HWSW Informatikai Kerekasztal: Optiarc AD-7173A (Sony NEC Optiarc Inc.) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Optiarc AD-7173A (Sony NEC Optiarc Inc.) 18x+R/-R, 8x+R/-R DL, 8x+RW, 12x-RAM Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   comman 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 06. 09:05

Idézet: Gaboca76 - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 19:48

Létezik már hivatalos  frivmware ehhez a modellhez?

Szia!

Talán erre gondolsz??

http://www.sonynec-optiarc.eu/en/support-s...-ad-series.html

Üdv.

#402 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 07. 18. 13:15

Ha az Optiarc AD-7170A íróm állandóan Power Calibration Error-ral áll le és még törölni se tud semmilyen DVD RW-t, amit a Pio DVR-109 igen, akkor egyértelmű, hogy az író döglött meg? Tegnap még írtam vele, de ma már 3db DVD+R megírása után ezt adja minden lemezre. :( El is cseszett 1 DVD+R DL, 2 DVD+R és 1 DVD+RW lemezt. Mennék venni új írót (Optiarcot soha többé, az tény :mad: ), mert lenne cucc, amit ki kellene írnom. :rolleyes:

Szerkesztette: Csokis 2008. 07. 18. 13:15 -kor

Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#403 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 18. 16:09

Tévedtem, nem az íróval volt a baj (kopp-kopp). :)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#404 Felhasználó inaktív   sadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 29. 21:14

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. márc. 15., szombat - 12:50

A SATA-s Optiarc-ok ennyire jók lennének, ahogy írtátok?

Megjelenés után elég sokan panaszkodtak a SATA-s 717x-akra. Ha tutira akarsz menni akkor sima ATA-st veszel, de szerintem nem lesz gond a SATA-sal sem. Tutira akartam menni, ezért nálam ATA-s dübörög. Nagyon jó író. Nekem két LG volt előtte. Ég és föld. Az egyik még anno sebesség ügyileg elavult, a második pedig megadta magát.
[Asus P5KC] [Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3000Mhz / 333FSB] [2 x 2048MB Kingmax DDR3 @ 1333Mhz] [Gigabyte HD7850 OC 1024MB GDDR5 @ 900/4800Mhz] [Samsung SyncMaster T220] [Kingston SSDNow V+100 96GB + Seagate Barracuda 7200.12 2000GB] [FSP Raider 550W]

#405 Felhasználó inaktív   sadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 29. 21:17

Idézet: Csokis - Dátum: 2008. júl. 18., péntek - 14:15

El is cseszett 1 DVD+R DL, 2 DVD+R és 1 DVD+RW lemezt.

Ilyenkor nem természetes az ember mosolya. :)  :D
[Asus P5KC] [Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3000Mhz / 333FSB] [2 x 2048MB Kingmax DDR3 @ 1333Mhz] [Gigabyte HD7850 OC 1024MB GDDR5 @ 900/4800Mhz] [Samsung SyncMaster T220] [Kingston SSDNow V+100 96GB + Seagate Barracuda 7200.12 2000GB] [FSP Raider 550W]

#406 Felhasználó inaktív   CorsairS 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 16. 20:37

Hali
Kéne egy kis help az íróval kapcsolatban. Adott két eredeti DVD (Baldur's Gate 2 - SoA és Kite Liberator), amit az istenért nem hajlandó beolvasni valamiért. LG meghajtókban viszont gond nélkül megy mindkettő (egy nemtom milyen 16/40-es régi, jelenleg nem bekötött és egy notis GMA-4082N).
A NEC-en 1.03-as fw van jelenleg, és ha jol emlékszem az alap 1.01-el sem ment. FW frissitést probáltam, de checksum errorral már az elején elszáll és nem enged semmilyen verzzioju 1.04-et telepiteni.
BG forumon azt írták, hogy elképzelhető a lemez RAM-nak ismerteti fel magát és nem RAM kompatibilis meghajtoknál ez gond lehet, viszont jelen esetben ez kizárt.
Valakinek egyéb ötlet?

