Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2007. febr. 21., szerda - 20:22
Konkrétan videószerkesztésre, kinek milyen tapasztalati vannak, ki milyen programot ajánlana? Leginkább én Adobe Premier -t használok, de hallotam olyan véleményt is ami szerint elég gyenge, ezért szeretnék minél többet kipróbálni, hogy aztán a általam legjobbnak megítélt programmal dolgozhassak. (szerintem mások is így vannak ezzel

)
Azt, hogy kinek melyik program elsősorban a pénztárcája, az igényei és az NL területen szerzett jártassága dönti el (valamint az, hogy üzletszerűen vagy hobby szinten foglalkozik a témával).
A Premiere Pro igen kiváló program (mármint annak aki tudja is használni

). Amennyiben az elvárások magasabbak (főleg real time feldolgozásra gondolok) akkor szóba jöhet a Canopus Edius melyből a Broadcast változat kifejezetten televíziók és utómunka stúdiók számára lett kifejlesztve. Persze a minőségnek ár van mivel az Edius Pro 4 ára nettó 164.000Ft, míg a Broadcast ára nettó 228.000Ft.
De megemlíthetem még az Avid családot is mely ára kb. 300.000-tól indul de kompletten azaz a hardware-es támogatással az ár már eléri az 1 milliót is.
Szóval először azt kell eldönteni, hogy amatőr vagy professzionális felhasználás lesz. Ha amatőr akkor az Adobe Premiere tökéletesen megfelel (szerintem még túl sok is hiszen tapasztalatom szerint az amatőr felhasználók csak egy kis részét használják/ismerik mert ahhoz, hogy 100%-ban kihasználja az ember a Premiere adottságait igencsak el kell mélyedni eme világ rejtelmeibe és hát az aki otthon munka után kedvtelésből szerkeszt az nem fog hónapokat tanulással tölteni). Nem feltételezem, hogy otthoni használat esetén igény van a real time szerkesztésre azaz filterek, 2D/3D effektek, feliratok, stb. használatakor külön renderelés nélküli valósidejű kijátszásra IEEE1394 porton ill. a capture/editor kártya analóg kimenetére kötött TV-n vagy videomonitoron történő színkorrekció kontrollra.
Azt sem feltételezem, hogy ma még otthoni használatra valaki HD feldolgozást szeretne.
Szerintem amatőr szinten untig elég a Pinnacle Studio, Vegas vagy ha magasabbak az igények és a megfelelő tudás is jelen van van akkor a Premiere Pro (megfelelő tudás alatt az értendő, hogy a felhasználó tisztában van a több pontos vágás alapjaival, ismeri a valósidejű szerkesztést, stb.) és persze ha meg tudja fizetni az árát hiszen a Premiere Pro 2 kb. 280.000Ft
A Premiere Elements programot azért nem említettem meg mert az nem tekinthető NL rendszerű videoszerkesztő programnak (persze kizárólag hobby célra tökéletesen megfelel mivel a használata nem igényel különösebb jártasságot és azt amire egy házi videónál igény felmerülhet lefedi).
Félprofi, profi területen Premiere Pro, Canopus Edius, Avid ami javasolt.
Szerk:
És akkor még nem is beszéltünk a hardware-ről és a software környezetről. Pedig ez igencsak kényes pontja a szerkesztésnek. Nem mindegy, hogy milyen a szerkesztésre használt PC hardware összeállítása (processzor, memória, HDD, VGA (valósidejű effektek használatakor csak a szerkesztő programmal kompatibilis típus használható különben nem lesz hardware-es támogatása a renderelésnek). A software környezet sem mindegy hiszen azt amivel szerkesztünk pld. játékra nem célszerű használni (külön HDD-n vagy partíción telepített rendszeren ajánlott szerkeszteni melyre csak a szerkesztéssel kapcsolatos programokat javasolt telepíteni)
Szerkesztette: wpepi 2007. 02. 21. 22:29 -kor