HWSW Informatikai Kerekasztal: Excel segítség! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (63 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Excel segítség! Értékeld a témát: -----

#461 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 29. 08:55

Sziasztok!

Pontokra illesztett görbe egyenletét szerettem volna megkapni.
A diagram varázslásnál a trendvonal felvételre gondoltam, ahol megjeleníthető a trendvonal egyenlete. Úgy tűnt, sikerrel jártam, de amikor próbaképp behelyettesítettem az egyenletbe más értékek jöttek ki.

Próbálgattam egyszerűbb függvényekkel, mint pl.: y=x.
A trendvonal egyenletére y=x-1 jelent meg.

Az y=x^2 esetén y=x^2-2x+1

Ezeket a képleteket még egyszerű "követni", és gyanús volt az eredmény.
Nem hihetek ezek után a megjelenő egyenletekben.

Én követtem el hibát, vagy valamit nem jól értelmezek? Mit szóltok a következő ábrához?

Csatolt fájl:

Szerkesztette: sztgyi 2009. 03. 29. 09:04 -kor

#462 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 29. 09:05

Még egy ábra:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: sztgyi 2009. 03. 29. 09:10 -kor

#463 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 29. 13:56

Ezzel már nekem is volt gondom, ezen a téren hazudós az Excel.  :reklamacio:  :confused:
Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja.
Link

#464 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 29. 16:11

Idézet: Delila - Dátum: 2009. márc. 29., vasárnap - 13:56

Ezzel már nekem is volt gondom, ezen a téren hazudós az Excel.  :reklamacio:  :confused:

Köszi! Akkor nemcsak nekem okzott gondot. Bár ez nem vígasztal, de jó tudni, hogy másnak is így müxik. Illetve nem jól müxik  :confused:
Kááár - ahogy a varjú mondja  :)
Azé' kicsit reménykedem abban, hogy valakinek van valami 5lete.
Ismertek valamilyen hozzáférhető programot, amivel egy ilyen probléma megolható? Vagyis pontokra illeszkedő görbe egyenletét meg lehet határozni (nekem max. másodfokig kéne - és az is csak egyszer)?
Az Excel ezt trend-nek nevezi, de lehet, hogy ez inkább a regresszió lenne? 

#465 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 29. 18:16

Off vagyis  :offtopic:
Nemcsak Excel van a világon!  ;)
Delila válasza adott erőt ahhoz, hogy elmentem szoftot keresni.
Problémámra a megoldást a "Graph ver. 4.3" szolgáltatta.
Csodás egy kis progi!!! Alig 10 perce volt meg, és az eredmény csudijó !!! (Beteszek egy képet a végén.)
Ez egy szabadszoft, a szoftverbazis.hu-n akadtam rá. A kapott eredményt aztán az Excellel ellenőriztem. Ez tényleg az, amire szükségem volt!!!
Bocsika, hogy piti problémámmal szórakoztattalak Benneteket!  :respect:

Ja... itt is trendnek nevezik. Ha ez a tredi, hát legyen!

Csatolt fájl:

Szerkesztette: sztgyi 2009. 03. 29. 18:30 -kor

#466 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 29. 19:31

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2009. márc. 29., vasárnap - 1:39

"KEREK.FEL" a pontos neve, nem "KEREKÍTÉS.FEL". Nem ez a probléma? Mert egyébként teljesen jól működik.
Amit még el tudok képzelni, hogy a forráscella (példád szerint az "M8") valóban szöveg volt eredetileg, és utólag lett átformázva számmá. Ez esetben a benne levő érték marad szöveg formátumú, amíg legalább egyszer bele nem szerkesztesz. Tehát próbáld ki, hogy -- miután a cella valóban számformátumra lett formázva -- dupla klikkel vagy F2-vel bemész a cellába és leenterezed. Ha ez sem segít, akkor még a tizedesvessző lehet probléma, feltéve, hogy törteket használsz. A törtek esetében oda kell figyelni, hogy a Windows milyen nyelvi beállításokkal rendelkezik, ugyanis ennek megfelelően variálja az Excel, hogy a pont vagy a vessző nála a tizedesvessző. Eltérő beállítás esetén a számot félreértelmezi. Igazából ezzel a problémával utoljára az Excel 2000-ben találkoztam, nem tudom, hogy azóta javítva lett-e.

A sugóban kerekítés.fel volt írva, de köszi. Átdolgoztam a képletet, így már nem kell felfele kerekítenem.