#407 Felhasználó inaktív   beenceee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 25. 15:29

helo, nekemis AD7170-A íróm van és mostanság nemigazán működik, lassan ír... mikor másolok fel vmit dvd ről elkezd akadozni az egér a zene is ha hallgatok belassul... nemtudjátok mit ehetnék ezellen?
DualCore Intel Core 2 Duo E6300 2400 MHz, Gigabyte GA-P35-DS3L, 2*1Gb Kingmax 800Mhz, Gigabyte HD 4850, Seagate 250Gb, FSP 350W

#408 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 19. 16:39

Üdvözlet! Egy kis segítsére lenne szükségem.

Van egy NEC AD 7170A típusú meghajtónk. Kb. fél éves, de már most problémák vannak vele.
Konkrétan: mostanság nem ismeri fel a saját maga írt, Verbatim DVD+RW (sárga) lemezeket.
Azokat, amelyeket korábban, hónapokkal ezelőtt megírt, gond nélkül felismeri és olvassa. Más lemezekkel nem volt gond eddig.
Azokat, amelyeket nemrég írtunk meg vele (hetekkel ezelőtt), nem olvassa be. Mondjuk volt amelyiket meg sem akarta írni. De amit igen, azt nem ismeri fel. Vagy üresnek látja, vagy egyáltalán nem látja a lemezt. Ezeket a megírt, de "problémás" lemezeket kipróbáltuk más meghajtókban is. Ezek felismerik. A lemezek kifogástalanok. Tehát amit megírt, azt egyetlen hiba nélkül megírta, csak felismerni nem akarja őket.

A lemezek egytől egyig sárga Verbatim DVD+RW-k. Más lemezekkel nem volt gond, egyszer írható Verbák, +RW-s TDK-k stb. mind OK.

Kérdéseim:
1. Mik a tapasztalatok ezekkel az újfajta sárga Verbatim DVD+RW-kkel? Lehet, hogy hibásak?
2. Mit csináljak a meghajtóval? FW frissítést próbáljunk? Ha igen, akkor írjatok még többet erről please, nem akarok állat módjára nekiesni és tönkretenni a meghajtót. Vagy vigyem vissza gariba?

Ide kapcsolódik amúgy:
https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=5229065

Nekem Plextorom van. ÉS az majdnem ugyanaz. ÉS régebbi. ÉS semmi baj sincs vele. Felismeri ezeket a "problémás" RW-ket is, amit a NEC nem.

Kérlek titeket, BÁRMILYEN apró ötletetek van rá, ne tartsátok vissza! MINDEN tippet szívesen fogadok! Nagyon fontos lenne!
Előre is köszönöm a segítséget!

:)

#409 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 19. 16:42

A tipp, hogy cseréld. Komolyan! Nekem is az általad említett író van és pontosan ezen tüneteket produkálta. Mára már alig olvas be valamit, főleg a DVD+R DL lemezeket alig ismeri fel. Én is cserélem, de egyelőre nincs rá pénz. :( Szóval lassan megdöglik majd, erre készülj fel. :)

Szerkesztette: Csokis 2009. 01. 19. 16:43 -kor

#410 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 20. 19:52

Köszönöm a segítséget!

Elnézést, kissé figyelmetlen voltam.  :omg: Kicsit visszaolvastam, és most látom, hogy a többi is sorban döglik ugyanígy.  :(

Az biztos, hogy a 7170 mellett a 7173 is érintett, de vajon a Plex PX800 is?  :( erre csak az idő tud majd választ adni.

Most pöttyet szomorú vagyok. :(

#411 Felhasználó inaktív   nikoletta23 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 01. 21. 16:32

sziasztok!

olyan problémám lenne hogy nem jó a dvd írom...ill. jó is meg nem is.
utána olvastam és azt írták hogy kellene rá egy firmware frissítés.
nos..odáig eljutottam hogy megnéztem milyen van fent.az írom típusa:optiarc DVD RW AD-7170A firmware verzió:1.85  azt szeretném megkérdezni hogy ez a legújabb verzió vagy van újabb is?
és ha igen akkor azt hol lehet letölteni?próbáltam rákeresni...de mivel nem nagyon értek hozzá és még angolul sem tudok...elég nehéz.Vajon ha megtudom csinálni akkor jó lesz? vagy vennem kell egy új írót?
Lécci segítsetek.előre is köszi:Niki

#412 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 21. 22:59

Idézet: nikoletta23 - Dátum: 2009. jan. 21., szerda - 16:32

sziasztok!

