Sziasztok!
Karácsony környékén lesz aktuális számomra egy notebook vétele, szép lassan kezd bennem körvonalazódni, milyen típusokat nézegessek, de elkéne a segítség pár dologban, mert nincs sajnos szakértő barátom.
Mire használnám?
- Egyetemista vagyok, tehát alapszinten Word, Excel szerkesztése
- Webszerkesztés (FrontPage 2003), tehát nagyon jó lenne egy erős MultiTasking gép
- PhotoShop, amely a webszerkesztéshez számomra elengedhetetlen. Ez egy elég komoly program, tehát kell hozzá a RAM rendesen.
- Filmnézés, MP3-azás, képek feltöltése, tehát átlag szinten multimédiára is használnám, mivel hordozható eszköz (ettől még lehet nagyobb darab, nem állandó cipelnivaló!).
- Félig-meddig PC helyett lenne, 100 GB-os gyors winyó minimum.
- Ezenkívül alkalmanként játékra is használnám, persze nem Crysis és STALKER szintű játékokra gondolok, hanem egyszerű, régebbi, max. talán Doom 3 szintű FPS-ekre.
- Windows Vista kompatibilitás, ez talán a legfontosabb, tehát hogy a Vista teljes nyugalommal elzenéljen rajta Aero felülettel együtt.
Kategória: 290-330.000 Ft-os kategóriában gondolkodom, üzleti stílusú notebook-ot szeretnék.
Elvárásaim:
Processzor: 2 GHz-es (vagy jobb) Core 2 Duo
Videó: önálló videóvezérlő, ATI X1600 (vagy jobb), nVidia Quadro 110 (vagy jobb?)
Memória: 1 GB (lehet több is) 667 MHz-es DDRII-es RAM
Kijelző: 17”-ost szeretnék, bár tudom, ez ritka (lehet fényes felületű is, nekem tetszenek)
Mikben gondolkodtam eddig:
Szándékosan nem mondanám az eddig általam kiszemelt típusokat, csak márkákat, mert kíváncsi vagyok a TI véleményetekre.
Leginkább a DELL-t ajánlották nekem, számomra is igen vonzóak, eddig ő áll a legközelebb hozzám a Latitude sorozattal, illetve a 3 év garanciával.
HP: ezt is bátran ajánlották, legújabban az NX9400-as szériával haverkodom.
IBM ThinkPad: kissé „konzervatív” külsejű gépek. Lehet, hogy emiatt kissé furának tartatok, de én még fiatalabb korosztály vagyok, és fontos egy újszerű, stílusos megjelenés (pl. Latitude D620, D630).
Más gyártóval elvből nem szemezgettem (még az ASUS-t és a Vaio-t természetesen néztem, de azok ár/érték arányban messze el vannak szállva). Mostanában hívták fel a figyelmem az Acer-re, mint innovatív gyártóra és mikor utánanéztem pár Acer gépnek, leesett az állam: olyan konfigokat kínálnak 270.000 Ft-ért, hogy nem hittem a szememnek (2 GB RAM, 2.2 GHz proci, Ati X2100 1 GB memóriával, stb…), de úgy hallottam igen gyenge a szervíz lefedettségük MO-n, ha jól tudom Brno-ban van a központjuk.
Továbbá érdekelne, hogy mennyit jelentenek a puszta számok például előbb linkelt táblázatokban a videókártyákat illetően? Egy Ati X1600-ossal valóban a középmezőnyben kullognék? Báttyám gépében egy ilyen kártya van (azt hiszem XT) és elég jól megy rajta minden (STALKER, NFS Pro Street).
Egy észrevételem volt még, mostanában tapasztaltam, hogy elég sok webáruházban végkiárusítás van, azt mondták az egyik üzletben, hogy Október vége felé jönnek az új szériák (például DELL-től), ezekről lehet tudni valamit?
Szeretném kikérni véleményeteket, Ti mit választanátok a helyemben, mit nem ajánlatok, vagy milyen tanácsot tudtok adni nekem ilyen téren (még nem volt notebook-om, hosszútávra veszem, ezért is akarok ilyen kategóriájút).
Előre is köszönöm mindenkinek, aki segít nekem!
Üdvözlettel: Horváth Milán
Szerkesztette: mhorvat 2007. 11. 04. 20:56 -kor