helyre megfelelo 1-2-t. kulfoldre el. hazajovet kabel megvesz, szerelo kihiv behuzni. elagyarazni hova hanyat. szerelo:
"de hogy fog az a 8 kabel elferni az egy csobe?"  :omg:

(megoldas: mellette volt masik cso 220-al, abba ment a fele. kommentezzem, vagy eleg ennyi is?)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#422 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:05

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 22:42

Szerelővel üvöltözés, hogy miért nem úgy csinálta.

Nekem volt betervezve 42U rack, UTP odahúzták, koaxot meg bejövő analóg telefont, meg ilyesmiket 2 helységgel odébb. Én meg vakolás után bírtam menni ellenőrizni. Ha nem tépem előtte 2 hétig a szám, hogy _minden_ ide a rackhez fusson össze, akkor azt mondom, hogy okés. De szívjon le az összes, mert velem lehet üvölteni, megrendelő nekem ugat, hogy oldjam meg, az ilyen fasszopók meg elegánsan lelépnek, ki vannak fizetve. Nekem meg addig ugye nem, míg a végpontok nincsenek készen. Ehhh.
Make love not Wor.

#423 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:24

vakolat, ugyan!
en mit erek uvoltozessel vakolt, tapetazott, festett fallal es csiszolt, lakkozott parkettel??

ugye behuzni akkor jottek, amikor mar minden kesz volt. szoval csovaltam a fejem, es huztak nagy istenelve a 220 melle. szoval annal, hogy az ember nem tervez neha csak az a duhitobb, ha VALOBAN elore tervez.. :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#424 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:33

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 22:42

valojaban az elore gondolkodas sem mindig segit. lakas vasarol, felujit. strukturalt halozat dont. kozpont melle 3 csovet ker (8 kabelnek es a bejovo telefonnak), tobbi helyre megfelelo 1-2-t. kulfoldre el. hazajovet kabel megvesz, szerelo kihiv behuzni. elagyarazni hova hanyat. szerelo:

(megoldas: mellette volt masik cso 220-al, abba ment a fele. kommentezzem, vagy eleg ennyi is?)

A leendő rack-szekrényhez kértünk 6 db 36-os csövet. (egyébként álmenyóban ment, de csatornát nem akart látni a megrendelő.)
Kaptunk 8 db 10-es csövet, mert annak nem kellett olyan mélyen bevésni.
Az eredményt festés után tudtuk meg.
Amikor mutatjuk a megrendelőnek, hogy a 48 végpontból kb a fele befér a falba, a másik fele meg.... :omg:
...rögtön megfelelt az a csatornaminőség, amit a szobákba is felszerelt a villanyász.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#425 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 23:24

vakolat, ugyan!
en mit erek uvoltozessel vakolt, tapetazott, festett fallal es csiszolt, lakkozott parkettel??

ugye behuzni akkor jottek, amikor mar minden kesz volt. szoval csovaltam a fejem, es huztak nagy istenelve a 220 melle. szoval annal, hogy az ember nem tervez neha csak az a duhitobb, ha VALOBAN elore tervez.. :)

Úgy 10 éve mondogatom: vagy elsőnek, vagy utolsónak dolgozom a terepen, ha a falak megvannak.
Tervek? A melónk 90%-át mi magunk döntjük el, mert az ügyfél még nem tudja, hol lesz a bútor, stb.
Nagyobb szívás, amikor már beköltözött, és akkor szól, hogy tegnapra kéne 150 végpont.
Ja, hogy két hete b@szik válaszolni az árajánlatra, de az idő őt is szorítja, aztán bútortologatás a frissen lakkozott parkettán, meg akrobatikus rock a létrán Mancika feje fölött, mert a szekrényt nem lehet megmozdítani.
Van benne 120 kiló irat, kirámolni megaku...nnya.
Drótostót vagyok, nem hórukk-legény. (Bár úgy érzem, azzal többet keresnék)
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#426 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:54

Idézet: csozsi - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 23:40

Tervek? A melónk 90%-át mi magunk döntjük el, mert az ügyfél még nem tudja, hol lesz a bútor, stb.

Meg amúgy is, 2 év múlva úgysem ott lesz, ha rögötn nem beköltözés napján. Legjobb az, hogy körberakni a dolgot, ami 1.3 négyzetméterenként 1 végpont, egyenletesen elosztva. Persze ez sok, meg drága lesz, de működik, 5 fős 2 helységes irodát 20 végpont alatt nem is nagyon lehet csinálni, néha meg komplett 2 emeletes házba kérnek 4-5 darabot. Én meg biztos kibírom röhögés nélkül, meg aztán lehet másnap már bővíteni kell, aminél itt is megszabják, mert csatorna nincs, wireless lassú, vésni nem szabad, de azért falba süllyesztett legyen a cucc.