olyan problémám lenne hogy nem jó a dvd írom...ill. jó is meg nem is.
utána olvastam és azt írták hogy kellene rá egy firmware frissítés.
nos..odáig eljutottam hogy megnéztem milyen van fent.az írom típusa:optiarc DVD RW AD-7170A firmware verzió:1.85  azt szeretném megkérdezni hogy ez a legújabb verzió vagy van újabb is?
és ha igen akkor azt hol lehet letölteni?próbáltam rákeresni...de mivel nem nagyon értek hozzá és még angolul sem tudok...elég nehéz.Vajon ha megtudom csinálni akkor jó lesz? vagy vennem kell egy új írót?
Lécci segítsetek.előre is köszi:Niki

Szia, kifejtenéd bővebben, hogy hogy érted azt, hogy hol jó, hol nem?.. Ha picit visszaolvasol, akkor láthatod, hogy sorban döglenek ezek az írók, és ez a folyamat azzal kezdődik, hogy "hol jó, hol nem működik". Ha ugyanaz a baja mint pl. nekem, amit én is írtam picit feljebb, akkor azon firmware frissítés nem fog segíteni! Ha garis, vidd vissza minél előbb.

A firmware frissítést egyébként is csak akkor ajánlom, ha csináltál/csináltatok már ilyet, vagy legalábbis tudod, hogy mit csinálsz, ugyanis istenien tönkre lehet vágni a meghajtót vele. (Én pl. még nem csináltam, de nem is volt rá szükségem.) A firmware frissítés CSAK az újfajta lemezek felismerését és optimálisabb megírását teszi lehetővé a meghajtó számára. Ha vannak olyan lemezeid, amit korábban megírtál, és olvasta, most meg már nem olvassa, ill. egyszer olvassa egyszer meg nem, akkor azon a FW frissítés nem fog segíteni.....

Szerkesztette: Suricated 2009. 01. 21. 23:02 -kor

#413 Felhasználó inaktív   sityuka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 01. 21. 23:11

Sziasztok.
Nekem is az AD-7173 satás-sal volt gondom de úgy néz ki megoldódott.
Állandóan lézerbeállítás hibát írt ki a nero dvd írásnál.
Próbáltam más szofterrel írni de ott is.
Aztán szétszedtem.
Megmozgattam a csúszkán az olvasófejet oda-vissza.
Megtisztítottam puha anyaggal a fejet összeraktam s azóta ír mint a kis angyal.

üdv.

#414 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 01. 00:48

Nos, az író (7170A) vissza lett küldve gariba (nyáron járt volna le az egy év gari).
Az eladó (cégnevet nem írok) nem sok jóval kecsegtetett az átfutási idővel kapcsolatban, mondván, hogy az a nagykertől függ, de azt azért nem gondoltam volna, hogy több mint 30 nap lesz, és az is csak azért, mert a végén már egyre agresszívabban telefonálgattunk mindenkinek, hogy mégis mi van már? :( Végülis elsősorban a munkánk miatt kell, és nem filmeket meg warezt írogatunk vele egész nap... szóval szükségünk van rá.
Mindegy, szereztem arra az időre egy 10 éves Pio DVD olvasót (milyen érdekes, hogy ez még a mai napig is megy, bár a +RW-ket nem nagyon szereti), hogy mégis legyen valami.
Aztán végülis nagynehezen kicserélték a NEC-et egy LG-re, a típusát most meg nem mondom, de a NEC-cel egyenértékű, RAM-ot is ír stb. Igazából nem érdekel már, csak működjön.

A boltban az új író átvételénél azonban azt mondták nekem, hogy habár a bevizsgáló cég elismerte, hogy a Sony NEC Optiarc 717x -es sorozat tagjait olyan típushiba érinti, mely ezen írók gyors halálával jár, nem feltétlenül lehetett a hibajelenség (meghibásodás) oka, mivel az íróban megfeketedett alkatrészeket és panelt találtak, amelyből arra következtettek, hogy az író túl sok feszültséget kapott.

Mivel nem tudták eldönteni, hogy az író a típushiba, vagy a "túlhajtás" következtében ment tönkre (értsd: gyárilag sz.r, vagy én tettem tönkre a gagyi tápommal), ezért húzódott idáig az ügyintézés, és azért nem tovább, mert már őket is zaklattam. És hogy szerencsém van, mert végülis kicserélték... hát kösz, tényleg.

