HWSW Informatikai Kerekasztal: Filmkészítés rejtelmei, videó szerkesztés. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (33 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Filmkészítés rejtelmei, videó szerkesztés. Mit, hogyan a vágó pulton. Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 29. 15:52

Sziasztok, fullhülye vagyok a videószerkesztéshez kb. Kaptam rippelve egy 7 gigás koncert dvd-t, aminek vmi gond van az egyik (al)menüpontjával. Konkrétan a zenei hangsáv választásakor belefagy a power dvd a lejátszásba. Különben minden megy, végig lejátszható maga a koncert, bármely hangsáv választható közben, csak így az egyik almenüben az elején van gond a dvd-vel (többi menü működik rendben).

Van vmi halál egyszerű program ennek automatikus (vagy nem sokkal bonyolultabb) javítására vagy hagyjam a fenébe és nem éri meg a szenvedést a dolog?

#142 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 29. 21:25

probald ki mas lejatszoval. az mplayert ajanlom, az smplayer egy jo windows-os frontend hozza!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#143 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 08:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 29., kedd - 22:25

probald ki mas lejatszoval. az mplayert ajanlom, az smplayer egy jo windows-os frontend hozza!

Hát ezzel a menüt is alig bírtam előcsalogatni, benne lépkedni meg vhogy végképp nem ment :)

#144 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 10:32

azt nem mondtam, hogy a menut fogod tudni hasznalni.. ;) de lejatszani le tudod. valazd explicite, hogy melyik "szamot" kivanod lejatszani, ott van valamelzik almenuben felsorolva.
a forum ma:

#145 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 13:08

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 11:32

azt nem mondtam, hogy a menut fogod tudni hasznalni.. ;) de lejatszani le tudod. valazd explicite, hogy melyik "szamot" kivanod lejatszani, ott van valamelzik almenuben felsorolva.

Asszem félreérthetően írtam akkor, most is le tudom játszani, egyedül a menüből hangsáv választása nem megy, mert belefagy (bárhová máshová léphetek a menüben). De film közben a manuális hangsáv-váltás már működik...

#146 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 13:23

ja, vagy ugy! akkor nem szoltam. hasznald szerintem igy. a szamitastechnika mar csak ilyen.. en a multkor egy dvd-t vittem a nagymamamnak, de a lejatszo nem tudta a hangot (48kHz, kodolatlan PCM) lejatszani. mellesleg a powerDVD sem, csak az mplayer.. ugy tunik at kell kodolnom avi-ba, ami rohelyes.
a forum ma:

#147 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 17:08

Idézet: Orgi - Dátum: 2008. jan. 29., kedd - 15:52

Van vmi halál egyszerű program ennek automatikus (vagy nem sokkal bonyolultabb) javítására vagy hagyjam a fenébe és nem éri meg a szenvedést a dolog?

halálegyszerű nincs, de ifoedit-tel valszeg helyre lehet tenni a PGC pre commandját. ha nem értesz hozzá, ne szenvedj vele, mert úgysem fogod tudni megcsinálni.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#148 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 17:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 13:23

ja, vagy ugy! akkor nem szoltam. hasznald szerintem igy. a szamitastechnika mar csak ilyen.. en a multkor egy dvd-t vittem a nagymamamnak, de a lejatszo nem tudta a hangot (48kHz, kodolatlan PCM) lejatszani. mellesleg a powerDVD sem, csak az mplayer.. ugy tunik at kell kodolnom avi-ba, ami rohelyes.

a DVD filmen kötelező a kép mellé legalább egy alapértelmezett Dolby Digital (AC3) hangsáv. A PCM hangsáv támogatható, de nem kötelező érvényú a támogatása (á'la dts). Európai DVDn használhatsz még mpeg layer 2 (mp2) hangsávot alapértelmezettként.

#149 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 17:37

szoval szabvanyosan nem is lehet besztesegmentes hangot rakni a dvd-re?
a forum ma:

#150 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 20:16

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 17:37

szoval szabvanyosan nem is lehet besztesegmentes hangot rakni a dvd-re?

nézd nem azt mondtam hogy a PCM hangsáv nem szabványos, támogatja a DVD szabvány, hanem arról van szó, hogy a készülék/lejátszó gyártók számára a támogatása nem kötelező. Tehát ha fontos az, hogy ott legyen a "lossless" hangsáv nyugodtan hagyd fenn.
gondolom megvan neked wav-ban. Ekkor a toolame nevű open source programmal tudod a megfelő mp2 hangsávot legyártani a lemezedhez. Alapértelmezetté az mp2 hangsávot tedd és persze hagyd meg a PCm-et is. Amely lejátszó támogatja azt, ott a felhasználó ha úgy óhajtja, kiválaszthatja (menüből ha úgy oldod meg) vagy a távrángató segítségével.
Az mp2 hang minősége halovány, ezért lehet jobban jársz, ha 192 kbps-es 2/0-s (szetreó) AC-3 hangsávot készítesz a wavodból. Ehhez először a sztereó wav-ot szét kell választani 2 darab monó wav file-ra (bal és jobb csatorna) majd az úgyszintén szabad szoftver aften enkóder javasolt ami már elég jó minőségű hangot készít (annyira azért nem jót, mint a sonic foundryban vagy a scenaristben levő, a dolby labstól licenszelt kóderek) a megadott weblapról az EncWavToAC3 guival kiegészített változatot javaslom, ha szeretsz egerészni. az aften ugyanis parancs soros program. Az aftenről tudni kell, hogy tud ugyan VBR AC-3at is készíteni, ami lényegesen jobban szól mint a CBR, de sajnos a dvd lejátszók, a házimozi rádióerősítők és a PCs szoftverek közül is csak igen kevés van felkészítve a VBR-re. tehát használj 2/0, sztereót és CBR 192kbps-t az AC-3 hangsávban.
Az AC-3nak van egy olyan randa paramétere is hogy dialog normalization, ezt állítsd -31dB-re (kiapcsolás). Ha nagyon érdekel hogyan kell helyesen beállítani szólj, leírom, csak litániát köll írnom róla :D