Utolsó X érdeklődőnek már tervet sem küldtem, meg ajánlatot sem, hagyjanak a vérbe, úgyis csak szopás van, felméregetéssel k. sok idő elmegy, mikor hasra bemondtam egy számot oszt odamentem 2 autónyi cuccal, hogy akkor most megcsináljuk, sokkal jobban kijöttem, mint ha tervezgettem. Amint szóba kerül a villanyász, akkor már húzom a szám. De lassan nyugdíjazni kellene magam.
Make love not Wor.

#427 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:55

De tényleg, ha össze kell számolnom, hogy odamentünk, megcsináltuk, fasza lett, kifizettek melóból mennyi volt, akkor múlt évre 1 egész darab jut. Valami szopás mindig volt.
Make love not Wor.

#428 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 28. 23:36

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 23:55

Valami szopás mindig volt.

Van, aki azzal is többet keres...

#429 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 07:35

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 20:33

Villanyszerelő húzza,a cső átmérője kb 1,2-1,5 cm.1 db telefon kábel mellett.

Asszem gondolkodhatsz wirelessben :)

Normál utp kábel ~7mm átmérőjű; van kisebb is ~5.5mm;  ftp meg ~7.2-7.5mm. Elvileg sörösüvegen hajlíthatod, ez a hajlat meg nem fér bele abba a csőbe.

Mekkora pontosan az a cső? Kanyaroknál/hajlatoknál van rendes könyök vagy csak úgy egyben van?
Ha nagyon muszály, veszel véköny utp-t, abból kettőt bele lehet hútni. Telefon helyett is utp-t huzass be. Utp jó lehet mindenre (kamera, isdn telefon, net, riasztó, antenna), a telefon kábel meg szinte csak telefonra jó.

#430 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 29. 07:51

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 19:49

Mondtam, megint nem gondolkoztatok előre. Első körben fogadd gratulációmat, aztán kérdezd meg a villanyszerelőt, hogy látott-e már ilyet, hogy jó 10-es csövekkel állt neki hülyéskedni, meg ha már struktúrált, akkor miért nem ezen megy a telefon. 4 szobába 2 év múlva bármi lehet, mókás ha éppen nem kell oda PC, csak 3 telefon :-)

Szia!

Lehet hogy rosszul fogalmaztam meg:
Szétszedtem az egyik szobába a telefon aljzatot és azt láttam hogy egy kb 1,2 -1,5 ös csőbe egyetlen egy darab telefonvonal megy.Tehát a kábeltv,áram nem ebben a csőben megy.
Mellette bőven van hely.Elvileg minden szobába így van megoldva .Csak attól félek hogy mielőtt a házon belüli "telefonközpontba" érnének a vezetékek egy hasonló 1,2 - 1,5 ös kábelbe futnak össze.Azaz ott már nincsen hely az UTP kábelnek.(de ez csak feltételezés majd jön a villanyszerelő és megmondja).
Az alatt mit értettél hogy:villanyászok többet bírnak rajt ártani?

#431 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 07:57

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 7:51

Az alatt mit értettél hogy:villanyászok többet bírnak rajt ártani?

Azt érti, hogy az átlag villanyos nem tudja, hogy az utp/ftp kábelek nem 1db vastag rézszálból állnak. A vastag rézdrótót lehet izomból behúzni meg tépni, az elbírja. Az utp/ftp meg nem bírja ha nagyon megtépik, rángatják. Annak a behúzásához ész kell, nem izom.

#432 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 09:10

Idézet: pgyafi - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 6:57

Azt érti, hogy az átlag villanyos nem tudja, hogy az utp/ftp kábelek nem 1db vastag rézszálból állnak. A vastag rézdrótót lehet izomból behúzni meg tépni, az elbírja. Az utp/ftp meg nem bírja ha nagyon megtépik, rángatják. Annak a behúzásához ész kell, nem izom.