Ez több kérdést is felvetett bennünk.
1. Ha tényleg sz.r a táp (egyébként nem az, mert a családban van egy profi szervízes, aki rendszeresen karbantartja, illetve nem rég az összes kondit is kicserélte benne, és rendesen bemérte), akkor miért csak ez az író szállt el, a másik miért nem, a két merevlemez és az alaplap miért nem?
Erre az volt a "válasz" a részükről, hogy mert egyes eszközök jobban védettek a túlfesz ellen, mások kevésbé.

2. Ha jól tudom, a táp nem is adhat le túlfeszt, mert a benne lévő többszintű védelem ezt megakadályozza, és a működési paraméterek kismértékű megváltozása esetén azonnal lekapcsolja azt.
Erre az volt a válasz, hogy "de igen".

3. Ha jól végiggondolom, ebből az következik, hogy a hálózati feszültség kisebb-nagyobb ingadozása sem okozhat olyat, hogy a 12 V-os egyenfeszből hirtelen 13 lesz, csak szélsőséges esetben, ha nagyon gagyi a táp (ismétlem, nem az). Az megtörténhet, hogy a táp "hirtelen felindulásból" egyszercsak megdöglik, és viszi magával az egész gépet. De a fentebb leírt jelenség nem valószínű.
Erre az volt a válasz, hogy "De igen, megtörténhet. Rakjak a táp elé túlfeszültség védelmet, vagy építsek bele. Mert a hálózati feszülség megnövekedése magával vonja a táp által leadott egyenfesz növekedését is." Mutatott is egy tápot, aminek a hálózat felöli bemenetére volt kötve egy pici panel, egy kondival, meg valami tekercsszerűséggel. Ez volt a túlfesz védelem. No comment...

4. Elképzelhető, hogy az író sz.r konstrukciója volt az oka annak, hogy megfeketedtek benne az alkatrészek normál működés mellett? Tehát nincs túlfesz, semmi ilyesmi... egyszerűen csak rosszul tervezték meg, és az alkatrészek pont azon a határon belül üzemelnek, amit még épphogy el tudnak viselni? Rövid távon legalábbis. Aztán szép sorban megdöglenek... Melegszenek, mint az állat, hődisszipáció meg nuku... gyárilag. Nem sok figyelmet fordítanak erre a gyártók manapság, ha jól tudom...
Erre nem volt válasz a részükről.

5. Vagy elképzelhető, hogy valaki hazudik? És ha igen, vajon mi oka van rá?

Nektek mi a véleményetek erről?

Szerkesztette: Suricated 2009. 03. 01. 00:59 -kor

#415 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 01. 21:04

Nekem is régóta van egy ilyen íróm, csak én ritkán használom. Azt azonban észrevettem, hogy használat közben az alján, a hátsó résznél erősen melegszik. Joggal nevezhetem forrósodásnak is. Nagyon is el tudnám képzelni, hogy akinél sok üzemórát megy, egy idő után már meglátszik a panelon fokozott barnulás, sőt szemre akár égésnek is ható elszíneződés formájában.

Alátámasztásként megjegyezném, több mint 20 éve javítok TV, video, rádió stb. elektronikákat, tehát láttam már ezt-azt. Egyes készülékekben előfordulnak szinte megfeketedett részek a panelon, az évek során tartósan hőnek kitett helyeken. De ez egyébként nem jelenti, hogy pont ott fog meghibásodni, attól még simán működhet ez az áramköri rész. Amellett, hogy részben tervezési hibának is tekinthető, másrészt viszont szilícium eszközök, vagy az ellenállások sok esetben meg is engedik a magas üzemi hőmérsékletet. Például egy tranzisztor is lehet olyan forró, hogy kézzel érintve elviselhetetlen, mégis nála ez a tervezett üzemi hőmérséklet. Integrált áramköröknél szintén, az is szilícium-alapú, viszont ilyen összetett áramkörökben, főleg hosszabb idő után egyre nagyobb az esély az anyagfáradásból, periodikus hőtágulásból-összehúzódásból adódó hibákra.

Táp elé rakott védőáramköröktől csodát nem várnék, egy normális tápegységnek önmagában is biztosítania kell a stabil feszültségeket. Ha pedig "nem normális", vagyis különféle problémák vannak vele, rakhatsz elé bármit. Nem ilyen előtéteken fog múlni, hogy okoz-e kárt a tápegység, vagy nem.

