HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#4081 Felhasználó inaktív   ssanyesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 14. 00:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 01. 13. 21:31

Ez két dolgot bizonyít:

1. Enermax-ék még tudnak tápot építeni.

2. A tápgyártók "Watt-mániája" kb. 5 évvel előzte meg a valós igényeket.

1. biztos tudnak még, jelenlegiekről nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy ez a táp már 7 éve teljesít jó szolgálatot, igaz évente 1-2 szétszedem portalanítom, de meg is hálálja :-) mióta pc-m van, ez egyik alkaltrészem, ami leghosszabb ideje van meg és működik hibátlanul, a másik meg a logitech mx310 egerentyűm, ami szintén 7 éves körüli :-)

2. az se mindegy, hogy ahogy fejlődik minden, úgy csökkentik a gyártástechnológia méretét is, ha mondjuk, még mindig 130nm-en gyártanák a gpukat, mennyit fogyasztanának, mennyire melegednének és milyen böszme nagyok lennének :think: ha régen mondjuk egy 420w-os chieftec 12v-on 18A-es, vagy 400w-os fsp 12v-on 15A-es tápot vettem volna, lehet hogy már ki kellett volna cserélnem, hogy ezt a vgat meg tudja etetni, nem tudom :think:
MB: Asrock H67M, CPU: Intel Core i5-3550S + Xigmatek Gaia, RAM: 2x4GB Kingmax Hercules DDR3 1600 MHz, VGA: Sapphire HD7850 2GB, Sound: Creative SB X-Fi XtremeMusic, SSD: Samsung 830 128GB, HDD: Samsung F1 320GB, Seagate 7200.12 500GB, WD Caviar Red 2000GB, WD Caviar Green 500GB, Optical: Optiarc AD-7260S, PS: Corsair VX450, Case: GIGABYTE GZ-X1, Scythe Kama Bay, TFT: Dell U2312HM, Speakers: Edifier R1900TII, Input: Lenovo Enhanced Performance USB Keyboard, Logitech MX 310, Logitech M505, PC Remote

BattleTag: ssanyesz#2866, Diablo3 Profil

#4082 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 15. 19:38

Üzenet megtekintéseIdézet: ssanyesz - Dátum: 2011. 01. 14. 00:14

1. biztos tudnak még, jelenlegiekről nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy ez a táp már 7 éve teljesít jó szolgálatot, igaz évente 1-2 szétszedem portalanítom, de meg is hálálja :-) mióta pc-m van, ez egyik alkaltrészem, ami leghosszabb ideje van meg és működik hibátlanul, a másik meg a logitech mx310 egerentyűm, ami szintén 7 éves körüli :-)

Amíg jól működik, addig nincsen értelme lecserélni. Én azért még várok azzal, hogy 1-2 évente szétszedjem, mert 3 év jótállás van a tápra, s a szétszedés egyet jelentene ennek elvesztésével. :-)

Üzenet megtekintéseIdézet: ssanyesz - Dátum: 2011. 01. 14. 00:14

2. az se mindegy, hogy ahogy fejlődik minden, úgy csökkentik a gyártástechnológia méretét is, ha mondjuk, még mindig 130nm-en gyártanák a gpukat, mennyit fogyasztanának, mennyire melegednének és milyen böszme nagyok lennének :think: ha régen mondjuk egy 420w-os chieftec 12v-on 18A-es, vagy 400w-os fsp 12v-on 15A-es tápot vettem volna, lehet hogy már ki kellett volna cserélnem, hogy ezt a vgat meg tudja etetni, nem tudom :think:

Ebben is van igazság, bár az elmúlt 10 évben rengeteg generációváltás történt a számítástechnikában, s voltak "energiaigényesebb", s "energiatakarékosabb" időszakok.

Egy valami viszont sok-sok éve változatlan: a tápgyártók már régen jól "beelőzték" a többi hardvergyártót. Már 5-6 éve is lehetett olyan hangokat hallani, amikor 400-500 Watt-os tápokat ajánlottak annak, akinek egy kicsit is erősebb processzor és videokártya volt a gépében, s esetleg az átlagosnál egy-két eszközzel több periféria üzemelt a számítógépében.

Aztán jöttek olyan tesztek, amelyekből kiderült, hogy az "ehhez a konfighoz már biztosan min. 400 Watt-os minőségi táp kell" szövegnek a fele sem volt igaz, mert komoly tesztkörnyezetben, intenzív stressz-teszt alatt az adott PC maximum 186 Watt-ot fogyasztott.

Ki van ez találva jól. A minőségi gyártók szövetkezve a többi gyártóval folyamatosan azt reklámozzák, hogy aki kicserél a gépében egy fő hardverelemet, az feltétlenül vegyen 100-200 Watt-al erősebb tápot, mert "az a jó".

