HWSW Informatikai Kerekasztal: Mobil internet - új korszak kezdődik ? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mobil internet - új korszak kezdődik ? T-Mobile, Pannon, Vodafone Értékeld a témát: -----

#181 Felhasználó inaktív   csucsregop 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 26. 13:40

Az lesz a vége, hogy kérek kölcsön egyik ismerősömtöl egy HSDPA kártyát (neki a régebbi típusú max 1,5 Mbit/s kártyája van ami gondolom nem is lesz több) és megnézem a hangminőséget Skype-on illetve SIP alapú voip klienseken.

#182 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 26. 14:55

Siman lesz tobb, nalam jellemzoen 2,5-2,7 mega korul szalad a HSDPA... Skype-ot majd en is kiprobalom.

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#183 Felhasználó inaktív   csucsregop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 26. 15:14

Idézet: Krinyo - Dátum: 2007. jún. 26., kedd - 15:55

Siman lesz tobb, nalam jellemzoen 2,5-2,7 mega korul szalad a HSDPA... Skype-ot majd en is kiprobalom.

Krinyo

Krinyo!

Erről  a HSDPA kártyáról beszélek. A leírásában az van, hogy max 1,8 Mbit/s a sebesség.
Azóta kiadtak talán újabb szoftvert rá?

#184 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 26. 16:19

Jah, ez nem tud, "csak" 1,8-at es nem is frissitheto gyorsabbra. Egyik 1,8-as sem, modemek sem. Csak a 3,6-osok lesznek frissithetok majd 7,2-re a nyar folyaman.

Krinyo

#185 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 27. 11:39

Idézet: csucsregop - Dátum: 2007. jún. 26., kedd - 11:17

Akik használnak HSDPA-t: légyszi irjatok ping időket. Le szeretném szűrni, hogy a voip mennyire akadna.

pannon, 17ker
index, hwsw, interware-es szerverek 70-80ms
t-online 76ms

#186 Felhasználó inaktív   trec 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 07:45

Mobil internet az Enternettől, az első magyar virtuális mobilszolgáltatótól

https://www.hwsw.hu/hirek/33686/enternet_hs...l_internet.html

Ezt nem hittem volna.............

#187 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 10:03

Idézet: trec - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 7:45

Mobil internet az Enternettől, az első magyar virtuális mobilszolgáltatótól

https://www.hwsw.hu/hirek/33686/enternet_hs...l_internet.html

Ezt nem hittem volna.............

Napokban épp ezen gondolkodtam, hogy létezhet-e ilyen és lesz-e ilyen, hát létezhet, sőt létezik, csak én nem hallottam róla.  :)
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#188 Felhasználó inaktív   csucsregop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 13:26

Idézet: Socket - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 11:03

Napokban épp ezen gondolkodtam, hogy létezhet-e ilyen és lesz-e ilyen, hát létezhet, sőt létezik, csak én nem hallottam róla.  :)

Ennek az ára erősen attól függ, hogy a szerződött mobilszolgáltató milyen nagykerárat ajánl ki.
Ismerve a mobilszolgáltatókat, nem hinném, hogy lényegesen olcsóbb szolgáltatást tudna kínálni az enternet, korlátlant meg végképp nem.

#189 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 13:30

https://www.hwsw.hu/hirek/33678/netgear_zon...a_3g_hsdpa.html

Ez is erdekes...

#190 Felhasználó inaktív   trec 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 13:32

Idézet: csucsregop - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 14:26

Ennek az ára erősen attól függ, hogy a szerződött mobilszolgáltató milyen nagykerárat ajánl ki.
Ismerve a mobilszolgáltatókat, nem hinném, hogy lényegesen olcsóbb szolgáltatást tudna kínálni az enternet, korlátlant meg végképp nem.

Szerintem meg a mobilszolgáltatók meglovagolják a HSDPA-t amennyire lehet, mert az internetszolgáltatásban látják a jövőjüket.
Ergó kemény verseny lesz az ügyfelekért........

#191 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 13:49

Üdv!

Jó dolog ez a HSDPA, csak azt nem értem, hogy ekkora sávszélesség mellett miért nem tudnak korlátlan adatmennyiségű csomagokat nyújtani?! Vagy még az is elmegy, hogy havi x giga! DE akkor már ne a legszemetebb módon szivassák meg az ügyfeleket! Tehát ne az legyen, hogy ha elérted a havi x gigádat akkor utána minden megkezdett giga xxxx Ft! Szvsz ez pofátlanság!  :mad:  Az emberek lenyúlásáról szól! A plusz sarc helyett inkább a sávszélességet korlátozzák le 128kbps-re, mint annó a UPC, vagy titlsák le a 3G-t, hogy csak GPRS-szel tudj tovább netezni! Ez szerintem sokkal korrektebb húzás lenne! Apropó a korlátos ADSL szolgáltatóknál is úgy van, ha jól tudom, hogy havi x ezer Ft a díj, de ha túlléped akkor is "csak" ~2 × xezer Ft!