A tápegységben lévő védelemtől se várjunk csodát, hiszen akkor soha nem mennének tönkre számítógépek ilyen okból, pedig szoktak. Az javadra írható, hogy kondenzátorok cserélve lettek, amennyiben valóban szakszerűen, jó minőségű anyagokat felhasználva, többszörös önellenőrzéssel történt (forrasztások minősége stb.).

Összességében, ebben a szakmában semmi sem biztos (méghozzá minél tovább műveli az ember, annál kevésbé lehet biztos a dolgában, mivel meglepetések folyamatosan vannak), de én arra hajlanék, hogy próbálták ugyan magyarázni a bizonyítványt, minden lehető érvet felhozva, de itt a fő gond valószínűleg az író túlzott melegedése, csekély teherbírása lehetett, illetve az a típushiba, amiről pontosabbat nem tudunk.

Különös tekintettel arra is, hogy egy túlfeszültség/túláram aránylag hamar végez az alkatrészekkel, általában nincs túl sok idő a panel elszíneződésére. A barnulás, feketedés inkább egy hosszú folyamat eredménye szokott lenni.

Szerkesztette: Signal 2009. 03. 01. 21:18 -kor

#416 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 03. 11:41

Idézet: Suricated - Dátum: 2009. márc. 1., vasárnap - 0:48

...Erre az volt a válasz, hogy "De igen, megtörténhet. Rakjak a táp elé túlfeszültség védelmet, vagy építsek bele. Mert a hálózati feszülség megnövekedése magával vonja a táp által leadott egyenfesz növekedését is." Mutatott is egy tápot, aminek a hálózat felöli bemenetére volt kötve egy pici panel, egy kondival, meg valami tekercsszerűséggel. Ez volt a túlfesz védelem. No comment...

Azért ha belegondolunk, mekkora hülyeség ez... Egyrészt nem is igaz, hogy a hálózati feszültség növekedése mit von magával, hiszen azért vannak beépítve a szabályzó, stabilizáló áramkörök, hogy stabilizáljanak.

Táp elé kötött túlfeszvédő általában a kereskedelemben kapható villámvédős csatlakozókat jelenti, ezek például különféle szikaközöket tartalmaznak, villámlás másodlagos hatása ellen védenek. Tehát csak nagyobb bejövő feszültségeket zárnak rövidre, ami már átütéssel, szikrával is jár. Kis változásokra, feszültségingadozásra érzéketlen, mintha ott sem lenne.

A tápegység bemeneténél lévő tekercs és kondenzátor pedig még csak véletlenül sem stabilizáló szerepű, hanem zavarszűrő. A kapcsolóüzemű tápegység működéséből adódó impulzusok hálózatra történő visszajutását, RFI zavarsugárzást hivatott gátolni, vagy legalábbis csökkenteni. Egyes tápegységekből hiányzik, másikból nem, utólag is pótolható valóban, csak éppen az egész témához semmi köze. Kimenő feszültséget nem befolyásolja.

#417 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 03. 03. 13:50

Idézet: Suricated - Dátum: 2009. márc. 1., vasárnap - 0:48

.../b]nem feltétlenül lehetett a hibajelenség (meghibásodás) oka, mivel az íróban megfeketedett alkatrészeket és panelt találtak, amelyből arra következtettek, hogy az író túl sok feszültséget kapott.

Mivel nem tudták eldönteni, hogy az író a típushiba, vagy a "túlhajtás" következtében ment tönkre (értsd: gyárilag sz.r, vagy én tettem tönkre a gagyi tápommal), ezért húzódott idáig az ügyintézés, és azért nem tovább, mert már őket is zaklattam. És hogy szerencsém van, mert végülis kicserélték... hát kösz, tényleg.

Ez több kérdést is felvetett bennünk.
1. Ha tényleg sz.r a táp (egyébként nem az, mert a családban van egy profi szervízes, aki rendszeresen karbantartja, illetve nem rég az összes kondit is kicserélte benne, és rendesen bemérte), akkor miért csak ez az író szállt el, a másik miért nem, a két merevlemez és az alaplap miért nem?
Erre az volt a "válasz" a részükről, hogy mert egyes eszközök jobban védettek a túlfesz ellen, mások kevésbé.

2. Ha jól tudom, a táp nem is adhat le túlfeszt, mert a benne lévő többszintű védelem ezt megakadályozza, és a működési paraméterek kismértékű megváltozása esetén azonnal lekapcsolja azt.
Erre az volt a válasz, hogy "de igen".

