HWSW Informatikai Kerekasztal: Projektor - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Projektor ...

#21 Felhasználó inaktív   nnandor 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 27. 21:42

Idézet: tesa - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 22:28

Sziasztok

Panasonic PT-P1SDEA projektort kaptam kölcsön hétvégére.

Köszönöm szépen

és a pana milyen volt?
Most rendeltem a cégnek egy ilyet, de még nem jött meg. föleg prezire használnák mármint ők :)

Szerkesztette: nnandor 2007. 01. 27. 21:42 -kor

#22 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 27. 22:04

Idézet: nnandor - Dátum: 2007. jan. 27., szombat - 22:42

és a pana milyen volt?
Most rendeltem a cégnek egy ilyet, de még nem jött meg. föleg prezire használnák mármint ők :)

Szia

Idézem magam:
"Mivel soha nem volt ilyen nekem, leesett az állam, mikor kivetítettem a filmet a falra. Nincs összehasonlítási alapom, így ettől a látványtól 1szerűen bes***rok.
A King Kongot tettem be, és hihetetlen moziélményben volt részem. Visszahozta azt az érzést, mikor a moziban ülök.

Sajnos mást nem tudok mondani szakmailag, ezért is kérem a segítséget.
tesa

#23 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 10:25

Én a B5 4. évadját a céges InFocus akármilyen ketyerével néztem meg. Nem egy mai darab, de amikor 3-4 éve vettük, 650k volt. DLP-s, és eszméletlen jó képe van. Nem tudom milyennek kéne lennie (LCD, DLP?), de ez így 4 méteres képátlóval tökéletes volt :respect:

Akkoriban az InFocus volt a piacvezető - most nem tudom.

#24 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 01. 28. 19:46

Idézet: tesa - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 23:28

ViewSonic PJ402D-hoz mit szóltok?

Legyetek szívesek segítsetek válaszaitokkal.

Köszönöm szépen

ez inkább prezentációs projektor.
sok mindent nem lehet hozzátenni az elhangzottakhoz (illetve lehetne :) ). lcd="tyúkketrec" rácsháló, dlp=szivárványeffektus. 200e pézes kategóriából sajnos mindkettő jellemző, de kis kompromisszumkézséggel élvezhetőek a filmek. de általában a dlp-s projektorokat preferálják (kimondani alig tudnám, leírni csak-csak :D ) házimozinál-
ami ezen a listán van kb. azok között érdemes keresgélni, hátha olcsóbb máshol.
dióhéjban: a lényeg h legalább natív  850x480-as felbontás, 16:9-es képarányt tudjon és max kb. 1600 lumen. ettől több fényerő nem kell. helyette sötétítés + valami vászon olyan 40-50e huf környékéről.

Szerkesztette: avman 2007. 01. 28. 19:50 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#25 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 23:49

Idézet: avman - Dátum: 2007. jan. 28., vasárnap - 20:46

ez inkább prezentációs projektor.
sok mindent nem lehet hozzátenni az elhangzottakhoz (illetve lehetne :) ). lcd="tyúkketrec" rácsháló, dlp=szivárványeffektus. 200e pézes kategóriából sajnos mindkettő jellemző, de kis kompromisszumkézséggel élvezhetőek a filmek. de általában a dlp-s projektorokat preferálják (kimondani alig tudnám, leírni csak-csak :D ) házimozinál-
ami ezen a listán van kb. azok között érdemes keresgélni, hátha olcsóbb máshol.
dióhéjban: a lényeg h legalább natív  850x480-as felbontás, 16:9-es képarányt tudjon és max kb. 1600 lumen. ettől több fényerő nem kell. helyette sötétítés + valami vászon olyan 40-50e huf környékéről.

Köszi a hozzászólást.

