HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#1981 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 23. 16:33

Mint épületgépész (hőtechnikai tudás) elmondom, a tápventillátor nem csak a tápot hűti.
Ha egyébb hűtés nincs, akkor a zárt dobozban a belső ventillátorok alatt is szép csendben megfőhetnek a cuccok.

#1982 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 05. 23. 17:57

Idézet: negyvenketto - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 11:27

Nekem is lenne egy kérdésem.
Adott egy deer 350W tápegység, kb 2 éves.

Egy X2-es gép 1 giga ram, valami középkategóriás passzív hűtős VGA, 2 optikai drive 2 vinyó.
A gép induláskor, amikor a memóriateszt után a ventik rendesen felpörögnének, kikapcsol.
A régebbi optikai meghajtót lehúzva elindul jól.

Egy másik táppal (chieftec 300W) mindent rádugva frankón megy a masina.
Dobjak bele másik tápot mert haldoklik a deer, vagy ez nem ilyen egyértelmű ebből?

42

Javítható és tán érdemes is, nem olyan ócska belül. Egyébként meg a 2-3 év egész szép ezektől a kondiktól :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1983 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 17:59

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 17:33

Mint épületgépész (hőtechnikai tudás) elmondom, a tápventillátor nem csak a tápot hűti.
Ha egyébb hűtés nincs, akkor a zárt dobozban a belső ventillátorok alatt is szép csendben megfőhetnek a cuccok.

Jó, a Zen-nél talán besegít a természetes áramlás is, elég szellős lehet-de kicsit izmosabb gép alá kell aktív hőközlés.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1984 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 18:11

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 17:57

Javítható és tán érdemes is, nem olyan ócska belül. Egyébként meg a 2-3 év egész szép ezektől a kondiktól :D

Tudom ez van, de hányok attól, h egy akár több tizezer forintos cuccot ennyi időre méreteznek.
Kapcsolóüzemű táppal vannak készülékek, amelyek hozzányúlás nélkül akár húsz évet is mentek már.
Pl a Videototon Waltham kategóriájú Sábámban össz pár forrasztást kellet eddig javítanom (nem bírta a hőtágulást).

#1985 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 20:18

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 19:11

Tudom ez van, de hányok attól, h egy akár több tizezer forintos cuccot ennyi időre méreteznek.
Kapcsolóüzemű táppal vannak készülékek, amelyek hozzányúlás nélkül akár húsz évet is mentek már.
Pl a Videototon Waltham kategóriájú Sábámban össz pár forrasztást kellet eddig javítanom (nem bírta a hőtágulást).

Mi annakidején az elkókra 4-5 év élettartamot tanultunk. Tantálra 20-at. A mai alkatrészek és technológiák ezt komolyan is veszik :-( . A régiek meg elég jó eséllyel mennek ma is, de ami általános, hogy hacsak nem melegedős helyen van vagy specifikusan méretezett, szinte biztosan nem kell hozzányúlni.

#1986 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 20:32

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 20:18

Mi annakidején az elkókra 4-5 év élettartamot tanultunk.

Én a szándékosságot látom. Egy tűimpulzusokkal töltött kondenzátort nem lehet véletlenül az effektív feszültség határára méretezni. Az meg hab a tortán, ha ezt a szerencsétlent még össze is ragacsolják egy teljesítmény ellenállással.
Kicsit off: Az Askey modemem a múlt héten adta meg magát két évnyi használat után. Mezei felhasználónál putty ki, szennyezzük a földet. Egy 470 mikrós kondi nem bírta.
Van valami jó kondenzátor ellenállásmérő rajzod? Vagy használsz ilyet? (most nem jut eszembe az angol rövidítés)

#1987 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 20:42

Hol tudnák venni jó minőségű kondenzátort? :think:

Erősítőbe kellene, pontosan: 35V/4700microF/+85°C/T 5W, mert már a benne lévő elektrolit-folyaték már nem elegendő, kezd kiszáradni. Olvastam, hogy van lapkondenzátor is, és ebbe ugye nincs folyadék, de ebből következtetve nagyon időálló és persze biztosan drágább.
Megkérdezlek titeket, mert nem vagyok villamosmérnök :D  :D .

