Canon DSLR topik IV.
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:00
kell legyen egy első hozzászólás, akkor most én teszem meg alighanem. reagálva AMD Power kérdéseire:
na, rajtakaptalak
most kimondtad azt a mondatot, ami megkérdőjelezi az cserélhető objektíves gép értelmét. sarkítok persze, de az SLR gépeknél pontosan az a szabadság a legjobb, hogy tudsz cserélni. korábban már mondtad, hogy KIT-obi lesz. ezt csak üdvözölni tudom. árához képest csodálatos képminőség, egy EF 17-40 persze sokkal jobb. de annak az ára is magasabb.
kezdetnek egy KIT obival indulj, ekkor lesz egy alap zúm, ami arra jó, hogy el tudj kezdeni fotózni. lesz valami érzésed arról, hogy melyik vége tetszik a dolognak. nagylátó vagy tele? a 18x1,6=28,8mm már majdnem nagylátó. itt már majd jön a meglepődés, hogy ebbe belefér 2x annyi a tájból, mint egy kompakt keresőjébe. lehet komponálni, lehet a mélységélességgel mókázni. a tele állás 88mm lesz, ami már portréra is jó, lehet vele "zúmolni".
ha már kialakult a látásmód, akkor lehet nézelődni a megfelelő obik irányába. nekem van Sigma obim, még nem döglött be, de sok kollégának komoly ellenérzése alakult ki, szívtak vele rendesen. drágább a Canon obi, de az biztos kompatibilis. a már emlegetett EF 17-40 nagyon komoly alap obi, komoly árral. az EF 70-200 (legyen F4 vagy F2.8 ) az egyik legkomolyabb zoom tele. van jobb is, de az nem zoom. és az sem sokkal jobb.
az átlag P&S fotós első reakciója az, hogy legyen egy nagy átfogású zoom lencse, amit nem kell cserélgetni, majd az jó lesz. nem lesz jó, mert a nagy átfogás sok kompromisszumot jelent. több lencse kell, lehetőleg szűk átfogásokkal. ilyen a 17-40/50/70-200 triumvirátus. a 17-40 lehet az általános lencse, amikor a KIT már túl gyenge. az 50 lehet a portré, ha érdekel. a 70-200 pedig a tele. ezen felül lehet gyűjteni makró és portré lencsékre is, de az már egy újabb szint bejárása. persze lehet vakut venni, lehet állványt venni, lehet szűrőket venni, gripet, konvertereket. ezekre a világ összes pénzét rá lehet költeni. táska is kell. vagy táskák
aztán van a másik út, ami kalandosabb, de olcsóbb is és jobb a képminőség. ez a fix lencsék világa. sajnos a Canon nem igazán jeleskedik a fix nagylátók területén. de azért nincs minden veszve.
egy Sigma EX 14mm f2.8 igen jó nagylátó (annak minden hátrányával, becsillan, drága, torzít, de még így is jó). helyette lehet egy ultimatív megoldás a Zenitar 16mm f2.8 halszem. ezt ugyan konvertálni kell négyszöggé szoftveresen, ami elvisz a képminőségből. tekintve, hogy egy 25e HUF-os lencséről van szó, így el lehet felejteni az elektronikus blendét és az AF-et is, de az árához képest igen jó a képminőség és hatalmas élmény a "nagy látás" vagyis a nagylátó.

ez egy nagylátós kép, a képminősége egész jó, ez bizony az olcsó Zenitar. (nagyban)
közepes lencsének lehet egy EF 35mm f2, ami crop vázon igen jó normál lesz. az AF atom hangos, de van fényerő, van képminőség is.

(nagyban)

(nagyban)
ez a fenti két kép az EF 28-135mm f3.5-f5.6 IS USM lencsével készült, ami egy alap zoom, tehát a képminősége elég ramaty. de lehet vele egész használható képeket is gyártani. nos, ezt az EF 35mm f2 a földbe döngöli, ha minőségről van szó.
telének pedig ott egy fix 200 például. akár Ebay-ról is. mondjuk egy EF 200 f2.8 vagy egy EF 100 macro, ami egy hihetetlen obi. ezekre mehet 2x konverter is, nem sokat ront rajta, mert van honnan rontani. sőt, az 1.4x konverter még kevesebbet ront. de a fixeket megközelítő EF 70-200 f4 is nagyon jó választás.

