Idézet: kAy - Dátum: 2008. jan. 16., szerda - 9:26
szerintem már fotózáskor elkell dőljön mit mutatok a képpel, és ennek egyik alapja a jó kompozíció.
ez termeszetes. de egyfelol az ember fia/lanya nem tud 100%-os lenni (lasd RiCS velemenyet); no meg a kep oldalaranyai sajnos fixek, barmivel is dolgozol, ami egyaltalan nem felel meg annak, hogy a vegen mi
kell, hogy legyen a kep aranya! (lasd saen megjegyzeset.) egeszen precizen meg a legvadabb tiltas is azt mondja, hogy a kep egyik oldalabol szabad vagni. (illetve ket atellenes oldalbol, ami ekvivalens.) ez nem megy a felbontas karara, es nem utolagos kitalacio.
gyakorlatban azert erdemes egy 10%-os rahagyassal dolgozni: ne mond, hogy olyan jo a keresokeped, hogy ott helyben 100%-os pontossaggal be tudod loni az eredmenyt. masfelol igenis lehet (nagy ritkan!) annak is ertelme, hogy az ember
utolag vesz eszre egy kepet. akkor most menjen vissza, hogy ujra elkeszitse, vagy neha azert szabad vagni is egy tok jo kepert?

arrol nem is beszelve, hogy az ember elkepzel valamit, lefotozza, de otthon, a mar lenagyitott kepen latja, hogy pici modositas azert jo lenne neki.
egy szo mint szaz: veletlenul sem beszeltem esz nelkuli lovoldozesrol, ha felreertheto lett volna: bocsanat. de az utolagos gondolkodasrol, kepszerkesztesrol sem szabad am lemondani!
Idézet
erre nagyon jó lehetőség az, ha egy 50mm prime-ot csap fel az ember a vázra, és azzal vág neki a világnak; a zoom hiánya hihetetlenül jó motiváció a gondolkodásra, és a jó kompozícióra való törekvésre, hozzátéve azt, hogy amig előre-hátra futkosik az ember a jó távolság érdekében, olyan szögeket is észrevehet, amit egy sima "deszép, rázoomolok" mozdulatsornál nem.
nezd, nekem van ugyan egy 28-70-es zoomom, de ritkan hasznalom a fix 24-es, 50-es es 135-os mellett. no meg a rolleiflexen sincs eppen tul sok zoom lehetoseg! :Đ talan nem nekem kene ezt elmagyaraznod!
Szerkesztette: bogdan 2008. 01. 16. 14:27 -kor