A lista azért elég hosszú, és változatos, amit adtál  ;)  (tudnál kiemelni 2-3 típust (vagy legalább márkát, mely megbízható, jó a lentiek figyelembe vételével?, vagy legalább olyan márkát, melyet egyáltalán ne)

Kérdésem még lenne:
Most szembesültem azzal a ténnyel, hogy a lámpák borzasztó drágák, úgy érzem, hogy vásárláskor (alapgép esetében) lámpát vesz az ember bedobozolva plusz egy két funkcióval ellátva, pl LCDpanel, áramkörök, meg ilyenek..  :D

Na mindegy.
Szóval, azt olvasom, hogy lámpa élettartam 2000,2500,3000 üzemóra. Ahogy én kalkulálok, ez nálam a legkisebb élettartam esetén is 5 év használatot biztosít(hat). Mivel kb. heti 6-8 órát használnám, vagy inkább hétvégén 2-4 film erejéig. Namost ha tegyük fel, semmi más egyébre nem használom (pl, kenyérpirítás, jégkockakészítés) csak arra a kevés mozira, akkor feltételezhető-e, hogy engem egy projektor kiszolgálhat a fent jelzett néhány éven keresztül?
Itt jön be a következő kérdésem, ha bízhatok a lámpa élettartamába, akkor kell e tartanom az egyéb elektronikai meghibásodásoktól? Mindenki beszél az üzemóráról, de senki sem pl. a lámpa időközbeni (még élettartam lejárta előtti) töréséről, váratlan kiégéséről, "felrobbanásáról".

A korábbi hozzászólásomból is ezt szerettem volna kiszűrni, hogy minőségileg mely projektorok jöhetnek szóba nálam, ha ezek a nem túl gyakori filmnézési igényeim vannak? Általános szabály nálam, hogy inkább költök egy kicsivel többet valamely műszaki cuccra, de az nekem hosszabb ideig nyújtson örömöt.

Szóval vissza a te hozzászólásodhoz,meg egy kis netes tallózás után kb 800-1000 lumen is elég lenne szerintem, de a febontást lehet, hogy nagyobbra választanám 1xxx-xxx -ra; most a nálam lévő Pana 800-600 pixeles, jó, jó nem annyira zavaró, de ha épp van egy filmrészlet, mlyben egy illető feje nem az előtérben van, akkor az már nem kivehető, és ez bánt kissé.

Szeretném, ha elmondanád a véleményedet a fentiekről.
Nagyon köszönöm.

Szerkesztette: tesa 2007. 01. 29. 00:01 -kor

tesa

#26 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 11:35

minőségileg? igazából azért linkeltem azt a listát, mivelegy kifejezetten ezzel foglalkozó cég  csak magával szúrna ki, ha "szart" próbálna elsózni. remélhetőleg. volt pár cucc, amit soha nem láttam ott, ellenben pl. pixmánián baromi olcsón. ha fontos a garancia, érdemes olyat olyan helyről, ahol 3 évet adnak rá. merhogy azért gyakori jelenség. mondjuk a lámpára nem adják meg helyből azt a pár ezer órát. fél év/párszáz üzemóra, ilyesmiket láttam.
infocus, optoma, toshiba cuccokról rosszat nem hallottam. ezekből használtat találsz olcsón, csak ahogy néztem nem nagyon akarsz kockáztatni. nekem egy benq w100 -am van. 3 év garival olyan most már olyan 200e körül meg lehet venni. a felbontását keveslem csak (480p). előtte innen-onnan hétvégére elhozott/lenyúlt prezis projikon nyomtuk (félmillás 3m is járt itt, főleg lcd-k), azokhoz képest tényleg "mozisabb" élményt ad.
a pcland.hu -n viszont van Acer PH112 145e-ért. igazából a környezetemben senkit sem ismerek, akinek acer-je lenne, de ha most vennék projit, valszeg bevállalnám a Acer PH530 a 720p felbontással. ~260e.
aminek még érdemes utánanézni, az a h mekkora a hangja lámpakímélő (eco) üzemmódban. mondjuk a 25 dB már elfogadható bárhol.
Acer PH112: eco 28dB, csak D-Sub, nincs dvi-d bemenet (bár túl nagy jelentősége nincs), 1700 lumen, ezt viszont nem tudom, h eco módban mennyi, nem találok rá közelebbit semmit, sehol. tippem szeriont 1500 körül lehet eco módban talán. illetve garanciát is sztem csak egy évet adnak, mert nem volt külön feltüntetve. határeset. ellenben ha egy olcsóbb vászont nézel hozzá, még akkor is megúszod 170e körül. vagy körbenézel, pl. az avx fórumon láttam h készítsünk falat, vásznat topikot még régebben. illetve körkekérdezhetsz a projis részben van-e valakinek tapasztalata ezekkel az acer cuccokkal. avx.hu fórum. keresőbe benyomtam gyorsan ezt a típust, de nem adott találatot ott találatot, acerről is csak alig. csak h ne ajánljak szart...
sztem a "körítés" műszaki részének pár hónapon belül kell jönnie, ha gyíkja van, illetve a lámpa max pár száz óra után, ha nem halványul, akkor általában rendben van. legalábbis nálamnál okosabb emberek állítottak ilyet, ha intenzív használat mellett pár hónap alatt ha nem hullik el, akkor sanszos, h nincs különösebb műszaki gond vele.

