Az igazság az, hogy didyman-nek írtam az alábbi kérdést PÜ-ben, de azóta előbbre jutottam, tapasztaltam, és ezt most megosztom.
Szóval fény-, és hangeffektek mellett kihalt a tápom. Elég durva volt. Amíg szikrázott, ki-bekapcsolgatta a gépet. Kb. a szikrázás ritmusában.
Szóval szétkaptam, és láttam, hogy egy kerámiakondi (nak látszó tárgy) ment benne tönkre. Pontosabban, úgy elégett, hogy csak a két láb maradt meg. Ez még fontos lesz/lehet.
A panelen azonban THR01 felirat volt mellette. Ebből mindjárt kitaláltam, hogy termisztorról van szó. Hőmérsékletre változó ellenállás.
Amire nem találtam választ, és ezt kérdeztem didyman-től is, hogy honnan lehet ilyet szerezni, érdemes-e javítani, és főleg, vissza merjem-e tenni a gépbe.
Közben arra gondoltam, hogy alapjaiban minden ATX táp hasonló kell, legyen. Tovább művelődtem a neten, és szét is szedtem párat. Azt láttam, hogy valóban egy kaptafa mind. Persze, a minőség változó, és egyéb eltérések is vannak. Különben ennek a topicnak nem lenne értelme
Kitaláltam, hogy az egyik szétszedettből átrakom a tönkrementbe. Először kipróbálom "üresben". Ha megy, akkor beépítem. Így is lett. Azóta is megy. Mindezt arra alapoztam, hogy remélhetőleg nem túlterhelés, vagy egyéb üzemszerű használat mellet bekövetkező esemény miatt mehetett tönkre. Az egyik láb ugyanis magától kipottyant a panelből. Tehát, gyári hibára gyanakodtam, és bíztam benne, hogy nem jön elő a hiba újból. Eddig ez is így van
De:
- Továbbra sem tudom, hogy csak mákom volt-e, és számít az ellenállás értéke, vagy ez egy olyan alkatrész, ami minden tápban ugyanaz.
- Valóban forrasztási hiba lehetett? Nem fog előjönni újból? (300/600?W táp, Prescott P4@3GHz, ABIT IC7 lap, ATI HD2600, 2 opt drive + 1 hdd + néhány USB-s kacat.)
- Mákom lehetett abban is, hogy nem vitte magával az egész gépet, vagy ennek e résznek a meghibásodása ilyen veszéllyel nem jár?
Ha valakit érdekel, van tapasztalata, szóljon hozzá!
Kösz

Súgó
A téma zárva.