Üdv: Klown
<< Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

#192 Felhasználó inaktív   csucsregop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 14:22

Idézet: Klown - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 14:49

Üdv!

Jó dolog ez a HSDPA, csak azt nem értem, hogy ekkora sávszélesség mellett miért nem tudnak korlátlan adatmennyiségű csomagokat nyújtani?! Vagy még az is elmegy, hogy havi x giga! DE akkor már ne a legszemetebb módon szivassák meg az ügyfeleket! Tehát ne az legyen, hogy ha elérted a havi x gigádat akkor utána minden megkezdett giga xxxx Ft! Szvsz ez pofátlanság!  :mad:  Az emberek lenyúlásáról szól! A plusz sarc helyett inkább a sávszélességet korlátozzák le 128kbps-re, mint annó a UPC, vagy titlsák le a 3G-t, hogy csak GPRS-szel tudj tovább netezni! Ez szerintem sokkal korrektebb húzás lenne! Apropó a korlátos ADSL szolgáltatóknál is úgy van, ha jól tudom, hogy havi x ezer Ft a díj, de ha túlléped akkor is "csak" ~2 × xezer Ft!

Korlátlant nem adhatnak, mivel nincs rá eszközkapacitás (emlékezz csak vissza anno a Vodafone os sztorira)
A második dologgal egyetértek, ha átlépi az illető az adatforgalmi korlátot, egyszerüen kikapcsolni az UMTS/HSDPA-t és GPRS-t meghagyni (bár nyílván ehhez semmi érdekük nem fűződik, mert ebből csak bevétel származik).

#193 Felhasználó inaktív   trec 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 15:25

Mobilinternet mindenkinek!

http://computerworld.hu/hir/44484

#194 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 15:52

Ezek eleg gyenge ertekek, mi lesz kesobb, ha elterjedtebb lesz a dolog? Bar az nem derult ki, hogy honnan teszteltek. Es jo lett volna szot ejteni az Internet Plusz szoftverrol is, amivel jelentosen lehet gyorsitani es savszelt sporolni...

#195 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 17:09

Idézet: Krinyo - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 16:52

Ezek eleg gyenge ertekek, mi lesz kesobb, ha elterjedtebb lesz a dolog?

Ha nem bővítik akkor értelemszerűen lassulni fog, ugyanúgy ahogy pl. a kábeles DOCSIS hálózat esetén. Minél több ügyfél kötsz rá egységnyi osztott kapacitásra, fejenként annál kevesebb fog jutni. Épp ezért szeretik kiszelektálni a szolgáltatók a nagyforgalmú usereket, akik a közösből a bevételükhöz képes aránytalanul sok forgalmat visznek el.

A fejlesztés meg ugyanúgy történik mint más technológiáknál. Vagy új nagyobb átviteli sebességet adó technológiára térnek át, ahogy pl. a HSPA-t az LTE fogja követni, vagy ahogy kábelnetnél a DOCSIS verizók követik egymás egyre nagyobb sávszélességet nyújtva. Vagy tovább szegmentálják a szolgáltatási területet, egyre kisebb cellákat létrehozva így azokban az egy cellára eső userek száma is csökkeni fog és kevesebben fognak az osztott kapacitáson közösködni. Ahogy kábelnetnél az egy node-ra eső userek számát hasonlóan lehet szegmentálni egyre kevesebb számú háztartást kiszolgáló nodeok kialakításával. Persze a sűrűbb cella (vagy kábelnél node) hálózat jóval drágább, de hatékonyabb módja a kapacitás bővítésnek. Viszont az új, sűrűbb cella hálózat fizikai kialakítása költséges, munka és időigényes, hisz árammal kell ellátni az adott területet, megoldani a fizikiai és időjárási behatások elleni védelmet és ahhoz hogy nagy sebességű adathálózat üzemelhessen róla meg kell oldani az optikai kábeles megtáplálását is. Esetleg wireless magasfrekvenciás, nagysebességű pont-pont gerinchálózati megoldásokat még uplinkként felhasználni, főleg akkor ha az optikai lefektetése komoly kihívást vagy költséget okozna.

Ezért van hogy a jővő hálózati alapja egy igen sűrű szövésű optikai gerinchálózat kialakítása amire mind a vezetékes mind a mobil elérési hálózat is támaszkodhat. Ráadásul ha a szolgálató a két technológiának nem épít ki külön hálózatot hanem konvergensen ugyanarra a hálózatra tudja ráépíteni a különböző elérési megoldásait és az arra épülő szolgáltatásokat akkor a költségek is alacsonyabban tarthatók.

A lényeg az hogy mobilnál is keményen kell hálózatot fejleszteni ahhoz hogy ne legyen túlterhelt, pont úgy mint a vezetékesnél.

#196 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 17:32

Idézet: Klown - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 14:49

Üdv!

Egy korlátos erőforrásokkal üzemelő hálózaton korlátlan szolgáltatás sosem létezik, ez a vezetékesre is ígaz, még akkor sem ha a szolgáltatók így hirdetik a portékájukat.

Gondolj bele ha van 3.6 Mbps osztott kapacitás egy cellában, az egy hónapra ha végig full 100%-os van kihajtva úgy 750GB-ra elég. Persze az már rég gáz ha ilyen kihasználtsággal üzemel, de egy átlagos kihasználtsági görbét alapul vége mondjuk havi 500GB-os terheltség még beleférhet. Ezt a kapacitást kell szétosztani az adott cellában az egész hónap alatt megforduló netezők között, ez az osztott közös kapacitás.

Nem véletlen hogy az elején nem adtak csak maximum 1-2 GB adatforgalmi korlátot a szolgáltatók(még külföldön is) hisz a szűkös közös erőforássokból ügyesen kell gazdálkodni hogy mindenkinek jusson. Az is érdekes hogy most hirtelen így megugrott a limit, idehaza szinte többet adnak most mint külföldön, ott azért nem mérik ilyen bőkezűen a limitet. Gondolom azért mert ott több a user, idehaza meg egy kevésbé terhelt hálózatra ráengedték a népet és várják az előfizetőszám felfutását. Csak kérdés mi lesz az után ha majd felfut, hogy fogja ilyen magas forgalmi limitekkel bírni a háló.

A felár pont arra szolgál hogy ne tudjanak "elszállni a userek", mert akkor a szűkös közös erőforrások igen alaposan bedugulnának. Persze a szolgáltató olyan limitális módszert választott ami számára anyagilag is kedvező. A sebesség limitálás szerint mobil esetén igen nehezen kivitelezhető lenne. Gondolj bele vezetékes esetén egy fix végpont van ahol limitálni kell, mobil esetén a fogyasztó vándorol egyik cellából a másikba, így minden cellában rendelkezésre kellene állnia az információnak hogy adott user épp mire jogosult, milyen módban üzemelhet vagy épp milyen sebesség limitációra jogosult. Talán a mobil eszközöknél nincs is lehetőség sebesség limitációra, mert nem támogatják ezt a képességet, mert alapjaiban más elvre épül a működési koncepció.

#197 Felhasználó inaktív   csucsregop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 28. 22:15

Meg tudják oldani, ha a HSDPA/3G t kikapcsolják és a GPRS-t hagyják futni.
Erre van is példa, ha jol emlékszem az osztrákoknál.

#198 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 29. 16:30

Ha azt meg lehet csinálni, hogy az SMS szolgáltatást kikapcsoláják, akkor ez sem lehet nagyobb trükk. Az SMS-es dolgot onnan vettem, hogy amikor átváltottam elöfizura, akkor az ügyfélszolgálatos hölgy valamiyen ügyes mozdulattal ki iktatta nekem ezt a szolgáltatást, és nem egy cellára, lévén BP-en sem müködött , én meg amúgy is Budaörsön lakom, ergo a rendszer azonnal szinte egyidőben tud a felhasználói jogosultságokról, innen gondolom, hogy ez sem lehet bonyolultabb, főleg, hogy nem manual beavatkozás történne hanem automatikus. Aki ennek a technikai részleteiről tud valamit, az el is mesélheti.

Szerkesztette: Socket 2007. 06. 29. 16:31 -kor

http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#199 Felhasználó inaktív   erolly 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 29. 21:06

Sziasztok,

tudna abban segíteni valaki, hogy sima GPRS-el milyen sebességet tud a Vodás csoda, van valakinek erről tapasztalata? Nálunk (vidék és még csak nem is nagyváros, vagy Balaton) nincs kiépítve a HDSPA rendszer, ráadásul a helyi értékesítő azt az infót adta, hogy ne is mostanában várjam. Nekem viszont levelezésre és böngészésre kellene, persze nem szeretnék elaludni mellette. A hivatalos oldalon található letöltési teszt sokat nem árul el. Természetesen száguldást nem várok el, az 5-6 megás ADSL-em után.

Előre is köszi,

erolly

#200 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 29. 23:06

Idézet: erolly - Dátum: 2007. jún. 29., péntek - 22:06

tudna abban segíteni valaki, hogy sima GPRS-el milyen sebességet tud a Vodás csoda, van valakinek erről tapasztalata?

Olyan 50 kilobit magassága.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »