Idézet: NHeidfeld - Dátum: 2011. 10. 17. 20:34
Szia,
kb. igen, bár ennyire nem rózsás a helyzet.

Nem tudom matematikában jártas vagy-e, egyetemi tananyag amiről szó van, a legkisebb négyzetek módszere (trendvonal-illesztés). Ennek a rövid magyarázata talán annyi, hogy egy mérési pontsorozatra (tehát ismert x-y értékpárokra) olyan görbe illesztése (esetemben pl. másodfokú, parabola), amely a lehető legközelebb van minden mérési ponthoz. Szval deriválni, szummázni meg hasonló finomságokat kell csinálni, ha ki szeretnéd számolni az együtthatókat... Viszont hogy így rákérdeztél lehet, hogy matek oldalról kéne megközelítenem a problémát! Azaz, analitikusan kiszámolni az együtthatókat (tanultuk, csak nem embernek való

). Amúgy nagyon kedves vagy köszi, de ne törd magad emiatt, csak gondoltam megkérdezem, hátha van rá parancs, csak én nem tudok róla. Amúgy a tanárom (ez tulajdonképpen egy házi feladat) azt mondta, hogy programozzam le Matlab-ban, ne legyek hülye
Köszi azért a HELP-et!
ui.: Amúgy elég vicces, hogy a magyar Excel ezek szerint nem tud annyit, mint az angol nyelvű...
Igen, derivációval kezdtem a gondolatot, aztán rájöttem, programtechnikailag másképp kellene közelíteni.
3 ismeretlenes egyenletként szimpatikusabb lenne, 3 ismert mérési értékkel, de tény, hogy a többi mérési értékeknek szigorúan követni kellene az adott vonalat, ha egy is "kilóg" dől az egész.
Szerintem próbáld meg 3 értékkel felírva mintegy 3 ismeretlenesként kezelve, hátha passzol a többi értékre is, amit kapsz
Igen, én is gondolkodtam ezen az angol-magyar verzió dolgon, de igazából le kellene ellenőrizni egy angol Excellel, hogy valóban így van-e.