Commodore gépek, perifériák V. és egyéb régi konzol vackok...
Elküldve: 2012. 08. 06. 18:38
Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!
Elküldve: 2012. 08. 06. 22:53
biznisztopiknak indult, szóval add el nekem gombokért, kösz
Szerkesztette: DGabor 2012. 08. 06. 22:54 -kor
Elküldve: 2012. 08. 11. 12:53
Elküldve: 2012. 09. 07. 12:48
Elküldve: 2012. 10. 02. 16:40
Idézet: szalai56 - Dátum: 2010. 10. 12. 23:33
Ó, de sajnálom!
Gyüjteményébe üzleteltem vele egy igen ritka memóriabővítőt, tudtam hogy jó helyen lesz
Nyugodjon békében!
http://cmtk3.webring...unter.siz.hu%2F
http://siz.hu/hu
HOREX
Elküldve: 2013. 09. 22. 18:13
Hagyományos C64, datasette-vel (a din-es csatival). Mellesleg letöltöttem és átnéztem a lehető legtöbb doksit, amiket találtam. A datasette-ről és rögzítési módjáról viszont elég hiányos az anyag és az is ellentmondásos. Hasonlóan semmi a helyzet az "user port"-ról. Annyi derült ki, hogy a din6-os csati, ahova alapesetben a kazetta csatlakozik, az IEEE488 párhuzamos bus Commodore által sorositva. De egy soros jelfolyamnak mint tudjuk ugye van keretszerkezete, szigorú felépítése. Na erről már ugye semmi infó. E csati melletti rövidebb élcsatlakozó meg szintén úgy szerepel, mint "tape connector" - tehát erre is megy a datasette? Vagy a flopi? Bár ami 1541-es flopikat képen láttam, annak is mintha din6-os csatija lett volna. Aztán a legszélső az user port, nyomtatónak, modemnek, miegyébnek.
Datasette. Sima, turbó rögzités. Erről azt írja a tudástár, hogy a sima az baromi sokat foglal egyrészt a jelrögzítés miatt (nem a szinusz hullámok darabonként jelentenek 0/1 bitet, hanem sok periódus burkológörbéje ad digitális jellegű hosszabb-rövidebb (tá és ti) impulzusokat, de még azokból is több együtt jelenti az adott bitet: pl hosszabb+rövidebb=1, rövidebb+hosszabb=0), valamint egymás után duplikáltan is van rögzítve a program (redundancia). A turbó ezzel szemben bár még mindig nem egységnyi szinusz hullám jelenti a bitet, de legalább már csak egy szimpla digit burkoló a ti-ti-tá helyett: a ti=0, tá=1. De van egy bevezetője is, ami 256 db 2-es byte értékből áll (ami ti-ti-ti-ti-ti-ti-tá-ti jelsor - vagy a fordítottja, attól függően hogy big endian vagy little endian), aztán 9-től visszaszámol, utána indul a turbó program. - többségében wikipédiáról szerzett infó
Na akkor most valóságban is megkukkantottam a kazettákra rögzített jeleket, volt köztük sima (játék)program, turbó program, és turbótöltő is. A következő derült ki:
- 3 féle, füllel is megkülönböztethető rögzítési mód látszott. A bevezető szinkron mellett, ami csak egy adott frekvenciás fütyülés.
1= ez a sima programok headerje, ezután áll meg kiírva a "found program"-ot. Azonos (majdnem) amplitúdójú szinuszok (tehát a burkológörbéje konstans), de van közte keskenyebb és kövérebb hullám is, mintha frekvencia modulált lenne-digitálisan (már amennyire az analóg rögzités minőségéből ki lehet értelmezni), vagyis többségében csak két féle kövérségű hullámot véltem. Hangzása sistergő, mint a telefon modemek. A sovány az alapjel (vagyis a bevezető szinkron).
2= "load"-ra továbbmenvén másfajta rögzítés jön, már amplitudóban is eltérnek. A burkológörbe ennél se ehte digitális vagy akár az impulzus-szélesség modulált forma, mint amit a szakirodalom ír. Ha az alaphullámot nézzük, szabályos szinusz, most ez a kövérebbik, valószínű az 1-es bit, ehhez képest a vékonyabbak (kb 3/4 periódusidő) fele amplitúdó, de a pozitív csúcsuk egyszintben van a kövérekkel, negatív csúcsuk meg így kb a 0 ponton van - tehát a soványak a felső (pozitív) féltartományában vannak a kövérekének. Az egész átlagban (zéró átmenete),így a burkológörbe is erősen ingadozik alacsony frekvenciával, de ez inkább a házilagos rögzités hibája mintsem információs jel. Hangja pattogósabb, nem annyira sistergős.
3= turbós program, nagyon hasonlít az elsőhöz, de a kövérek magasabb amplitódója jobban kivehető, szabályosabb.
Mindhárom jelre jellemző, hogy a soványak periódusideje kb 2/3-a, 3/4-e a kövérekének. A kövér-sovány hullám eléggé különvehető, hogy rá lehessen fogni, hogy digitálisan 1 és 0 bitek. Tehát mindegyik esetben az egységnyi szinusz hollám hordozte az információt, nem pedig az általuk adott burkológörbe négyszögjelei (-nek sorozata), mint amit írtak a sajtók.
- a sima programok se tűntek annyira hosszúnak, mint a szakirodalom említi (lehet nem volt duplán rögzítve). Kíváncsiságból a turbó betöltőt (önmagában nézve ugye simával rögzitve) újra save-ltük és duplája lett, mint volt. Haverom megismételte ezt egy turbós játékkal is, állítólag fél kazettát elfoglalta.
- turbónál pl a bevezető 256 db 2-est (bár nem számoltam meg), de leginkább azutáni visszaszámlálást nem látom. Tény, hogy sok azonos számérték követi egymást, talán megvan 256, de hasonlóan sok ilyen van a sima rögzítés adatmező elején is.
Valami ilyesmi, aztán minden részlet már nem tiszta, meg az egész úgy homályos ahogy van. Arra is gondoltam, hogy ezek a cuccok önmagukat is turbósítják, valamit betöltés közben is átállít, nem pusztán a memóriába tölti be.
Ha valakinél megvan a titok külcsa, akkor beadhatja. Lehet már volt erről téma korábban, kicsit sok most átolvasni, ráadásul a IV előtti (~2006) előzményeket nem találja.
Az alapigény az volna, hogy a kazikat archiválni kéne, újramásolni, mert sokuk már load erroros vagy csak sokadikra indul be. Mindegyik kazi házi-másolt, eredeti gyári nincs közte (mért is volna). Na meg jó volna akár a soros 488 din-re, akár a tape portra hardware-t barkácsolni.
Elküldve: 2013. 09. 22. 18:36
Elküldve: 2013. 09. 24. 18:32
Elküldve: 2013. 09. 24. 19:00
Elküldve: 2013. 09. 30. 17:29
ora
Elküldve: 2013. 10. 25. 09:06
hátha segít megérteni valamit
Elküldve: 2014. 05. 10. 14:22
kaptam néhány gépet, flopit, lemezeket, magnót, monitorokat, nyomtatókat, miegyebet, lehet tolongani érte
Elküldve: 2014. 05. 10. 19:08
Elküldve: 2014. 05. 11. 10:59

Súgó
A téma zárva.