Én is kérdezek: van egy Radeon 1950XT-m, azt olvastam róla, hogy 12V-on 30A-es terhelhetőségű tápot ajánl hozzá az ATI (meg sok más helyen is ez vagyon írva), természetesen maga a VGA max. 15-20-at eszik szerintem, de nem árt túlméretezni, hiszen nem csak a VGA megy 12V-ról.
A jelenlegi táppal fél évig ment simán a gép, mostanában újraindulgat: leáll, majd 1 másodperc múlva beindul, ezt csinálja kb. óránként. A táp a leírása szerint az egyik 12V-os ágon 14A-t, a másikon 15A-t tud leadni.
A probléma csak az, hogy ezeket hogyan "párhuzamosítsam"? Mert a VGA tápcsatijára (6 lábú) tudok az ATX tápról közvetlenül csatlakozni, de az az ág is 14A-rel terhelhető, a táp adatlapja szerint.
Olyan tápot, ami 12V-on 30A-t adna le egy ágon, nem találtam.
A VGA kártyán levő 6 lábú tápcsatihoz van olyan "adapter", amit 2 helyről is meg lehet táplálni egyszerre (2 molex tápcsati megy rá, ami 4 lábú, lapos, "nagy" csati:IDE-s hdd-khez, ODD-khez, stb.) - nyilván ezzel a terhelést 2 ág között párhuzamosítja. A probléma csak az, hogy a tápból az összes molex csati ugyanarról az ágról jön, hiszen a vezetékek ugyanolyan színűek, a "másik" 12V-os ág, ami jó lenne, az az alaplapra megy a proci "mellé" sajnos (4 lábú kockacsati), így a lényeg, hogy nem tudok "2 ágat" igénybe venni egyszerre. Ettől függetlenül a tápból kijövő 2, azonos színű ághoz bekötöttem a "közösítő adaptert", s rá a VGA tápra. De ezután is újraindulgat a gép, gondolom nem 2 ágat terhel.
Kérdésem az lenne, hogy milyen táppal tudom ezt megtenni, mármint hogy 2 különböző ágról adni a VGA-nak 12V-ot? Mert a boltban azt sem tudták, miről beszélek, csak ajánlottak egy 500W-os tápot, mondván, hogy elégnek kell lennie.
Az nem is érdekelte őket, hogy a 1950XT ilyen "spec." igényű kártya. Szóval az ATI 12V@30A-es tápot javasol, de olyat nem találtam.
ps.: egyébként eddig mákkal működhetett a rendszer, de most vettem bele még egy HDD-t, szerintem az áramfelvétel most lépett túl azon az értéken, amit a táp "bír". Pedig frankó, működik maga a táp, meg minden, csak nem sikerül "közösíteni".
ps/2.: a gépben a proci core2duo, szóval az is felránt egy kis áramot, de szerintem ha lehetne közösíteni a 2db 12V-os ágat, szerintem "összesen" elvinné mind a procit, mind a VGA-t.
Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 02. 07:27 -kor

Súgó
A téma zárva.