#467 Felhasználó inaktív   Cpt. Flint 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 30. 12:38

Idézet: sztgyi - Dátum: 2009. márc. 29., vasárnap - 9:05

Még egy ábra:

Azért annyit elmondanék, hogy azt az X^2-2X+1 terndet akkor adja, ha polinomiális típust választasz a trendvonalra. Hatvány típusnál mást hoz ki, bár érdekes módon akkor sem sima x^2-et. És az a polinom vonal egyébként tökéletesen illeszkedne X-1 eltolással az X^2 vonalra... szóval (a lineáris trendvonalat is figyelve) itt valami kezdőérték gubanc lehet... hogy a valóságban az excel (ha 0-val kezdesz) nem az x tengelyre általad felvitt értékkel számol, hanem úgy tekinti, mintha az x-y metszéspont az egy lenne. Kipróbáltam, és ha a 0 értéket kihagyom a táblából, akkor teljesen jó:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Az is valami ilyesmi zavarra (excel kényszerre) utal szerintem, hogy nem lehet 0-s metszéspontot választani az x tengely beállításainál (mondjuk nem is értem kristálytisztán, hogy ez melyik metszéspontra vonatkozna...):

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szóval valahogy nagyon zűrös ez az egész, a trendvonal felvételénél és beállításainál is vannak érdekességek (esetenként egyszerűen nem enged hatvány típust választani, hatványnál nem engedi a 0 metszéspont jelölését...)

#468 Felhasználó inaktív   Cpt. Flint 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 30. 12:54

Idézet: Cpt. Flint - Dátum: 2009. márc. 30., hétfő - 12:38

Az is valami ilyesmi zavarra (excel kényszerre) utal szerintem, hogy nem lehet 0-s metszéspontot választani az x tengely beállításainál (mondjuk nem is értem kristálytisztán, hogy ez melyik metszéspontra vonatkozna...)

Uhh, ez durvább, mint gondoltam... ez az excel diag nagyon ostoba. Az a metszéspont azt jelenti, hogy az Y tengely HANYADIK ADATÉRTÉKNÉL (tehát az adattáblában szereplők közül hányadiknál) metszi az X-et... ez fájt.
A negatív X tartománnyal is rendelkező X^2 adatsorral aztán végképp nem tudott mit kezdeni trendvonal szinten... (illetve persze valamennyire illeszkedő polinomot csinált, de az xnégyzetre nem jött rá)

Szerkesztette: Cpt. Flint 2009. 03. 30. 12:58 -kor

#469 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 05. 09:51

Pár hozzászólással ezelőtt az Excel diagram-rajzolási/trendfüggvény problémámmal kapcsolatban panaszkodtam, kértem segítséget, tettem be ide képeket is.

A segíteni szándékozók is hasonló tapasztalatokról írtak.

- ... Ezzel már nekem is volt gondom, ezen a téren hazudós az Excel. ...  :confused:
- ... Szóval valahogy nagyon zűrös ez az egész, a trendvonal felvételénél és beállításainál is vannak érdekességek ...,
- ... Uhh, ez durvább, mint gondoltam... ez az excel diag nagyon ostoba ...  :down:

ezért már irányba kutakodtam, és találtam megoldást.  :think:

De nem hagyott nyudodni a dolog, és kicsit több idő szántam rá.
Ekkor jött a meglepetés!

Az Excel is tudja azt, amire nekem szükségem volt, csak nem jó irányba indultam.
AZÉ', hogy ne a rossz emlékek maradjanak itt, elmesélném sikerélményemet.
Hátha Valakinek ez eccer még segít  ;)

Ha pontokból akarunk egy grafikont felrajzoltatni, és kíváncsiak vagyunk a regressziós függvény egyenletére, akkor NE VÁLASSZUK a diagramvarázsló GRAFIKON típusát, hanem a csakis Pont(XY) típust!!!

Minden korrektül fog müxeni!!! A trend/regressziós egyenlet is nagyon baba !!!

Úgyhogy megkövetem az EXCEL-t, mégse olyan hazudós, zűrös, durva, mint az első nekifutásra látszott. Csak máig sem értem, hogy ha én egy grafikont akartam ábrázolni, miért épp a "Grafikon" típust választottam. Arra tudnék magyarázatot adni, hogy miért nem a "Perec", vagy a "Buborék" típust választottam, de ez kit érdekel! (Legyen ez egyéni szoc. probléma :)  )

Bizonyításul betennék néhány képet:

Csatolt fájl:

#470 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 05. 09:54

Stimmel az egyenlet, van a koordináta rendszernek origója, OK!!!

Csatolt fájl:

#471 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 05. 09:55

Sőt a negatív x értékeket is jól mutattya:

Csatolt fájl:

#472 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 05. 10:16

Ha pontok nem kerek x értékeknél vannak, azokat is a helyükön mutatja:

Csatolt fájl:

#473 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 05. 10:58

Valamikor a ziskolában lerontotta a tantónéni az érdemjegyet, ha nem volt a tengelyek végén kis nyilacska. Ha még ezt is tudná az EXCEL, akár tanítani is lehetne az iskolában. Vagy mamár' ez se kell???

Van még néhány egyéni szocproblémám, pl.: miért nevezik az X-tengelyt "kategória tengelynek" csak a Pont(XY) típusnál "értéktengely(x)" a neve, ami jobban hasonlít a ziskolában tanultakra. Na persze a "Perec" és "Buborék" típusú diagramoknál nem hiányoltam a tengely elnevezést.  ;)
Amikor a Descartes féle derékszügű koordinátarendszert tanultuk, akko' volt vízszintes és függőleges tengely (legalábbis a falon függő táblán - mert a padon a füzetbe vízszintes volt mindkettő, már amennyire a pad vízszintes volt.  :)  Amikor anno ezt megjegyeztem, kizavartak az óráról.)

