HWSW Informatikai Kerekasztal: Excel segítség! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (63 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Excel segítség! Értékeld a témát: -----

#981 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 11. 03. 14:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Delila - Dátum: 2011. 11. 03. 07:50

Valóban szerepel a dokumentum alján, de nem írja le a kisbetű-nagybetű átalakítási funkcióját, pedig azt is tudja ez a függvény a FIX függvényhez hasonlóan. Az utóbbinál az átalakításon kívül meg lehet adni a tizedesek számát, és azt, hogy legyen-e ezres elválasztó a szöveggé alakított számban.

"TNÉV(hivatkozás): az argumentuma egy cellahivatkozás, amelyben akár egy képlet is lehet. A függvény a hivatkozott cella értékét alakítja szöveggé."

Ja, elég álmos voltam, bocs. Ez a SZÖVEG() függvény leírása lehet, nagyon el van cseszve...

#982 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 03. 16:16

Üzenet megtekintéseIdézet: berpetike - Dátum: 2011. 11. 02. 10:12

Kedves Delila!

Olyat tud e az excel hogy a kisbetűvel beírt neveknek csak a kezdőbetűjét nagy betűre változtassa?
köszönöm előre is

Ez engem is érdekelne. A TNÉV() nem jó, mert csak hivatkozásként használható. Nekem úgy kéne, hogy a 'kisbetűs nevek'-et kicserélni az eredeti cellájukban 'Kisbetűs Nevek'-re. Hihetetlen, hogy a Word alapból tudja, az Excel meg nem.

Persze a TNÉV() hivatkozásos cellákat ki lehet másolni más alkalmazásba, majd onnan vissza, de elég gáz kerülőmegoldás.

Szerkesztette: Raynes 2011. 11. 03. 16:37 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#983 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 03. 16:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 11. 03. 17:16

Ez engem is érdekelne. A TNÉV() nem jó, mert csak hivatkozásként használható. Nekem úgy kéne, hogy a 'kisbetűs nevek'-et kicserélni az eredeti cellájukban 'Kisbetűs Nevek'-re. Hihetetlen, hogy a Word alapból tudja, az Excel meg nem.

Persze a TNÉV() hivatkozásos cellákat ki lehet másolni más alkalmazásba, majd onnan vissza, de elég gáz kerülőmegoldás.

Nem hihetetlen. A Word szövegszerkesztő, ott sűrűbben lehet szükség erre a funkcióra. Az Excel táblázatkezelő, és szerintem szép a fejlesztőktől, hogy ilyen lehetőséget is tettek a programba.
Beírod és lemásolod a TNÉV függvényt, majd kijelölöd a képleteket tartalmazó területet, és másolod.
Ezután az eredeti kisbetűs nevek területre lépsz, jobb klikk, irányított beillesztés, értéket. Már felül is írta a kisbetűsöket. A képleteket tartalmazó cellákat törölheted.

Mivel egész oszlopot javíthatsz ezzel a módszerrel, még gyorsabb is, mint a Word-ben egyenként, a funkcióbillentyűvel. :D
Program az, ami az adatokat hibaüzenetté konvertálja.
Link

#984 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 03. 17:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Delila - Dátum: 2011. 11. 03. 16:44

irányított beillesztés

OK. Kösz.

Üzenet megtekintéseIdézet: Delila - Dátum: 2011. 11. 03. 16:44

Mivel egész oszlopot javíthatsz ezzel a módszerrel, még gyorsabb is, mint a Word-ben egyenként, a funkcióbillentyűvel. :D

Hogy lenne gyorsabb? Kijelölném az egész oszlopot (vagy sort, vagy táblázatrészt), funkcióbillentyű és már írná is át az összes karakterláncot (számokat, függvényt, stb. nem), ami ott található. Az értem, hogy a Word szövegszerkesztő, de nagyon ráférne ez a funkció az Excelre is. Nagyon sokan kezelnek névsort Excelben. Eleve egy olyan funkció is jó lenne, hogy már a kisbetűs neveknek az első karaktere rögtön bevitel után kapitalizálódjon.

Aztán a másik, amitől a frász kerülget, hogy többször kéne (lenne rá szükségem) Excelben névre szabályos kifejezéssel keresni (bizonytalan karakterek). Ezt sem tudja az Excel, a Word igen.

Szerkesztette: Raynes 2011. 11. 03. 17:07 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#985 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 03. 19:26

Azt hogy lehet megcsinálni, hogy a meglévő oszlopok rendjét megváltoztatni? Mondjuk ha azt szeretném, hogy ami C oszlop volt, az most legyen az A oszlop (tehát legyen elöl) és fordítva.

#986 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 04. 09:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 11. 03. 20:26

Azt hogy lehet megcsinálni, hogy a meglévő oszlopok rendjét megváltoztatni? Mondjuk ha azt szeretném, hogy ami C oszlop volt, az most legyen az A oszlop (tehát legyen elöl) és fordítva.

Kijelölöd a C oszlopot, az egér bal gombját lenyomva előre húzod. A Shift billentyűt lenyomva egy függőleges szürke vonal mutatja, hogy éppen hova illesztenéd be az oszlopot. A megfelelő helyet elérve felengeded az egér gombját. Az oszlop áthelyezésével a rá hivatkozó képletek automatikusan az új helyzetének megfelelően módosulnak.

Nem biztos, hogy jól értem az előző kérdésedet. A bizonytalan karaktereken azt érted, hogy pl. azokat a cellákat találja meg, amelyekben előfordul a fog részlet? A kereséshez ezt írod be: *fog* , ez megtalálja a fogkefe, fogas, és megfog szavakat. Használhatod a ? karaktert is. A fog? csak az előbbi kettőt találja meg.

Ha akarod, listába gyűjtheted a megtalált értékeket (a kereső panelen van egy erre szolgáló gomb). A kigyűjtött adatra kattintva azonnal a találat helyére ugrik a fókusz.
Link

#987 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 04. 10:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Delila - Dátum: 2011. 11. 04. 09:27

Kijelölöd a C oszlopot, az egér bal gombját lenyomva előre húzod. A Shift billentyűt lenyomva egy függőleges szürke vonal mutatja, hogy éppen hova illesztenéd be az oszlopot. A megfelelő helyet elérve felengeded az egér gombját. Az oszlop áthelyezésével a rá hivatkozó képletek automatikusan az új helyzetének megfelelően módosulnak.

Kösz szépen :up: Én is majdnem így próbáltam, de elsőre azért nem sikerült, mert a cellafejléceken volt az egérmutató és így nem arrébbvitte a cellát, hanem egyre több cellát jelölt ki. A cella szélére kell vinni ezek szerint az egeret, mikor a mutató "négyfelé-nyíl" alakú, akkor kell húzni arrébb, és csinálja.

Üzenet megtekintéseIdézet: Delila - Dátum: 2011. 11. 04. 09:27

Nem biztos, hogy jól értem az előző kérdésedet. A bizonytalan karaktereken azt érted, hogy pl. azokat a cellákat találja meg, amelyekben előfordul a fog részlet? A kereséshez ezt írod be: *fog* , ez megtalálja a fogkefe, fogas, és megfog szavakat. Használhatod a ? karaktert is. A fog? csak az előbbi kettőt találja meg.

Igen, jól érted. Azt is lehet, hogy fog[ack]* alakban keressek, azaz a bizonytalan karater vagy "a", vagy "c", vagy "k", más nem lehet, de utána jöhet bármi? Úgy olvastam, hogy csak VB-ban lehet írni ilyen, még ezt a ? és *-os módszert sem hozzák a leírások :angry:

#988 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 04. 15:58

Raynes

A [ ] között megadott kivételeket nem tudja értelmezni az Excel.
Link

#989 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 08. 17:32

Hogyan lehet olyan típusú cellát létrehozni, hogy mondjuk az A oszlop bármely cellájába, bármit írsz, az kijavítódik a cellában egy konkrét értékre. Mondjuk beírom, hogy * vagy blabla, akkor a bevitel után azonnal korrigálódik 1-re.

Hogyan lehet letiltani, hogy az Enter új sorba vigyen?

#990 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 08. 18:16

Az Enteres dolgot megoldottam (Tulajdonságok menü, Szerkesztés fül, Enter funkciója).

A másik problémát illetően hiába korlátozom a cellaérvényességet, csak szól, ha rossz értéket vittem be, de automatikusan nem korrigálja.

#991 Felhasználó inaktív   PoHoS 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 11. 08. 23:02

Ha minden excel állományra vonatkozóan kell megadni, akkor az automatikus javítási beállításoknál van ilyen lehetőség.
2007-es verziónál: Office gomb / Excel beállításai / Nyelvi ellenőrzés / Automatikus javítási beállítások...

Egy adott oszlopon belüli figyeléshez szerintem már makró szükséges.
A jó kolléga nem csak ígér, hanem be is tart.
D3 Battle Tag: PoHoS#2375

#992 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 09. 17:45

Én is úgy nézem, hogy nem tudja. Meg sem lepődök rajta.

Szerkesztette: Raynes 2011. 11. 09. 17:47 -kor

#993 Felhasználó inaktív   berpetike 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 15. 09:50

Sziasztok!
Milyen függvénnyel a legegyszerűbb azt megcsinálnom hogy az egyik oszlopomban vannak dátumok beírva és a másikba ehhez a dátumokhoz tartozó összegek
Nekem ki kellene íratnom külön sorokba azokat amihez pl nincs beírva dátum és hogy a végén az összeget adja össze , de lehessen látni külön-külön az összegeket ne csak a végeredményt.
Köszönöm előre is
Ja és ezt jó lenne ha esetleg a munkalapokra is meg tudná majd nézni

#994 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 15. 10:56

Üzenet megtekintéseIdézet: berpetike - Dátum: 2011. 11. 15. 09:50

Sziasztok!
Milyen függvénnyel a legegyszerűbb azt megcsinálnom hogy az egyik oszlopomban vannak dátumok beírva és a másikba ehhez a dátumokhoz tartozó összegek
Nekem ki kellene íratnom külön sorokba azokat amihez pl nincs beírva dátum és hogy a végén az összeget adja össze , de lehessen látni külön-külön az összegeket ne csak a végeredményt.
Köszönöm előre is

Összeadni a SZUM függvénnyel lehet, a hiányzó dátumokat pedig a munka nevű függvénnyel lehet kiszűrni, ez kb. abból áll, hogy sorba rendezed dátum szerint, ekkor az üresek felülre, vagy alulra kerülnek, onnan egy blokkban kivághatod, és ezt minden munkalapra...

#995 Felhasználó inaktív   PoHoS 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 15. 19:57

Üzenet megtekintéseIdézet: berpetike - Dátum: 2011. 11. 15. 09:50

Sziasztok!
Köszönöm előre is

Két segédoszlop felvételével viszonylag gyorsan meg lehet oldani. Csatolt állományban meg tudod nézni.

Megoldás 1: Ez az egyszerűbb, de sok munkalap esetében időigényes. Szimpla pivot táblát kell készítened, ahol a sorokban a második segédoszlop adatait kell megadnod, értékként pedig az érték oszlopot. Alapesetben kihozza azokat is ahol van dátum, csak le kell szűrni a Nincs dátum kezdetű sorokra. (Ebben az esetben nem lényeges, hogy a két segédoszlop hol található meg az eredeti adatokhoz képest)

Megoldás 2: Csak érdekesség miatt raktam be, hogy így is ki lehet nyerni az adatot. Előre tudni kell, hogy nagyságrendileg mennyi olyan sorod lesz ami megfelel a szűrendő kritériumnak, mert dinamikusan fogja pakolgatni az értékeket. Alapadatok lap C oszlopból ha kitörölsz dátumokat, akkor látni fogod a változást. (Itt már fontos, hogy a két segédoszlop pontosan így legyen leképezve, egyéb esetben a képlet nem fog működni) Sok munkalap esetében felejtős.

Csatolt fájl  hwsw.zip (20,84K)
Letöltések:: 5

Üdv.

Szerkesztette: PoHoS 2011. 11. 15. 19:58 -kor

#996 Felhasználó inaktív   berpetike 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 16. 13:39

Üzenet megtekintéseIdézet: hkpk - Dátum: 2011. 11. 15. 11:56

Összeadni a SZUM függvénnyel lehet, a hiányzó dátumokat pedig a munka nevű függvénnyel lehet kiszűrni, ez kb. abból áll, hogy sorba rendezed dátum szerint, ekkor az üresek felülre, vagy alulra kerülnek, onnan egy blokkban kivághatod, és ezt minden munkalapra...

Köszönöm , megpróbálom még ma

#997 Felhasználó inaktív   PoHoS 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 21. 17:32

Sziasztok,

számértékek automatikus formázásban szeretnék kis segítséget kérni.

Az odáig meglenne, hogy a szabályokat felviszem (formázandó cellák kijelölése képlettel)
ha
A2="HUF" a számformátum legyen # ##0

ha
A2="MHUF" a számformátum legyen # ##0,0

mindkét feltétel esetében az érvényesség ugyan az. (A5:A10)

Az én problémám ott kezdődik, hogy ha az A2 cellában MHUF helyett HUF a feltétel, nem változik a cellaformázásom. Megmarad az ezres csoportosítás egy tizedessel.

Lehet ezzel kezdeni valamit vagy ne küzdjek vele? google találatoknál javarészt csak a színezésre találtam leírást, számformátumra vonatkozóan semmi.

Előre is köszönöm.

#998 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 21. 17:49

PoHoS

Az egyéni kategóriában add meg a formátumot.
Az elsőnél legyen # ##0" HUF"
a másodiknál # ##0,0 " MHUF"

Figyelj a szóközökre! A második esetben a # ##0,0 után is van két szóköz az idézőjeles MHUF előtt. A számformátum végére írt minden egyes szóköz a szám 1000-rel osztott részét mutatja. 1 szóköz a szám ezredét, 2 a milliomod részét mutatja. Számolni továbbra is a teljes értékkel fog, a szóközös forma csak a megjelenítésben észlelhető. Az idézőjelek első tagja is szóköz, hogy a HUF és MHUF ne másszon rá a számra.
Link

#999 Felhasználó inaktív   Delila 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 21. 18:29

PoHoS

Újra elolvastam, és most figyeltem fel rá, hogy feltételtől függően akarod beállítani a számformátumot. Ezt csak makróval lehet.
A makróhoz tudni kell a formázandó terület címét, és azt, hogy beírt érték, vagy képlet adja a területen a változást.
Link

#1000 Felhasználó inaktív   PoHoS 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 21. 19:31

Köszönöm a választ.

Téma megosztása:

• (63 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.