Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jan. 18., péntek - 16:28
Nem tudom, melyik kérdésre gondolsz, az egyértelműség ott kezdődik, hogy a HDD első szektora (MBR) és egy partíció első szektora (bootszektor) között különbséget teszünk.
Az fdisk /mbr parancs felülír egy boot-kódot az MBR szektorban, ennek semmi köze az itt tárgyalt esethez. Nem módosítja a partíciós táblát, nem módosítja az említett 1 bájtos azonosító bejegyzést sem, amellyel a Windows láthatóan amúgy sem foglalkozik.
Amint már említettem, a Windows a partíciók fájlrendszerének felismerését és kezelését úgy kezdi, hogy először is beolvassa mindegyik partíció első szektorát (bootszektor). Ha ez sérült, itt meg is állt a tudomány. Nem lát adatot, formázatlan meghajtónak tekinti. Már csak tudom, vágtam már tönkre bootszektort... de vissza is csináltam, mivel van egy másolata is (NTFS-nél az utolsó, FAT32-nél a 7. szektorban).
Idézet
Elavult programtól mit is várunk, a MS néha azért figyelmeztet is:
Idézet
5. Biztosítsa, hogy a számítógép csak a rendszer- vagy rendszertöltő meghajtót tartalmazza, illetve csak ez a meghajtó legyen bekapcsolva, indítsa újra a rendszert egy DOS vagy egy Windows 9X indítólemezzel, mely tartalmazza az fdisk.exe programot, majd futtassa az alábbi parancsot:
FDISK /MBR
Nem kizárt persze, hogy az óvatosság elsősorban a felhasználó ellen való:
Idézet
MEGJEGYZÉS: Az fdisk /mbr parancs BIOS rendszerhívások segítségével csak a rendszermeghajtón (DISK-0) írja felül a fő rendszertöltő rekordot. Nem adhat meg más meghajtót a fdisk /mbr parancs számára, mint a DISK-0 meghajtót.
Szerkesztette: Signal 2008. 01. 18. 20:16 -kor

Súgó
A téma zárva.