Aztán tanultunk független változóról, ez az X, meg a függő változóról, ez az Y vót. Emlegették még az abszcissza tengelyt, meg az ordináta tengelyt is (ezt leglább nem értette a diák, de megtanúta!). De nekem a kategória tengely nem rémlik. Vagy irakozzak be egy jó iskolába? (Mert ismétlés a tudás Muterja!, vagy a jó pap is holtig ... )

Ti mit tudtok a kategória tengelyről?

Lehet, hogy ez valami fordítási dolog? Sajnos most nincs módom angol változatot megnézni, ott minek nevezik a vízszintes (x) tengelyt?

Az én Excelem még nyilat is tud! (kis Paint támogatással)  :D

Csatolt fájl:

#474 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 06. 07:04

sztgyi

Köszönöm, hogy utána jártál, és ismertetted az eredményt.

Nyilakat az Excelben is tehetsz a rajz eszköztárról a tengelyekre.
Link

#475 Felhasználó inaktív   Cpt. Flint 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 06. 08:37

Idézet: sztgyi - Dátum: 2009. ápr. 5., vasárnap - 10:58

Ti mit tudtok a kategória tengelyről?

Lehet, hogy ez valami fordítási dolog? Sajnos most nincs módom angol változatot megnézni, ott minek nevezik a vízszintes (x) tengelyt?

Az én Excelem még nyilat is tud! (kis Paint támogatással)  :D  

Szerintem azért kategóriatengely, mert egy excel diagram esetében nem feltétlenül számok vannak az x tengelyen. Lehet bármi más "kategória" is, alma, körte, autó, konkurrens vállalatok nevei (ez anno matekórán ugye nem így volt), ezért tágabb (és/de egyszerű, mindenkinek érthető) fogalmat próbáltak használni... Az más kérdés, hogy aki rendesen tanult annak idején matekot, annak ez most inkább zavaró. Amúgy valszleg a fordítás is ludas lehet benne, bár nekem sincs angolos excelem, hogy megnézzem benne az eredetit.

Szerkesztette: Cpt. Flint 2009. 04. 06. 08:42 -kor

#476 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 06. 20:56

Idézet: Cpt. Flint - Dátum: 2009. ápr. 6., hétfő - 8:37

Amúgy valszleg a fordítás is ludas lehet benne, bár nekem sincs angolos excelem, hogy megnézzem benne az eredetit.

Áh, a kategóriatengely és értéktengely az angol verzióban "category axis" és "value axis". Tehát a fordítás pontos.
Ezért jó a MUI változatú Office (Multilingual User Interface). ;)
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#477 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 14. 19:50

Sziasztok,
a munkám során vezetek egy táblázatot, ami gyakorlatilag főleg szöveget tartalmaz, beszámolók különböző határozatokról. Többször felmerült a probléma, hogy egyszerűen túl sok a beszámoló (a táblázat egy oszlopa), mint szöveg. Ha beleduplázok, akkor megjelenik az egész, de ha csak simán nézem a táblázatot, vhol a felénél elfogy és egyszerűen nem látszik. Van vmi karakterszám-limit cellánként vagy egyszerűen csak rosszul lenne beállítva vmi?
A másik kérdésem az lenne, hogy most cirka 60 oldal az excel fájl, folyamatosan nő és változnak (bővülnek) a jelentések. Hogy lehetne azt megcsinálni szűréssel (gondolom), hogy el tudjam rejteni a már végrehajtott határozatokat, ha akarom és csak a folyamatban lévők látszódjanak?
Előre is köszi :respect:

#478 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 15. 06:53

A különböző verziójú Excelekben különböző az egy cellában megadható karakterek száma. A súgóban keress rá a karakterszámra.

Az elrejtéshez nagyon jól használható az Adatok/Tagolás és részletek funkció. Az esetedben érdemes a dátum szerinti tagolást alkalmazni.

Jó megoldás a szűrés is, ha az egyik oszlopban jelölöd a már végrehajtott feladatokat, és az egyéni kategóriában azt állítod be, hogy a befejezett feladatokat ne mutassa.

Személy szerint nekem azért szimpatikusabb a tagolás, mert annál jól látszik, hogy részletesen is megmutatható egy-egy egység. A mellette megjelenő + jelre kattintva külön-külön kibonthatók az egyes csoportok, vagy a tagolás mélységének megfelelő számra kattintva az összes adat láthatóvá válik, vagy elrejthető.
Link

#479 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 17. 09:46

Helló!
Van a4-es matricás lapom, ami 3*8 matricából áll, margó nélkül. Ezekre szeretnék szöveget nyomtatni az egyes matricákba. Próbáltam a sor/oszlop szélességet állítva, de mindig elcsúszott. Hogyan tudnám beállítani, hogy ne csússzanak el? Netán egy alternatív program is remek lenne, amiben ezt meg tudom csinálni, csak kézzel beírt szöveget kellene nyomtatnom rá.
Köszi

#480 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 17. 11:14

A Wordben nagyon pontosan be tudod állítani a táblázat méreteit.
Link

Téma megosztása:

• (63 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.