HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#3041 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 02. 07:04

Sziasztok!

Én is kérdezek: van egy Radeon 1950XT-m, azt olvastam róla, hogy 12V-on 30A-es terhelhetőségű tápot ajánl hozzá az ATI (meg sok más helyen is ez vagyon írva), természetesen maga a VGA max. 15-20-at eszik szerintem, de nem árt túlméretezni, hiszen nem csak a VGA megy 12V-ról.

A jelenlegi táppal fél évig ment simán a gép, mostanában újraindulgat: leáll, majd 1 másodperc múlva beindul, ezt csinálja kb. óránként. A táp a leírása szerint az egyik 12V-os ágon 14A-t, a másikon 15A-t tud leadni.
A probléma csak az, hogy ezeket hogyan "párhuzamosítsam"? Mert a VGA tápcsatijára (6 lábú) tudok az ATX tápról közvetlenül csatlakozni, de az az ág is 14A-rel terhelhető, a táp adatlapja szerint.
Olyan tápot, ami 12V-on 30A-t adna le egy ágon, nem találtam.
A VGA kártyán levő 6 lábú tápcsatihoz van olyan "adapter", amit 2 helyről is meg lehet táplálni egyszerre (2 molex tápcsati megy rá, ami 4 lábú, lapos, "nagy" csati:IDE-s hdd-khez, ODD-khez, stb.) - nyilván ezzel a terhelést 2 ág között párhuzamosítja. A probléma csak az, hogy a tápból az összes molex csati ugyanarról az ágról jön, hiszen a vezetékek ugyanolyan színűek, a "másik" 12V-os ág, ami jó lenne, az az alaplapra megy a proci "mellé" sajnos (4 lábú kockacsati), így a lényeg, hogy nem tudok "2 ágat" igénybe venni egyszerre. Ettől függetlenül a tápból kijövő 2, azonos színű ághoz bekötöttem a "közösítő adaptert", s rá a VGA tápra. De ezután is újraindulgat a gép, gondolom nem 2 ágat terhel.

Kérdésem az lenne, hogy milyen táppal tudom ezt megtenni, mármint hogy 2 különböző ágról adni a VGA-nak 12V-ot? Mert a boltban azt sem tudták, miről beszélek, csak ajánlottak egy 500W-os tápot, mondván, hogy elégnek kell lennie.  :omg:
Az nem is érdekelte őket, hogy a 1950XT ilyen "spec." igényű kártya. Szóval az ATI 12V@30A-es tápot javasol, de olyat nem találtam.

ps.: egyébként eddig mákkal működhetett a rendszer, de most vettem bele még egy HDD-t, szerintem az áramfelvétel most lépett túl azon az értéken, amit a táp "bír". Pedig frankó, működik maga a táp, meg minden, csak nem sikerül "közösíteni". :(

ps/2.: a gépben a proci core2duo, szóval az is felránt egy kis áramot, de szerintem ha lehetne közösíteni a 2db 12V-os ágat, szerintem "összesen" elvinné mind a procit, mind a VGA-t.

Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 02. 07:27 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3042 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 07. 02. 07:55

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 8:04

Sziasztok!

Én is kérdezek: van egy Radeon 1950XT-m, azt olvastam róla, hogy 12V-on 30A-es terhelhetőségű tápot ajánl hozzá az ATI (meg sok más helyen is ez vagyon írva), természetesen maga a VGA max. 15-20-at eszik szerintem, de nem árt túlméretezni, hiszen nem csak a VGA megy 12V-ról.

A jelenlegi táppal fél évig ment simán a gép, mostanában újraindulgat: leáll, majd 1 másodperc múlva beindul, ezt csinálja kb. óránként. A táp a leírása szerint az egyik 12V-os ágon 14A-t, a másikon 15A-t tud leadni.
A probléma csak az, hogy ezeket hogyan "párhuzamosítsam"? Mert a VGA tápcsatijára (6 lábú) tudok az ATX tápról közvetlenül csatlakozni, de az az ág is 14A-rel terhelhető, a táp adatlapja szerint.
Olyan tápot, ami 12V-on 30A-t adna le egy ágon, nem találtam.
A VGA kártyán levő 6 lábú tápcsatihoz van olyan "adapter", amit 2 helyről is meg lehet táplálni egyszerre (2 molex tápcsati megy rá, ami 4 lábú, lapos, "nagy" csati:IDE-s hdd-khez, ODD-khez, stb.) - nyilván ezzel a terhelést 2 ág között párhuzamosítja. A probléma csak az, hogy a tápból az összes molex csati ugyanarról az ágról jön, hiszen a vezetékek ugyanolyan színűek, a "másik" 12V-os ág, ami jó lenne, az az alaplapra megy a proci "mellé" sajnos (4 lábú kockacsati), így a lényeg, hogy nem tudok "2 ágat" igénybe venni egyszerre. Ettől függetlenül a tápból kijövő 2, azonos színű ághoz bekötöttem a "közösítő adaptert", s rá a VGA tápra. De ezután is újraindulgat a gép, gondolom nem 2 ágat terhel.

Kérdésem az lenne, hogy milyen táppal tudom ezt megtenni, mármint hogy 2 különböző ágról adni a VGA-nak 12V-ot? Mert a boltban azt sem tudták, miről beszélek, csak ajánlottak egy 500W-os tápot, mondván, hogy elégnek kell lennie.  :omg:
Az nem is érdekelte őket, hogy a 1950XT ilyen "spec." igényű kártya. Szóval az ATI 12V@30A-es tápot javasol, de olyat nem találtam.

ps.: egyébként eddig mákkal működhetett a rendszer, de most vettem bele még egy HDD-t, szerintem az áramfelvétel most lépett túl azon az értéken, amit a táp "bír". Pedig frankó, működik maga a táp, meg minden, csak nem sikerül "közösíteni". :(

ps/2.: a gépben a proci core2duo, szóval az is felránt egy kis áramot, de szerintem ha lehetne közösíteni a 2db 12V-os ágat, szerintem "összesen" elvinné mind a procit, mind a VGA-t.

A 30A-t felejtsd el, egy légbőlkapott marhaság. Az áramigánynél egyébként téves, hogy csak a VGA-ról esik szó: Ha 30A terhelhetőségű tápot említ, abban a többi komponens is benen van. Hja. P4EE, vagy Athlon BE? Na itt kezdődik :-) . A VGA, tekintve, hogy szerencsétlennek disszipálnia is kell, olyan 10-15A között lehet maximum.
A másik: Windows asztalon ennek a felét se fogja megenni (bár az x1900 még lehet, hogy igen...).
harmadik :) : A leáll, majd újra elindul nem túlterhelésvédelemre jellemző dolog, az leáll, reteszel és amíg nem pihenteted meg a 230-ról, nem is fog elindulni.
Milyen táp ez? :) Párhuzamosítani, általában nem probléma, de a táp pontos kapcsolása nélkül felelőtlenség ilyet állítani.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3043 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 08:41

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 8:55

A 30A-t felejtsd el, egy légbőlkapott marhaság. Az áramigánynél egyébként téves, hogy csak a VGA-ról esik szó: Ha 30A terhelhetőségű tápot említ, abban a többi komponens is benen van. ...

Benne bizony, az ATI az egész gépre javasolja a 12V@30A-t, kimondottan a 19xx-es szériához.

Asszem biztos, hogy a terhelés nagy, mert ha kikötöm a hdd-t (ami újonnan leett bekötve), akkor nem csinálja. Ka bekötöm, s kikötök minden más eszközt, akkor sem. A hdd máshol működik.

Windows asztalon is csinálja, de játék alatt egyértelműen s szinte azonnal.

A táp valami Gigabyte, megnézem estére a típusát pontosan. Egyébként szerintem korrekt típus, csak nem ilyen konfigurációhoz - gondolom én.

Szerintem a 1950XT simán felkap 15A-t a 12V-os ágról, még többet is. Bár igaz, kimérni nem tudom, külföldi fórumokon mindenütt azt írják. Bár sok helyen megy olyan táppal, ami szumma 12V@20-24A, az ATI nyilván a többi komponens miatt javall 30A-t. Ez viszont a kártya specifikóciójánál van írva. Ott nyilváén nem írják, hogy ezt fizikailag hogyan kel megvalósítani.

Amíg a táp típusát nem tudom megnézni, annyit kérdeznék, hogy van esetleg olyan táp, aminek a "2 ága" "különböző színű" kábelezésű? Eddig sose figyeltem erre. Ha ugyanis igen, akkor lehet párhuzamosítani. A VGA karihoz adtak 6 pines tápcsatit, olyan, hogy 2db molex "aljzat" van rajta, tehát 2 ágról tud áramot venni párhuzamosan, ezért kérdezem, hogy ha látok egy tápot, mire figyeljek, honnan tudom eldönteni, hogy 2 ág párhuzamosan használható VGA-táplálásra? Gondolom, eltérhetnek a molexek színei...

Annyit tudok fejből, hogy az egyik 12V-os ág fehér-fekete. Nekem sajnos az összes molexcsati, plusz a tápból natívan kijövő 6 pines VGA-csati is fehér-fekete. Adatlap szerint a másik ág a sárga-fekete. Na, az megy sajnos a procihoz, így arra nem tudok csatlakozni... De szerintem csak az enyém tápnál van ilyen gond, te tuti láttál olyan tápot, aminél a 2db 12V-os ág párhuzamosítható. No, ezt akartam még kérdezni, hogy honnan tudni ezt ránézésre? Mert boltokban fogalmuk sem volt, miről beszélek, fórumok meg tele vannak ilyesmikkel.

Egyébként mindenütt megerősítettek, hogy a 1950XT-nek bizony kevés az a 14A, így aláírtam, hogy szerencsém volt, mert a táp nem olyan rossz, különben talán hamarabb kijött volna a "hiba".

ps.: a párhuzamosítást természetesen minden buherálás nélkül, teljesen "hivatalos" módon gondoltam, semmi bontás, vagy ilyesmi. Eszem ágában sincs belenyúlni az alektronikába. Csak hát a VGA-hoz kapott tápcsati ütött szeget a fejembe, hogy egyszerre 2 molex aljzat van rajta, ebből indultam ki, valahogy csak be lehet kötni, hogy jó legyen...  :confused:

ps/2.: most nézek utána picit: a nagyobb teljesítményű tápoknál a leírásban látok ilyet, hogy "dual rail". Ez mit jelent? Ez lenne az, hogy pl. 2 molex 2 külön ágról jön, így párhuzamosítható? Illetve láttam olyan VGA-t, aminek 2db (!) tápcsati-aljzata volt. Gondolom, oda is 2 külön ágat lehet bekötni.

ps/3.: na, még valami: a 6 pines VGA-csati az a PCI-Express csati. Van olyan táp, ahol ebből is 2 van, kimondottan ilyen karikhoz, vagy SLI-hez, ahol 2 kari van. Csakhogy nekem a karin csak 1 aljzat van. :think:

ps/4.: utánanéztem, s nem nagyon ajánlják ezeket a "dual rail" tápokat VGA-khoz, inkább a "single rail" megoldásokat, mert a párhuzamosítás után egyáltalán nem biztos, hogy minden alkatrész megkapja azt az áramot, ami neki kell. Márpedig egyik fórumon sem írták azt, hogy a 1950XT elment volna, vagy javasolt olyan táppal, ami 12V@15A-t tud leadni - sőt, volt, ahol még a 20-at is kevésnek tartották. Mindenesetre nálam az összterhelés azon a 12V-os ágon ezek szerint, ha hihetek a táp adatlapjának, akko meghaladja a 15A-t, az új hdd-vel együtt.

Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 02. 09:09 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3044 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 09:28

Közben találtam "single rail" megoldást: típusa "CORSAIR CMPSU-400CX 400W ATX12V V2.2", ez tud egy 12V-os ágon 30A-t. S csak sima 400W-os táp.

Az húzott fel engem agyilag ebben a témában, hogy 1 rakás helyen javasolják az 500W-os, 600W-os, sőt, van, ahol 750W-os tápokat, közben nem törődnek azzal, hogy az egyes ágak terhelhetősége alapján az összeteljesítmény hogyan oszlik el... :)

A fenti táp csak 400W-os, simán elvinne egy 1950XT-t. Elvileg. Mindenesetre tuti jobb eredménnyel, mint egy olyan, ami 12V15A-t ad le egy ágon, holott maga az ATI sokkal többet javasol ehhez a típushoz.

#3045 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 10:10

Bocsi, hogy sokat írok, de közben utánanéztem még: ha 2 külön ág van a 12V-nak, az csupán 2 külön stab. áramkörről jön, de ugyanazon "szekunder körről". Azért van 2 ág, mert amíg a procinak stabilabb 12V kell, addig pl. a motoroknak nem annyira. S természetesen a 2 ág max. terhelhetőségének összege egyszerre nem biztos, hogy kivehető a tápból, sőt, megtévesztő egyszerűen összeadni őket, bár saját szempontból ez most teljesen lényegtelen.

Közben találtam egy boltot, ahol utánanéznek, hogy tudnak-e olyan tápot szerezni, ami 12V-on nagyobb áramot ad, mint 15A. Végre egy bolt, ahol nem csak a szumma-wattokat mérik... :)

Ezért írja az ATI, hogy 30A, ők tutira mennek. Persze nyilván semmit sem tudnak az adott konkrét konfigurációról. Ja, s ez még csak 1 db kártya. Mehetne 2 is párhuzamosan. Na, az lenne érdekes, bár ahogy a teszteket nézem, a két kártya közös áramfelvétele jóval kisebb, mint 1 kari*2.

Bár ezek még mindig nem konkrétumok, azért egyre inkább megerősítenek, hogy 12V@15A kevés, vagy éppen elég a 1950xt-nek. :(

#3046 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 16:48

Sikerült kideríteni mi a táp hibája. Darabokra szedtem az előbb a gépet, lehúztam mindenről a tápot, megpróbáltam teljesen alapon indítani, minimális terhelésen. Mivel ugyanúgy produkálta a random leállás majd újraindulás dolgot, így elkezdtem kocogtatni, tapogatózni. Kiderült, hogy a nagy tápkábelnél van valami kontakthiba. Amit nem tudok még, hogy a kábellel/csatlakozóval van a gond, vagy az alaplapi csatlakozónál alakult ki ( mondjuk a tápkábel súlyánál fogva kissé megterhelte) valami szakadás.
Csavartam mindkét tápkábelen egyet, most (lekopogom) úgy néz ki megint működik. Kérdés, hogy meddig.
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#3047 Felhasználó inaktív   gemini 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 18:27

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 10:10

Bocsi, hogy sokat írok, de közben utánanéztem még: ha 2 külön ág van a 12V-nak, az csupán 2 külön stab. áramkörről jön, de ugyanazon "szekunder körről". Azért van 2 ág, mert amíg a procinak stabilabb 12V kell, addig pl. a motoroknak nem annyira. S természetesen a 2 ág max. terhelhetőségének összege egyszerre nem biztos, hogy kivehető a tápból, sőt, megtévesztő egyszerűen összeadni őket, bár saját szempontból ez most teljesen lényegtelen.

Közben találtam egy boltot, ahol utánanéznek, hogy tudnak-e olyan tápot szerezni, ami 12V-on nagyobb áramot ad, mint 15A. Végre egy bolt, ahol nem csak a szumma-wattokat mérik... :)

Ezért írja az ATI, hogy 30A, ők tutira mennek. Persze nyilván semmit sem tudnak az adott konkrét konfigurációról. Ja, s ez még csak 1 db kártya. Mehetne 2 is párhuzamosan. Na, az lenne érdekes, bár ahogy a teszteket nézem, a két kártya közös áramfelvétele jóval kisebb, mint 1 kari*2.

Bár ezek még mindig nem konkrétumok, azért egyre inkább megerősítenek, hogy 12V@15A kevés, vagy éppen elég a 1950xt-nek. :(

nekem volt x1800xt512 és feszültségemelve is elment egy 400-as enermax liberty-ről (kombinált 12v 33A)
a két 12v ág csak virtuálisan kettő 1000w alatt, gyakorlatban egy tőről fakad.
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP

Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2

#3048 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 18:29

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 11:10

Warrior, ezek nagy-nagy butaságok :)
A többfelé szedett 12V az Intel ajánlása miatt van: Egy ágon ez 240W-ban korlátozza a kivehető naftát. Kézenfekvő megoldás, hogy akkor az egyenirányításnál, vagy akár a stabilizátor+PI szűrő mögött (és ez a gyakoribb!) kétfelé vesszük az ágat, egy-egy önálló áramkorlátozással (=sörös ellenállás, ami inkább csak tovább rontja a kimeneti paramétereket). Ez a stabilabb 12V, meg tisztább tápfesz egy akkora kamumadár, mint ide Buda :-) . Régen rossz az, ha ezen kell múljon egy táp kellően tiszta kimenete, ugyanis ekkor már vérszegénnyé váló, jellemzően ócska elkók miatt alakulnak ki tünetek és nem azért, emrt single rail felépítés vanik. Ez csak egy marketingmaszlag. A szabályozás meg továbbra is közös marad.
Az ATI, hogy miért írja a 30A-t, nem akarom kommentálni, de biztosan merem állítani, hogy nem a 15A-től vérzik el. A tápod típusát és korát még mindig nem tudom, vagy nem figyeltem? 12x15 az 180W a VRM hatásfokával együtt.. Gondold végig, hogy azon a hűtőfelületen hol disszipál el ennyi átlagosan. A kártya egyébként 120-150W közé jön ki normál maximum terhelésnél. Egyébként maga a PCIE csatlakozó is korlátoz: 12A-ben mégpedig.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3049 Felhasználó inaktív   Gravobsky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 18:44

én kb elemet tudok cserélni ,de tudom hogy az áram nem hülye ,viszont azt meg érzem hogy Didyman-nek azért úgy igaza van
IntelE5200+CoolerMasterHyperTX2/GigabyteP35C-DS3R/GeilUltra 3Gb/XFXHD4830/SeagateBarracuda 80+160+500/PioneerDVR-216/EnermaxModu82+ 425W/CoolerMasterSileo/GeniusSlimstar/GigabyteM7800/Samsung223BW
Xbox360

#3050 Felhasználó inaktív   gemini 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 20:42

amugy flessék anno pentium D-vel (825-össel asszem, de lehet 920-as volt az, mindenesetre egy kazánnal) meg egy x1950xt-vel simán játszottak egy 350-s fsp pnf-ről.
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP

Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2

#3051 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 06:08

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 11:10

Azért van 2 ág, mert amíg a procinak stabilabb 12V kell, addig pl. a motoroknak nem annyira.

..A stabilitás szükségességéről meg annyit, hogy egy tápgyenge gépben rendszerint a merevlemez az első, vagy a második komponens, ami "észreveszi" a 12V zajosságát, csökkenését. A CPU VRM sokkal kevésbé érzékeny az ingadozásra, mint azt gondolnád (bármilyen fejlett feszültségstabilizátor modul egyik fő jellemzője a nagy tápfeszültség-elnyomás, vagyis relatív érzéketlenség a bemeneti feszültség zajosságára, ingadozására, de ezzel együtt jellemzően van alul/túlfeszvédelem beiktatva), míg a motorokat egy eléggé szofisztikált :D lelki világú vezérlő kezeli, melynek egyrészt a 7200/percet rendkívül stabilan tartania kell, másrészt a szervót is mindenféle ingadozással együtt mikroszkópikus pontossággal kell mozgatnia.

#3052 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 10:54

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 7:08

...

Köszy a válaszokat!

Bocsánat, én felejtettem még mindig el a táptípust. Igyekszem pótolni, gép elé kerülök remélem nem soká.

Annyit tudok, hogy a táp jó 8 hónapja 24/7-ben megy, de most került be a gépbe (2 hete) egy sata-s hdd (1TB). S pár napja rakoncátlankodik. Addik kutya baja - egyetlen szabálytalan művelet sem volt. Keveset vagyok sajnos előtte, de megnéztemÍ: naponta vagy 30-szor újraindul, renszertelenül. Van, hogy 2 percen belül, van, hogy 5 óra üzem után.

Úgyhogy még jövök vissza... Köszy a segíséget, utánanézek. Tényleg sok az urban legend. Tápokhoz nem értek, de sajnos abban mindenki megerősített, hogy a 1950xt az olyan széria, ami kicsit többet zabál (még akkor is, ha a 30A túlzás).

ps.: ugyanezen konfig alatt már egy noname 400W-os táp meghalt, pedig nem melegedett, semmi más kín nem volt, 1 évig ment folyamatosan, az "utolsó" 1 hónapban viszont napi 4-5 órát játszottam vele (dead space), aztán nem indult el a gép, semmi életjelenség. Nem is gyanakodtam, de mivel nem derül már ki, gondolom, nem bírhatta a táp. Szaga volt a végén, amikor meghalt. De szerencsére semmit nem ölt meg.

Utána került bele kb. 8 hónapja a mostani táp, eddig (a legutóbbi hdd beszereléséig) semmi, de semmi probléma nem volt vele, viszont nem is játszottam, tehát kb. 8 hónapja a windows asztal futott csak.

Nyilván egyértelműen nem valószínű, hogy ki fog derülni, mi volt a "szűk keresztmetszet", azért az gyanús, hogy 1 hónap intenzív játék után leég a táp, amivel előtte cirka 1 évig nem volt gond. Nyilván nem szakvélemény ez, csak egy apróság - talán nincs jelentősége. Mint ahogy talán annak sem, hogy a mostani hiba azóta jelentkezett, amióta a szobában kb. 7-8 fokkal melegebb van. Pedig a hűtés kiváló, a proci 31 fokos (szenzor szerint), bordák hidegek, a ház nyitott, táp enyhén langyosat fúj, csak a VGA melegszik egy kicsit (masszív hűtője van, a hőcső bizony idle állapotban is forró), de szenzor szerint 50 fokos, terhelve 65-70. :think:

Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 03. 11:10 -kor

#3053 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 11:02

Idézet: gemini - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 21:42

amugy flessék anno pentium D-vel (825-össel asszem, de lehet 920-as volt az, mindenesetre egy kazánnal) meg egy x1950xt-vel simán játszottak egy 350-s fsp pnf-ről.

Az OK, de ott sem tudni a táp típusát, nem az össz-leadható-teljesítmény számít, hanem a 12V-os ág. Láttam én is 400W-os (asszem az is fsp) tápot, ami 12V@30(!)A-t tudott leadni specifikáció szerint. Szóval az össz teljesítmény szinte lényegtelen. A legtöbbet úgy tűnik, épp a 12V-os ágakról szedi fel.

Nem hülyeség talán, hogy nekem pl. 14A-t tud leadni a táp a PCI-E-nek 12V-on, ez OK. Ha teszem azt ezt tartja is, nincs semmi baj. Viszont nem tudni, egész pontosan mennyit is vett fel a rendszer (3 hdd, 1 odd, c2d, 4x1G ddr2, Sb Live Value, RTL8139 NIC). Ha esetleg épp "határértéken" terhelte a tápot, meglehet, hogy észre sem vettem. Másrészt nem tudni, valójában képes-e a táp leadni azt, ami rá van írva az adatlapjára. A táp valami Gigabyte, típussal tartozom Didyman-nek (is), annyit tudok, hogy 450W a szumma).

S még mindig nem értem, a VGA-hoz miért adtak olyan tápcsatit, ami 2 molex aljzatot hoz össze egy 6 pines (PCI-E) dugóba, azaz 2 ágról is vehet áramot? Nem véletlen ez sem. (sőt, mai 48xx-eseken is látok 2db PCI-E tápcsatit).

#3054 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 11:18

Warrior :) . Csak küzd és küzd :D

Az FSP PNF sorozata semmivel sem erősebb a Giga tápodnál. Ha Superb 460-as az illető, akkor történetesen éppen FSP belű, de erről majd később.
A két molexes átalakító azért van, mert egy molexen 6A vehető ki, ez pedig kevés. Nem az ágak miatt (két 12V ágas tápnál az ÖSSZES molex azonos ágon csücsül!), hanem mert ennyi a csatlakozó limitje, és a kábelekét is túllépi, ezért AJÁNLOTT két külön vezetékről levenni a kakaót. A 12A pedig abszolút plafon, ugyanis semmilyen körülmények között sem engedhető meg szabványon túlfutni, ilyen ügyekben szigorú a piac, ugyanis tűzveszélyes lehet. ha pedig karcolja a 12A-t, akkor ott lenne több molex is. A két PCIE csati is áramfelvétel okán van, egyébként a 48-asoknál is a kétmagos verzió az, ahol valóban indokolt.
A SuperB-ről meg annyit, hogy fasza kis táp, de nem valami hűde nagyon méretezett darab. Az elkók kicsik és nem éppen csúcsminőségűek, abszolút reális, hogy nem képes a táp gyári adatait nyújtani relatív rövid üzemelés után már.

#3055 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 11:33

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 12:18

...
A SuperB-ről meg annyit, hogy fasza kis táp, de nem valami hűde nagyon méretezett darab. Az elkók kicsik és nem éppen csúcsminőségűek, abszolút reális, hogy nem képes a táp gyári adatait nyújtani relatív rövid üzemelés után már.

Köszy! Mindig tanulok valamit. Most azt, hogy az összes molex ugyanarról az "ágról" jön le.

Csak következtetek - persze ha a kiinduló állítás igaz: a táp veszíthetett kapacitásából, bármilyen körülmény, pl. öregedés, esetleg fokozott terhelés, hőmérséklet-emelkedés hatására.

Ha odaférek (már egyre jobban érdekel), kinyitom, megnézem a kondikat, stb, elszórakozok vele, mert ha kikötöm a legutóbbi hdd-t, akkor mintha nem indult volna újra (persze volt, hogy órákig nem indult újra a hdd-vel sem).

Memtest86-ot futtattam (2.11), aszerint minden OK, a gép egyébként atomstabil volt, a "régi" táp leégésén s a mostani rakoncátlankodáson kívül kb. 2 éve folyamatosan megy. Egyszer sem indult magától újra ezelőtt, sehol egy szabálytalan művelet, kék halál pláne.

Memtest alatt nem indult újra, csakis windows asztalon s 3d-ben csinálja. Na, nemsokára remélem mondok még infót. Köszy a segíłtséget, s a válaszokat.

#3056 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 13:09

Böngészgetve pár bolt árlistájában ráakadtam valami Thermalte tápteszter kütyüre. Ha jól láttam, nem állt másból, minthogy rádugom a táp csatijait és leddel kijelzi, hogy az adott fesz ok, vagy nem ok. A lényeg, hogy ezzel nehezen derítem ki, hogy nálam hol is van pontosan a szakadás/kontakthiba.
Bár nem próbáltam, de indítható úgy a táp, hogy a széles nagy csatlakozót (nem tudom hány pólus és mi a hivatalos elnevezése) nem kötöm rá az alaplapra? Kéznél mondjuk most multiméterem sincs, hogy kimérjem egyenként a szálakat, talán még úgy meg lehetne határozni, hogy a csatlakozóba préselt/krimpelt hüvelyeknél van a gond, vagy maga a vezeték tört meg valahol. A nehezebb melódia, ha az alaplapi csatlakozó alatt hidegforrasztás vagy más kontakthiba alakult ki. Annak nem biztos hogy nekiugranék.

Ezt a tápot használom már kb 5 éve (igaz, akkor 27be került németből meghozatva), jelenleg egy C2D E6750 + 2GB/1066 ram, 3 vinyó, 7900GT megy vele:

Thermaltake 480W
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#3057 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 20:04

Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 14:09

... indítható úgy a táp, hogy a széles nagy csatlakozót (nem tudom hány pólus és mi a hivatalos elnevezése) nem kötöm rá az alaplapra? ...

Igen. A zöld színü kábelt összekötve a földdel (GND) indul a táp, megszakítva pedig leáll.

link: ATX connector

Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 03. 20:06 -kor

#3058 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 20:28

No, közben megnéztem a táptípust: Gigabyte GE-R460-V1.

Utánanézek neten én is.

#3059 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 22:26

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 21:28

No, közben megnéztem a táptípust: Gigabyte GE-R460-V1.

Utánanézek neten én is.

Hát igen Didyman tippje bejött ez a superb 460-as:

Gigabyte

Nem rossz ez, kb. az FSP 400-as PNF-el egyenértékű. :up:
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#3060 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 08:54

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 23:26

...
Nem rossz ez, kb. az FSP 400-as PNF-el egyenértékű. :up:

Igen, elméletben. Ezzel nem vitáztam, sőt nagyon téves ismereteim voltak. De attól még gyakorlatilag meglehet, hogy a táp okozza az újraindulásokat. Nincs semmi szoftveres jel ugyanis, mint írtam: se kékhalál, se akármilyen szoftverhiba, eseménynapló is teljesen jó, benne van minden indulás. Csak épp a leállásról, ill. az azt megelőző pillanatokról nincs semmi.
Egyébként tényleg nem olyan rossz táp ez, az ára is valami 12kHuF volt.
Most fogom mérni feszmérővel (sima dmm), meglátom mit látok, sajnos ha garis, akkor ugrik a szétszedés, pedig kíváncsi lennék - már ha tényleg a táp a ludas, hogy van-e nyom a házán belül.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.