Szerkesztette: SFIJ 2008. 01. 30. 20:23 -kor

#151 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 21:31

hat nezzuk.. :D
eloszoris nincs meg wav-ban, egy "kvazi" gyari dvd-rol van szo. ;) persze ha kell ki tudnam szedni. ket hangot rarakni ertelmetlen: en igy is meg tudom hallgatni, nagymamamnak meg irhatom ki ismet, akkor meg mar olyanra, amit lejatszik a lejatszoja!

tovabba: ket monora szetszedni keptelenseg, leven mono az eredeti. dialogust sincs sok ertelme normalizalni, leven zene. :p

szumma szummarum: fog a fene ennyit vacakolni a dvd-zessel, berakom egy avi-ba, ott valasztok valami kellemesen magas bitrataju mp3-at, oszt csokolom.. remenykedtem, hogy a dvd eredetiben lesz a legjobb, de hat ugy latszik ertelmetlen dolog volt ilyenben remenykedni.. ;)
a forum ma:

#152 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 00:01

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 21:31

tovabba: ket monora szetszedni keptelenseg, leven mono az eredeti.

1 csatornás PCM hangsáv?  :think:  na ezmár télleg nem szabványos. lehet 2 vagy 4 csatorna de olyan hogy 1 PCM hangcsatorna - na ezt tényleg nem támogatja a DVD szabvány. persze a hangfelvétel ettől még lehet monó..

#153 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 07:57

fura, leven kereskedelmi DVD-rol van szo, es ott van rajta, hogy Linear PCM mono 1.0:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
a forum ma:

#154 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 13:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 31., csütörtök - 7:57

fura, leven kereskedelmi DVD-rol van szo, es ott van rajta, hogy Linear PCM mono 1.0:

éshát nemis jácca le a játékos jóanyádnál :) lehet, hogy az csupán már segítene ha 2 PCM hangsáv lenne a lemezen  :p

#155 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 13:41

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 31., csütörtök - 7:57

Ottan van a lemezen, hogy NTSC. Szerintem itt a kutya elásva mivel az NTSC szabványú DVD-ken lehet csak önmagában PCM (feltételezem az 1.0-ás sem akadály) és a PAL normás DVD player mely ugyebár lejátszik NTSC videót (különben nem lenne kép se) nem tud mint kezdeni az NTSC-s authoring-al.

Megoldás:
DVD ripp demultiplexelve a HDD-re, az 1.0 PCM-ből 2.0 PCM készítés (pld. a CoolEdit programmal), aztán ebből 2.0 Dolby Digital és a DVD újra összerak, kiír és már kész is.

#156 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 14:52

wpepi szerintem nemfog bogdan nekiállni muxman-nal meg pgcedit-tel szenvedni :)

#157 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 14:59

hat nem. :) plane mert a vegeredmeny ugyanugy veszteseges kene, hogy legyen... akkor meg minek? divx.

amugy valoban latom, hogy NTSC, de hogy jutott ez eszebe a BBC-nek, hogy ilyet adjon ki, raadasul latvanyosan europai nyelvek menuvel? (spanyol es franciaul meg csak csak, de nemetul nem sokan beszelnek amerikaban..)
a forum ma:

#158 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 15:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 31., csütörtök - 14:59

amugy valoban latom, hogy NTSC, de hogy jutott ez eszebe a BBC-nek, hogy ilyet adjon ki, raadasul latvanyosan europai nyelvek menuvel? (spanyol es franciaul meg csak csak, de nemetul nem sokan beszelnek amerikaban..)

egy NTSC dvd európában hacsak nincs régió korlátozás problémamentesen lejátszható, míg egy PAL DVDvel az USÁban problémák adód(hat)nak. a kiadó nem akart kétféle lemezt készíteni. csakhát a hangsávot elszúrták :)

#159 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 17:16

A releaserek vajon mivel kódolják a megfelő formátumba és minőséggel a videókat. Én próbálgattam otthon programokat(virtualdub avidemux). De legtöbbnek se füles se farka. A legtöbbre a mediacoder nevü programmal jutottam Ott sikerült egy h264-es hd-s filmből egy ~350 körüli xvidest csinálni. De a minőség messze volt a releaserekétől meg mintha a lejátszás is darabos lenne néha. Gondolom azért mert vannak ilyen profilok amik nem tudom mik, meg még egy rakás opció. Meg ugye van ez forrás/alkalmazás (source/backend) rész. Gondolom itt kéne kiválasztani hogy mi kódoljon meg dekódoljon, de nekem csak akkor működött amikor "auto"-n hagytam. Ilyenkor viszont mencoder-t használt ahogy néztem a folyamatokat. Olyat nem találtam hogy hogyan lehetne használni a gépre feltelepített xvid vagy egyéb kodeket.

#160 Felhasználó inaktív   abakusz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 07. 19:25

Túlzottan nem szeretnék belebonyolódni a videószerkesztésbe - egyelőre. Mindössze annyit szeretnék csinálni, hogy egy pl. avi vagy egy mkv kiterjesztésű file-t feldarabolnék 2-3 részre. Nem akarok semmi extrát, csak félbevágni a file-t a felénél vagy a harmadánál. Mi erre a legegyszerűbb megoldás?

Téma megosztása:

• (33 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.