HWSW Informatikai Kerekasztal: Excel segítség! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (63 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Excel segítség! Értékeld a témát: -----

#641 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 17. 16:47

Idézet: Lacy1 - Dátum: 2010. jan. 17., vasárnap - 16:32

Sziasztok!

Az előző két üzenetemet tekintsétek semmisnek!
Mert idő közben megoldódott a problémám, "a józan paraszti ész...". Egy szerű primítív módszerrel, egyet hozzáadok az előzőhőz és mindig folytatja  :omg:

Köszi mégegyszer Delilának, és bocsi a felesleges üzenetért!  :respect:

Üdv: Lacy

Akkor a privi is visszavonva.  ;)

Szívesen.
Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja.
Link

#642 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 19. 19:07

Szerenték VLOOKUP optimalizálást csinálni azzal, hogy a rengeteg sok értéket, amiben keres kettészedem. Úgy gondoltam, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha a szerint, hogy számmal, vagy betűvel kezdődik-e, két oszlopra bontom. Ez oké, meg is van a forrásban.
Viszont Excelben nem tudom, hogy lehetne egyszerűen eldönteni, hogy az első karakter szám-e. Az ISNUMBER mindig hamis lesz, ha a string első karakterét nézem csak. Tehát: ISNUMBER(LEFT(A1;1)), ez mindig hamis lesz.
Eddig a legértelmesebb, amit találtam az az, hogy megpróbálom átkonvertálni a karaktert méterből méterbe ( CONVERT(LEFT(A3;1);"m";"m") ), és ez hibát ad betű esetén. De ez nem valami szép...

Volna jobb ötlet? Scriptet nem szeretnék használni.

#643 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 07:45

Szucsati

NE az első karaktert vizsgáld, hanem a teljes cellatartalmat, akkor jó eredményt kapsz.
Link

#644 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 11:30

Idézet: Delila - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 7:45

Szucsati

NE az első karaktert vizsgáld, hanem a teljes cellatartalmat, akkor jó eredményt kapsz.

Az nem lenne jó, mivel a cella tartalma nem csak szám, vagy csak betű, hanem vegyesen (termékek cikkszámai). Még azt tudnám megcsinálni, hogy az első karaktert átmásolom egy másik cellába, és azt nézem meg, de az sem valami szép megoldás.

Azért akár csúnya megoldás a CONVERT-es, akár nem, kb harmada idő alatt számolja végig a számolás.

#645 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:09

Szucsati

A SZÁM(A1) (ISNUMBER) függvény IGAZ, vagy HAMIS értéket ad, a CONVERT(A1;"m";"m") eredménye pedig #ÉRTÉK, ha nem csak számjegyeket tartalmaz az A1, és magát a számot adja ellenkező esetben. A hibajelzés miatt be kell iktatni egy kéttagú ellenőrző függvényt is. =Ha(hibás(Convert(A1;"m";"m"));valami;másvalami)
Nekem személy szerint jobban tetszik az első megoldás.

Ez akkor igaz, ha vannak vegyesen betűt és számot tartalmazó, valamint csak számjegyekből álló adatok a hivatkozott oszlopban.
Link

#646 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:06

Viszont az ISNUMBER a "4538025_C001"-ra hamisat fog adni, nekem pedig erre igaz kéne. Erre pedig hamis: "E14648". Ez a felbontás elég egyszerű, és szinte pont fele-fele lesz.

#647 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 15:58

Idézet: szucsati - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:06

Viszont az ISNUMBER a "4538025_C001"-ra hamisat fog adni, nekem pedig erre igaz kéne. Erre pedig hamis: "E14648". Ez a felbontás elég egyszerű, és szinte pont fele-fele lesz.

Még a KÓD (CODE) függvénnyel próbálkozhatnál, ami a hivatkozás első karakterének ASCII kódját adja.
Ha ez 48 és 57 között van, akkor szám.
Link

#648 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 19:46

Idézet: Delila - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 15:58

Még a KÓD (CODE) függvénnyel próbálkozhatnál, ami a hivatkozás első karakterének ASCII kódját adja.
Ha ez 48 és 57 között van, akkor szám.