Akkor már értem:)
Sajnos a paramétereket(hogy milyen a cső kanyarulata stb. nem tudom)
Ezek az UTP kábelek mennyi "kanyarodást" bírnak ki(hány fokba lehet meghajlítani)?(a sörösüveg példát sem értettem annyira)

Szerkesztette: gorlin 2007. 04. 29. 09:11 -kor

#433 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 09:28

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 10:10

Ezek az UTP kábelek mennyi "kanyarodást" bírnak ki(hány fokba lehet meghajlítani)?(a sörösüveg példát sem értettem annyira)

Csövek már ott vannak, abba meg kábel is kell, akkor nem mindegy mit bír? Majd nyúlik, meg szakad, előfordul az ilyen.
Make love not Wor.

#434 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 12:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 28., szombat - 23:24

vakolat, ugyan!

Hajaj, egyszer egy helyen egy hetig szoptam egy rendszer ujraepitesevel, mert a hulye digok atepitettek a csehot.

Haladni persze nem lehetett, mivel hetfon kiderult, hogy a regi gep eltunt, nincs mire telepitenem, kb. parametereket elmagyaraztam, hogy mi kell, erre kedd delutan hoztak egyet a MediaMarktbol linuxszal :omg: (Olasz csavo meg csodalkozik, miertnemmegyaprogramalatta?), harmadnapra vettek hozza Win-t is, rakjam fel, jo, ez a dolgom, belefer.

Latszott, hogy nem lesz egyszeru eset a banda...

Utana nekialltak lakkozni a parkettat, nelepjra, csiszoltak a pofamba a granitlapot, epitettek a pultot, utbanvagyok, satobbi...
Digonak persze csutortokon jutott eszebe, hogy nem tetszik neki, ahogy a regi kabel fel volt szigszalagozva a plafonra, ami a konyhai nyomtatohoz ment, el kene rejteni.

Ha 3x nem magyaraztam el a villanyasznak, akkor egyszer sem, hogy hol huzza vegig a kabelt, aztan burkoljak le.
Penteken meg mindig engem baszogattak az olaszok, hogy miert nem megy a konyhai nyomtato, szombaton nyitnanak.
Jol van, negyedszer is megmutattam a villanyasznak, hogy az arkad plafonjan vegigfuto peremen el, bejarati boltiv folott at, ajtoszegely menten le, kuszob alatt el, aztan csempeszegely mogott a gepig, aztan majd leglettelik, banomisen hogy oldjak meg a problemat.
Csatikat inkabb bizzak ram, nem akarom, hogy elbarmoljak a soros portot...

Megyek szombaton elvegezni az utolso simitasokat, raforrasztani a kabelre a csatikat, meg beloni a rendszert, erre mit latok: kabel sehol, csempeszegely vegig elburkolva. :omg:
Nagy nehezen meg is talaltam a kabelt, a baromarcu a folyoso kozepen levagott belole 10m-et, hogy ne logjon a plafonrol. :banghead:
Levagott darabot persze kidobtak, mehettem el UTP-t szerezni, szombat delutan.
Persze irodaban egy darabot sem talaltam, mert elozo nap kollegaim elvittek a kabeldobot videkre...
Utana addig orditottam a villanyszerelovel, hogy nagy duzzogva keritett valahonnan valami 4 eres telefonderotot, aztan nez ram nagy bociszemekkel, hogy ez jo lesz? :omg:
Mar delutan 3-at irtak, mikor felmasztam az 5m-es letrara (teriszonyos vagyok :( ), hogy megprobaljam osszehozni a 8 eres UTPt, az ugyanolyan vastag 4 eres, tomor telefonzsinorral.
Termeszetesen nem ment, mivel a telefonzsinor nem fert bele az UTP csatiba. :banghead:
Jobb hijan raktam rajuk RJ11-et, viszont ahhoz nem volt toldom, igy szombat keso delutan leven jobb hijan a MediaMarktban vettem meregdragan egyet :omg:
5-re keszen is lett a kabel, persze elburkolni azt mar nem sikerult, mert kezdtek befele tevedni az utcarol a kivancsi vendegjeloltek... :D

(Aztan uthettem en a gepet, mivel a pincerek kikepezesere persze mar nem maradt idom. :banghead: )

Szerkesztette: nyunyu 2007. 04. 29. 12:11 -kor

#435 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 12:23

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 9:10

(a sörösüveg példát sem értettem annyira)

fogod a sörösüveget  (normál akármilyen), azt beteszed a sarokba, arra tekerve a kábelt pont ideális lesz a "hajlítás"    :cool:

#436 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 12:23

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 10:10

Sorosuveg 6 centi atmeroju.

Ennel kisebb hurkot mar nem nagyon bir az UTP.

