HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1101 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 24. 10:38

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. máj. 24., vasárnap - 10:09

Nagy tévedésben van az aki azt hiszi hogy a Delta U észlelés az biztosítja egy akku feltöltöttségét mert nem azt észleli.

Ha megnézed a NiMh, NiCd akkuk töltési karakterisztikáját, akkor láthatod, h enyhén túletetett állapotban visszaesik egy kicsit a kapocsfeszültség. Ezt érzékeli a töltő.
Kényszerhűtés esetén praktikus egy zárt csatornát kialakítani, intenzívebb hűtést lehet elérni.
Az akkuk (függetlenül attól, h maga a töltő is melegszik) önmaguk is melegednek, különösen forszírozott töltésnél (és ez ugyi, gyorstöltő). Vannak töltők, melyek akkutúlhevülésre (is) szabályoznak, vagy lekapcsolnak. Az akupakkokban általában van hőérzékelő vagy a főáramkörben (direkt megszakítás), vagy az egyik águkon kivíve egy figyelőáramkörhöz.

#1102 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 05. 24. 13:04

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. máj. 24., vasárnap - 11:38

Ha megnézed a NiMh, NiCd akkuk töltési karakterisztikáját, akkor láthatod, h enyhén túletetett állapotban visszaesik egy kicsit a kapocsfeszültség. Ezt érzékeli a töltő.
Kényszerhűtés esetén praktikus egy zárt csatornát kialakítani, intenzívebb hűtést lehet elérni.
Az akkuk (függetlenül attól, h maga a töltő is melegszik) önmaguk is melegednek, különösen forszírozott töltésnél (és ez ugyi, gyorstöltő). Vannak töltők, melyek akkutúlhevülésre (is) szabályoznak, vagy lekapcsolnak. Az akupakkokban általában van hőérzékelő vagy a főáramkörben (direkt megszakítás), vagy az egyik águkon kivíve egy figyelőáramkörhöz.

Én már láttam 2000 fölötti akkut Delta U-t észlelni akkor amikor az akkuba 350mA ment csak bele,

#1103 Felhasználó inaktív   sparta 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 03. 22:12

Idézet: Signal - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 17:02

1,6 Volt párosulva a Ni-Zn alacsonyabb belsőellenállásával, pláne okozhatja. Alacsony belsőellenállás (ami egyébként minden feszültségforrás fontos minőségi jellemzője és minél kisebb, annál jobb) azzal jár, hogy a feszültséget még stabilabban tartja, vagyis kevésbé esik le, terhelés hatására.

Egyes vakuknál például állítólag előírja a gyártó, hogy Ni-Cd akkut nem szabad beletenni. Ezen elsőre én is meglepődtem, de belegondolva ez bizonyára a Ni-Cd alacsonyabb belsőellenállása miatt lehet. Úgy van tervezve, hogy a vakutöltéskor előálló tápáramba kényszerűen belekalkulálják a Ni-MH akku belsőellenállását is. A gyors töltési idő érdekében, az alkatrészek max. árambírása figyelembevételével, határértéket megközelítve, ilyenkor minden kis ellenállásnak jelentősége van. Ha viszont Ni-Cd-t teszünk bele, a kisebb soros ellenállás miatt valamivel nagyobb áram lép fel, agyonvághatja.

Valószínűleg ez lehet az oka; a NiZn-ről le is mondtam. Másütt is olvastam, hogy elsősorban a régebbi, NiCd akkuk idejében tervezett készülékekhez ajánlják.

#1104 Felhasználó inaktív   sparta 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 03. 22:34

Vettem 3000 mAh AA GP akkukat! :)
Már a vásárlás előtt megnéztem a GP honlapján, hogy a forgalmazott legnagyobb akkuk 2700 mAh-ásak...
Mégis a kíváncsiság győzött - nagyon olcsó volt, és valamibe biztosan jó lesz.  Pár napja érkeztek meg, megmértem az IPC-vel: 700...780 mAh-t lehet beléjük tölteni.

Lehet kapni 5000 mAh-s Sony-t is! Azt írják, nagyon kell sietni, hogy még jusson belőle...
https://www.lelong.com.my/Auc/List/2008-08D...mAh_Battery.htm

Mókás!

