Excel segítség!
Elküldve: 2008. 02. 02. 19:25
Mert ilyent makró segítségével lehet megoldani egy ciklusban.
Sub osszegez()
For sor = 1 To 25 Step 5
osszeg = osszeg + Cells(sor, 1).Value
Next
Cells(1, 2) = osszeg
End Sub
Ez a makró A1-től A25-ig minden ötödik cellában lévő (A1, A6, A11, A16 és A21) adatot összead, és az eredményt beírja B1-be.
Elküldve: 2008. 02. 03. 09:57
Idézet: Delila - Dátum: 2008. febr. 2., szombat - 19:25
Mert ilyent makró segítségével lehet megoldani egy ciklusban.
Sub osszegez()
For sor = 1 To 25 Step 5
osszeg = osszeg + Cells(sor, 1).Value
Next
Cells(1, 2) = osszeg
End Sub
Ez a makró A1-től A25-ig minden ötödik cellában lévő (A1, A6, A11, A16 és A21) adatot összead, és az eredményt beírja B1-be.
Köszönöm a választ,
egy kicsit félreértetted: EGY sorban minden x. cella: tehát: Minden (ha x=5, akkor) minden ötödik oszlop. De így már könnyebb lesz átültetnem oszlopra.
Köszönöm a segítséget: Zoli
Elküldve: 2008. 03. 07. 22:42
Elküldve: 2008. 03. 07. 23:55
Elküldve: 2008. 03. 08. 09:41
HA(logikai_vizsgálat;érték_ha_igaz;érték_ha_hamis)
Logikai_vizsgálat Tetszőleges érték vagy kifejezés, amely kiértékeléskor IGAZ vagy HAMIS eredményt ad. Például az A10=100 logikai kifejezés, amely kiértékeléskor IGAZ értéket ad, ha az A10 cella tartalma 100, minden más esetben az eredmény a HAMIS érték. Az argumentumban tetszőleges összehasonlító operátor használható.
Érték_ha_igaz Ezt az értéket adja a függvény eredményül, ha a logikai_vizsgálat eredménye IGAZ. Ha például az argumentum értéke "Költségvetésen belül", és a logikai_vizsgálat eredménye IGAZ, akkor a HA függvény a "Költségvetésen belül" szöveget jeleníti meg. Ha a logikai_vizsgálat IGAZ és az érték_ha_igaz üresen hagyott, a visszatérési érték 0 (nulla) lesz. Az IGAZ szó megjelenítéséhez használjuk az IGAZ logikai értéket az argumentumban. Az érték_ha_igaz képlet is lehet.
Érték_ha_hamis Ezt az értéket adja a függvény eredményül, ha a logikai_vizsgálat eredménye HAMIS. Ha például az argumentum értéke "Költségvetésen kívül", és a logikai_vizsgálat eredménye HAMIS, akkor a HA függvény a "Költségvetésen kívül" szöveget jeleníti meg. Ha a logikai_vizsgálat HAMIS és az érték_ha_hamis nincs megadva (azaz az érték_ha_igaz után nincs pontosvessző), a visszatérési érték a HAMIS logikai érték. Ha a logikai_vizsgálat HAMIS és az érték_ha_hamis üresen hagyott (azaz az érték_ha_igaz után pontosvessző és a záró zárójel áll), a visszatérési érték 0 (nulla) lesz. Az érték_ha_hamis képlet is lehet.
Példák
Egy munkalapon az A10 cella az aktuális költségvetést kiszámító képletet tartalmaz. Ha a képlet eredménye nagyobb 100-nál, akkor az alábbi képlet "Költségvetésen belül", egyébként a "Költségvetésen kívül" szöveget jeleníti meg
HA(A10<=100;"Költségvetésen belül";"Költségvetésen kívül")
A következő példában ha az A10 cella tartalma 100, akkor a logikai_vizsgálat IGAZ értékű lesz, és a B5:B15 tartomány összege kerül kiszámításra. Ellenkező esetben a logikai_vizsgálat HAMIS lesz, a visszatérési érték üres szöveg ("") lesz, azaz a HA függvényt tartalmazó cella üres lesz.
HA(A10=100;SZUM(B5:B15);"")
Tegyük fel, hogy egy munkalap B2:B4 celláiban "Tényleges kiadások" néven az alábbi adatok találhatók januárra, februárra és márciusra vonatkozóan: 1500, 500, 500. A C2:C4 cellákban "Tervezett kiadások" néven az alábbi értékek találhatók: 900, 900, 925.
Képlet segítségével ellenőrizhetjük, hogy túlléptük-e az előirányzott kiadásokat az egyes hónapokban, és erről szöveges üzenet jeleníthető meg:
HA(B2>C2;"Túl sok a kiadás!";"OK") eredménye "Túl sok a kiadás!"