#437 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 14:05

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 11:23

Sorosuveg 6 centi atmeroju.

Ennel kisebb hurkot mar nem nagyon bir az UTP.

Már előre félek,mi lesz ebből:( Remélem össze tudja hozni a villanyszerelő.Jahno már mondott 1-2 típust.
Szerinted milyen márkát érdemes venni kábelből.(Biztosan hülyén hangzik a kérdés, de mi a különbség a CAT5 és CAT6-os kábel között? :confused: )
Ha nagy nehezen meg lesz bontva egy csomó doboz és újra kell glettelni akkor 15 évig nem akarok hozzányúlni,azt akarom hogy jó minőségű,időtálló legyen.

Köszönettel:Gorlin.

#438 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 19:27

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 13:06

Csatikat inkabb bizzak ram, nem akarom, hogy elbarmoljak a soros portot...

Informatikusa válogatja.
Adott cégnél a kollégák áthelyezték a telefonközpontot tokkal-vonóval.
A díjszámláló pc-t is odatették mellé, mely soros porton kezeli az adatokat.
Ez 7 éren dolgozik, ezért UTP kábelből csináljuk db-9 + db-25 dugókkal (de néha meg kellett tenni a 3 eres + a dugókban nullmodem kötés verziót).
Másnap az ügyfél 15 méterrel odébb rakja a pc-t, az informatikus a passztálcán végigdob egy UTP-t, és szól a telefonosoknak, hogy csinálják meg a végeit, mert mióta nincs adatgyűjtés.
Ekkor a telefonos forrasztás nélkül megoldotta a problémát.
Elvágta a régi vezetéket, tett rá egy-egy cat5-ös lengő aljat, az új vezetéket feldugózta, mint egy patch kábelt. A csoda megtörtént, az adatok gyűltek.
Hozzáteszem, elég sok, magát informatikusnak nevező, diplomás emberrel találkoztam, akin látszott, hogy számára az UTP dugó felszerelése az a varázslat határát súrolja.

#439 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 22:26

Ha nem muszaj, akkor nem szeretem toldozni a soros kabelt, mivel 2 toldasnal mar nem mindig mukodik.

Egyebkent nalunk is elofordult mar, hogy elozo nap osszeraktam 2 gepet, fullra felkonfigolva, irodaban egyutt teszteltem oket, faszan mukodott, ahogy kell.
2 ujonc kolleganak csak annyi volt a dolga, hogy reggel 9-re lecipelje oket az iroda alatti kavezoba (liftbol aznap hajnalban valaki lenyulta a biztositekot :Đ ), kihuzzanak 5m madzagot, aztan oktassak a csajokat.
Ehhez kepest hulla masnaposan esek be delben melozni, veteran kollegam az ajtoban fogad, hogy a bohocok meg mindig szivnak a rendszerrel, pedig mar 3x megkrimpeltek a kabelt, meg a kabelteszterert is feljottek, aszerint jo, sot o is atnezte, teszter szerint jo a kabel, neki sincs otlete.

Elso kerdes, csak ugy, csipobol: keresztbe kotottetek?
Siri csend, es hullaszag... :omg:

Aztan persze kitort a rohoges.

Szerkesztette: nyunyu 2007. 04. 29. 22:32 -kor

#440 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 22:44

Villanyaszra visszaterve: szerintem a Lama juzerek topikban emlitettem mar, de az eddigi legnagyobb asz az volt, aki 2 soros nyomtatokabelt csak ugy lazan erenkent osszesodort...

Roviden annyi a sztori, hogy volt egy gep, meg 2 nyomtato kozott parhuzamosan 2 kabel, ebbol az egyik madzagot elteptek, ahelyett kellett volna kihuznia egy ujat, csatit mi raszereljuk cimszoval.

Erre kihuzta az uj zsinort, a masik, tokeletesen mukodorol levagta a gep feloli DB9-et, aztan szinenkent egyesevel osszesodorta a mukodo kabel 2 veget, meg az uj madzagot, aztan szigszalaggal szep nagy bumszli ra :banghead:
Szerencsere a nyomtato vege feloli DB25-ot nem tudta hogyan kell bekotni, igy vegul nem sikerult parhuzamosan kotnie a ket nyomtatot. :)

Szoval NE bizzatok UTP kanocot ismeretlen villanyszerelore, mert ki tudja mit improvizal...

Szerkesztette: nyunyu 2007. 04. 29. 22:49 -kor

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.