Ki kellene cserélni, mivel már nem mai darab, de ennek ellenére még most is aránylag jól szól.
2db kellene átmérőjük: 2,5cm egyenként.
(Az erősítőhöz: 2db, egyenkén 150W-os hangszóró van kötve(SAL, M'N'C). És még egy mélyláda ami 550W-os.(RED STAR els-08)).

Aki tud segíteni, annak nagyon kössz! ;)

Szerkesztette: Trebron09 2008. 05. 23. 20:53 -kor

Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1988 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 22:30

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 21:32

Én a szándékosságot látom. Egy tűimpulzusokkal töltött kondenzátort nem lehet véletlenül az effektív feszültség határára méretezni. Az meg hab a tortán, ha ezt a szerencsétlent még össze is ragacsolják egy teljesítmény ellenállással.
Kicsit off: Az Askey modemem a múlt héten adta meg magát két évnyi használat után. Mezei felhasználónál putty ki, szennyezzük a földet. Egy 470 mikrós kondi nem bírta.
Van valami jó kondenzátor ellenállásmérő rajzod? Vagy használsz ilyet? (most nem jut eszembe az angol rövidítés)

A 3,3V-osok is ugyanúgy halnak el, ha 10V-osak, akkoris. Ez kondipestis, nem klasszikus kiszáradás. Púposodik, gázosodik, nem kiszárad.
Askey: Kondit hosszabb lábbal kell rakni. Hülye egy tápja van: A kapcsüzem előállít 3,3V-ot. Ebből egy lineáris stabilizátor kreál 2,5V-ot és ebből egy második lineár kocka 1,25V-ot. Ez a Vd és a Vd/2 feszültsége lesz a panelen szereplő egyetlen memóriamodulnak. Na ez a két kocka fűt. Nekem is van ilyen modemem, mert kicsi  és baromi gyorsan szinkronizál és emellé még stabil, jó modem is. A 3,3V maradt helyben (finnyás volt rá), a másik két feszt pedig kihúztam az alaplapról, a memóriák mellől. Kellett méág 5V is, az is lineár stab volt, de az nem melegedett számottevően, viszont az UTP kábelen kifért az is : Đ .
ESR-mérőm nincsen, egy alkalmas, mérőjellel megáldott oszcilloszkóppal meg lehet oldani egyszerűen, lényegretörően.

#1989 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 22:35

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 21:42

Hol tudnák venni jó minőségű kondenzátort? :think:

Erősítőbe kellene, pontosan: 35V/4700microF/+85°C/T 5W, mert már a benne lévő elektrolit-folyaték már nem elegendő, kezd kiszáradni. Olvastam, hogy van lapkondenzátor is, és ebbe ugye nincs folyadék, de ebből következtetve nagyon időálló és persze biztosan drágább.
Megkérdezlek titeket, mert nem vagyok villamosmérnök :D  :D .

Ki kellene cserélni, mivel már nem mai darab, de ennek ellenére még most is aránylag jól szól.
2db kellene átmérőjük: 2,5cm egyenként.
(Az erősítőhöz: 2db, egyenkén 150W-os hangszóró van kötve(SAL, M'N'C). És még egy mélyláda ami 550W-os.(RED STAR els-08)).

Aki tud segíteni, annak nagyon kössz! ;)

lesz kétszer ekkora is ebben a méretben, érdemes nagyobbra cserélni. Ha nincs meleg körülötte, inkább 85 fokos legyen, erősítőkbe valamivel jobb ez. Élettartammal ne törődj, olcsóbb-egyszerűbb 6-8 évente kiszórni az olcsót, mint vadászni-szopni a drágábbal.
Márka: Jamicon főleg, vagy Yageo-ezekből léteznek nagy áramra adott típusok, érdemes azt.