Szerkesztette: avman 2007. 01. 29. 11:39 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#27 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 12:10

http://www.digitalmix.hu/ >> itt van Infocus 4805 170e-ért. a céget nem ismerem, de a projit nyugodt szívvel ajánlom. ha ilyen árban egy megbízható helyről tudsz szerezni, az nagyon jó vétel.

#28 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 17:38

El is felejtettem anno bejönni mesélni :s

Megvettem azt az Acer-t, amiről kérdeztem még az elején. Itthon ki is próbáltam, mielőtt bevittem :D
Nekem tetszett, de tényleg lehetett látni ezt a szivárvány marhaságot. Igazából engem nem kerget ki a világból, de ha lesz rá nekem akkora keret, erre azért figyelek majd :)

Most nézegettem egyébként megint az edigit oldalát, és tök jó(nak tűnő) darabokra leltem :)
olcsóbbik darab
Drágábbik (de digitális és nagyobb kontraszt)

Még az olcsóbbik is elég lenne nekem, nem vok túl igényes fajta :D (persze azért szart nem veszek ugyanennyiért - így az LCDTV-k ki is estek :D)
Összehasonlításként (Acer projectorhoz viszonyítva) láttam egy beüzemelt, élesben futó (nem boltban kirakott, esetleg kicsit tupírozott) 32"-os Samsung LCD-t (asszem LE32R32)... borzalmas képe volt (szemcsés/mozaikos, elmosódott, torz)... arról nem is beszélve, hogy "csak" 82cm :)

Szerkesztette: Smooth 2007. 02. 06. 17:39 -kor

Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#29 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 18:07

mikor válhat majd altalanossa az ego helyetti led mint fenyforras?

mert ugye annak joval kevesebb energia igenye van, valamint nemigen melegszik.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#30 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 19:06

Egy mai, nagyteljesítményű, modern LED felvezető hője 250-260 fok...
Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...

#31 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 20:22

nem mai, hanem jovobeni.

és az égpé mennyi?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#32 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 08:34

Idézet: avman - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 12:10

http://www.digitalmix.hu/ >> itt van Infocus 4805 170e-ért. a céget nem ismerem, de a projit nyugodt szívvel ajánlom. ha ilyen árban egy megbízható helyről tudsz szerezni, az nagyon jó vétel.

enyém is ilyen, annó még 380k-ért :fear: vettem 2004-ben :)
azóta nyúzom, lámpa még az eredeti :)

tesa:
azért azt is számold bele, hogy pl nyáron este kilenckor még nincs sötét, és irgalmatlanul számít, hogy be tudsz e sötétíteni jól a szobában, vagy sem. ( most télen ugye simán lehet este hattól is mozizni )

#33 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 13. 20:55

Idézet: Lord - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 9:34

enyém is ilyen, annó még 380k-ért :fear: vettem 2004-ben :)
azóta nyúzom, lámpa még az eredeti :)

tesa:
azért azt is számold bele, hogy pl nyáron este kilenckor még nincs sötét, és irgalmatlanul számít, hogy be tudsz e sötétíteni jól a szobában, vagy sem. ( most télen ugye simán lehet este hattól is mozizni )

Szia, Sziasztok

Először is köszönöm a reagálást.
Hál'istennek, meg a tervezésünknek, a nappalit úgy oldottuk meg, hogy redőnyőket szereltettünk be, és igen jól vizsgáznak a sötétítés terén.