Kész felüdülés, hogy van még olyan tápgyártó (mint pl. az FSP), amely hajlandó minőségi, 400 Watt-os tápokkal is a piacra lépni az 1000-1200 Watt-os "szörnyek" mellett. ;-)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#4083 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 18. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 01. 15. 19:38

Ki van ez találva jól. A minőségi gyártók szövetkezve a többi gyártóval folyamatosan azt reklámozzák, hogy aki kicserél a gépében egy fő hardverelemet, az feltétlenül vegyen 100-200 Watt-al erősebb tápot, mert "az a jó".

Nem is tudtam, hogy Tuningoló Vérpistike az már gyártó is… pedig igencsak mondja. :p

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#4084 Felhasználó inaktív   biashead 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 20. 15:13

Bocs, hogy nem olvastam végig 4 topikot vagy legalább az uccsó 200 oldalt. Olyan problémám van, hogy vettem USA-ból egy Rubik Touch Cube-ot, aminek amerikai szabványú az adaptere és 9V DC 300 mA a kinenete. Találtam egy beleillő csatlakozójú EU szabványú adaptert 5.25V 300 mA kimenettel és töltöttem vele kb. 2-3 órát, látszólag gond nélkül. Most vettem észre, hogy ez AC adapter, azaz váltóáramot ad a kimenetén.

A kérdésem az lenne, hogy okozhatott-e ez bajt a készüléknek? Illetve hol tudnék megfelelő adaptert szerezni hozzá?

(Próbálok persze saját gyári adaptert találni, ha lehet.)
bias.

#4085 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 20. 17:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 01. 18. 17:39

Nem is tudtam, hogy Tuningoló Vérpistike az már gyártó is… pedig igencsak mondja. :p

Mondja... de nem ő az egyetlen. :-)

(Gondolom te is láttál már olyan alaplapot, VGA-t, amelynek a dobozán XY gyártó sok száz Watt-os "megatápját" ajánlották, illetve olyan tápot, amelyen azt hirdették, hogy "ez szolgálja ki jól az YX processzoros és/vagy YZ VGA-val szerelt rendszereket".)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#4086 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 20. 20:29

Üzenet megtekintéseIdézet: biashead - Dátum: 2011. 01. 20. 15:13

Bocs, hogy nem olvastam végig 4 topikot vagy legalább az uccsó 200 oldalt. Olyan problémám van, hogy vettem USA-ból egy Rubik Touch Cube-ot, aminek amerikai szabványú az adaptere és 9V DC 300 mA a kinenete. Találtam egy beleillő csatlakozójú EU szabványú adaptert 5.25V 300 mA kimenettel és töltöttem vele kb. 2-3 órát, látszólag gond nélkül. Most vettem észre, hogy ez AC adapter, azaz váltóáramot ad a kimenetén.

A kérdésem az lenne, hogy okozhatott-e ez bajt a készüléknek? Illetve hol tudnék megfelelő adaptert szerezni hozzá?

(Próbálok persze saját gyári adaptert találni, ha lehet.)

Ha a gépben nincs önvédelem, akkor a váltóárammal megölted.

#4087 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 20. 20:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 01. 20. 17:50

Mondja... de nem ő az egyetlen. :-)

(Gondolom te is láttál már olyan alaplapot, VGA-t, amelynek a dobozán XY gyártó sok száz Watt-os "megatápját" ajánlották, illetve olyan tápot, amelyen azt hirdették, hogy "ez szolgálja ki jól az YX processzoros és/vagy YZ VGA-val szerelt rendszereket".)

Hát, én még emlékszem arra, hogy öregapám megjegyezte: „A piacon nem azt kell kérdezni a paprikáról, hogy 'édes-e', hanem azt, hogy 'milyen'?". Mert a kereskedő - meg a kofa - azt akarja eladni, amit tőle meg akarnak venni. És ez teljesen normális.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#4088 Felhasználó inaktív   biashead 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 20. 21:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 01. 20. 20:29

Ha a gépben nincs önvédelem, akkor a váltóárammal megölted.

Ez érdekes, mert a töltés a piros lámpa szerint ment, szóval lehet benne az a biz. védelem. Megpróbálok szerezni hozzá kölcsön adaptert.
bias.

#4089 Felhasználó inaktív   csimpok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 20. 22:19

Sziasztok,

Úgy néz ki tegnap kilehelte lelkét a 4 éves Zalman 360W tápom (persze a gari 3 éves volt...).
A történet röviden:
Már jó ideje (kb 1 éve) voltak váratlan újraindulások, pár napja pedig büdös égett szag jött ki a táp felől, szétszedtem a gépet, leporoltam, összeraktam és a szag eltűnt ugyan, de nem jelenik meg semmi a monitoron... Másik táppal elvileg működik a gép (boltban megnézték).
Az lenne a kérdésem, hogy valaki tud ezzel a hibás táppal kezdeni valamit? Javítani, esetleg alkatrésznek?

Másrészt vennék egy új tápot, a Chieftec CTG sorozatott (400-450W-os verziót) ajánlották többen, van valainek rossz tapasztalata ezekkel?

#4090 Felhasználó inaktív   adax01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 01. 22. 22:42

Üzenet megtekintéseIdézet: csimpok - Dátum: 2011. 01. 20. 22:19

Sziasztok,

Úgy néz ki tegnap kilehelte lelkét a 4 éves Zalman 360W tápom (persze a gari 3 éves volt...).
A történet röviden:
Már jó ideje (kb 1 éve) voltak váratlan újraindulások, pár napja pedig büdös égett szag jött ki a táp felől, szétszedtem a gépet, leporoltam, összeraktam és a szag eltűnt ugyan, de nem jelenik meg semmi a monitoron... Másik táppal elvileg működik a gép (boltban megnézték).
Az lenne a kérdésem, hogy valaki tud ezzel a hibás táppal kezdeni valamit? Javítani, esetleg alkatrésznek?

Másrészt vennék egy új tápot, a Chieftec CTG sorozatott (400-450W-os verziót) ajánlották többen, van valainek rossz tapasztalata ezekkel?

Azt amikor elkezdett fagyalgatni akkor kiveszed és megnézed a kondikat még megmenthető lett volna.
Mert valószínű hogy akkor kezdtek el megpupulni a kondik és az égett szagig már csak erőlködött egyre jobban míg bírta szegény.
A jó pap is holtig tanul én nem vagyok pap de ehez tartom magamat.
Ne szedd a Viagrát mert rászoksz a gumimacira!!!
Ami máshonnan kimaradt
Bocsánat a helyes írási hibákért, de az direkt valá így.
Hűtőborda mellé elektrolitkondenzátort ne rakj mert az ottan hamar meg pusztul !!!!!!
Könyörgöm miért kell mindent alul méretezni még a méregdrága dolgokat is könyörgöm?

#4091 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 01. 23. 12:10

Üzenet megtekintéseIdézet: csimpok - Dátum: 2011. 01. 20. 22:19

Sziasztok,

A történet röviden:

Javítható.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4092 Felhasználó inaktív   ssanyesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 26. 15:08

vga terhelésnél, ha +12v és +3.3v stabil marad, de az aida/everest szerinti +5v készenléti leesik 4.812v-ra, az megfelelő a gép számára? ha nem akkor milyen tüneteket produkálhat? vagy árthat valamelyik alkatrésznek?
MB: Asrock H67M, CPU: Intel Core i5-3550S + Xigmatek Gaia, RAM: 2x4GB Kingmax Hercules DDR3 1600 MHz, VGA: Sapphire HD7850 2GB, Sound: Creative SB X-Fi XtremeMusic, SSD: Samsung 830 128GB, HDD: Samsung F1 320GB, Seagate 7200.12 500GB, WD Caviar Red 2000GB, WD Caviar Green 500GB, Optical: Optiarc AD-7260S, PS: Corsair VX450, Case: GIGABYTE GZ-X1, Scythe Kama Bay, TFT: Dell U2312HM, Speakers: Edifier R1900TII, Input: Lenovo Enhanced Performance USB Keyboard, Logitech MX 310, Logitech M505, PC Remote

#4093 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 26. 16:32

Üzenet megtekintéseIdézet: ssanyesz - Dátum: 2011. 01. 26. 15:08

vga terhelésnél, ha +12v és +3.3v stabil marad, de az aida/everest szerinti +5v készenléti leesik 4.812v-ra, az megfelelő a gép számára? ha nem akkor milyen tüneteket produkálhat? vagy árthat valamelyik alkatrésznek?

Ártani semmiképp sem árthat az alkatrészeknek, de a probléma ott kezdődik, hogy már maga a kérdés is sántít. Gondold csak el: mennyire hiteles egy szoftver általi "mérés", ami ugye bizonyos frekvenciájú mintavétellel készül, még csak nem is mérés, inkább valami indikáció. Pontatlan, lassú, félrevezető, sőt, kimondottan bekavar, ha messzi következtetést von le belőle az ember.

Merthogy egyrészt: ha pontosan akarnád mérni, akkor nagy sebességű szkóppal lehetne csak, a számítógépnek a tápra gyakorolt terhelése ugyanis olyan gyorsan, impulzusszerűen, lökésszerűen változik, hogy egy ilyen kijelzés lehet, hogy stabilnak mutatja, közben meg hatalmas "tüskék" vannak benne...
Ha teszem azt, szerencsétlen esetben (ami nem is ritka) pár ms-ra "húzná" meg a gép a tápot, s közben a táp "gyengesége" miatt a feszkó leesne 5-ről 2V-ra, egyrészt képernyőn kijelezhetetlen (CRT sem frissít ilyen gyakran), másrészt szemmel érzékelhetetlen volna!

Márpedig egy ilyen digitális rendszer működésébe simán bekavarhat ez, azaz az igazi "tüskék" láthatatlanok sajnos.

A konkrét 4.8V (mert felesleges további tizedesekről beszélni) meg semmit sem jelent, konkrét áramkörtől függ.

Azt viszont lehet tudni, hogy ha "bekavar" a működésbe, annak jelei pl.: szabálytalan műveletek, fagyások, képernyő "szemetelődése", kékhalál, esetleg ujraindulás, azaz bármilyen anomália.

Lehetetlen megmondani, hogy ott nálad abban a konkrét esetben az a konkrét feszültségszint (tegyük fel hogy stabilan annyi) mit fog produkálni! Lehetetlen. Inkább csak saccolni lehet. Akkor van az embernek szerencséje, ha tutira összedől a rendszer, az inkább lenyomozható. De ha épp olyan jellegű a hiba, hogy "apró" zavart okoz csak, meglehet, hogy ezt az ún. véletlen előfordulású hibát az életben nem lehet megtalálni, csak modulok, alkatrészek cserélgetésével. S abból se feltétlen az fog kiderülni, hogy valamelyik ROSSZ, hanem az, hogy abban a konkrét gépben megbízhatatlanul működik. Lehet, hogy másikban tökéletes lesz! (na most mondd, hogy nem zavartalak össze) :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#4094 Felhasználó inaktív   ssanyesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 26. 17:13

mivel nálam ezek közül: "szabálytalan műveletek, fagyások, képernyő "szemetelődése", kékhalál, esetleg ujraindulás" egyik sem fordult elő, akkor mondhatjuk hogy az 5v-os ágnál annak a 2 tized voltos esésnek nincs jelentősége illetve következménye? :think:

illetve, a tápomnak nincsen 2db 12v-os ága, mint a legtöbb újnál, szóval gondolom a kábelek cserélgetésével, hogy melyik 4 molex csatlakozó etesse a vgat, nincs jelentősége/értelme, hogy kiküszöböljem a hibát/feszültség esést?

Szerkesztette: ssanyesz 2011. 01. 26. 17:22 -kor

#4095 Felhasználó inaktív   ssanyesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 26. 19:25

Dragon Age alatti feszültségek (a Mass Effect 2 alatt is hasonlóak a grafikonok és az értékek is) :

Kép
Kép
Kép

#4096 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 26. 22:00

Üzenet megtekintéseIdézet: ssanyesz - Dátum: 2011. 01. 26. 17:13

...
illetve, a tápomnak nincsen 2db 12v-os ága, mint a legtöbb újnál, szóval gondolom a kábelek cserélgetésével, hogy melyik 4 molex csatlakozó etesse a vgat, nincs jelentősége/értelme, hogy kiküszöböljem a hibát/feszültség esést?

Nincs értelme, még akkor sem, ha több molex van, mert ugyanarról a kimenetről jönnek. Magának a kábelnek van max. árama, amit "elvisel", szabvány szerint. A több, "párhuzamos" ágon történő táplálás csak látszatra az, de ugyanarról az áramkörről veszik a naftot. De majd Didyman kolléga megmondja jól, ő a szagértője.

ps.: mivel rajzoltattad a diagokat? Én is akarom, én is akarom! :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2011. 01. 26. 22:01 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#4097 Felhasználó inaktív   ssanyesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 27. 16:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 01. 26. 22:00

ps.: mivel rajzoltattad a diagokat? Én is akarom, én is akarom! :smoker:

CPUID HWMonitor

Szerkesztette: ssanyesz 2011. 01. 27. 16:40 -kor

#4098 Felhasználó inaktív   csimpok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 23:25

Sziasztok, van egy eladó hibás Zalman tápom, részleteke a linken.

https://forum.hwsw.h...19#entry6883019

#4099 Felhasználó inaktív   csimpok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 23:26

duplapost

Szerkesztette: csimpok 2011. 01. 30. 23:26 -kor

#4100 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 23:42

Üzenet megtekintéseIdézet: csimpok - Dátum: 2011. 01. 30. 23:25

Sziasztok, van egy eladó hibás Zalman tápom, részleteke a linken.

https://forum.hwsw.hu...19#entry6883019

Hirdetni a bolhán kell, köszönjük!;)
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.