A topik arról szól, hogy korlátozott ventillátorhelyű, szabvány álló ATX midiház (lég)hűtését hogyan lehet hatékonyabbá tenni oldallap leszerelgetés nélkül.
Biztos vagyunk páran, akiknek ilyen miditornyuk van, de zsúfolt, van benne extrém meleg alkatrész, vizet nem tud/akar, de ventit sincs hova.
Én így vagyok, van ami befűtse a házamat, és a tuning a hőmérsékletet tovább fokozza.
Egy GigaByte Poseidon házról van szó, amely gyárilag egy előre, alulra beszerelt, és egy hátulra, felülre beszerelt 12cm-es légkavaróval van ellátva. Több ventillátorhely nincsen. Bekerült ebbe a házikóba egy hosszú, meleg videokártya, amit 8800GTX-nek hívnak, ez gyakorlatilag tönkretette a rendszer hőháztartását, a légáramlás útját előről hátra jelentősen lecsökkentette.
Kettő optikai meghajtóval, hozzá öt darab 5'25"-ös hellyel lehetőség nyílik arra, hogy ODD-szabad hely- ODD- szabad hely- szabad hely elrendezéssel az alsó kettő szabad helyet valamire felhasználjuk.
Ez egyrészt egyvonalban van a lap memória foglalatának egy részével és az északi híddal, két olyan dologgal, amely tuning közben hajlamos melegedni, és egy erős processzorhűtő sem számít neki abszolút...
Másrészt majdnem tökéletesen szemben van a hátsó házhűtő ventillátorral, amely eltávolítaná a ház felmelegedett levegőjét - ha volna elegendő utánpótlás.
A gyári 5'25-ös takarólemezek mérete ideális, kettő darabba pont beapplikálható egy 80mm-es légkavaró, amely levegőt szállít a házba.
Egy Revoltec ventillátort választottam, megfelelően halk és a légszállítása is egész jónak mondható, ár/érték arányban nálam ez a nyerő.
A házam előlapja szénszálas aluminium, amelyet házi körülmények között nehéz megmunkálni, azonban a legtöbb ház takarói műanyagból vannak, aki ezzel dolgozik, könnyebb dolga lesz.
Amit használtam:
-mérőszallag
-körző
-jelölőfilc
-pontozó
-tapétavágó kés
-műszerész satu
-fűrész
-reszelő
-szigetelő szalag
-dörzsvászon
-házam plexire cserélt oldalsó lyukacsos takarólemeze (érintésvédelem)
-csípőfogó, egy finomabb és egy durvább
-fekete nylon harisnya (porszűrés)
-fúró
-szappan (csavarozáshoz)
-ventillátor
-4 óra
Nyertem bő 9°C-ot az alaplap hőmérsékletnél, 6°C-t a processzornál, stabil a memóriám 2,45V-on, és halkabb a gép, mivel a két régebbi házhűtő sem pörög fel teljes fordulatra olyan hamar, és a processzorhűtő sem.
Ahogy készült, képekben, következik.
Szerkesztette: Omega 2007. 01. 27. 18:14 -kor