Csatolt fájl:

#1105 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 04. 07:59

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2009. máj. 21., csütörtök - 10:32

Nekem is ilyen készülékem van.
Én nem tettem rá a telefont a töltőre, csak amikor már lemerült, vagy merülőben volt.
Két év után most tartok ott, hogy a 750 mA-es akku már csak 250mA-t ad le.
Nem drága bele az akku, szerintem egy próbát megér.

Nekünk egy Swissvoice van, 3db Sanyo AAA akkuval, szintén 750-esek. Mérni sajnos nem tudom, de első évben mi is szórakoztunk azzal, hogy merítgettük töltés nélkül, aztán meguntuk. Ennek 6 éve, folyamatosan a bázison van, ha nem használjuk, elvétve persze kallódik pár órát a lakásban, de ez igen ritka. Biztos, hogy ma már nem bírna egy hetet töltés nélkül, de mai napig több óra beszélgetés lehetséges vele egyhuzamban.

Apropó, olcsó eneloop AAA akkukat hol lehetne szerezni? :) (LED-es zseblámpába kéne...)

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#1106 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 04. 13:04

Eneloop akkut ajánlottam egy kollégának, de szerintem időzítős töltője van. Okoz e nagy kárt (pl kigyullad, felrobban) pl a túltöltés ilyen esetben. Ezek a töltők durván 150-180mA-val töltenek 15 órán át, ami több, mint az eneloop 2100mAh-s kapacitása.
(Ne ajánljatok töltőfajtákat, itt most nem ez a kérdés.)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1107 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 04. 13:08

Idézet: sparta - Dátum: 2009. jún. 3., szerda - 23:34

Mókás!

biztosan 5000mAh P.M.P.O. :)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1108 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 04. 15:48

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. jún. 4., csütörtök - 14:08

biztosan 5000mAh P.M.P.O. :)

Inkább P.M.P.I(nput) - magyarán ennyit tölthetsz bele, legfeljebb "kicsit" meleg lesz.
 aláírás
Spoiler

#1109 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 04. 17:24

Idézet: McLaca - Dátum: 2009. jún. 4., csütörtök - 7:59

Apropó, olcsó eneloop AAA akkukat hol lehetne szerezni? :) (LED-es zseblámpába kéne...)

Üdv!

ITT 3e Ft 4 db. Ennél olcsóbban még nem láttam.

#1110 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 05. 13:34

Idézet: sparta - Dátum: 2009. jún. 3., szerda - 23:34

Vettem 3000 mAh AA GP akkukat! :)
Már a vásárlás előtt megnéztem a GP honlapján, hogy a forgalmazott legnagyobb akkuk 2700 mAh-ásak...
Mégis a kíváncsiság győzött - nagyon olcsó volt, és valamibe biztosan jó lesz.  Pár napja érkeztek meg, megmértem az IPC-vel: 700...780 mAh-t lehet beléjük tölteni.

Lehet kapni 5000 mAh-s Sony-t is! Azt írják, nagyon kell sietni, hogy még jusson belőle...
https://www.lelong.com.my/Auc/List/2008-08D...mAh_Battery.htm

Mókás!

A baj az hogy ez pofátlan ostoba hamisítvány!

#1111 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 05. 13:36

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. jún. 4., csütörtök - 14:04

Eneloop akkut ajánlottam egy kollégának, de szerintem időzítős töltője van. Okoz e nagy kárt (pl kigyullad, felrobban) pl a túltöltés ilyen esetben. Ezek a töltők durván 150-180mA-val töltenek 15 órán át, ami több, mint az eneloop 2100mAh-s kapacitása.
(Ne ajánljatok töltőfajtákat, itt most nem ez a kérdés.)

180mA-el nem lesz a 2100-as túltöltve.

#1112 Felhasználó inaktív   sparta 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 14:54

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 13:34

A baj az hogy ez pofátlan ostoba hamisítvány!