Nos legutóbbi jelentkezésem óta nagyon sok időt töltöttem neten a projektorok keresésével.

Szóval a cél: csak mozi, heti 6, max. 8 óra.

Kinéztem magamnak avman  :respect:  által ajánlott típusokból.
Az áldozatok Infocus, vagy Optoma lennének.
Infocus IN24
vagy
Infocus IN26

avagy az "Optomától"
Optoma EP709
vagy
Optoma EP719

Igen, írtam korábban, hogy a keret 150-160 körül lenne, de úgy gondoltam, hogy inkább rámegyek a megbízhatóságra, minőségre. Remélem a kinézett projik ezen kívánalmaknak megfelelnek.
Próbáltam magasabb natív felbontást, magas kontrasztot választani.

Nagy segítség lenne, ha véleményeznétek a belinkelt termékeket, pro és kontra.
A szivárvány effektustól félek, mire számíthatok?

Várom hozzászólásaitokat  :respect:

Szerkesztette: tesa 2007. 02. 13. 21:08 -kor

tesa

#34 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 01:04

Idézet: tesa - Dátum: 2007. febr. 13., kedd - 21:55

Várom hozzászólásaitokat  :respect:

az a gond, h ezek még mindig prezis projik:  fakóbb, életszerűtlenebb színek, kevés kontraszt a nagy fényeerő miatt, sztem 2-3x-os, 4 szegmenses színtárcsák, aminél a már említett sziv.effekt jobban előjön. ha már 200 körül rászánsz, akkor mindenképp a kifejezetten házimozi projik tájékán nézelődj!
193 körül van most a vtcomp.hu n a benq w100, 3 év garival, a pcland.hu n egy 10 essel olcsóbb, de sztem ott 1 év van rá. nekem is ez van, a vtcompnál rendeltem, és mint a legtöbben, ők is a ramiristől szerzik be- de ugye a garancijegy is sajnos csak egy darab papír. az égő viszont olyan 50-60e körül van hozzá.
eddig sok gondom nem volt vele. avx fórumon is láttam van pár embernek, senki nem panaszkodott rá, igaz ott hozzáértőbbbek nem tesztelték. http://www.presentingsolutions.com/Manufac.../W100/index.asp itt van egy teszt, összehasonlításokkal a kategóriáján belül. eco módban halk, szép képe van, pár egyzserűbb színhőmérséklet beállítási lehetőséggel (nekem megfelelt, nem állogattam utána a vga -n, de lehet h csak lusta és/vagy igénytelen vagyok). ami miatt nálam döntő szerepet játszott: a dvi bemenet (dvi-d n adom neki a jelet) illetve h a ventije/ szellőző része nem hátul van, hanem oldalt fújja ki a levegőt. én pedig ammennyire tudtam, passzentosan a falhoz raktam. így sztem kevésbé melegszik, ami talán hosszabb és biztosabb élettartamot jelent. a felbontást keveslem néha (zavarónak nem mondanám, ez elsősorban attól függ milyen messziről akarod nézni), de dvd-hez tökéletesen elég.
ha egy izmosabb gépről nyomod, és kicsit értesz hozzá akár még a jobb avikat is nézhető szintre lehet hozni ésszerű képméreten pár ffdshow filterrel, resize-al. illetve a rosszabb képminőségű dvd-kkel is lehet játszani, h vobként kiszedve a vinyóra decrypterrel és egy kicsit filterezve szintén az ffdshow-val.

