Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről
Elküldve: 2009. 04. 29. 15:29
Elküldve: 2009. 05. 02. 07:30
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2009. 05. 04. 12:58
A dilemmám, hogy a magasság nem lehet nagyobb 60mm-nél. A szóba jöhető szabványok (pl. SFX) tápjai kis teljesítményűek és/vagy beszerezhetetlenek, ezért felmerült, hogy talán előnyösebb volna egy gyárilag 120 v. 140mm-es ventilátorral szerelt táp vastagságát (86mm) a kívánt méretre csökkenteni, a ventilátor (25mm) elhagyásával. Mik a buktatók szellőzés, érintésvédelem... stb. szempontból, mire kell fokozottan ügyelni? A garancia megőrzése teljesen reménytelen?
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció
Elküldve: 2009. 05. 06. 00:25
Lenne nekem egy épp 10 éves Abit BX6Rev2 alaplapom minden belevalóval (csak tavaly ment nyugdíjba), és most retro Win98/Linux konfigként újra összeraknám. A tápegységekkel viszont korábbi pályafutása során is meg kellett küzdenem, jónéhánnyal el se indult.
Az első tartósabb darab egy 235W-os EverPower volt, ami 2003-ban csendben kimúlt, és azután több különböző típust is kipróbáltam:
Azona 400W, Chieftec 410W, UltraPower 360W - ezekkel meg se moccant (igaz, háttértár biztonsági okokbol nem volt csatlakoztatva a kipróbálás során, így a 12V-on szinte nem volt semmi terhelés, de erre csak évek múlva döbbentem rá)
Codegen 400W, Deer 350W - ezekkel bezzeg elsőre ment (háttértár nélkül is)
Miután az összes belső alkatrészről száműztem a ventiket, 2005-ben a Codegent is lecseréltem egy másik, 12cm ventivel szerelt példányra (+ MAXX védőáramkör), ami meglepően halk (csak a mostani Corsair VX450-em halkabb valamivel az általam ismertek közül) és több, mint 3 éven keresztül gyakorlatilag probléma nélkül működött, de a végére csak megjött a hangja.
A kérdesem tehát a következő: mivel elég jó ázsiója van itt az FSP ATX-350PNF-nek, és az ára sem vészes, meg merjem-e rendelni? Az Abiton természetesen csak 20 tűs ATX csatlakozó van, a 4 tűs ATX+12V meg egyáltalán nincs, az FSP-nek viszont két 12V-os ága van, amiből így az egyik mindenképp hoppon marad - hajlandó lesz ezzel együtt kiszolgálni a rendszert (ezúttal kapna egy HDD+ODD kombót, plusz PCI kártya az összes foglalatban - ezt a Codegen csont nélkül vitte)?
Remélem, valakinek van közvetlen tapasztalata hasonló szituval.
Elküldve: 2009. 05. 06. 02:06
Idézet: rinya - Dátum: 2009. máj. 5., kedd - 23:25
Lenne nekem egy épp 10 éves Abit BX6Rev2 alaplapom minden belevalóval (csak tavaly ment nyugdíjba), és most retro Win98/Linux konfigként újra összeraknám. A tápegységekkel viszont korábbi pályafutása során is meg kellett küzdenem, jónéhánnyal el se indult.
Az első tartósabb darab egy 235W-os EverPower volt, ami 2003-ban csendben kimúlt, és azután több különböző típust is kipróbáltam:
Azona 400W, Chieftec 410W, UltraPower 360W - ezekkel meg se moccant (igaz, háttértár biztonsági okokbol nem volt csatlakoztatva a kipróbálás során, így a 12V-on szinte nem volt semmi terhelés, de erre csak évek múlva döbbentem rá)
Miután az összes belső alkatrészről száműztem a ventiket, 2005-ben a Codegent is lecseréltem egy másik, 12cm ventivel szerelt példányra (+ MAXX védőáramkör), ami meglepően halk (csak a mostani Corsair VX450-em halkabb valamivel az általam ismertek közül) és több, mint 3 éven keresztül gyakorlatilag probléma nélkül működött, de a végére csak megjött a hangja.