3. Ha jól végiggondolom, ebből az következik, hogy a hálózati feszültség kisebb-nagyobb ingadozása sem okozhat olyat, hogy a 12 V-os egyenfeszből hirtelen 13 lesz, csak szélsőséges esetben, ha nagyon gagyi a táp (ismétlem, nem az). Az megtörténhet, hogy a táp "hirtelen felindulásból" egyszercsak megdöglik, és viszi magával az egész gépet. De a fentebb leírt jelenség nem valószínű.
Erre az volt a válasz, hogy "De igen, megtörténhet. Rakjak a táp elé túlfeszültség védelmet, vagy építsek bele. Mert a hálózati feszülség megnövekedése magával vonja a táp által leadott egyenfesz növekedését is." Mutatott is egy tápot, aminek a hálózat felöli bemenetére volt kötve egy pici panel, egy kondival, meg valami tekercsszerűséggel. Ez volt a túlfesz védelem. No comment...

4. Elképzelhető, hogy az író sz.r konstrukciója volt az oka annak, hogy megfeketedtek benne az alkatrészek normál működés mellett? Tehát nincs túlfesz, semmi ilyesmi... egyszerűen csak rosszul tervezték meg, és az alkatrészek pont azon a határon belül üzemelnek, amit még épphogy el tudnak viselni? Rövid távon legalábbis. Aztán szép sorban megdöglenek... Melegszenek, mint az állat, hődisszipáció meg nuku... gyárilag. Nem sok figyelmet fordítanak erre a gyártók manapság, ha jól tudom...
Erre nem volt válasz a részükről.

5. Vagy elképzelhető, hogy valaki hazudik? És ha igen, vajon mi oka van rá?

Nektek mi a véleményetek erről?

Jó ég.. Amikor az ember hozzá nem értését ki akarják használni, mindig ilyen mókás indokok születnek.

-A panelen megfeketedő (égett) alkatrész nem kizárólag túlfesz miatt fordul elő, hanem hibásan működő mechanika, gyártáshibás alkatrész és bármely olyan körülmény miatt, mely egy alkatrész, vagy áramkör abnormális működését és ezáltal elhalását okozhatja (beleértve firmware, vagy kommunikáció csatorna eseményeit is). Ezek közül csak egy a túlfesz. Ezt a tényt sajnos minden ilyen, kinyílt alkatrészes esetben explicit a tápfeszültség, mint kézzelfogható külső körülmény számlájára írják. Nem mindig alaptalanul, persze.

1: Egy táp még akkoris lehet szar, ha én javítom meg és a sajátom. Benne van a pakliban, azért, mert alkatrészekből van, sok alkatrészből, melyek állapotát lehetetlen 100%-ra ellenőrizni, és mert működése nem nevezhető emiatt 100%-ban leírhatónak, megbízhatónak és visszakanyarodva az előző pontra, ez igaz arra a dvd-íróra is! Az egyes alkatrészek táp felőli eseményre történő reakciója kiszámíthatatlan, nincs olyan, hogy ez vagy az jobban bírja (néhány kivétel akad a kevésbé jól bírja passzusra). Túlfesz elleni védettségről nem lehet beszélni klasszikus értelemben, néhol van valami (például merevlemezeken zener diódák némely gyártónál), ez a táp dolga.

2: A fentiek értelmében nem garantálható, hogy a védelem korrektül működik és ha igen, akkoris már túlfeszültség vagy alulfeszültség (mert ez is okozhat ilyen elhalást!) kondíciójában avatkozik be, ami tűrésen kívüli feszültséget jelent és ami tűrésen kívül esik, az működési oldalról máris okozhat bármit, még akkoris, ha csak minimális az esélye. Nyilván ezt is lehet tervezni, áramköri szinten.

3: Így van, nem okozhat ingadozást előírt határértéket meghaladó szinten (figyeld a szavakat: Megintcsak nem garancia!). A védelem emlegetése itt marhaság. Ha olyan túlfesz éri a tápot, amire a reakciója a szabályzás megborulása, akkor abba rendszerint belepusztul vagy a szabályzás beavatkozó eleme, vagy valamely védelme (ugyanis a jó tápban van túlfeszvédelem, varisztor(ok) által, ami egy villámot nyilván nem tud lenyelni, de többnyire elegendő tüskék kiirtásához).

4: tervezett élettartam. Olykor alulterveződik és egy ilyen kinyíláshoz elegendő egyetlen egy forraszon keletkező kontakthiba. Egy ilyen íróban van mondjuk hasra 500 forrasz. Vajon mind 100%-os? A végellenőrzésen átkerülés még nem jelenti azt, hogy igen.

5: Mindenki hazudik, önös érdekből :D . De nyilván ezt nem feltételezzük. Hova vezetne az.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#418 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 07. 22:21

Köszönöm a részletes válaszokat. :respect:

Bizonyára felmerül a kérdés, hogy most akkor mi bajom is van, hisz a terméket végülis cserélték. Nos a fenti hozzászólásommal azt szerettem volna szemléltetni, hogy egyes boltok, üzletek bizony aljas módon próbálják félrevezetni és kihasználni a tisztelt vásárlót, annak tudatlanságát kihasználva. Nem mindegyik persze. Hirtelen felindulásból írtam, mindenesetre szolgáljon tanulságul mindenkinek, ha vásárolni vagy gariztatni meg, és nem nagyon van a témában, inkább vigyen magával egy hozzáértőt is.

Jelen esetben szerencsém volt, hiszen nyavalyogtak ugyan a megfeketedett alkatrészek miatt, de végülis cserélték, holott simán rákenhették volna a túlfeszre/nagyüzemi használatra/akármire a hiba okát, és akkor nincs mit tenni, kopp. Járkálhatnék ugyan ez esetben a fogyasztóvédelemhez, de nem ér az egész annyit...

Érdemes megfigyelni azt is, hogy bár a boltos sem volt túlságosan a helyzet magaslatán, de azt nem tudom elképzelni, hogy a nagykernek/bevizsgáló cégnek ne tűnt volna fel az, hogy sorban döglenek ezek az írók, és nyilván a többi is hasonló állapotban lehet belülről pár hónap használat után.

Leginkább azonban az bosszantott fel, ahogyan próbálták nekem előadni a szakértelmüket, meg mindenáron bebizonyítani, hogy igenis MI jobban tudjuk, te meg nem értesz hozzá, és a hiba nagy valószínűséggel nálad van, azért ment tönkre elsősorban az íród, és nem a típushiba miatt. Sőt, igazából a típushiba csak egy ürügy a cserére. Igazából nem is kellene cserélnünk. De mi jó fejek vagyunk. Úgy csináltak, mintha nem a kötelességük lenne, hanem szívességet tettek volna.

Mindenesetre ebből az esetből sokat tanultam, már csak a szakmai részét tekintve is hasznos volt a válaszotok :D  Valóban, ezekben a szakmákban semmi sem biztos. Főleg akkor nem , ha a gyártóknak sem érdekük az, hogy egy termék, vagy annak bármely alkatrésze tartós és minőségi legyen. Hisz fogyasztói társadalomban élünk. Dehát mit is várhatnánk el ezért a pénzért... :confused:

A táp egyébként egy szervergépet hajt, és adott állapotában frankón megy még mindig, egész nap folyamatosan, bár éjszakára néha pár órára leállítjuk a gépet :D

Az LG meg úgyszintén :up:
Have a nice day.

#419 Felhasználó inaktív   sadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 13:13

Valaki tud ajánlani valamilyen kétrétegű lemezt, amit meg tud írni a 7173A?

5 Philips DL-ből 2-őt sikerült. :omg: Ráadásul tegnap zsinórban megölt kettőt, egyet a 103-as firmwarrel, majd frissítettem 104 és ugyanúgy rossz lett. (régen Neroval, tegnap ImgBurnel írtam.)

Sima dvd-t egyszer nem rontott még el, ráadásul nagyon gyorsan olvassa őket. :up: Nem szeretném kukázni, de hogy zsinórban rontja el a nem éppen olcsó DL DVD-ket az se normális.

Szerkesztette: sadam 2009. 09. 25. 13:14 -kor

#420 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 15:19

Idézet: sadam - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 14:13

Valaki tud ajánlani valamilyen kétrétegű lemezt, amit meg tud írni a 7173A?

Ha DL lemez, akkor csakis Verbatim! :) Nem véletlenül mondta/írta ezt mindig PPeter. ;)

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó