HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#2061 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 12. 13:01

hello

Az a problémám, hogy azt olvastam az abit honlapján, hogy ha 20pin-es táppal üzemeltetem a lapot(AB9-QuadGT), akkor meghibásodhat, tudtok ajánlani egy 24pin-es tápot az fsp helyett?
(hasonló árban az ipon-ról).
Ebbe a konfigba kéne: :respect:
Kép
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#2062 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 13:30

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 14:01

hello

Az a problémám, hogy azt olvastam az abit honlapján, hogy ha 20pin-es táppal üzemeltetem a lapot(AB9-QuadGT), akkor meghibásodhat, tudtok ajánlani egy 24pin-es tápot az fsp helyett?
(hasonló árban az ipon-ról).
Ebbe a konfigba kéne: :respect:

2eHUF-al drágábban ezt! Megéri ezt a relatív kevés + pénzt. ;)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#2063 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 14:02

Akkor a 20<->24es átalakítók tönkreteszik a gépet?
Némely neves gyártó adott a táphoz ilyet.
Kép
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2064 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 14:16

Idézet: csozsi - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 14:02

Akkor a 20<->24es átalakítók tönkreteszik a gépet?
Némely neves gyártó adott a táphoz ilyet.

Biztosan nem.
Én az ASUS alaplapomat simán a 20-as dugóról táplálom, Igaz, nincs rajta semmi extra fogyasztó.
Mondjuk egy kemény videokártyával már meggondolnám a dolgot.

#2065 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 14:22

Idézet: Csokis - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 14:30

2eHUF-al drágábban ezt! Megéri ezt a relatív kevés + pénzt. ;)

de a crosair is 20pin-es nem? :think:
Azt tudom, hogy mind a kető jó táp, nekem mindegy, hogy melyik lenne a gépbe.

Az alaplapok közül ti melyiket választanátok az előbbi konfighoz:
ASUS P5B: link: Asus P5B teszt
Gigabyte EP35-DS3
Abit AB9-QuadGT link: AB9-QuadGT

A fő a későbbi tuningolási lehetőség(jól),  (mondjuk az E2180-at 2,8Ghz-re), és a jó hűtés.
(A gigabyte P35, az Asus és az Abit P965chipsettel vannak felszerelve.)

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ahogy Gyula is írta nekem elég kemény vga lesz benne.

idézem, ezt írta az abit lap manual-ja:

ATXPWR1: ATX 24-Pin Power Connector:

The power supply with 20-pin or 24-pin cables can both be connected to this 24-pin connector.
Connect from pin-1 for either type. However, a 20-pin power supply may cause the system
unstable or even unbootable for the sake of insufficient electricity. A minimum power of 300W
or higher is recommended.

Csokis: igen ;)  ;) , mostmár látom: Crosair VX supplies Szóval akkor használható 20és 24-es alaplapoknál is zsír :D , csak annyit mondjatok meg, hogy ez jobb a bluestormmII 400-as táptól?

hm...most látom lostman-nak és MoBBo-nak is ugyanilyen tápjuk van :D .

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 12. 14:55 -kor

.-= Vasak =-.

#2066 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 14:23

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 15:22

de a crosair is 20pin-es nem? :think:

Nem. :) 24-es, amiről négyet le tudsz csatolni.
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#2067 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 06. 12. 14:56

Ismét, sokadszorra leírom, hogy a 20->24 átalakító nemhogy javít, de ront is a helyzeten azzal, hogy behoz egy felesleges kontaktust a tápellátásba. Javítani nem tud, hiszen az átalakítóig ugyanúgy 20 szálon jön a delej és ugyanúgy 20 érintkező veszi le, vagyis értelmetlen a használata. Tapasztalat szerint meg a furatgalván+forrasztás még mindig jobb vezető és kevésbé öregedő, mint a mechanikai kontakt az ATX csatlakozóban..
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2068 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 15:43

Idézet: didyman - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 14:56

Ismét, sokadszorra leírom, hogy a 20->24 átalakító nemhogy javít, de ront is a helyzeten azzal, hogy behoz egy felesleges kontaktust a tápellátásba. Javítani nem tud, hiszen az átalakítóig ugyanúgy 20 szálon jön a delej és ugyanúgy 20 érintkező veszi le, vagyis értelmetlen a használata. Tapasztalat szerint meg a furatgalván+forrasztás még mindig jobb vezető és kevésbé öregedő, mint a mechanikai kontakt az ATX csatlakozóban..

Itt az a kérdés, az alaplapon hol milyen vezetőkeresztmetszet áll rendelkezésre.
Az másik kérdés, h a + kötés mekkora + átmeneti ellenállás és feszültségesés.

#2069 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 19:33

Gyula, ez így *****.
Abból a 20pinből csinálunk 24et; ennyi erővel inkább dugjunk simán rá a huszast. Több kontakthiba lehetőség és kész; 1 liter vizet mindegy hány edénybe öntessz szét akkor is 1 liter összesen...
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2070 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 20:12

Idézet: MC Pite - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 19:33

Gyula, ez így *****.
Abból a 20pinből csinálunk 24et; ennyi erővel inkább dugjunk simán rá a huszast. Több kontakthiba lehetőség és kész; 1 liter vizet mindegy hány edénybe öntessz szét akkor is 1 liter összesen...

Tényleg nem akarok kekeckedni, de láttam pár nyáklemezt, amin megsült a vezetősáv.
Nyilván egyikünk sem tudja, az alaplapon hol és milyen keresztmetszetű (szélességű) csíkok vannak.
Az alaplapnak nem feltétlenül mindegy, hány tüskén keresztül küldöd be a megkivánt teljesítményt.

#2071 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:00

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 21:12

Tényleg nem akarok kekeckedni, de láttam pár nyáklemezt, amin megsült a vezetősáv.
Nyilván egyikünk sem tudja, az alaplapon hol és milyen keresztmetszetű (szélességű) csíkok vannak.
Az alaplapnak nem feltétlenül mindegy, hány tüskén keresztül küldöd be a megkivánt teljesítményt.

Gyula, én például elég jól tudom :-) .
Az alaplapon a fő tápvezetékeknek önálló réteg áll rendelkezésre, amit többnyire a 4-5 rétegű NYÁK köztes rétegei hordoznak. A csatlakozó körül ezek több rétegen keresztül a felszínen is vezetnek, éppen az emlegetett eloszlás miatt, többszörös furatgalvánnal megerősítve. Tervezéskor alapvető, hogy ezek a kötések többszörösen túlméretezettek. Amivel gond volt (pl. Asus A7N8X+Barton tuningolva felállás), ott sem a vezetősávokkal és az aljzat forraszaival volt gond, hanem a csatlakozó-aljzat kontaktussal! Az alaplapi csatit vadul és gyakran kiszedő tarzanokról pedig nem akarok említést tenni :-) .
A mai lapoknál a 24 tű egyetlen egy esetben indokolt: Olyan VGA használatakor, ami a PCIE-n keresztül vesz fel tápot és mondjuk nagyobb fogyasztású! A +4 tüskében van 3,3 és 5V, amiről tudjuk jól, hogy manapság töredék értékű az ott elfolyó áram a régi, 20 tüskés időkhöz képest, tehát értelme a nullához tart. Van rajta egy föld, amiből van sok, tehát megintcsak sok vizet nem mozgat és van a 12V, amiből egy helyett kettő van így, itt van értelem, a fent vastagon szedett esetben. Kiegészítőcsatis VGA esetében a PCIE terhelése minimális, vagy kicsi, a CPU tápja pedig az ATX2.03 ajánlásai révén nem közösülhetnek az ATX 12V-os ágaival!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2072 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:06

Na ma voltam a havernál(ma értem csak rá úgy jobban) és megcsináltam neki a monyo vga kábeljét, kicseréltem neki, (vett egy vga-analóg -kábelt annak levágtam az egyik végét, és a régit is levágtam a monitorrol, majd a kettő kábelt összeforrasztottam, végül pedig zsugorcsővel szépen eligazítottam,(mert kiderült, hogy csak a csatlakozó vége fele van eltörve benne az egyik szál),  és mostmár nem lilás a kép! ;) . A monitort is beállítottam 1024-re, köszi mindenkinek, aki segített ebben ;) ).

Ki pucoltam a gépet, amikor kiszedtem a vga-t (9800pro) láttam, hogy a kiegészítő tápcsati egy kicsit (a citromsárga vezeték) meg van egy kicsit olvadva,pörkölődve így itt:
Kép
Kép

Kicseréltem egy másik csatira, de ezután a gép összerakását követően nem kapott képet a monitor(de a gép ment). Olyan volt, mintha a HDd-t lehúztam volna, a hdd nem pörgöt fel és a win-t se töltötte. Persze ugyanúgy minden be volt vissza kötve.
Ezután megint szétkaptam és csak úgy volt hajlandó elindulni a gép, hogy a vga függőlegesen volt.(a ventije így is alig pörgött). Arra gondoltam, hogy egyszerűen az a táp (Coolink 350W) kevés a gépnek nem?(és nem tudja rendesen meghajtani rajta a ventit). Végül rendbe jött a gép, és rendesen üzemel csak nemtudom ,hogy ez normális-e.?
A gép:
Abit IC7 alap
Cerka 2,3Ghz
2*256Mb Transcend DDR400 dualchannel
Msi 9800pro 128Mb/DDR(8.4catalyst)
Coolink 350W táp( venti -szabályzós, AP-400X).
(A táp rendesen megy/egyelőre/, kipróbáltuk más gépbe is. A tápban nincs se felpóposodott kondi se semmilyen le-megégésre utaló jel). :respect:

Idézet

A mai lapoknál a 24 tű egyetlen egy esetben indokolt: Olyan VGA használatakor, ami a PCIE-n keresztül vesz fel tápot és mondjuk nagyobb fogyasztású!

Nekem egy3870-lesz, azért ez nem kis teljesítménnyel bír, és kiegészítő csati is van rajta, ezért kételkedtem abban, hogy egy 20pin-es táppal tud normálisan menni a 24pin-es alaplap, még úgy is ha jó minőségű a táp.
Legalább a Crosair VX450-essel már nem lesz ilyen gondom.

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 12. 22:33 -kor

.-= Vasak =-.

#2073 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:22

Idézet: didyman - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:00

Gyula, én például elég jól tudom :-) .

Köszönöm, megnyugtattál. Mint írtam, nálam is csak a 20-as csati van.

#2074 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:31

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:06

a kiegészítő tápcsati egy kicsit (a citromsárga vezeték) meg van egy kicsit olvadva, így:

Az a +12V. Biztos korrektül építetted be az új csatit? Valószínüleg van egy hibás kontaktod.
Feszmérővel, esetleg kézzel melegedésre tudod megtalálni. Az sem kizárt, h a lapba forrasztott tű körül hevült ki az ón.
Mindenesetre vigyázzatok, h próba közben hűtés nélkül meg ne főjön a videokártya.
(nem lett volna egyszerübb kábeltoldás helyett csak a csatlakozódugót lecerélni?)

#2075 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:41

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 23:31

Az a +12V. Biztos korrektül építetted be az új csatit? Valószínüleg van egy hibás kontaktod.
Feszmérővel, esetleg kézzel melegedésre tudod megtalálni. Az sem kizárt, h a lapba forrasztott tű körül hevült ki az ón.
Mindenesetre vigyázzatok, h próba közben hűtés nélkül meg ne főjön a videokártya.
(nem lett volna egyszerübb kábeltoldás helyett csak a csatlakozódugót lecerélni?)

Idézet

nem, mert nem közvetlenül a csatlakozó vége fele volt benne eltörve az egyik vezeték, hanem kb. a kábel közepe fele, de így már túl rövid lett volna ugye a kábelja.

Idézet

Biztos korrektül építetted be az új csatit?

igen! Kipróbáltuk a monyo-t a gépemmel és tökéletesen működik, jó lett ;). A tápot pedig egy másik gépben próbáltuk ki.

Idézet

Feszmérővel, esetleg kézzel melegedésre tudod megtalálni.

feszmérővel még nemtudtam neki megmérni a +12V-ot mert nincs itthon sajna.
A kártya hűtése is jó, bár a gép bekapcsolása után, (amikor már jó lett), a CPU hőmérséklete még 42fok volt, aztán ez elment kb. fél óra alatt 57fokra, ez normális :think:. Mondtam neki, hogy még nyár sincs rendesen..mi lesz akkor game közben? A pasztát fogom neki majd minenhol a következő körben( CPU, VGA, alaplapi aktív hűtő) újra rakni, azthiszem már jópár éve nem lettek a hűtők újrarakva.
A ramokon is szerencsére alu-hűtő van.  :up:
:smoker:

szerk.: hm..most találtam meg, itt az msi honlapján ezt írják róla:
"NOTE:
1. The supplied power cable must be attached to ensure the card worksproperly.
2. Always connect or disconnect the supplied power cable when the system power is off."

Az elsőt még értem, de a második? :confused:
itt van: MSI/9800pro

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 12. 22:49 -kor

.-= Vasak =-.

#2076 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 22:52

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:41

A pasztát fogom neki majd minenhol a következő körben( CPU, VGA, alaplapi aktív hűtő) újra rakni, azthiszem már jópár éve nem lettek a hűtők újrarakva.

Ne basztasd a hűtőbordákat, a szilikonpaszta nem megy el. Csak akkor kell újrakenni (csak vékonyan) ha valami miatt hozzá kell nyúlni.
Ne húzogasd a vezetéket, mikor be van dugva a táp.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 06. 12. 22:55 -kor

#2077 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 23:08

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 23:52

Ne basztasd a hűtőbordákat, a szilikonpaszta nem megy el. Csak akkor kell újrakenni (csak vékonyan) ha valami miatt hozzá kell nyúlni.
Ne húzogasd a vezetéket, mikor be van dugva a táp.

Akkor nem nyúlok majd a hűtőkhöz ;) .
A vezetéket nem húzogattam.
.-= Vasak =-.

#2078 Felhasználó inaktív   pappas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 23:11

A kártya hűtése is jó, bár a gép bekapcsolása után, (amikor már jó lett), a CPU hőmérséklete még 42fok volt, aztán ez elment kb. fél óra alatt 57fokra, ez normális :think:. Mondtam neki, hogy még nyár sincs rendesen..mi lesz akkor game közben? A pasztát fogom neki majd minenhol a következő körben( CPU, VGA, alaplapi aktív hűtő) újra rakni, azthiszem már jópár éve nem lettek a hűtők újrarakva.
A ramokon is szerencsére alu-hűtő van.  :up:
:smoker:

nekem stabil 26 fok játék közbe enyhén változik, milyen progival nézed a hömérsékletett, mert ezekbe nem mindig lehet megbizni nekem a gpu az egyikkel stabilan 122 fokos :think:  :omg:

Szerkesztette: pappas 2008. 06. 12. 23:12 -kor

ASUS ASUS P5Q PRO**Intel Core 2 Quad Q9550 (2833) Quad Core**HyperX DDR2 8GB Kit PC2-6400 (4x 2GB)**ASUS Nvidia GeForce ENGTX260 TOP HTDP 896MBDDR3**400 GB  Seagate**1Tb Samsung

#2079 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 04:42

...
2. Always connect or disconnect the supplied power cable when the system power is off."

Az elsőt még értem, de a második? :confused:
itt van: MSI/9800pro

Hülyén van megfogalmazva, arról szól, hogy mindig a gép kikapcsolt állapotában csatlakoztasd/le-fel a vga csatit! :)
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#2080 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 05:35

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 0:08

Akkor nem nyúlok majd a hűtőkhöz ;) .
A vezetéket nem húzogattam.

Akkor kell, sőt érdemes nyúlni, ha gyárilag valami ótvar vacak van felrakva, rózsaszín gumiszerű valami például, ezt rendszeresen le lehet körözni pasztázással. tervezett élettartam ez is.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.