Idézet: Delila - Dátum: 2010. 04. 22. 06:45
Nagyon szívesen. A teszt eredménye engem is érdekel, írd meg!
Az elmúlt 1,5 órában ezzel vacakoltam, de csak minimálisan lettem okosabb, már ha egyáltalán. Szóval vettem egy 6000 soros adathalmazt (dátum, összeg, év&hónap, adott hónap átlaga), ahol az izgalmas rész adott hónap átlagának kiszámításánál van, a korábbi hozzászólások módszerével. Aztán elkezdtem nyomozni, hogy melyik a gyorsabb:
1, a DARAB2 függvény külön cellában van, egyszer számolja ki, és a hatezer sor mindegyikében az indirekt függvénnyel erre a cellára mutatok rá
2, a DARAB2 függvény minden egyes cellában kiszámolásra kerül, méghozzá háromszor: a SZUMHA függvény kétszer igényli, aztán osztjuk a napok számával, amit egy DARABTELI függény számít
3, próbálkoztam még egy másik variácóval, kicsit számításigényesebb, de a DARAB2-nél jobban kezeli, ha van véletlenül üres sor: HOL.VAN(MAX(A2:10000);A2:10000;1)+1. Ezt szintén egy cellában rögzítve, majd minden sorba beépítve is megnéztem.
Érdekes módon nem voltak óriási eltérések, a leggyorsabb két variáció az volt, amikor külön cellában volt tárolva a sorok száma (mindegy, hogy DARAB2, vagy a HOL.VAN kezdetű). Ezzel kb. 11 mp alatt számolta ki az eredményt.
A második helyezett a beépített DARAB2, kb. 12 mp-el, a harmadik pedig a beépített HOL.VAN kezdetű, kb. 13 mp-el.
Alighanem másfelé kell indulnom, ha optimalizálni akarok, mert ez az 1-2 mp. nem tűnik lényegi különbségnek. Az már sokkal inkább, hogy hány sor van, amiből aztán ide-oda kereshet (az "éles" táblázatomban 5 FKERES függvény gyűjti az adatokat egy 4-8000 soros táblázatból ide a havi átlag számító lapra, itt pár szempontot figyel, aztán innen meg visszaírja az átlagot és az egyéb kapott ereményeket a főtábla megfelelő soraiba, azaz ahhoz a hónaphoz tartozó összes sorhoz).
Szóval valahogy bontani kellene az időszakokat, akár úgy, hogy évente új excel táblát kezdek (amit nem szeretnék), vagy valahogy rá kell vennem az excelt, hogy csak a megfelelő helyről szedje az adatokat. Még ötletelek rajta, de most holnapig nem akarok excelt látni