HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 232
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... IV. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#4661 Felhasználó inaktív   abraham 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 01. 12. 14:16

Üzenet megtekintéseIdézet: szabi - Dátum: 2013. 12. 29. 16:15

Bőven elegendő. :cool2:

És ha vajon kerülne mellé egy s775 quad core mondjuk 2,8 Ghz-en ahhoz is elég-e? :-s ott már határesetnek tűnik.
(eddig minden ok - c2d 3,0ghz+760gtx =chieftec gps 550 ab a)
"A komputeren hibátlanul muködik a Q 3. De az utobi idöben utána kutattam jobban az Aptivák után és rájöttem hogy nem anyira szivesen vánék meg etöl az utólsó darabtól.
"  - Pokeas

\\GigabyteP35-DS3L\C2D.E6420@3.2@AC Freezer 7 Pro\4GB_DDR2\Gigabyte 260 GTX OC SP 216\\

COD MW2 in game:[HWSW]EBI

#4662 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 13. 07:15

Üzenet megtekintéseIdézet: abraham - Dátum: 2014. 01. 12. 15:16

És ha vajon kerülne mellé egy s775 quad core mondjuk 2,8 Ghz-en ahhoz is elég-e? :-s ott már határesetnek tűnik.
(eddig minden ok - c2d 3,0ghz+760gtx =chieftec gps 550 ab a)

Ha utánnanézel a proci kisokoson (http://ark.intel.com...MHz-FSB?q=quad) akkor rájössz, hogy pl. a quad core is kb. annyit fogyaszt, mint a mostani E6420 procid, 65W-ot. A wideokártyád a nagy zabagép, megeszik 170W-ot. (http://www.anandtech...gtx-760-review)
Ez idáig 235W, a HDD-re, DVD-re kb. 10W/db számolhatsz, az alaplap és a memória sem szokott nagy étvágyú lenni.

#4663 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 13. 10:10

Volt szerencsém "konnektoros" teljesítmény mérővel mérni pár gépet.
Ezidáig egy volt, amelyik csúcs fogyasztásként alulról közelítette a 250 W-ot.
Az én gépem kétmagos Athlon procival (beépített videós) 100 W-on belül van.

#4664 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 01. 13. 10:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 01. 13. 10:10

Volt szerencsém "konnektoros" teljesítmény mérővel mérni pár gépet.
Ezidáig egy volt, amelyik csúcs fogyasztásként alulról közelítette a 250 W-ot.
Az én gépem kétmagos Athlon procival (beépített videós) 100 W-on belül van.

És azt is tudod ugye, hogy a konnektoros az nem annyira igazi, másrészt lehet csalni az össz teljesítménnyel is, mert nem mindegy mi vesz fel és melyik ágon mennyit. Itt most júzereknél eddig esett a telejsítmény, új procik egyre kevesebbet zabálnak, erre sorban jönnek a VGA-k a maguk több 100 wattjával. Néha rögtön párban, mert az poén és lehet vele számolni.
Make love not Wor.

#4665 Felhasználó inaktív   abraham 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 13. 11:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Tibsó - Dátum: 2014. 01. 13. 08:15

Ha utánnanézel a proci kisokoson (http://ark.intel.com...MHz-FSB?q=quad) akkor rájössz, hogy pl. a quad core is kb. annyit fogyaszt, mint a mostani E6420 procid, 65W-ot. A wideokártyád a nagy zabagép, megeszik 170W-ot. (http://www.anandtech...gtx-760-review)
Ez idáig 235W, a HDD-re, DVD-re kb. 10W/db számolhatsz, az alaplap és a memória sem szokott nagy étvágyú lenni.

Köszönöm! ezt én is olvastam.

Amiről kevesebb korrekt infot leltem az a húzott procik fogyasztása (pl quad s775 2,4@ 3,0 ghz).
"A komputeren hibátlanul muködik a Q 3. De az utobi idöben utána kutattam jobban az Aptivák után és rájöttem hogy nem anyira szivesen vánék meg etöl az utólsó darabtól.
"  - Pokeas

\\GigabyteP35-DS3L\C2D.E6420@3.2@AC Freezer 7 Pro\4GB_DDR2\Gigabyte 260 GTX OC SP 216\\

COD MW2 in game:[HWSW]EBI

#4666 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 13. 15:25

Üzenet megtekintéseIdézet: abraham - Dátum: 2014. 01. 13. 12:07

Köszönöm! ezt én is olvastam.

Amiről kevesebb korrekt infot leltem az a húzott procik fogyasztása (pl quad s775 2,4@ 3,0 ghz).