HA(B3>C3;"Túl sok a kiadás!";"OK") eredménye "OK"
Szerkesztette: Delila 2008. 03. 08. 09:53 -kor
Elküldve: 2008. 03. 08. 09:45
Az IGAZ értéket adja eredményül, ha legalább egy argumentumának értéke IGAZ; a visszatérési érték HAMIS, ha összes argumentum értéke HAMIS. Szintaxis VAGY(logika11;logikai2,...) Logikai1, logikai2, ... A vizsgálandó feltételek: számuk 1 és 30 közötti, értékük pedig IGAZ vagy HAMIS lehet. Az argumentumok logikai értékek, illetve logikai értékeket tartalmazó tömbök vagy hivatkozások lehetnek. Ha egy tömb vagy hivatkozás argumentum szöveget vagy üres cellákat tartalmaz, akkor ezeket az értékeket figyelmen kívül hagyja a program. Ha a megadott tartomány egyetlen logikai értéket sem tartalmaz, akkor a VAGY függvény visszatérési értéke az #ÉRTÉK! hibaérték lesz. A VAGY függvényt tömbképletben használva megvizsgálhatjuk, hogy egy érték előfordul-e a tömbben. Tömbképletet a CTRL+SHIFT+ENTER (Windows Excel) billentyűkombinációval lehet bevinni. Példák VAGY(IGAZ) eredménye IGAZ VAGY(1+1=1;2+2=5) eredménye HAMIS Ha az A1:A3 tartomány rendre az IGAZ, HAMIS és IGAZ értéket tartalmazza, akkor VAGY(A1:A3) eredménye IGAZ
Szerkesztette: Delila 2008. 03. 08. 09:56 -kor
Elküldve: 2008. 03. 26. 22:49
Nekem is lenne egy kis problémám az Excellel.
Lenne egy olyan fájlom, hogy az egyik munkalapra megrendeléseket importálok egy csv fájlból. A következő munkalapon formázottan van egy összegzés. A gond pedig a harmadik munkalapnál van. Itt ugyanis cimkéket csinálnék (pár cimkenyomtató programot próbáltam már, de nagy szívás velük dolgozni).
Úgy csinálom, hogy megadom a megfelelő margó méretet, és megfelelő számú egyenlő cellára osztom a lapot. Ezt szeretném kitölteni az előző munkalap adataival. Nem tudom, hogy hány cimke kell, azért úgy kéne megoldani, hogy könnyen változtatni lehessen a számát.
Három oszlop és 8 sor van egy lapon, és balról jobbra, föntről lefelé szeretném kitölteni a cimkéket. A gond az, hogy zig-zagban nem tudom kitöltetni a cellákat.
Itt a minta fájl: http://pub.szucsati..../formanyomi.xls
Ezen látszik, hogy szeretném, hogy a cellák ki legyenek töltve. Tudja valaki, hogy lehetne megoldani, hogy egy mozdulattal automatikusan ki tudjam tölteni a megfelelő számú cellát? Akár 5, akár 200 legyen az? Nagy segítség lenne!
Másik kérdés, hogy Excelben a cellák magassága/szélessége milyen mértékegységgel van megadva? 103,5 "egységet" jelez nekem, ez meg elvileg 34mm. De nem tudok rájönni, milyen mértékegyég lehet.
Elküldve: 2008. 03. 27. 04:42
Én sem szeretem a címkenyomtató részét, mert sohasem egyeznek a méretek, ezért formalevélben készítem. A mezők méretei jól beállíthatók.
Annyi a trükk, hogy a második kitöltendő mezőtől kezdve az adatok elé a "Word mező beszúrása" legördülőből beteszem a "Következő rekord" nevűt.
Elküldve: 2008. 03. 27. 08:49
A Wordben nyitsz egy új dokumentumot, üres táblázatot készítesz a megfelelő méretekkel, összesen 2 sort, majd a másodikat másolod, ahányszor szükséges. A szegélyek a lehető legvékonyabbak legyenek.
Eszközök/Körlevél/Létrehozás/Formalevelek/Aktív ablak. Adatok/Adatforrás megnyitása. Itt a fájtipusnál kiválasztod az xls kiterjesztést, vagy a *.*-ot, és kikeresed az adatokat tartalmazó Excel tábládat. Előtte gondoskodj arról, hogy az a lap legyen az xls-ben az első helyen, ahonnan az adatokat akarod venni, és hogy az oszlopoknak legyen címsora. Az Excelben érdemes felvenni még egy oszlopot a sor végére, ahova minden nyomtatás előtt teszel egy jelet (pl. *-ot) azon rekordokba (sorokba), amelyeket aktuálisan nyomtatni akarsz.
Mikor behívtad ezt, kapsz egy figyelmeztetést valami olyasmi szöveggel, hogy a formaleveled nem tartalmaz mezőket. Persze, hogy nem, most fogod azokat bevinni.
Az első mezőbe beviszed egymás alá a Kimutatás mezők (vagy hasonló nevű) legördülőből a szükséges adataidat, amiket kedvedre formázhatsz is. A másodikba ezt átmásolod, és ott az első adat elé odabiggyeszted a Word mező beszúrása legördülőből a Következő rekord nevezetűt. Az összes többi mezőbe már ezt a kibővítettet másolod, összesen annyiszor, ahány címkét max. készíteni akarsz.
A körlevél segítőben előhívod az egyesítést, feltételnek megadod, hogy azokat a rekordokat nyomtassa, ahol megtalálható a nyomtatás előtt megadott jel (*).
Egy praktikus tanács: a formalevél megszerkesztése után a táblázat szegélyeit érdemes megszüntetni, vagy fehér színűre változtatni, hogy, ha egy picit is csúszik a szöveg, ne rajzoljon a szomszéd címréke vonalat.
Elküldve: 2008. 03. 27. 10:01
A cimke méretei alapján csináltam sajátot, még ugyan nem próbáltuk ki, de elvileg pont jó a méret.
Cimke készítő progik meg elmennek a gúsba
Ismét nagyon köszönöm a segítséget!
szerk: ha régi motor lenne még, most kapnál KCS-t
Szerkesztette: szucsati 2008. 03. 27. 10:01 -kor
Elküldve: 2008. 03. 27. 17:59
Problémám van és segítséget szeretnék kérni. Adott több Excel táblázat is amik elindításkor a következő hibaüzenetet dobják: "Ez a munkafüzet elvesztette a VBA projektjét, az ActiveX vezérlőelemeit és minden programozással kapcsolatos képességét." Na és akkor most mi tévő legyek? Egyébként banki pénzügyi kalkulátorokról van szó. A dolog pikantériája az, hogy ez a jelenség egy laptopnál áll fenn viszont ugyan ezen dolgokat az asztali számítógépen simán tudom használni, egyedül a makrókat kell engedélyezni amire fel is hívja a figyelmem az Excel, viszont a laptop esetébe egyből jön a hibaüzenet és hiába engedélyezem a makrókat, az ActiveX-et ugyan az a helyzet. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma?
Elküldve: 2008. 03. 27. 19:15
Idézet: Delila - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 15:00
Fogalmam sincs, mi az a KCS, de biztosan örülnék neki.
Régen egymást minősítették itt a fórumozók, egy ilyen segítségért a "Király Csávó" minősítés járt
Danecay: Indítsd el a laptopodon az Office telepítőt, válaszd az összetevők hozzáadása/eltávolítáa opciót (vagy valami ilyesmit), és fogsz találni olyanokat, hogy Visual Basic kiterjesztés, vagy mi a kutya Excelhez. Ezeket ha telepíted, szerintem menni fog.
Ha látod az összetevőket, rá fogsz jönni, melyikek kellenek.
Elküldve: 2008. 03. 28. 19:31
Idézet: szucsati - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 18:15
Ha látod az összetevőket, rá fogsz jönni, melyikek kellenek.
Köszönöm a segítséget, jó lett, működik. Hát igen a Laptopra a tesóm telepítette az Office-t és kihagyott néhány összetevőt
Elküldve: 2008. 04. 02. 21:08
Excel guruk segítségét kérném a következőben.
Az első kérdésem, az hogy a bal oldali idő adatokból (óra:perc:másodperc) hogy jön ki a középső számok beszorzásával a jobb oldali érték? Mert hogy ott vannak, az egy dolog, de nem tudom milyen képlettel tudnám kiszámolni magamnak.
Pl telefonáltam 48 másodpercet, az 19.2Ft ba került. (Másodperc alapú számlázás)
A másik kérdésem az lenne, hogy ha perc alapú számlázás lenne, akkor a meglévő adatokból hogy tudom kiszámolni, hogy mennyi lenne? Ugye ha 1 percen belül telefonálok, akkor 24Ft , de ha 1:12 akkor az már 48Ft.
A táblázatot így kapom: (Sajnos az idő után be kellett szúrnom egy space-t hogy jól elkülönüljön.)
0:00:14 24 5,6
0:00:48 24 19,2
0:01:36 24 38,4
0:01:56 24 46,4
Elküldve: 2008. 04. 02. 21:52
Elküldve: 2008. 04. 03. 07:05
Ha az egyik mezőbe beirom, hogy 10 akkor az F10-s mező értékét adja hozzá a számhoz, ha viszont 11-t irok be akkor az F11-t adja hozzá. Ezt barbár módszerrel meg is lehet oldani, de a lényeg, hogy ha beirom 15 akkor az F(10+X)-s mezőből olvassa ki az értéket, ahol X=5. Ezt valahogyan meg lehet csinálni?

Súgó
A téma zárva.