Szerkesztette: avman 2007. 02. 14. 01:05 -kor

#35 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 10:32

Idézet: avman - Dátum: 2007. febr. 14., szerda - 2:04

az a gond, h ezek még mindig prezis projik:  fakóbb, életszerűtlenebb színek, kevés kontraszt a nagy fényeerő miatt, sztem 2-3x-os, 4 szegmenses színtárcsák, aminél a már említett sziv.effekt jobban előjön. ha már 200 körül rászánsz, akkor mindenképp a kifejezetten házimozi projik tájékán nézelődj!
193 körül van most a vtcomp.hu n a benq w100, 3 év garival, a pcland.hu n egy 10 essel olcsóbb, de sztem ott 1 év van rá. nekem is ez van, a vtcompnál rendeltem, és mint a legtöbben, ők is a ramiristől szerzik be- de ugye a garancijegy is sajnos csak egy darab papír. az égő viszont olyan 50-60e körül van hozzá.
eddig sok gondom nem volt vele. avx fórumon is láttam van pár embernek, senki nem panaszkodott rá, igaz ott hozzáértőbbbek nem tesztelték. http://www.presentingsolutions.com/Manufac.../W100/index.asp itt van egy teszt, összehasonlításokkal a kategóriáján belül. eco módban halk, szép képe van, pár egyzserűbb színhőmérséklet beállítási lehetőséggel (nekem megfelelt, nem állogattam utána a vga -n, de lehet h csak lusta és/vagy igénytelen vagyok). ami miatt nálam döntő szerepet játszott: a dvi bemenet (dvi-d n adom neki a jelet) illetve h a ventije/ szellőző része nem hátul van, hanem oldalt fújja ki a levegőt. én pedig ammennyire tudtam, passzentosan a falhoz raktam. így sztem kevésbé melegszik, ami talán hosszabb és biztosabb élettartamot jelent. a felbontást keveslem néha (zavarónak nem mondanám, ez elsősorban attól függ milyen messziről akarod nézni), de dvd-hez tökéletesen elég.
ha egy izmosabb gépről nyomod, és kicsit értesz hozzá akár még a jobb avikat is nézhető szintre lehet hozni ésszerű képméreten pár ffdshow filterrel, resize-al. illetve a rosszabb képminőségű dvd-kkel is lehet játszani, h vobként kiszedve a vinyóra decrypterrel és egy kicsit filterezve szintén az ffdshow-val.

Köszi a választ

Lennének még lérdéseim:
Van-e valami abban, hogy én a Panasonic projektorral (próbára volt nálam) elég pixelesen láttam a képet azért, mert a DVD filmet a számítógépről hajtva S-Video bemenetet használva néztem? Van e esély rá, hogy majd a sima DVDről lejátszott filmet ez a Benq elég szépen vetíti majd a vászonra? Milyen módon érdemes csatlakoztatni a DVD lejátszót a projihoz? :think:
Mennyire veszem észre kb 4,5, 5 méter távolságból ezt a kisebb felbontást? És ha nem eredeti DVD-t nézek, hanem írottat?
A színtárcsa sebessége és szegmens száma szépen hangzik, de ez a kisebb felbontás nem ront-e a képen? 1általán van összefüggés? :rolleyes:
Mi teszi a projektort házimozi projektorrá és nem prezentációssá?  :omg:
Mit értesz azon, hogy "eddig sok gondod nem volt vele"? Miért, volt vele gond egyáltalán? Ez a másik, amitől parázok, és inkább ezért adnék többet ki, csak megbízhatót kaphassak.
Ja és még azt vettem észre, hogy a vetítési távolsághoz képest (4,5-5m) a vetített kép mérete nagyon nagy (170x300cm), én meg egy 118x200cm-es vászonnal terveztem. Hibásan mérem fel a dolgokat?

Köszönöm.