Durván számolva elosztod 2,4-el és megszorzod 3-al.
(A statikus nem fog nőni, csak a dinamikus, tehát még pesszimistán is számolunk.)
D=A*C*V^2*f
ahol f a fekvencia, V a poci feszültsége. Látható, hogy egyenesen arányos az órajellel a dinamikus tápfelvétel.
(65/2,4)*3=81W
Persze húzáshoz a feszültséget is meg kell egy kicsit emelni, ezt négyzetesen kell figyelembe venned. Feszkó mondjuk 1,36, ha ezt feltolod 1,5-re akkor:
81/(1,36^2)*(1,5^2)=98W

#4667 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 18. 14:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Tibsó - Dátum: 2014. 01. 06. 16:41

Hátha van valakinek ötlete.
Van egy nyomoronc SFF házban egy FSC Esprimo aminek füstöl a tápja, de működik. (Az egyik induktivitás túlmelegszik, már szépen kezd barnulni a lakk.) A táp típusa dps-250ab-8a vagy ahogy FuSiéknál hívják s26113-e512-V50. Gondoltam, megoldom ideiglenesen egy másik táppal a gondot, még ha nem is fér be a házba. De másik táppal nem indul. Más is szívott már ilyennel pl. itt és itt.
Tud valaki valamit arról, hogy más táppal miért nem indul el a Siemens alaplap és egy "mezei" táp rábírható-e arra, hogy mégis.

Melik tekercse melegszik? A PFC, vagy a szekunder oldali áramváltó?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4668 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 19. 10:05

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2014. 01. 18. 15:45

Melik tekercse melegszik? A PFC, vagy a szekunder oldali áramváltó?

A sekunder oldalon, a mellette lévő tranzisztorsort már kiforrasztottam, mert az egyik tranyó zárlatgyanús volt. (Sajnos tévedtem.)
A csatolmányon megjelöltem a tekervényt, bár látszik a lakk színén is, hogy nem üzemi hőmérsékleten működött.
Ehh, nem tudok képet csatolni.
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Szerkesztette: Tibsó 2014. 01. 19. 10:14 -kor

#4669 Felhasználó inaktív   Monkey 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 19. 10:08

Kedves didyman!

Szeretném kikérni a véleményedet tápcsere előtt. Elöljáróban itt a konfigom:

Core i7 920 alapon
Asus P6T Deluxe V2
3 X 8 Gb ram
Sapphire Radeon 5850 1Gb
Samsung 820 120 Gb-os ssd
1 Tb-os Hitachi hdd
2 Tb-os Hitachi hdd
Chieftec Dragon DA-01WD ház
Super Flower 500 W-os táp
Laing D5 vízpumpa

Vízzel hűtve az alábbiak: cpu, gpu ramostól, mobo-n fetek, déli híd ill. A két vinyó is a hangszigetelt házban. Összesen négy ventim van: egy darab 14 cm-es a tápban és 3 db 14 cm-es a hőleadón, ami a ház tetejébe van belülről beépítve, így minden a házon belül van. A ház felül meg van nyitva. Az összes venti az alaplapra van dugva és le van szabályozva kb. 600-650 rpm-re. (Phobya G-Silent-ek, egyszerűen nincs hangjuk) A táp csak kézmeleg, vagy még csak az sem. Amíg ennyire le mertem venni a fordulatszámot, addig állandóan taperoltam. A terhelés konstans.

A helyzet a következő: a gépem általában 24/7-ben megy, a műszaki tartalomban néha változik ez-az, a mostani Super Flower táp szerintem kb. 5 éve lehet benne (nem tudom pontosan, az is lehet, hogy több). A közelmúltban azt vettem észre, hogy a rendszer instabillá vált, újraindul vagy lefagy. Egyből a tápra gondoltam a folyamatos üzem miatt. Multiméterem nincs, így csak a bios-ban tudtam megnézni a feszeket: azt láttam, hogy a 3,3V-os ág már csak 2,8V-ot ad le. Elvittem egy műszerészhez, aki cserélt néhány általa szükségesnek vélt alkatrészt, majd visszaadta azzal, hogy szerinte elvileg jó lett. Ez így is volt vagy 3 hétig ami után megint állandóan fagyott, majd többet el sem indult. Most egy másik gépemből kivett 400 W-os FSP van benne, ami alapvetően jó is lenne, ha nem lenne ilyen bazi hangos és rá tudnám dugni az összes eszközömet.

Nem tudom, hogy van -e értelme a tápom foltozgatásának, nagyon szeretem, de lehet, hogy már megérett a nyugdíjra. Nézegettem sokféle darabot, szívem szerint a Corsair AX szériából vennék valamit, amiben jelentős terhelés nélkül meg sem moccanna a venti, de sajnálok rá annyi pénzt kiadni. Úgyhogy a kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy Te melyik tápot választanád mondjuk az ipon kínálatából. (nem ragaszkodom hozzájuk, csak van ott más dolgom is) A hangja igazából nem számít, mert első lépésként úgyis kicserélném a benne lévő ventit, ha kell.

A válaszodat előre is köszönöm!

Üdv:
M.

#4670 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 20. 08:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Tibsó - Dátum: 2014. 01. 19. 10:05

A sekunder oldalon, a mellette lévő tranzisztorsort már kiforrasztottam, mert az egyik tranyó zárlatgyanús volt. (Sajnos tévedtem.)
A csatolmányon megjelöltem a tekervényt, bár látszik a lakk színén is, hogy nem üzemi hőmérsékleten működött.
Ehh, nem tudok képet csatolni.

Ahha. Repedő vasmag miatt kezd el ilyet csinálni. Szedd ki, számold meg a meneteket (valószínűleg lesz 10 menet dupla szálból az 5V-os ágon és 22-24 menet egy szálból a 12V-ra, meg mégegyszer ennyi egy vékonyabból, ami ellenkező irányban van tekerve, -12 V-nak). Ha így van, akkor kb. ilyen átmérőjű vasmaggal szerelt másik tekercset szedj ki egy akármilyen kodegen jellegű tápból, jó lesz oda. A készenléti trafó melletti kisebb kondit cseréld ki még. Beszerelés előtt teszteld le, terheld valamivel, hogy nem akarnak-e nagyon elmászkálni a feszek.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#4671 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 20. 08:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Monkey - Dátum: 2014. 01. 19. 10:08

Kedves didyman!

Szeretném kikérni a véleményedet tápcsere előtt. Elöljáróban itt a konfigom:

Lehet, hogy a kolléga nem megfelelő minőségű kondit rakott oda, vagy valamit még nem cserélt ki (primer oldali aprók közül, azoknak látványos baja ritkán van). Az is elképzelhető, hogy a 3,3 V söntstabilizátora döglődik. Ezek egyszerű hibák, a Superflower meg jó táp, én futnék vele egy kört csere előtt.

#4672 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 20. 12:14

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2014. 01. 20. 09:05

Ahha. Repedő vasmag miatt kezd el ilyet csinálni. Szedd ki, számold meg a meneteket (valószínűleg lesz 10 menet dupla szálból az 5V-os ágon és 22-24 menet egy szálból a 12V-ra, meg mégegyszer ennyi egy vékonyabból, ami ellenkező irányban van tekerve, -12 V-nak). Ha így van, akkor kb. ilyen átmérőjű vasmaggal szerelt másik tekercset szedj ki egy akármilyen kodegen jellegű tápból, jó lesz oda. A készenléti trafó melletti kisebb kondit cseréld ki még. Beszerelés előtt teszteld le, terheld valamivel, hogy nem akarnak-e nagyon elmászkálni a feszek.

Köszi, erre nem gondoltam volna. Megvizslatom a tekercset. A kisebb kondi alatt a bekarikázott kondit értetted?

#4673 Felhasználó inaktív   Monkey 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2014. 01. 20. 22:06

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2014. 01. 20. 08:09

Lehet, hogy a kolléga nem megfelelő minőségű kondit rakott oda, vagy valamit még nem cserélt ki (primer oldali aprók közül, azoknak látványos baja ritkán van). Az is elképzelhető, hogy a 3,3 V söntstabilizátora döglődik. Ezek egyszerű hibák, a Superflower meg jó táp, én futnék vele egy kört csere előtt.

Így lesz, köszönöm a választ!

#4674 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 09. 11:40

Kedves ismerős számítógépet vett, nem bontottam szét, tápját nem néztem meg, milyen márka, összes infó amit tudok róla, hogy 2x3 GHz CPU van benne.
Bekapcsoláskor, amikor áram alá helyezi, akkor van, hogy egy 6-os automatát lekapcsol. Kimegy, visszakapcsolja, utána jó.
Én is belefutottam régen egy ilyen tápegységbe, csak engem nem zavart.
Mondtam neki, hogy tápegység csere kéne neki. A kérdés az, hogy honnan tudhatja, hogy milyen tápot vegyen, mert a ha másik is ilyen lesz, akkor nem volt értelme.

#4675 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 09. 12:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 09. 11:40

Kedves ismerős számítógépet vett, nem bontottam szét, tápját nem néztem meg, milyen márka, összes infó amit tudok róla, hogy 2x3 GHz CPU van benne.
Bekapcsoláskor, amikor áram alá helyezi, akkor van, hogy egy 6-os automatát lekapcsol. Kimegy, visszakapcsolja, utána jó.
Én is belefutottam régen egy ilyen tápegységbe, csak engem nem zavart.
Mondtam neki, hogy tápegység csere kéne neki. A kérdés az, hogy honnan tudhatja, hogy milyen tápot vegyen, mert a ha másik is ilyen lesz, akkor nem volt értelme.

Kéne egy részletes alkatrész lista, hogy mi van a gépben. Ez alapján lehet tudni már a fogyasztást, így érdemben lehet tápot ajánlani. Lehet, hogy egy kisebb is elegendő, ami nem Paks teljesítményét igényli induláskor...

Illetve egy villanyszerelőt is lehet érdemes lesz kihívni, ellenőrizze az elektromos hálózatot, biztosítékokat.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#4676 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 09. 12:29

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2014. 02. 09. 12:07

Kéne egy részletes alkatrész lista, hogy mi van a gépben. Ez alapján lehet tudni már a fogyasztást, így érdemben lehet tápot ajánlani. Lehet, hogy egy kisebb is elegendő, ami nem Paks teljesítményét igényli induláskor...

Illetve egy villanyszerelőt is lehet érdemes lesz kihívni, ellenőrizze az elektromos hálózatot, biztosítékokat.

Pontosan nem tudom, csak nagyjából, hogy mi van benne, ezzel nagyságrendileg be lehet lőni a fogyasztást: 2x3 GHz LGA775-ös CPU, 2 GB RAM, egy HDD, egy DVD író, integrált videókártya. Teljesen hétköznapi konfig, pusztán netezésre, semmi extra fogyasztás.

Nem hiszem, hogy az elektromos hálózattal lesz baj, minden más jól működik az épületben, az előző számítógép sem művelt nála ilyet soha. Meg jóval nagyobb fogyasztók is vannak, mint egy PC, pl. elektromos sütő.
Nekem is az egyik gépem így viselkedett jópár évvel ezelőtt, csak engem nem zavart, hogy néha vissza kellett kapcsolnom az áramot. Akkor utánanéztem a neten, eleinte azt hittem hogy valami hiba okozza, de nem, némelyik táp így működik. Rush-in current, ha jól emlékszem, így nevezik, amikor áram alá kerül és a primer kondik feltöltődnek, aztán ha épp a szinusz hullám nem jó pontján történik, akkor lekapcsol a kismegszakító.

Ui: biztosítékok újak, tavaly az év második felében volt villanyóra csere.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 02. 09. 12:32 -kor

#4677 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 10. 14:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 09. 13:29

[...], de nem, némelyik táp így működik. Rush-in current, ha jól emlékszem, így nevezik, amikor áram alá kerül és a primer kondik feltöltődnek, aztán ha épp a szinusz hullám nem jó pontján történik, akkor lekapcsol a kismegszakító.[...]

Léteznek bekapcsolási áramkorlátozók http://www.conrad.hu...ucts&pid=622412 de elég horror áron.
A tápegység bekapcsoláskori tápfelvétele nem a rákötött fogyasztókon múlik,hanem a tápegység teljesítményén (és a konnektorban lévő sinus feszültségtől).
A tápban lévő kondi feltöltés nélkül valóban rövidzárként viselkedik. A kismegszakító 6A-es vagy 16A-es? (6-os írtál) és pl. egy 550-es táp: http://www.antec.com...0PLUS_flyer.pdf felszippant 5A-t, bekapcsoláskor lehet hogy verdesi a 6A-es biztit. Ha több ág van, az elektromos sütőt nem biztos hogy 6A-rel védik :-).
Érdemes kipróbálni, hogy egy másik konnektorba dugjátok a gépet, lehetőleg másik ágra (akár hosszabítóval), ilyen biztilecsapkodó történetet egy hibás konnektor, rosszul meghúzott csoki is tud okozni.

#4678 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 10. 22:27

A Sparow2 által leírt konfighoz még egy 550W-os PSU is overkill, szvsz. Normális 550-esről beszélek persze, és nem Codegenről.
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#4679 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 11. 00:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 10. 22:27

A Sparow2 által leírt konfighoz még egy 550W-os PSU is overkill, szvsz. Normális 550-esről beszélek persze, és nem Codegenről.

Valóban az. Mert, ez az a kategória ami az én gépem is és az 100 W alatt eszik.

#4680 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 11. 09:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 10. 23:27

Nem írta, hogy milyen táp van a gépben. :-)
Én csupán azt mondom, hogy egy combos táp elvileg lecsapkodhat egy 6A-es biztit (már ha nem elírás a "6-os automata").
Ráadásul a hálózat is okozhat ilyesmi hibát, egy rossz érintkezésnél nagy áramfelvétel esetén felmelegszik a vezeték a relatív nagy ellenállás miatt, emiatt könnyebben áthúzhat egy ív a két vezeték közt.

Téma megosztása:

• (239 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 232
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.