A kérdesem tehát a következő: mivel elég jó ázsiója van itt az FSP ATX-350PNF-nek, és az ára sem vészes, meg merjem-e rendelni? Az Abiton természetesen csak 20 tűs ATX csatlakozó van, a 4 tűs ATX+12V meg egyáltalán nincs, az FSP-nek viszont két 12V-os ága van, amiből így az egyik mindenképp hoppon marad - hajlandó lesz ezzel együtt kiszolgálni a rendszert (ezúttal kapna egy HDD+ODD kombót, plusz PCI kártya az összes foglalatban - ezt a Codegen csont nélkül vitte)?
Lehet, hogy a -5V kell még a lapnak.
Elküldve: 2009. 05. 06. 05:15
Idézet: rinya - Dátum: 2009. máj. 6., szerda - 1:25
Ph-n vettem Delta 300 wattos tápot 4000 Ft-ért. Minőségében megfelel, árban jobb, és elég halk. 8 cm-es fordulatszám szabályzott ventilátora van. Én azt venném...
(='.'=) Ez itt nyuszi. Másold át te is, hogy segíts
(")_(") neki a világuralom megszerzésében.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Elküldve: 2009. 05. 06. 15:56
Idézet
Az UltraPoweren biztosan volt (annál már direkt néztem én is), a Deeren meg biztosan nem (ez csak pár óráig volt nálam, amíg összeraktam egy ismerős új gépét). Egyébként anno bennem is felmerült ez a lehetőség, de csak annyit sikerült kiderítenem, hogy az ATX szabvány már kezdettől fogva "tiltotta" a használatát, és csak a visszamenőleges kompatibilitás okán hagyták benn. Ráadásul nem is találtam semmilyen olyan eszközt, aminek konkrétan kellett volna - állítólag egyes saját erősítővel ellátott ISA hangkártyák igényelték, de az én SB AWE64-em ugyanúgy szólt a Deer-rel is, az egyetlen "anomália" az a SpeedFan által kijelzett +60V a -5V-os ágon, de amúgy minden rendben ment vele.
Idézet
Köszi, de mint említettem, az egész gép tök passzív, az egyetlen venti a tápé lenne, ami a 12cm-eseknél pont a prociborda fölött húzza ki az ájert, úgyhogy ehhez ragaszkodnék (a 8cm-es Codegent is ezért cseréltem másikra).
Ami most új igényem, az a hálózati kapcsoló megléte, a kapcsolós elosztómban (APC SurgeArrest 5) már mások is vannak, így ezt a gépet külön le kellene tudnom választani (a Codegenen nincs kapcsoló).
Elküldve: 2009. 05. 06. 22:55
Idézet: HookR - Dátum: 2009. máj. 4., hétfő - 13:58
A dilemmám, hogy a magasság nem lehet nagyobb 60mm-nél. A szóba jöhető szabványok (pl. SFX) tápjai kis teljesítményűek és/vagy beszerezhetetlenek, ezért felmerült, hogy talán előnyösebb volna egy gyárilag 120 v. 140mm-es ventilátorral szerelt táp vastagságát (86mm) a kívánt méretre csökkenteni, a ventilátor (25mm) elhagyásával. Mik a buktatók szellőzés, érintésvédelem... stb. szempontból, mire kell fokozottan ügyelni? A garancia megőrzése teljesen reménytelen?
Milyen gépet kéne elcigelnie?
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 05. 06. 22:59
Idézet: rinya - Dátum: 2009. máj. 6., szerda - 16:56
Köszi, de mint említettem, az egész gép tök passzív, az egyetlen venti a tápé lenne, ami a 12cm-eseknél pont a prociborda fölött húzza ki az ájert, úgyhogy ehhez ragaszkodnék (a 8cm-es Codegent is ezért cseréltem másikra).
Ami most új igényem, az a hálózati kapcsoló megléte, a kapcsolós elosztómban (APC SurgeArrest 5) már mások is vannak, így ezt a gépet külön le kellene tudnom választani (a Codegenen nincs kapcsoló).
Eredeti kondikészlet van azona BX6-on? Az a régi Everpower megvan még?
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 05. 07. 12:59
Új gépet építek és nem vagyok biztos benne, hogy milyen táp lesz elég neki. A lényeg: 6000+-os Athlon 64 X2, 4 GB RAM, 2 darab 320 GB körüli HDD, DVD író és egy egy magos 512 MB-os ATi 4870-es videókártya. A proci esetleg később egy csúcskategóriás Phenom II-re lesz cserélve.