#1990 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 22:49

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 23:35

lesz kétszer ekkora is ebben a méretben, érdemes nagyobbra cserélni. Ha nincs meleg körülötte, inkább 85 fokos legyen, erősítőkbe valamivel jobb ez. Élettartammal ne törődj, olcsóbb-egyszerűbb 6-8 évente kiszórni az olcsót, mint vadászni-szopni a drágábbal.
Márka: Jamicon főleg, vagy Yageo-ezekből léteznek nagy áramra adott típusok, érdemes azt.

nagyon köszi!
:)

Jamicon....most ahogymondod, ezt a márkát már láttam kondikon.
Akkor egy olcsó, de a mostaninak a duplája megéri?
Nincsen meleg körülötte, a 2passzív hűtésű borda viszonylag távol van tőle.
(De egy ventit így is ráraktam, biztonság kedvéért.)
És esetleg merre, hol? Mert ebben a témában nem tudok sok mindent. :think:

kössz! :respect: 
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1991 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 23:06

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 22:30

A 3,3V-osok is ugyanúgy halnak el, ha 10V-osak, akkoris. Ez kondipestis, nem klasszikus kiszáradás.

A továbbiakban is szándékosságot látok a dologban. Akár a kondik minőségét tekintve, akár a kondikat kinyíró kapcsolástechnikát nézve. Mondhatom, mert van ellenpélda is.
Az külön vicc, h úgy csinálják sokhelyen, h a tönkremenő kondi felviszi a tápfeszt, és így valóban kétséges gazdaságossággal javítható hibát generál (Telstar, Osaka, Akai stb. TV.k)
A modemet nem néztem meg tüzetesen. Találtam benne egy karcsú púpostetejűt, és beraktam helyette egy (a piacon 500-ért vásárolt) monitor elektronikából bányászott 35 V-os másikat. Ha jól emlékszem, olyan három V körüli feszültséget mértem rajta. A külső tünet az volt, h a power led nem világított, viszont kihúzott csatik mellett a lan és a DSL led is világított. Meg is szivatott, hétvégén másfél napig átkoztam a szolgáltatót, mert a gép a távoli gép nem válaszol hibaüzenetet adta. Utána raktam be helyette a lényegesen melegebb D-linket.
Nekem egy jó öreg OML 2M-em van. Egy könnyű kis ESR gyorstesztert tervezek építeni, csak nem találtam még olyant, ami tetszik. A Hobby Elektronikán van egy, ami majdnem szimpi, csak kettős tápfeszre tervezett (hálózati) és kicsit nagy. Meg van, ha jól emlékszem, a Conradnak egy kitje, amit láttam. Az több sebből vérző, az LM 324-et elemről az alsó működési feszültségen (3V) üzemeltető kapcsolás.

#1992 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 23:19

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 24., szombat - 0:06

A továbbiakban is szándékosságot látok a dologban. Akár a kondik minőségét tekintve, akár a kondikat kinyíró kapcsolástechnikát nézve. Mondhatom, mert van ellenpélda is.
Az külön vicc, h úgy csinálják sokhelyen, h a tönkremenő kondi felviszi a tápfeszt, és így valóban kétséges gazdaságossággal javítható hibát generál (Telstar, Osaka, Akai stb. TV.k)
A modemet nem néztem meg tüzetesen. Találtam benne egy karcsú púpostetejűt, és beraktam helyette egy (a piacon 500-ért vásárolt) monitor elektronikából bányászott 35 V-os másikat. Ha jól emlékszem, olyan három V körüli feszültséget mértem rajta. A külső tünet az volt, h a power led nem világított, viszont kihúzott csatik mellett a lan és a DSL led is világított. Meg is szivatott, hétvégén másfél napig átkoztam a szolgáltatót, mert a gép a távoli gép nem válaszol hibaüzenetet adta. Utána raktam be helyette a lényegesen melegebb D-linket.
Nekem egy jó öreg OML 2M-em van. Egy könnyű kis ESR gyorstesztert tervezek építeni, csak nem találtam még olyant, ami tetszik. A Hobby Elektronikán van egy, ami majdnem szimpi, csak kettős tápfeszre tervezett (hálózati) és kicsit nagy. Meg van, ha jól emlékszem, a Conradnak egy kitje, amit láttam. Az több sebből vérző, az LM 324-et elemről az alsó működési feszültségen (3V) üzemeltető kapcsolás.

A szándékosság az iparág jellemzője, nem a kondik sajátja.
A modem el fogja főzni a másik kondit is idővel sajnos.
ESR-teszter: http://octopus.freeyellow.com/99.html A legfelsőt nézd meg, a konrádos sem lehet bonyolultabb..

#1993 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 24. 00:41

Az erőforrásaink ilyen mód való pazarlása és földünk szennyezése fáj, és ezt a metódust majd mindenütt látom. A pénz számára mi is fogyasztási cikk vagyunk.
Köszönöm, átnéztem. Ebből valószínüleg már kitelik egy jól megépíthető. Szkóposat igazán nem akarok.
Ez a mérés elvileg színuszos jellel megy, ezek a kapcsolások, legalábbis az 555-tel menő, biztosan nem az.
Régi kapcsolási rajzokon láttam elektrolit kondival párhuzamosan kötött kerámiát. Szerinted ez mennyire védi az elektrolitot?

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 05. 24. 01:03 -kor

#1994 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 24. 07:17

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 24., szombat - 1:41

Az erőforrásaink ilyen mód való pazarlása és földünk szennyezése fáj, és ezt a metódust majd mindenütt látom. A pénz számára mi is fogyasztási cikk vagyunk.
Köszönöm, átnéztem. Ebből valószínüleg már kitelik egy jól megépíthető. Szkóposat igazán nem akarok.
Ez a mérés elvileg színuszos jellel megy, ezek a kapcsolások, legalábbis az 555-tel menő, biztosan nem az.
Régi kapcsolási rajzokon láttam elektrolit kondival párhuzamosan kötött kerámiát. Szerinted ez mennyire védi az elektrolitot?

Ez a kapitalizmus. Eldobható termékek a környezetvédelemért. A 30 éves rádió meg nem az. Szerintük. Bekaphatják. Sajnos a pénz mindennél többet ér, hogy az unokáink földje megy rá, másodlagos szempont. nekem is bajom ez és éppen a szakmai ténykedésem egyik zászlója, tele vagyok itthon kidobott-javított cuccokkal és ügyfélkörben is jellemző, előszeretettel adok el ilyen javított terméket, mely aztán nem 2-3 évig működőképes aztán. Persze a pince tele van nálam is, mert az élettartam mellé a javíthatóságot is tervezik, nehogy az ember fejében megforduljon bármi is. A BGA pl. egy gyártástechnológiai áldás(?), de gyakorlatilag javíthatatlan megbízhatóan otthon (van olyan módszer, hogy nyakonönteni valami éghető anyaggal és meggyújtani rajta :Đ ), a gagyi berendezés is 1,3m Ft, egy helyen csinálják bérben, 25e Ft körüli kezdőárral. No komment.
A tesztereknek pont az a lényege ott, hogy a négyszög is alkalmas tesztelésre, ábrákon jól látszik, hogy miért és egy kis pluszt is ad a dologba a szinuszhoz képest. Szkóp nem kötelező, jobbféle MM-el is le lehet olvasni, csak macerásabb kiértékelni :D . Csővoltmérővel mondjuk jó lehet, ha jól sejtem, Neked még az is lehet otthon :) .
A párhuzamosan kötött kerámia az elkó nagy frekin induktív jellegéből adódó tüskék, nagy frekvenciás zörejek elleni tehetetlenségét/védtelenségét hivatott kompenzálni. Nem csak régen, ma is kötelező minden elekronikában puffer mellé.

#1995 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 24. 09:35

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 24., szombat - 7:17

Ez a kapitalizmus. Eldobható termékek a környezetvédelemért. A 30 éves rádió meg nem az.

Ez a fogyasztóinak mondott rendszer. És valóban az élő pénz agyaltatta ki a papjaival.
Egyébként komolyan gondolom, h országunk kitörési lehetősége lenne a jó használati eszközök készítése. Egyrészt akkor nekünk nem kellene azért dolgoznunk, h pár évenként megvegyük a semmivel sem jobb következőt, másrészt a lüke nyugati is megvenné valamivel drágábban a jobbat.
Evvel begyűjthetnénk azt az erőforrást, amivel az országon belül kiszállhatnánk ebből a mókuskerékből. Én a magam részéről szívesebben dolgoznék egy jó hátmasszírozásért.
Én is javítgatok, csak gépész iskolákkal a hátammögött nem igazán rendszerezett elektronikai tudással rendelkezek. Mondjuk az is előfordult, h több javítót megjárt cuccot hoztam rendbe.
Mi az a BGA?
Azt írták, h a gyári ESR adatok 100 kHz színuszos 0,1 vagy talán 0,25 V mérőjelre vannak megadva. Persze összehasonlító méréshez majd mindegy. Mi többletet ad, egy négyszögjel?
Klasszikus csöves feszültségmérőm nincs (őrizgetek egy régi csöves TV teszter és beállító készüléket). A komolyabb kéziműszerek funkcionálisam mind azok (nagy bemenő ellenállás). A műszerek elé itt is elektronikus előtétet raktak.
A púposodó kondik mellett nem szoktam párhuzamos kerámiát találni.

#1996 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 24. 10:04

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 24., szombat - 10:35

Ez a fogyasztóinak mondott rendszer. És valóban az élő pénz agyaltatta ki a papjaival.
Egyébként komolyan gondolom, h országunk kitörési lehetősége lenne a jó használati eszközök készítése. Egyrészt akkor nekünk nem kellene azért dolgoznunk, h pár évenként megvegyük a semmivel sem jobb következőt, másrészt a lüke nyugati is megvenné valamivel drágábban a jobbat.
Evvel begyűjthetnénk azt az erőforrást, amivel az országon belül kiszállhatnánk ebből a mókuskerékből. Én a magam részéről szívesebben dolgoznék egy jó hátmasszírozásért.
Én is javítgatok, csak gépész iskolákkal a hátammögött nem igazán rendszerezett elektronikai tudással rendelkezek. Mondjuk az is előfordult, h több javítót megjárt cuccot hoztam rendbe.
Mi az a BGA?
Azt írták, h a gyári ESR adatok 100 kHz színuszos 0,1 vagy talán 0,25 V mérőjelre vannak megadva. Persze összehasonlító méréshez majd mindegy. Mi többletet ad, egy négyszögjel?
Klasszikus csöves feszültségmérőm nincs (őrizgetek egy régi csöves TV teszter és beállító készüléket). A komolyabb kéziműszerek funkcionálisam mind azok (nagy bemenő ellenállás). A műszerek elé itt is elektronikus előtétet raktak.
A púposodó kondik mellett nem szoktam párhuzamos kerámiát találni.

Nyugaton a bevett szokás, hogy 2-3 évente már fejlődik a technika és lecseréljük újra a mindent. Ezen tartóssággal nem lehet változtatni, ott az emberek elhiszik, hogy az igény a fejlődés, a technológia meg ezt jól kiszolgálja.. Ez persze most általánosítás volt, nyilván nem hozzánk hasonlóan szegény országokra értendő.
A gépészet is remek dolog, hidd el, áldás a háznál, ha értesz hozzá, ugyanez az elektronika, csak itt nagyobb a pörgés.
BGA: IC tokozva vagyon és a lábai nem kinyúlnak oldalt, hanem alul sorakoznak, a tokozással egy síkban, mint aaz LGA CPU-k alján. Erre raknak egy óncseppet (innen a ball a nevében), és az egészet a panelre pakolják, a golyó megfolyik és kész a forrasz. Az egésznek nagyon szigorú technológiája van.
Négyszögjelben van túllövés, meg szintesés, és ami a kondinál lényeges, a felfutási meredekség, illetve felfutó él formája.
A púpos kondik, mint írtam, pestisesek: A bennük lévő vízbázisú elektrolitból hiányzik egy összetevő, ami a víz bomlását akadályozza, ezért a gázfejlődés. Kerámiakondi van a PC-tápokban is, a diódák körül. A csővoltmérő bemeneti ellenállása egy-két nagyságrenddel a mai műszerek felett van, hasonlót műveletierősítőben lehet kapni, sok pénzért :D

#1997 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 09:50

Didyman, Gyula, kösz a válaszokat. Végülis rendeltem egy Chieftecet aztán ez meg megy a lecsóba, bár ahogy néztem régebben chieftecek is haldokolnak néha, nekem aszem pl egy didyman által javított van a gépemben :)
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

#1998 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 11:19

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 24., szombat - 10:04

Nyugaton a bevett szokás, hogy 2-3 évente már fejlődik a technika és lecseréljük újra a mindent.

Ez alapvetően szemléleti és megint csak konstrukciós kérdés.
Miután van tíz éve jól működő optikai olvasóm, és ha van egy számítógépes csatija meg flash memóriája egy asztali DVD-nek (az új fejlesztések átírhatók), akkor felesleges két évre csinálni egy készüléket (van pár darab, itt is próbálkoztam vele, miként tudnám egyáltalán megállapítani hol van a hibája). A hetvenes évek audióőrülete szériagyártásra megcsinálta a fülünknél többet tudó készülékeket, csak távirányítója nincsen. Nem véletlen, h aranyárban ma is ezeket keresik.
A TV-k kijelzőváltása valóban cserés fejlesztés. Sok esetben a modulrendszer itt is áthidaló megoldás lehet. Szomorú, h a számgépeknél a modulrendszert is sikerült kicselezni.
Örülök annak, h jó iparos módjára a gépészetet is megtanultam. Itt is elmondhatom, sőt inkább, mint az elektronikára, h nagymértékű silányodást látok. A kis dolgokban a legnagyobb (moulinex) cuccai belül hányinger és az önmagát elpusztító csigakerekes hajtómű alkatrész híján cserélhetetlen. A jó öreg Komet RG-3 masom kétszeri zsírzással a mai napig hűségesen szolgál. Ugyanez a porszívóknál, és a Siemens konstrukciójú sokáig, sok országban gyártott kis ugrálós felültöltős mosógép szériáról szériára való elsilányítását is láttam. Ma sem tudok jobb mechanikáról. Fáj a sok szemétbekerülő jó motor, burkolat meg minden egyébb.
Nagy előnyöm van abból, h több területet is ismerek. Gyorsabban javítok egy kapcsolót, mint elmegyek egy másikért. Kazánjavításnál meg nekem nem egy alkatrész egy kazánelektronika.
Igen, szkóppal egy négyszögjelből több minden látszik.
Valóban a rácsellenálláshoz csak a fet mérhető. A TL 062-72 nem horror árú Az én kéziműszeremben is ez van a feszmérő chip előtt.

#1999 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 13:14

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 12:19

Ez alapvetően szemléleti és megint csak konstrukciós kérdés.
Miután van tíz éve jól működő optikai olvasóm, és ha van egy számítógépes csatija meg flash memóriája egy asztali DVD-nek (az új fejlesztések átírhatók), akkor felesleges két évre csinálni egy készüléket (van pár darab, itt is próbálkoztam vele, miként tudnám egyáltalán megállapítani hol van a hibája). A hetvenes évek audióőrülete szériagyártásra megcsinálta a fülünknél többet tudó készülékeket, csak távirányítója nincsen. Nem véletlen, h aranyárban ma is ezeket keresik.
A TV-k kijelzőváltása valóban cserés fejlesztés. Sok esetben a modulrendszer itt is áthidaló megoldás lehet. Szomorú, h a számgépeknél a modulrendszert is sikerült kicselezni.
Örülök annak, h jó iparos módjára a gépészetet is megtanultam. Itt is elmondhatom, sőt inkább, mint az elektronikára, h nagymértékű silányodást látok. A kis dolgokban a legnagyobb (moulinex) cuccai belül hányinger és az önmagát elpusztító csigakerekes hajtómű alkatrész híján cserélhetetlen. A jó öreg Komet RG-3 masom kétszeri zsírzással a mai napig hűségesen szolgál. Ugyanez a porszívóknál, és a Siemens konstrukciójú sokáig, sok országban gyártott kis ugrálós felültöltős mosógép szériáról szériára való elsilányítását is láttam. Ma sem tudok jobb mechanikáról. Fáj a sok szemétbekerülő jó motor, burkolat meg minden egyébb.
Nagy előnyöm van abból, h több területet is ismerek. Gyorsabban javítok egy kapcsolót, mint elmegyek egy másikért. Kazánjavításnál meg nekem nem egy alkatrész egy kazánelektronika.
Igen, szkóppal egy négyszögjelből több minden látszik.
Valóban a rácsellenálláshoz csak a fet mérhető. A TL 062-72 nem horror árú Az én kéziműszeremben is ez van a feszmérő chip előtt.

najó, de a pár éves TFT-panelekhez képest a mostaniak ég és föld olyan paraméterekben, ami egyszerű embertől a vájtszeműig mindenkinek számít. persze, ha már kiforr valami, akkor az akár maradhatna is egy darabig, erre van is példa elég ezekben az elektronikákban-pont azért, hogy ne kelljen költségelni újabb fejlesztést.
A TL072-nek 10^12-en Ohm a bemeneti impedanciája, de a műszer ebből 1-10MOhm nagyságrend körül fog realizálni, mert annak a fránya FET-nek a kapacitását is le kell kezelni valahogy. Instrumentális célokra a National gyárt ilyen érdekességeket, amiknek 5fA a bemenőáramigénye legrosszabb esetben. Na azokkal már lehet realizálni ilyen dolgokat, de a cső csak cső :D

#2000 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 14:23

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 13:14

najó, de a pár éves TFT-panelekhez képest a mostaniak ég és föld olyan paraméterekben, ami egyszerű embertől a vájtszeműig mindenkinek számít.

Nem azt mondtam, h ami fejlődik, azt ne. Én azt mondom, már nagyon nagy baj van abból, h a pénz szaporodásának érdekében direkt az anyag pörgésére mennek. Ez hihetetlen rablógazdálkodás a véges készleteinkkel, a munkaerőnkkel és életünkkel. Ez nem az életet, hanem egy biológiai test nélküli entitás érdekeit, a már a Bibliában is szereplő Baal istenség életét, érdekeit szolgálja.
Csöves készüléket nem építettem, de koromból adódóan azokon kezdtem az ismerkedést. Vannak igen kellemes tulajdonságai is. Bár a hangerősítőknél meglehetősen érdekes okokra vezetik vissza a nagyon kellemes hangzását.
A konkrét esetben egy alig többet tudó, mint megy-nem megy kondenzátorvizsgálónál gondolom bőven megfelel ő egy félvezetős kapcsolás.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.