Szerkesztette: tesa 2007. 02. 14. 11:13 -kor

tesa

#36 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 22:21

:up:
:respect:
tesa

#37 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 14. 23:41

huh, számítógépről svideon? az szép. pc dekódolja a dvdt, méretezi x felbontásra (valószínűleg 1024x768), videókártya visszaméretezi 768x576 körülre, az így ide-oda méretezett jel analógice átvonul a projiba, ami utána szépen digitalizálja, és visszaméretezi az ő fizikai felbontására.
ha advdt közvetlenül kötöd a projira (főleg ha rgbvel, vagy komponenssel, ha van), akkor ennél csak jobb lehet :)
4-5 méterről 2 méter széles kép... fene tudja, ki kell próbálni :) de az biztos, hogy még az igényesen áttömörített dvd-k hibái ki fognak jönni.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#38 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 15. 00:42

Idézet: tesa - Dátum: 2007. febr. 14., szerda - 11:32

Lennének még lérdéseim:

igazából műszaki jellegű gondom nem volt, inkább csak arra gondoltam, h bánom, miszerint nem ruháztam be nagyobb felbontásra, a hddvd-vel, blúréjjel ez most feljövőben van (pláne h szépne jönnek ki az 1-2 dvd-s rilízek). pár éven belül felfut az egész, és ahogy számoltam, kb 5 évig elég a lámpában az a cirka 4000 óra eco módban.
már említették, h az svideo megoldás nem a legjobb. amikor összevadásztam a cuccot, természetesen az 5 m-es dvi-d kábel jött meg utoljára (állítólag ennél hosszabb már nem biztos, h minden körülmény között jó, és 10-15 m-es dvi-i kábelt meg sehol nem tudtak záros hatáirdőn belül szerezni), így én is svideón voltam kénytelen benézni. szóval ég és föld. de természetesen a nagyobb méreten jobban kijönnek a tömörítési problémák, főleg az egyrétegú, sokszor barbár módon elkészített dvd-kel. (bár ma este megnéztem a faun labirintusát, a kép+ hanganyag volt olyan 3.5 giga a majd 2 órás filmre és mégis nagyon szépen mutatott. igaz kapott egy kis ffdshow filter és újraméretezést, de anélkül is szép volt, magam is meglepődtem.)
egy projihoz, főleg ha nincs benne vmi komolyabb csip, mivel az interlaced cuccok nem erre lettek kitalálva, mindenképpen kell egy jó dvd lejáccó (nem tecsó gazdaságos, bár van itt egy dimarson nem messze, amire ráírták, h progressive scan, meg van digitális hangkimenete + rgb, de mondjuk én még nem néztem meg mit is tud valójában. sztem a leggazdaságosabb és legcélravezetőbb a számítógép (de talán a legjobb és legkényelmesebb egy halk és gyors laptop, vmi usb-s jobb hangkarival vagy digitális kimenet + jobb erősítővel, bár én maradok az asztali megoldásoknál( távirnyának mpc HID + sony ericson teló kékfogon keresztül  :D rulez).
itt egy nagyon jó cikk, ami a nézési távolság rejtelmeibe vezet be. itt ugye van a klasszikus 30 fok, az átmérő 2,5 szerese ésatöbbi.
http://www.hazi-mozi...p?aid=3&cid=818
a vetítési távolsághoz általában a gyártó megadja a legkisebb vetítési távolsághoz tartozó legnagyobb és legkisebb képet, illetve a legnagyobb távolságot, meg asszem táblázatokat is. a benq nál volt ilyen, de már meg nem mondom hol bukkantam rá, talán a letölthető manualban.
igazából a felbontás nem minden (bár tényleg érdemes már beruházni a 720p-re). sztem inkább egy direkt házimozi proji 480p felbontással, mint egy nagyobb felbontású prezis. ebben az árkategóriban meg lcd-től inkább az isten mentsen meg. de ez utóbbi csak magánvélemény.
egyébként is a nagyobb felbontáshoz már azért illik vmilyen normálisabb módon, filterekkel újraméretezni a képet, ez meg ennél az árkategóriánál csakis a gépen futó szoftveres cuccot jelenti.
általában a belépő házimozis cuccoknak 850x480 as a felbontásuk (480p), egy dvd pedig legjobb esetben is 720x576  (pal) és 720x480 (ntsc).
én, ha most vennék, valszeg a valahol általam már említett 720p-s acernek néznék utána,mint elsődleges célpontnak.
szerk: izé, mintha a pal 768x576, de már a rossebb tudja, meg végülis nekem olybá mindegy...  :D

Szerkesztette: avman 2007. 02. 15. 00:52 -kor

#39 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 15. 12:19

Köszi a választ

Igazából most meg vagyok kavarodva, és nem tudom, hogy merre tovább.
Az se világos, hogy mitől válik egy proji prezentációssá, házimozisból?
DLP, XGA 1024X768,contrast: 2200:1, brightness 2300LUMENS, 32/28dBA, -- itt a fényerő magasabb mint pl 1300lumen, tehát automatikusan prezentációs projinak kell hívni, bár a kontrasztja sem alacsony?

Én a DVD meghajtást nem számítógépről, hanem Philips DVP630 lejátszóról végezném.
Távolság: ez az a pont, ahol nem tudom, mi a döntő? A projektor típusa(vetítési méret), a vászon mérete, és a nézési távolság nagyon függenek egymástól, nem tudom, melyik szempontot emeljem ki, és a többi szempontot vizsgáljam utána. Sajnos nincs lehetőségem, hogy megveszek egyet, de ha méret gondjaim vannak, akkor becseréljem másra.
Adatok: Nézési távolság 4 vagy 4,5 vagy 5 méter lenne. Mennyezetről szeretnénk vászont leengedni (olyan kifutó részes típust). Egy 117x200-asat néztem ki, vagy drágábban egy kb.135x243-asat. A projektor az ülőhelyünk felett lenne és kissé a fejünk mögött (pár cm, tehát a lencse és vászon távolság mondhatjuk megegyezne a nézési távolsággal). A DVD és a proji távolsága, az sajnos nem rövid, min. 6-7 méter, és így is nagyon csücskös, hogy ne bukjuk el benne, mivel átível a szobán. Ha a DVD lejátszót áthelyezem a proji mellé, akkor az optikai kábelt - DVD és erősítő közé - kell megtoldanom vagy 5 méterrel, mert van egy 3 méteres már, de mogoldható ez az áthelyezés --> lehet, hogy így is lesz, így nem gond a DVD és Proji közti távolság). 
A felbontás, örülnék, ha nagyobb lenne, mint 480p, bár a filmek legtöbbje tömörített (65, 85, 92-94 %-os), és fogalmam sincs hogy fognak megjelenni. A Benq W100 tetszene a színtárcsa sebessége szegmensei miatt, de csak 480p-s.
Hát, most sem vagyok könnyű helyzetben.
Mit ajánlanátok a fentiek (méretek) tudatában, meg egyébként is, ha a 200000-es határt feljebb tolnám úgy 240000 tájékára? Feljebb, már nem nagyon tudom.

Eddig is sokat segítettetek, csak most kavarodás van a fejemben.

Szerkesztette: tesa 2007. 02. 15. 12:23 -kor

tesa

#40 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 15. 13:48

Idézet: tesa - Dátum: 2007. febr. 15., csütörtök - 13:19

Eddig is sokat segítettetek, csak most kavarodás van a fejemben.