A gépet igyekszem minőségi alkatrészekből összeállítani, így Enermax tápot akarok venni (általában 6-7 évente szoktam gépet fejleszteni, jó ha megbízható). Nem tudom, hogy a 425 W-os PRO82+ bírni fogja-e vagy pedig muszáj 500 W-osban gondolkodnom (sajnos az árkülönbség tetemes).
Elküldve: 2009. 05. 07. 13:07
Idézet: Sipi - Dátum: 2009. máj. 7., csütörtök - 13:59
Bőven bírni fogja a 425W-os, még tuningolva is.
Szerkesztette: Csokis 2009. 05. 07. 13:07 -kor
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2009. 05. 07. 16:26
Idézet: didyman - Dátum: 2009. máj. 6., szerda - 23:59
Természetesen, ez még a "járvány" előtti darab (99 május), a stabilitása lenyűgöző (pedig Jackcon meg Tayeh kondik Codegennel súlyosbítva), és még 9+ év napi sokórás használat után is úgy néz ki, mint újkorában (mondjuk évente teljesen szétkaptam a teljes konfigot, és alkatrészenként kifújattam a takarítógéppel az erkélyen
Idézet
Asszem. Egy PCI upgrade utáni hidegindítás után már nem akarta "felvenni a munkát" (amitől amúgy előzetesen tartottam is), az amatőr műszeres kimérési kísérlet (legelső kapcsolóüzemű táp belülről) során viszont valami nagyot pukkant, úgyhogy inkább visszadobozoltam.
Inkább arról nyilatkozzon Mester, mire számíthatok egy FSP 350PNF esetén???
Szerkesztette: rinya 2009. 05. 07. 16:28 -kor
Elküldve: 2009. 05. 07. 16:33
Elküldve: 2009. 05. 07. 17:29
jön vissza 1 srác (1 fő segítséget is hoz magával), hogy ő vett 1-2 napja egy tápot, és ez mekkora egy gagyi szar, mer belenézett és látja rajta hogy ez így-úgy gagyi, és ki szeretné másikra cserélni, 3 napon belül van.
(boltos mondta hogy azért mert meggondolta magát nincs csere, ekkor a +1fő is elkezdett okoskodni. mondták oké, mit akar, nincs csere, de rendesek lesznek)
ekkor látom hogy valami dobozos Gigabyte tápot hozott vissza. (talán fekete volt a táp kívülről, ha ez segítene azonosítani, sajnos nem láttam jól)
kérdik mit akar helyette?
ő látott az árlistán valami Trust tápot, és azt szeretné.
az sajnos nincs, egyéb 5let?
hát valami fsp-t vagy mit is látott, az van-e? (látszott hogy 5lete sincs miről beszél, márkáról még nem is hallott).
van, kihozzák. elkezdi nézegetni rácson keresztül hogy mi lehet a tápban, és mutatja a segítségének, hogy nézd ez jó nehéz. és büszkén közli, hogy na ebben végre normál méretű trafó van, és akkor ez jó lesz.
no comment :Đ
Szerkesztette: WiZARD 2009. 05. 07. 17:31 -kor
Elküldve: 2009. 05. 07. 18:14
Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. máj. 7., csütörtök - 18:29
De szeretem én is az ilyen okoskodó emberkéket...
rinya
Nekem az említett FSP van a gépbe, az biztos, hogy nagyon halk benne a venti, és jól bírja a kiképzést, (egyszer Stol kolléga tesztelt egy ilyet és max 574W-ot bírt, ott lekapcsolt a túlmelegedés miatt.)
Idézet
FSP 350 PNF overload test d3.gif
12V 34A 408W
5V 20A 100W
3,3V 20A 66W
SUM: 574W
Itt kapcsolt le 2perc után túlmelegedéssel, de amúgy stabilan ment, feszek 10%-on belül!
Azt nemtudom, hogy menne-e az abit lapoddal.
Szerkesztette: Trebron09 2009. 05. 07. 18:44 -kor
Elküldve: 2009. 05. 07. 20:12
Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. máj. 7., csütörtök - 17:29
jön vissza 1 srác (1 fő segítséget is hoz magával), hogy ő vett 1-2 napja egy tápot, és ez mekkora egy gagyi szar, mer belenézett és látja rajta hogy ez így-úgy gagyi, és ki szeretné másikra cserélni, 3 napon belül van.
