HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 172
  • 173
  • 174
  • 175
  • 176
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#3461 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 15. 14:22

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 14:09

Igen így van, a táp ventinek a feladata csak saját maga hűtése (elvileg).

Ha egy ventillátor csak önmaga hűtésére hivatott, akkor ne járassuk, és nem lesz szükség a hűtésére.
Bár, ha jól meggondoljuk, ha nem kell járatni, akkor, mint felesleges alkatrészt akár ki is hagyhatjuk.
Kicsit komolyabbra fordítva: rendszerfüggő, h mennyire vesz részt a dobozban keletkező meleg elvitelében.

Szerkesztette: Gyula2222 2010. 01. 15. 14:23 -kor

#3462 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 15:07

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 15:09

Igen így van, a táp ventinek a feladata csak saját maga hűtése (elvileg).

Mármint a táp saját maga.... meg a ház levegőcseréje.  ;)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#3463 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 15. 15:25

Idézet: Eleanor - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 15:07

Amennyiben így van, úgy értem, hogy miért a házból szívja a levegőt kifelé az ilyen 12 (vagy 14) cm-es, a táp aljára szerelt ventilátor.

Azon persze lehet tanakodni, hogy melyik megoldás a jobb!?

A fentiekben ismertetett, amely által a számítógépház jellemzően meleg levegője érkezik a táp belsejébe (s tökéletesen nem tud távozni, mert a táp hátulján "csak" szellőzőlyukak vannak, nincsen még egy ventilátor, ami kifelé szívná a tápból a levegőt?

Vagy az a megoldás, amikor a táp hasán elhelyezett ventilátor a táptól szívja el a meleg levegőt, s a gép belsejébe juttatja (amelyet aztán jó esetben a táp alatt elhelyezett 8 cm-es házhűtő ventilátor el is szív a processzor által termelt meleg levegővel egyetemben)?

Első esetben a táp kap a külső hőmérsékletnél jellemzően melegebb levegőt, második esetben - főleg - a processzor. Bár, ha jól sejtem a táp jobban viseli ezt, mint a processzor.

(A "hagyományos", 8 cm-es, hátul elhelyezett ventivel rendelkező tápoknál ez nem volt kérdés, hiszen a táp a ház belseje felé teljesen zárt volt, a házban lévő meleg levegő csak kis mértékben tudta befolyásolni a táp melegedését, a ventilátor pedig a tápból elszívta, s a "szabadba" nyomta ki a tápban felmelegedett levegőt.)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#3464 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 15:45

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 15:25

Amennyiben így van, úgy értem, hogy miért a házból szívja a levegőt kifelé az ilyen 12 (vagy 14) cm-es, a táp aljára szerelt ventilátor.

A hagyományos táp a számítógép ház felé nyitott (perforált)
Amennyiben a táp doboza teljesen zárt (a ház belsejében (a ventillátortól eltekintve), légtechnikailag teljesen mindegy, hol van a ventillátor és a levegőztető perforálás.
Az meg konstrukciós kérdés, hogyan oldják meg, h sehol ne legyen (helyi) túlmelegedés.

Szerkesztette: Gyula2222 2010. 01. 15. 15:49 -kor

#3465 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 16:03

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 16:25

Azon persze lehet tanakodni, hogy melyik megoldás a jobb!?

A fentiekben ismertetett, amely által a számítógépház jellemzően meleg levegője érkezik a táp belsejébe (s tökéletesen nem tud távozni, mert a táp hátulján "csak" szellőzőlyukak vannak, nincsen még egy ventilátor, ami kifelé szívná a tápból a levegőt?

Vagy az a megoldás, amikor a táp hasán elhelyezett ventilátor a táptól szívja el a meleg levegőt, s a gép belsejébe juttatja (amelyet aztán jó esetben a táp alatt elhelyezett 8 cm-es házhűtő ventilátor el is szív a processzor által termelt meleg levegővel egyetemben)?

Első esetben a táp kap a külső hőmérsékletnél jellemzően melegebb levegőt, második esetben - főleg - a processzor. Bár, ha jól sejtem a táp jobban viseli ezt, mint a processzor.

(A "hagyományos", 8 cm-es, hátul elhelyezett ventivel rendelkező tápoknál ez nem volt kérdés, hiszen a táp a ház belseje felé teljesen zárt volt, a házban lévő meleg levegő csak kis mértékben tudta befolyásolni a táp melegedését, a ventilátor pedig a tápból elszívta, s a "szabadba" nyomta ki a tápban felmelegedett levegőt.)

Hmm, nem lenne elég némi fizika?  :smoker: 

Kép

Eltekintve attól, hogy többfajta tápelhelyezés is lehetséges, de ez a fenti talán a legáltalánosabb eset... ha egy ház ventilációja többé-kevésbé jó.

És ez működik, mint ahogy egy kémény is működik, pedig abban alul-felül csak egy-egy lyuk van, minden ventilátor nélkül.

A tápegységnek igazándiból mindegy, hogy a levegőt átszívjuk, vagy átfújjuk rajta, a légmozgás a lényeg. De ha belepumpáljuk, akkor az ki is fog menni. Akár a lukakon. Is.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#3466 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 17:12

Idézet: Eleanor - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 16:07

Én is így értettem. :Đ
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#3467 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 18:56

Választ sajnos nem nagyon kaptam korábbi Enermaxos kérdésemre, így holnap nekiugrok tápomnak, bár alkatrészem nincsen (csak a Weller forrasztóállomás), de legalább felmérem a helyzetet. Szerintem elkókat kapásból cserélni fogom.
Érdekes, hogy olykor semmi baja a gépemnek, olykor meg indításnál fogja magát és leáll, majd újra bekapcsol.  Ha már működik, nem nagyon szokott lekapcsolni. Először kontakthibára gyanakodtam, mert mikor megmozgattam nagy tápcsatit, akkor is újraindult, aztán feltűnt, hogy ha leállás után hátsó kapcsolóval szórakozom, akkor van hogy "megjavul".
Találkozott már valaki ilyen esettel?
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#3468 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 16. 02:05

Még egy kérdés:

Valahol olvastam, hogy Enermax tápok ventije hangos. Mennyire jellemző ez, vagy melyik szériákat érintheti?
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#3469 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 15:29

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 23:32

Sziasztok!

Ma szétkaptam a (8 éves DTK) tápomat, s nem tetszett a látvány. Egyrészt pár kisebb kondi meglehetősen lötyögős.

Másrészt gyanús folyások vannak a NYÁK-on több helyen a kondik körül.

Mellékelem a képeket:

...

Üdv: Piftuka

A halal peniszenek kell 1 megabyte-os kepeket forumba linkelni, plane 3 db-ot???  :omg:
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#3470 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 17. 15:57

Idézet: asdf - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 15:29

A halal peniszenek kell 1 megabyte-os kepeket forumba linkelni, plane 3 db-ot???  :omg:

Szándékosan. Direkt veled akartam kiszúrni.  :rolleyes:

#3471 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 17:17

Idézet: asdf - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 16:29

most ezzel mi a baj, nem értem? :omg:
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#3472 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 18:46

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 17:17

Nem ezzel van a baj, hanem a lassu nettel. :)

#3473 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 19:34

Idézet: NeCrO - Dátum: 2010. jan. 16., szombat - 2:05

Még egy kérdés:

Valahol olvastam, hogy Enermax tápok ventije hangos. Mennyire jellemző ez, vagy melyik szériákat érintheti?

Pont a leghalkabb ventis táp Enermax. :) Pontosabban a Modu 82+ és Pro 82+ típusok. Lehet régebbi típus(ok)ra értik, ezt nem tudom. :think:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#3474 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 20:12

Idézet: Csokis - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 19:34

Pont a leghalkabb ventis táp Enermax. :) Pontosabban a Modu 82+ és Pro 82+ típusok. Lehet régebbi típus(ok)ra értik, ezt nem tudom. :think:

Ph-n hirdet egy srác egy használt Enermax Liberty-t, azzal szemezgettem, csak ő lecserélte ventit, merthogy állítólag zörgött. Nekem a régi 365 AXVE a mai napig nem zörög.
Amúgy a másik amivel szemezgetek egy Modu82+ 425W.
Adnak ezekhez elég kábelt? Sata, meg ide vinyó tápcsati stb...

#3475 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 20:19

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 17:17

A tisztelt kollega belinkelt 3 db 2304*1768-as (4 megapixel) kepet atlagban 900 kbyte meretben, azaz szumma 2.4 megabyte-ot. Ha vette volna a faradsagot es atmeretezi oket, akkor mindez megoldhato lett volna max 200 kbyte-bol, azaz boven kevesebb, mint tizedebol. Csupan ennyi a baj...
Archív:

#3476 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 20:21

Idézet: NeCrO - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 18:46

Nem ezzel van a baj, hanem a lassu nettel. :)

Persze, majd nyilvan ehhez meretezem az internetelofizetesemet, hogy valaki majd ugyis benazik a forumon... :omg:
Archív:

#3477 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 21:03

Idézet: asdf - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 20:21

Persze, majd nyilvan ehhez meretezem az internetelofizetesemet, hogy valaki majd ugyis benazik a forumon... :omg:

Jó, hát van akinek szülő fizeti, van aki bőven kitermeli, van aki meg ezen is kiszámolja mennyi az átlag fogyasztás. És akkor nem említettem még a mobilról netelőket... Majd legközelebb kisebb képeket tesz be.
Amúgy fórumon nem lehet valahogy limitálni? :think:

#3478 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 21:14

Idézet: NeCrO - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 20:12

Adnak ezekhez elég kábelt? Sata, meg ide vinyó tápcsati stb...

A honlapon meg tudod nézni. :)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#3479 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 21:21

Idézet: Csokis - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 21:14

A honlapon meg tudod nézni. :)

:respect:

Még gyűjtögetek rá, tetszik ez a nem kell felesleges kábel a gépbe hozzáállás. ;)

#3480 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 18. 16:38

Idézet: asdf - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 20:19

A tisztelt kollega belinkelt 3 db 2304*1768-as (4 megapixel) kepet atlagban 900 kbyte meretben, azaz szumma 2.4 megabyte-ot. Ha vette volna a faradsagot es atmeretezi oket, akkor mindez megoldhato lett volna max 200 kbyte-bol, azaz boven kevesebb, mint tizedebol. Csupan ennyi a baj...

Az általad említett három képet nem a saját gépemről, hanem egy kis netbook-ról töltöttem fel, amelyen semmilyen képfeldolgozó program nem volt telepítve, így át nem méreteztem. Én pedig figyelmetlenségből nem a "bélyeg" méretű kép belinkelését választottam (mint pár hozzászólással később).

Elnézést kérek ezért!

A baj pedig véleményem szerint igazából nem ez, hanem az a - kis hazánkban sajnos tipikus - hozzáállás, amivel ezt az "óriási problémát" kezelted: azonnal ingerülten, tolerancia legkisebb jele nélkül.

Én majd legközelebb nem linkelek be ilyen nagy méretű képet, megígérem.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 172
  • 173
  • 174
  • 175
  • 176
  • Utolsó »