Nah találtam egy érdekes témát. Nézzük meg a G80 és a G84 chipet.
Egyszerű képlettel kezdünk. Talán mondhatjuk nagyon durván, hogy a G84=G80/4.
Akkor a Vertex Shader alatt miért nem viselkedik így a két rendszer:
link
http://www.bjorn3d.com/Material/revimages/...0gts/vertex.png - link a képre
Mégis mi a túró limitálja a G80-at? Driver nem lehet, mert az ugyanaz. Akkor hol a baja a rendszernek?
Persze nem ez az egyetlen érdekesség. Saját mérésem szerint ugyenebben a tesztekben ez jöt ki.
GF8800GTS:
Simple VS: 205
Complex VS: 110
GF8800GTX:
Simple VS: 230
Complex VS: 125
A két kari közt 12% a különbség. A számítási teljesítményben, pedig durván 33%. Azonban érdekes, hogy a shader órajelek közt is pontosan 12% a különbség (1200MHz vs 1350MHz), pont annyi, mint a tesztben. Ekkor arra gondoltam, hogy a G8x mégsem Unified Shader, bizonyos külölmények közt limitált lesz az egységhasználat. Viszont akkor, hogy képes a G84 hozni a G80 tempóját.
Valami nagyon nem stim az architektúrával. A vezérlés sem javult a középkategóriás chipben, metr Pixel Shader esetén ott a különbség.
Teljesen logikátlan az egész. Egyszerűen nem tudom, hogy mi limitálja a G80 VS és GS eredményeit. Gondolom idővel kiderül. Talán ha le lesz cserélve a teljes széria, akkor lerántják a leplet a ''titokról'', mindenesetre nem szeretem amikor nem úgy működik a gyakorlatban a chip, mint ahogy azt elméletben leszámoltam.
Ötlet, vagy esetleg megoldás a rejtélyre?
Szerkesztette: Abu85 2007. 06. 14. 14:55 -kor