Na, ez már szép megoldás, köszönöm ismét a segítséged :respect:

Leheletnyivel gyorsabb is, mint az én megoldásom, bár csak úgy tudtam megnézni, hogy nagyon sok adaton végigfuttattam. Van ennél jobb módszer a függvények gyorsaságának kiszámolására?

#649 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 21. 02:47

Még egy kérdés: hogy lehetne megoldani, hogy csv-hez hasonló formátumból, de webről importáljak adatokat? A webes import csak táblázatokkal tud jól dolgozni, ehhez viszont megfelelően formázot HTML fájl kell, ami esetemben kétszer olyan nagy, mintha csv-t használnék.
Ha pedig a szöveges fájlt választom, és megadom neki a webes linket, akkor először jól működik, de frissítésnél már nem megy. Állandóan be akarja kérni a fájlt, hiába mondom neki, hogy ne tegye, meg felhasználónevet-jelszót kér (???), amit csak a harmadik cancel után hagy annyiban...

#650 Felhasználó inaktív   tonhal83 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 22. 14:31

Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni?  SOS szükségem lenne valami profi szintű Excel feladatsorra, lehetőleg megoldásokkal együtt, hogy a megoldásomat össze tudjam vetni a helyessel.

Ha valaki tud ilyet, annak nagyon hálás leszek! Megadom a mail címemet, ahova küldhetitek az általatok jónak talált feladatokat:

tonhal83@freemail.hu

Nagyon várom az olyan aranyembereket, akik ki tud húzni..., ígérem kompenzálom valamivel, többek között egy hálás köszönettel!  :)

Üdv.
Liána

#651 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 20. 19:12

Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy Excel-ben feltételes értékadás használatánál a feltétel részben meg lehet adni karaktert is? Úgy értem, hogy adott cellát kellene vizsgálni, abban milyen karakter található és e szerint adjon értéket egy cellának. Ha lehet, akkor hogyan?

Kb. ilyesmire gondoltam: 
=IF(C2=='A'; F2-E2; 0)
  (ez persze nem működik :D )

Köszönöm a választ!

Szerkesztette: cyberman30 2010. 02. 20. 19:13 -kor

#652 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 20. 19:39

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2010. febr. 20., szombat - 19:12

Kb. ilyesmire gondoltam: 
=IF(C2=='A'; F2-E2; 0)
  (ez persze nem működik :D )

... és így?
=IF(C2="A"; F2-E2; 0)

#653 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 20. 20:27

Köszi, már megoldottam! :)

Egyébként ezt a formulát sem fogadta el, picit komplikáltabb lett. :D

=IF(CODE(D2)=65, F2-E2,0)

Ez az "A" karaktert vizsgálja, ha igazat ad a CODE függvény, akkor F2,E2 különbsége kerül a cellába, ellenben 0.

#654 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 20. 21:50

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2010. febr. 20., szombat - 20:27

Köszi, már megoldottam! :)

Egyébként ezt a formulát sem fogadta el, picit komplikáltabb lett. :D

=IF(CODE(D2)=65, F2-E2,0)

Ez az "A" karaktert vizsgálja, ha igazat ad a CODE függvény, akkor F2,E2 különbsége kerül a cellába, ellenben 0.

Bocs, nincs a gépemen excel, OpenOffice alatt megy így.

#655 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 21. 12:31

Akkor ott legalább értelmesen oldották meg... :)

#656 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 22. 07:34

Van egy időnként előbukkanó jelenség, ami kissé furcsa: Excel normális elindításakor megjelenít egy figyelmeztetést, miszerint: Erre a munkafüzetre jelenleg másik munkafüzet hivatkozik, ezért az nem zárható be.... vagy hasonló.

NET-en csomó infó róla, mindenféle magyarázat, csak sajnos egyik sem áll fenn.
Van egy tucatnyi bővítmény. Saját és idegen. Ha variálok a bővítménykezelőben, akkor legközelebb előfordul az üzenet. Vagy nem. Ha frissítem a bővítményeket (újabbra cserélem a fájlokat), akkor Excel legközelebbi elindításakor vagy előfordul az üzenet, vagy nem. Természetesen azt megpróbáltam, hogy teljesen kiürítem a bővítmények mappáját, egyenként visszatettem a fájlokat, hogy hátha valamelyiknél előjön az üzenet, de ilyenkor nem jön elő.  :eek:
A bővítményekben vannak automatikus nyitó / záró parancsok, de abban az 1-ben, amelyikre tényleg mutatnak hivatkozások, abban nincs...
Ez a dolog Excel 2003-i bezárólag minden verzió alatt előfordul, 20 különböző gépen...

#657 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 04. 09:09

Excel 2003-ig bezárlólag a program telepítési mappájában levő MAKRO mappa úgy működött, hogy az abban található XLA bővítményeket az Excel automatikusan felismerte, és betöltötte induláskor, ha
engedélyezve voltak.

Ezen felül, az ilyen XLA fájlokban levő függvényeket úgy kezelte, mint a sajátjait, hellyel közzel.
Minden másutt levő XLA fájlban levő függvényeket abszolót elérési úttal jelölt hivatkozásként kezelt.
Azaz, ha ilyen beágyazott függvyény került a munkalapra, az így viselkedett:
cellában(szerkesztősoron) ez jelent meg, ha a függvény a MAKRO\file.XLA -ban volt:
[Függvény()]
cellában(szerkesztősoron) ez jelent meg, ha a függvény akárhol másutt volt:
[Akárhol másutt levő hely\file.XLA!Függvény()]

Ha ez a fájl átkerült egy másik gépre, ahol Akárhol másutt levő hely\file.XLA nem létezett,
akkor a cellában #NÉV? lett. Ha a file.XLA a MAKRO mappában volt, akkor
semmi probléma nem volt ezzel.

Na, most hol van ez a mappa Excel 2007 alatt?
A MAKRO mappában levő XLA fájlokat betölti kezeli, de egy másik gépről, régebbi Excelben
készült függvényeket tartalmazó munkalapot helytelenül értelmez.
Az XLA fájlban levő függyvényt hiába tölti be, a munkalapban levő Függvény()-t
itt keresi: C:\Program files\Microsoft office\Office12\LIBRARY\file.XLA!Függvény()

#658 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 04. 13:42

Válaszolok magamnak: Ami az elöző verzióknál a MAKRO mappa, az Ecxel 2007 esetében a LIBRARY mappa....

#659 Felhasználó inaktív   PoHoS 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 07. 13:13

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy az Excel alapszíneinek a módosítást miként lehet alapértelmezetté tenni.
Jelenleg sajnos csak arra az állományra érvényes a módosítás, amelyik nyitva volt a változtatáskor.

Előre is köszönöm a választ.
A jó kolléga nem csak ígér, hanem be is tart.
D3 Battle Tag: PoHoS#2375

#660 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 07. 13:31

Idézet: PoHoS - Dátum: 2010. márc. 7., vasárnap - 13:13

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy az Excel alapszíneinek a módosítást miként lehet alapértelmezetté tenni.
Jelenleg sajnos csak arra az állományra érvényes a módosítás, amelyik nyitva volt a változtatáskor.

Előre is köszönöm a választ.

Egy üres füzetben módosítsd a színeket kedved szerint, majd mentsd el Munkafüzet.xlt néven (sablonként mentve). Az Excel ezt a fájlt automatikusan a
C:\Documents and Settings\Felhasználó\Application Data\Microsoft\Excel\XLSTART könyvtárba teszi, és megnyitáskor ennek a beállításait teszi alapértelmezetté.
Érdemes egyebeket is beállítani ebben a füzetben - mindegyik lapján -, pl. hogy a cellák függőleges igazítása az alapértelmezett Lent helyett Középen legyen.
Ha rendre olyan füzetekkel dolgozol, ahol pl. az A oszlopban dátumok vannak, ezt az oszlopot is formázd a kedvenc dátumformáddal.
Adatok ne legyenek az xlt-ben, csak formázások!
Link

Téma megosztása:

• (63 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.