no akkor hozok egy virtuális fuckanalt, izé fakanált oszt jól megkeverem még:  :Đ
nos, gyors leszek és lehet hibás, mert határidős munkánk van (holnapra le kell adni egy biztonsági és egészségvédelmi tervet egy pályázathoz, oszt a pályázat már magában hibás névvel: munkavédelmi és egészségvédelmi tervként kéri, bürokrácia rulez), így lehet h csak hétvégén nézek ide vissza.
jól mondod, minél kisebb fényerő, annál jobb. gondolj csak bele, milyen "feketét" tud előállítani egy 2000-2200 lumen körüli proji, mikor házimozi kategóriában  800-1200 körül mozognak. arról nem is beszélve, h a nagyobb felbontást nem kompenzálja az általában kisebb sebességű és szegmensen színtárcsa. mondjuk múltkor olvastam valahol h szürke vászonnal illetve felülettel be lehet segíteni elég jó eredménnyel, ha a fényerő 1000 lumen körül van. szóval ennek érdemes utánanézni...
ebben az árkategóriában és feltételekkel újonnan a már említett Acer PH530 projektor jöhet csak szóba.
a projektorbolton van hozzá lencsekalkulátor, az aszondi:
4,5 m-hez tartozik 278 - 330 átmérő, ehhez az átmérőhöz tartozik 2,5el szorozva "ideális" nézési távolság: 7m, de mivel ez egy 720p proji, sztem  2-vel is szorozhatunk (így egyébként közelebb leszünk az ideális, mozis 30 fokhoz) , akkor még nincsen abból a távolságból pixelkavalkád, vagyis aránylag nem zavaró, maximum feliratnál látszik jobban, h pixeles a bötű. de ez ügyben 720p tulajok nyugodtan helyreigazíthatnak, mert én csak láttam párszor, és nem méricskéltem. ez még így is 5,5 m.
akkor inkább vigyük le 4 m-re, így lesz 2.47 m átmérő: azaz ha kicsit mögéülsz, kb. 5 méterre, akkor meglesz a 2x-es távolságod. sztem ez így elsőre jó kompromisszum. namost ehhez az átmérőhöz milyen vászonszélesség tartozik, azt már rád és a pithagorász tételre bízom :)
na így kell "tudományossan" és felületesen alaptervezni :D, h aztán a gyakorlatban minden dugába dőljön. :DDD. ha valaki bármilyen hibát talál e gondolatmenetben és számításban, az sztem szóljon mihamarabb, mert félig máshol járok-
de ha tudsz, mindenképp menj be valahova egy mérőszalaggal, ahol van 720p projis bemutatópéldány, és nézd meg h a képfelbontás milyen nézési távolsággal válik számodra zavaróvá. én a 2x/30 fok felé közelítés kompromisszumát meg tudnám kötni. de mondom: nagy vonalakban meglehetősen igénytelen és buta embernek is tituláltak már projektor/képminőség/hangrendszer ügyletben (igaz jobbára olyanok, akiknek véleményére én egy fikarcnyit sem adok), de ettől függetlenül és éppen ezért :D azért ne vegyél referenciapontnak.
sőt a legjobb az, ha magát az acert meg tudod nézni valahol. ez ugye gyakorlatilag csak pestet jelenti.
az acerrel kapcsolatban (és itt már végig feltételes módban beszélek):
a laptop gari és szerviz tudtommal pick and reakármi, szóval egy futárszolgálat megy helybe, felveszi, kimegy asszem brno-ba, vagy hova a halálba, majd a javítás, csere után a futárszolgálat visszahozza. és lehet venni hozzá pluszban 1 illetve 2 év garit, hogy projik esetében hogy van nem tudom, de nagyon ajánlom, h nézz utána. biztos van vmi telefonos ügyfélszolga valahol.
a projektorboltban 2 évet adnak rá, ha máshol van olcsóbb és lehet +garit vásárolni rá, jobban megúszhatod, de ha úgy van, ahogy a notiknál, akkor azért érdemes ott is utánaérdeklődni az adott boltnak, nehogy vmi feketén behozott dolgoba akadj bele. + asszem neten kell még érvényesíteni/élesíteni a garit, különben lúpikulát sem ér.
ellenben, ha 720p-t veszel, akkor mindenképp a htpc-t ajánlom (home theatre pc), mert sztem érdemes újraméretezni szinte mindent a nagyobb felbontáshoz, ami alatta van. ez gyakorlatice a dvd-ket jelenti. a 720p/1080p h264/mpeg2/wmv anyagokat meg nincs az az asztali készülék, amit jelenleg be tudsz szerezni lejátszáshoz (vanni vannak ilyenek, de nem ejrópa ezen zugát célozzák meg velük)
szóval én jelenleg a pc+acer kombóra savazok valami szürke vászonnal (így a színeket, stb-t frankón be tudod lőni a saját igényeidnek, mert azért ebben az árban szerintem nem kell valami nagy csodára számítani, bár egy nem kimondottan audio-, video és nekrofil embert sztem nagy csalódás nem érhet ezzel kapcsolatban).

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó