HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés VI. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#2461 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 11. 08:29

Idézet: Dolfer - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 1:06

Ti erre mit mondanátok?

Le......
A nők ünnepe (r. Pécsi Ildikó)
Tác, Gorisium 2007.05.01.

maga a pillanat, a kifejezések, a mozdulatok jók. a kép nekem túl kemény, nagyon erős a kontraszt, és a széleknél túl feszesnek érzem, főleg a nő mellett bal oldalon. a háttér engem nem zavar egyáltalán.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#2462 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 22:58

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

;)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#2463 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 11. 23:37

Idézet: gazdi - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 2:20

Ha a háttér kevésbé lenne esetleges, akkor azt mondanám, hogy maga a pillanat jó, és csak a mélységélesség és a nő viszonya nem az igazi - akkor is jobb lenne, ha éles lenne a nő is, és akkor is jobb lenne, ha kissé elmosottabb (de kell, hogy látható-érezhető legyen a gesztus). Így viszont folyton azt nézem, hogy mi a fenét keres ott az a valami. Tipikusan ki van emelve a nagy világos folt a világosabb sávokkal tagolt sötét tónusú képen, mintha az lenne a főtéma. És mi ez a cím?

Kösz az értékeléseket :respect:

A cim?

A kisérő szöveg lemaradt (nem véletlenül). Kiváncsi voltam, hogy szöveg nélkül mennyit érhet a fotó...

Nade egye fene:
Pécsi Ildikó rendezésében: A nők ünnepe c. darabból egy részlet.
Röviden:
A jelenetben Timoklea (Bencze Ilona) felháborodását fejezi ki, mert kiderül, hogy a szegény özvegy nem más, mint az álruhába bújt Mnesilochos (Karácsonyi Zoltán), s célja (volt), hogy kihallgassa, miről tanácskoznak a nők.

Igy asszem érthetőbb a cim ;)

Nekifutok annak a hátsó fehér részlegnek. Többen kifogásolták már... Aztán lehet hagyon a fákkba :D

dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2464 Felhasználó inaktív   *Pangea* 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 13. 08:30

Kép

Kép

Mutatnék én is két képet.
Hoffmann Rózsa nem a kedvencem.

#2465 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 13. 19:02

Digitalizált múlt
Kép
anno Hungária Fürdő

#2466 Felhasználó inaktív   Brown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 15. 22:34

Hamár ebek... Őt sikerült lencsevégre kapnom a hétvégén...

Kép

#2467 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 15. 23:06

Idézet: Brown - Dátum: 2008. jan. 15., kedd - 22:34

Hamár ebek... Őt sikerült lencsevégre kapnom a hétvégén...

Nem rossz, de lényegesen kisebb mélységélességgel jobb lett volna.

#2468 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 15. 23:39

Idézet: DLL - Dátum: 2008. jan. 13., vasárnap - 20:02

Digitalizált múlt

Vélemény esetleg? Lehet, nem bejövősek amiket felteszek.

#2469 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 06:20

Idézet: saen - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 0:06

Nem rossz, de lényegesen kisebb mélységélességgel jobb lett volna.

Kicsit photoshoppal meg lehet igazítani, hogy a háttér egy picit jobban elmosott legyen.

#2470 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 08:10

mindharom versenyzo jol teljesitett! :D
(sajnos meg mindig tft-n nezem a dolgokat, azert nem irtam rogton, de mar az elejen tetszettek a kepek!)

Pangea65: a szines nagyon szep szines, a ff sajnos nalam picit lapos. kene picit rugdosni a konverzional.. (no meg picit befele dolnek, en lehet, hogy perspektivakorrekcioztam volna. az otlet egyebkent nagyon jo! csak a kivitelezes marad el.)

DLL: nekem nagy almom volt, hogy fenykepezzek arrol az epuletbol, csak soha nem jutottam oda. a kep nekem tetszik, de itt sem tokeletes a kivitelezes precizsege. egy ilyen jellegu kepnel nem lehet csak ugy vagni ahogy jon. itt egy-egy mm is sokat szamit. legyen a "kerete" precizen ugyanannyi mindenhol, es bizony ennek is elkel egy kis perspektivakorrekcio, ugy latom!

Brown: nagyon kedves kutya! a problema a keppel szerintem a vagas. egyfelol fuggolegesen nagyon kozepre helyezett (en alulrol vagnek), masfelol vizszintesen nagyon oldalas. talan egy picit jobbrol is vagnek, vagy bal oldalon hagynek tobb helyet. kiserleteztel azzal, hogy mashol vagod? mert azzal mindig erdemes kiserletezni! (a PS peldaul a crop toolnal szurkiti a tobbi reszt, egeszen jol hasznalhato arra, hogy nezze az ember, hol vannak jo aranyok!) merthogy gyakorlatilag minden kepet erdemes megnezni, hogy hol kell elvagni: ritka az a kep, ahol nem kell semmit vagni utolag. (a diasok korszaka elmult, akik mar a fenykepezeskor ezzel szamoltak..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2471 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 08:11

Idézet: Primary - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 6:20

Kicsit photoshoppal meg lehet igazítani, hogy a háttér egy picit jobban elmosott legyen.

ilyet viszont en nem tennek.. az nem szokott tul szep lenni. amugy nekem nem zavaro a hatter. elegge elvalik igy is.
a forum ma:

#2472 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 09:23

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 9:11

ilyet viszont en nem tennek.. az nem szokott tul szep lenni. amugy nekem nem zavaro a hatter. elegge elvalik igy is.

a lens blur filter csodákra képes, még a lamellák számát is be lehet benne állítani :) (és nagyon szép a végeredmény is, teljes mélységet rajzolhatsz maszkkal, és annak megfelelő mértékben mos)
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#2473 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 09:24

Meg lehet csinálni hogy jobban elmossa az ember a hátteret, de csak akkor lesz szép és nem hivalkodó ha a hátteret előtte az optika szép átmenetesen életlenedőre alkotta meg. Ha csak fogod magad és szelektív blurt csinálsz az csúnya lesz.

#2474 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 09:26

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 9:10

... ritka az a kep, ahol nem kell semmit vagni utolag. (a diasok korszaka elmult, akik mar a fenykepezeskor ezzel szamoltak..)

nem értek egyet.

szerintem már fotózáskor elkell dőljön mit mutatok a képpel, és ennek egyik alapja a jó kompozíció. ellenkező esetben csak egy jól sikerült véletlenből hozunk ki valamit utólagos vágással, hozzávéve azt a (szinte jelentéktelen) tényt, hogy a felbontás is "csökken" olyankor.

erre nagyon jó lehetőség az, ha egy 50mm prime-ot csap fel az ember a vázra, és azzal vág neki a világnak; a zoom hiánya hihetetlenül jó motiváció a gondolkodásra, és a jó kompozícióra való törekvésre, hozzátéve azt, hogy amig előre-hátra futkosik az ember a jó távolság érdekében, olyan szögeket is észrevehet, amit egy sima "deszép, rázoomolok" mozdulatsornál nem.

Szerkesztette: kAy 2008. 01. 16. 09:28 -kor

#2475 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 09:37

Idézet: kAy - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 9:26

nem értek egyet.

szerintem már fotózáskor elkell dőljön mit mutatok a képpel, és ennek egyik alapja a jó kompozíció. ellenkező esetben csak egy jól sikerült véletlenből hozunk ki valamit utólagos vágással, hozzávéve azt a (szinte jelentéktelen) tényt, hogy a felbontás is "csökken" olyankor.

erre nagyon jó lehetőség az, ha egy 50mm prime-ot csap fel az ember a vázra, és azzal vág neki a világnak; a zoom hiánya hihetetlenül jó motiváció a gondolkodásra, és a jó kompozícióra való törekvésre, hozzátéve azt, hogy amig előre-hátra futkosik az ember a jó távolság érdekében, olyan szögeket is észrevehet, amit egy sima "deszép, rázoomolok" mozdulatsornál nem.

Egyet kell értsek a fix témakörrel, ugyanakkor azzal nem értek egyet 100%-osan hogy az utólagos vágás felesleges, vagy elítélendő. Egy kis utómunkás gondolkodás ma már alapvető, ugyanakkor ad egy visszacsatolás szerűt is az ember képi memóriájába melynek birtokában a következő alkalommal már másképp (is) komponál.

Fixek jók, de digiten pl az ötvenes nem ideális, mert 80 mm-nek megfelelő kivágást ad, ami az esetek döntő többségében általános témákhoz túl szűk. 28-35 mm már jobb.

#2476 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 12:15

http://www.zichypalota.hu/cikk.php?subacti...t_from=&ucat=1&

Egy kis gyakorlási lehetőség, változó fényekkel, színekkel pörgő eseményekkel.  :cool:

#2477 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 12:22

Idézet: RiCS - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 9:37

Egyet kell értsek a fix témakörrel, ugyanakkor azzal nem értek egyet 100%-osan hogy az utólagos vágás felesleges, vagy elítélendő.

Szerintem célszerű már a képet úgy komponálni, hogy utólag minél kevesebb munka legyen vele. Ettől függetlenül nem mindenki akar csak és kizárólag 3:2-es képarányt, ekkor már vágni kell, illetve az is előfordulhat, hogy utólag találsz egy jobb, szűkebb vágást. Számomra az a mentalitás nem szimpatikus, hogyha valaki úgy áll neki az egésznek, hogy utólag majd úgyis kivágom és nem figyel oda fotózáskor.

#2478 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 14:24

Idézet: kAy - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 9:26

szerintem már fotózáskor elkell dőljön mit mutatok a képpel, és ennek egyik alapja a jó kompozíció.
ez termeszetes. de egyfelol az ember fia/lanya nem tud 100%-os lenni (lasd RiCS velemenyet); no meg a kep oldalaranyai sajnos fixek, barmivel is dolgozol, ami egyaltalan nem felel meg annak, hogy a vegen mi kell, hogy legyen a kep aranya! (lasd saen megjegyzeset.) egeszen precizen meg a legvadabb tiltas is azt mondja, hogy a kep egyik oldalabol szabad vagni. (illetve ket atellenes oldalbol, ami ekvivalens.) ez nem megy a felbontas karara, es nem utolagos kitalacio.

gyakorlatban azert erdemes egy 10%-os rahagyassal dolgozni: ne mond, hogy olyan jo a keresokeped, hogy ott helyben 100%-os pontossaggal be tudod loni az eredmenyt. masfelol igenis lehet (nagy ritkan!) annak is ertelme, hogy az ember utolag vesz eszre egy kepet. akkor most menjen vissza, hogy ujra elkeszitse, vagy neha azert szabad vagni is egy tok jo kepert? ;) arrol nem is beszelve, hogy az ember elkepzel valamit, lefotozza, de otthon, a mar lenagyitott kepen latja, hogy pici modositas azert jo lenne neki.

egy szo mint szaz: veletlenul sem beszeltem esz nelkuli lovoldozesrol, ha felreertheto lett volna: bocsanat. de az utolagos gondolkodasrol, kepszerkesztesrol sem szabad am lemondani!

Idézet

nezd, nekem van ugyan egy 28-70-es zoomom, de ritkan hasznalom a fix 24-es, 50-es es 135-os mellett. no meg a rolleiflexen sincs eppen tul sok zoom lehetoseg! :Đ  talan nem nekem kene ezt elmagyaraznod! ;)

Szerkesztette: bogdan 2008. 01. 16. 14:27 -kor

a forum ma:

#2479 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 14:34

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 15:24

nezd, nekem van ugyan egy 28-70-es zoomom, de ritkan hasznalom a fix 24-es, 50-es es 135-os mellett. no meg a rolleiflexen sincs eppen tul sok zoom lehetoseg! :Đ  talan nem nekem kene ezt elmagyaraznod! ;)

a nem idézett részekkel egyetértek, a fentiekkel kapcsolatban pedig köszönöm, ezen információk birtokában a jövőben nem próbálom majd elmagyarázni ;)

#2480 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 16. 14:51

na akkor beke, baratsag!
pincer, meg egy kort!
:beer:
a forum ma:

Téma megosztása:

• (125 Oldal)