(nagyban)

a fenti kép egy Sigma EX 100-300 f4 IF HSM lencsével készült. ennél sokkal jobb képminőséget tudnak az ajánlott lencsék.
szóval egy SLR géppel hatalmas szabadságot is vásárolsz, te döntöd el, hogy mi gyűjtse össze a fényt, nem kell valami beépített üveggel küzdeni. lehet cserélgetni, lehet fejleszteni. még a rég kifutott EOS-300D (horribile dictu EOS-10D) is nagyon jó szenzorral készült, általában az üveg és a fotós a korlátozó tényező, nem a gép. a mai csodák (30D és 400D) pedig már fényévekkel jobb képeket csinálnak. szóval lehet fejlődni, lehet tanulni és lehet csodálatos képeket csinálni, elérhetőek az eszközök egyre több ember számára.
mi itt a fórumon csak szempontokat tudunk mondani, amik alapján lehet dönteni, de a döntést úgyis Neked kell meghozni. de jó, ha tudsz tanulni más hibáiból vagy tanácsaiból, akkor már előnyből indulsz. a lényeg, hogy legyen fény és ötlet.
üdv!
u.i.: sommázva: ne egy obi legyen, inkább több és cserélgess!
szerk.: megint olyan csodálkozó arc lett a .
Szerkesztette: donphobos 2007. 01. 07. 14:01 -kor
.
.
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:16
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:18
Idézet: AMDPower
Idézet
1. kell ugye a 24TS objektiv muszaki es epulet fotozashoz. (elso nekifutasban ennek nezz utana arban!
2. kell egy jo szeles halszem, mondjuk a sigma 8mm-ese -- kulonos hatasok fotozasahoz
3. kell egy szeles latoszogu rektolinearis, hogy ne torzitson -- varosfotozas
4. kell a 20/1.8-as sigma (nagy fenyero, ejszakai, zart teru, koncert es buli fotozashoz)
5. kell egy 24/1.4-es (=35mm), es
6. 35/1.4 (=50mm) -- mindketto az "available light" fotozashoz.
7. egy 60mm es egy 180mm makro
8. egy 100mm koruli nagy fenyereju portrehoz.
9. egy 200mm, egy 400mm es egy 600mm fix nagyvadakhoz es madarfotozashoz.
eddig a fixek, amire szukseged VAN.
szoval a kerdesem: ezt most komolyan gondoltad, hogy MINDENHEZ akarsz egyszerre felszerelest?
ja igen, mint lathato a fentiekbol a "mindenre akarom hasznalni" es a "Igazság szerint nem nagyon akarom cserélgetni az objektíveket" kijelentesed uti egymast. a ketto egyutt nem megvalosithato! gyanitom a "mindenre" kitetel a hamis..
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:27
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 15:00
Ebben kijavítanálak ha nem baj :
Mivel van már olyan chip amit ha az emulátorra rakunk akkro az AF működni fog Canon vázon az INDEXen szoktak is árulni , és nem is olyan sok kb 10000ft
ui: Ellenben indulok a SYMA ba remélem találkozok valakivel innen
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:34
Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 14:27
Mivel van már olyan chip amit ha az emulátorra rakunk akkro az AF működni fog Canon vázon az INDEXen szoktak is árulni , és nem is olyan sok kb 10000ft
ez jó ötlet, de mit hajt meg az emulátor és a chip, ha a Zenitar obiban nincsen AF-motor?
tényleg nincs benne, kézzel kell tekerni. ez egy orosz gyártmányú M42-es foglalattal rendelkező fém és üveg kis dög, elég pici és jó nehéz. motor egy szál sincs benne, de olcsó és elfogadható képeket csinál.
így néz ki...
már kapni olyat is, ami egyből Canon EF-bajonettel készül, nekem is ilyen van. egyszerű, mint a kő, de nagyon jó vele fotózni.
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:39
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 14:34
Nem az AF fog működni, hanem az AF visszajelzés.
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:47
Ami a fixeimet illeti, remek célszerszámok, most épp 3 darab van, amit használok:
Canon 28/1.8 USM: ez a 35/2 alternatívájának is felfogható, nekem szimpatikusabb volt, bár drágább is. Kevés fényben, beltérben használom, bár ott meg jobb lenne nagyobb látó, amíg volt kéznél 17/2.8 nem volt ilyen gondom...
Canon 100/2.8 USM makró: ezzel váltottam le a Sigma 105/2.8 makrót, képminőség ugyanaz, mechanikailag jobban meggyőz, USM szupergyors ahhoz képest. És nem csak makrónak használom, hanem elég gyakran kötök ki százas objektívvel a gépem elején, valahogy vonz
Canon 300/4 L IS USM: szép, mini kályhacső, ha igazán szűket akarok vágni a világból, vagy (f)élőlény a célpont
Ami még nagyon tetszett, mikor volt a kezemben, az a 85/1.8 USM volt: egy az egyben 28/1.8 érzet, jól illeszkedik a "százas" hajlamomhoz, fényereje, képminősége nagyon meggyőzött... de minek legyen 2db 100mm-közeli lencsém?
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2007. 01. 07. 14:49
Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 14:39
oké, akkor én nem jól értelmeztem a dolgot. mea culpa, mea maxima culpa!
igazából a Zenitar használata meglehetősen komplikált lenne, ha be tartanám az előírást. ugye stop-down metering elven megy ilyenkor a gép. érzékeli a váz, hogy nincs elektronika az obiban és ezért úgy veszi, hogy az a blende van beállítva, amit elsütéskor is szeretnénk. normálisan az obi teljesen nyitott blendével állna, hogy az AF-szenzor kapjon fényt. az obiban levő szoftver közli a vázzal, hogy a munkablende esetén milyen korrekciót kell alkalmazni a mért fénymennyiség esetén és közvetlenül a zár nyitása előtt áll be csak a blende.
na, itt ilyen nincs. az ember elvileg tág blendével állítana élességet, aztán beállítaná a kívánt rekeszt és tűz. de olyan húzós a mélységélessége, hogy én f11-en hagyom a legtöbb esetben és úgyis jó lesz végtelen távolságra állítva. ha már nagyon közel van a tárgy, akkor állítok rajta, de általában látom lerekeszelve is. jó sötét olyankor a kereső, de meg lehet szokni. lehet, hogy egy EF 50 f1.4-től meg is vakulnék, ha hirtelen belenéznék
az AF visszajelzés tehát hasznos lehet, de f11-nél nem igazán jeleskedne az sem sajnos. a Zenitar tehát mindenképpen "kézimunka"
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 01. 07. 15:14
Tegnap észrevettem egy pixelhibát a fél éves 5D-m kijelzőjén!
Szerintetek foglalkoznak ezzel gariban, vagy nem érdemes vele rohangálni?
Bár én jobban szeretném, ha megcsinálnák/cserélnék, mert azért a cirka 800k-ért nem ezt várná az ember!
Mitől szokott az ilyesmi keletkezni?
Elküldve: 2007. 01. 07. 15:33
Idézet: Roland626 - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 15:14
hát én azonnal gariztatnék, nem javítás, hanem csere. imho.
.
.
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:12
Idézet: Roland626 - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 15:14
Bár én jobban szeretném, ha megcsinálnák/cserélnék, mert azért a cirka 800k-ért nem ezt várná az ember!
egy pixelhibával kiröhögnek, három körül érdemes próbálkozni, de szerintem az is kevés itthon...
amúgy egy 5D kérdés: neked mennyire koszolódik a tükör és mattüveg feletti rész?
kicsit bosszant, hogy a CMOS patyolattiszta, de a keresőbe belenézve rengetedg szösz, por, foltocska látszik...
pumpa nem segít, igaz Camera Kft ingyen pucolja a CH-s gépeket...
Szerkesztette: G_ArchAngel 2007. 01. 07. 16:13 -kor
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:26
Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 17:12
amúgy egy 5D kérdés: neked mennyire koszolódik a tükör és mattüveg feletti rész?
kicsit bosszant, hogy a CMOS patyolattiszta, de a keresőbe belenézve rengetedg szösz, por, foltocska látszik...
pumpa nem segít, igaz Camera Kft ingyen pucolja a CH-s gépeket...
Én is ettől félek, mármint hogy kiröhögnek! Azért elég bosszantó, hogy ezért a pénzért ezt kapom.
Nekem egyenlőre csak két obim van, így nem cserélek sűrűn. Azért az apró szöszök meg szoktak jelenni (olyan mintha ruhaszösz lenne), de csak a tükrön szoktak lenni.
Ami engem bosszant az a kereső külső reszén megjelenő kosz. Olyan mintha vonzaná! Pumpa, ecset nem segít, úgyhogy gyufa plusz objektív tisztító kendő. Elég macerás.
#14 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:26
Idézet: Roland626 - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 16:14
Azt nem írtad milyen pixelhibát vettél észre? Hot, stuck, vagy dead pixelt? Fehér pontot, színes pontot, vagy világos felületen fekete pontot? Egy hibás pixelt általában nem fogadnak el cserére, hanem szoftverrel javítják.
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:27
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:29
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:30
Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 17:26
Ah!
Ennyire azért nem értek a kijelzőkhöz!
Amit látok, az egy fekete pixel a jobb alsó részen.
Ezt lehet szoftveresen javítani?
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:32
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:34
Idézet: bbence - Dátum: 2007. jan. 7., vasárnap - 17:27
Oké, tényleg nem nagy gáz! Lehet így is használni!
De azért mégiscsak! A gép még csak fél éves, mi lesz vele egy év múlva?
Úgy gontolom 800000.- magyar forintért nem ezt kéne kapnom!
Azt fogják mondani nem volt szerencséd?
Elküldve: 2007. 01. 07. 16:34
lenshood: "Idézet (lenshood @ 2007. jan. 6., szombat - 16:21)
Egy Canon EF 24-70 f2,8L USM vásárlása előtt állok és találtam egy német online áruház oldalán ezt"
mtubi: "Szívesen segítenék, de csak angolul tudok valamennyire. Szerintem pont ezt a boltot nem sokan ismerik, de érdemes lenne utánanézned esetleg itt is (itt pontozva vannak a boltok)."
Én is innen néztem ki a boltot (Geizhals-on keresztül) és elég jó minősítést kapott. Na most amit leszűrtem, úgy pontoznak a vevők a Geizhals oldalán, hogy ha minél közelebb van a pont az 1-es hez, annál megbízhatóbb (A smile-k nevetnek, ha jó a pont) az üzlet.

Súgó
A téma zárva.