(boltos mondta hogy azért mert meggondolta magát nincs csere, ekkor a +1fő is elkezdett okoskodni. mondták oké, mit akar, nincs csere, de rendesek lesznek)
ekkor látom hogy valami dobozos Gigabyte tápot hozott vissza. (talán fekete volt a táp kívülről, ha ez segítene azonosítani, sajnos nem láttam jól)
kérdik mit akar helyette?
ő látott az árlistán valami Trust tápot, és azt szeretné.
az sajnos nincs, egyéb 5let?
hát valami fsp-t vagy mit is látott, az van-e? (látszott hogy 5lete sincs miről beszél, márkáról még nem is hallott).
van, kihozzák. elkezdi nézegetni rácson keresztül hogy mi lehet a tápban, és mutatja a segítségének, hogy nézd ez jó nehéz. és büszkén közli, hogy na ebben végre normál méretű trafó van, és akkor ez jó lesz.
no comment :Đ
a mostani alap gigabyte mind fsp béllel készül. (a 460-as superb az egy 400-as gln)
igazi szakértő lehetett a kollega
Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2
Elküldve: 2009. 05. 07. 21:38
Elküldve: 2009. 05. 07. 23:24
Idézet: didyman - Dátum: 2009. máj. 6., szerda - 23:55
Egy amolyan 'csináld magad mindent-egybe' (DIY AinO) PC koncepciójának megvalósíthatóságát kívánom körbejárni minden oldalról, s a leggyengébb láncszemnek pillanatnyilag a táp tűnik. Noha a konfig alapját mini-ITX alaplap (pl. Zotac Geforce 9300-ITX WiFi) képezi, a tetszőleges bővíthetőség érdekében minden más alkatrész hagyományos, asztali PC-kbe való kellene legyen. Ennek megfelelően illene a tápot is az elméleti maximum terhelésre méretezni (azt is lehetőleg tartalékkal, hogy kevésbé melegedjen?
90W-os proci (ez a fenti Zotac lap limitje), AMD HD4870X2, 2-4db HDD (a jövőben akár 4-6 SSD), slim ODD.
A gyakorlatban persze inkább valami ilyesmi az esélyesebb:
Intel E5200, AMD HD4770, 2db HDD.
Első megközelítésben a monitorom méreteit vettem alapul, így a képeken látható keret befoglaló mérete 64 x 560 x 330 mm (H x Sz x M), amiből a hosszúság (fedőnevén vastagság) belül 60mm. Viszonylag nagy az alapterület, ezért középen kihagytam a gyári talp helyét, hogy azt ne kelljen lecserélni, s a ház felülhessen rá, mint valami nyeregre. Úgy gondolom, a kép kellően beszédes, de a tisztán látás kedvéért: A PCI-E sínhez flexibilis riser segítségével csatlakozna a VGA kártya, ami jelen esetben egy 270mm nyákhosszal súlyosbított HD4870x2 (középkategóriás kártyákra jellemző hosszt a kisebb, sárga, merőleges téglalap jelöli). Az SFX táp helyére kerülne a skalpolt ATX-es változat, s a képen láthatóval ellentétben csak a 2db alsó HDD maradna (egymás fölött). Mind a CPU, a GPU és a PSU is saját, közvetlen, külső szellőzőnyílásból jutna friss levegőhöz, a PSU esetén a légáramot persze továbbra is ventilátor (síkban elhelyezett 120mm-es) biztosítaná, ám valamilyen egyedi légcsatornán keresztül.

Idézet
A laikusok naivitásával azt gondolom, hogy a korábban említett nagy ventis tápok, a venti vastagságában, a légkavarón és esetleg a kábelezés kivezetésén kívül mást nem tartalmaznak, azaz ha a szellőzést más úton megtervezett légárammal biztosítom, s a kábeleket áthelyezem, akkor a csökkentet magasságú burkolat nem okozhat nagy galibát. Mit nem veszek figyelembe, vagy mit gondolok rosszul?
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció
Elküldve: 2009. 05. 07. 23:36
Idézet: HookR - Dátum: 2009. máj. 4., hétfő - 12:58
Ha az esztétikai ézékedbe belefér, akkor a legjobb megoldásnak azt látom, ha 20-30 fok kúpszöggel csinálsz a gép mögé egy kúpot, arra szereled a nagyobb ventillátort.
A gépbe meg beraksz egy hagyományos méretű ventillátorherélt tápot.

Súgó
A téma zárva.