Pofátlan, az biztos. Ostoba-e? Kell hozzá egy kis grafikai jártasság, meg - egyébként - eladhatatlan 700 mAh-s ceruzaakkuk, és már viszik is a 3000-es "eredeti" GP-t, mint a cukrot.
Ami a pofátlanság teteje, hogy az eladó honlapján ez olvasható (angolul):
"Amennyiben úgy gondolja, hogy termékünk sérti az Ön szabadalmi jogait vagy termékvédjegyét, kérjük lépjen velünk kapcsolatba, és a problémát haladéktalanul orvosoljuk." (eddig az idézet)  ...de addig is az Ön márkaneve/logója alatt folytatjuk jövedelmező üzleti tevékenységünket...

Legutóbb találkoztam egy hirdetéssel, ahol 2900-as "30 gramm/db" tömegű ceruzaakksikat árultak, amelyek az eladó szerint nem gagyi 15-20 grammos hamisítványok. Elsőre logikusnak tűnik, hogy a nagyobb anyagsűrűségű akkuban nagyobb lehet az energiasűrűség is, de tényleg van összefüggés?

#1113 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 15:39

Idézet: sparta - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 14:54

Legutóbb találkoztam egy hirdetéssel, ahol 2900-as "30 gramm/db" tömegű ceruzaakksikat árultak, amelyek az eladó szerint nem gagyi 15-20 grammos hamisítványok. Elsőre logikusnak tűnik, hogy a nagyobb anyagsűrűségű akkuban nagyobb lehet az energiasűrűség is, de tényleg van összefüggés?

Van. A 30 g-os legalább 1600-1800-as lehet. Nekem is van 1800-as Cyberpow (vagy milyen) piaci akkum (30 g-os), és hozza a ráírt kapacitást (kicsivel többet is). De azért nem szabad ugyanazt várni tőle minden téren, mint egy márkástól. Régen pl. manuálisan merítettem az akkukat töltés előtt, és volt, hogy elnéztem az időt, és 0 V körülre merítettem (több akkunál is előfordult sajnos). A 700-as Hama NiCd-ken nem látszott semmi, a Cyberpow-ból viszont 2 kifolyt egy kicsit. Ennek ellenére ma is teljesen jól működnek egy lámpában (bár igaz, hogy a 4-ből 1 már nem bírja jól a terhelést, hamar esik a feszültsége, a kapacitása viszont még jó; megjegyzés: ez pont nem folyt ki anno).

#1114 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 16:49

adott egy garnitúra varta akksi, sajnos egy bekapcsolva maradt vakuban kaptak elég csúnya mélykisülést. egyik feszültsége az ipc1 szerint 0,6 V, másiké 0,8, a harmadikra és negyedikre csak nullt mond. mit lehet velük tenni? :think:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1115 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 17:39

Idézet: qnadam - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 17:49

adott egy garnitúra varta akksi, sajnos egy bekapcsolva maradt vakuban kaptak elég csúnya mélykisülést. egyik feszültsége az ipc1 szerint 0,6 V, másiké 0,8, a harmadikra és negyedikre csak nullt mond. mit lehet velük tenni? :think:

Szerezz egy olcsó töltőt, rakd bele őket pár órára, utána mehetnek vissza az IPC-be.
 aláírás
Spoiler

#1116 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 05. 18:13

Idézet: sparta - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 15:54

Pofátlan, az biztos. Ostoba-e? Kell hozzá egy kis grafikai jártasság, meg - egyébként - eladhatatlan 700 mAh-s ceruzaakkuk, és már viszik is a 3000-es "eredeti" GP-t, mint a cukrot.
Ami a pofátlanság teteje, hogy az eladó honlapján ez olvasható (angolul):
"Amennyiben úgy gondolja, hogy termékünk sérti az Ön szabadalmi jogait vagy termékvédjegyét, kérjük lépjen velünk kapcsolatba, és a problémát haladéktalanul orvosoljuk." (eddig az idézet)  ...de addig is az Ön márkaneve/logója alatt folytatjuk jövedelmező üzleti tevékenységünket...

Véletlen e hogy egy nagyobb kapacitású akku nagyobb terjedelmű? A 2600-as márkás akkukkal rengeteg probléma van a 2000-es eneloopok verik. 2700-as a legnagyobb amit csinál magára valamit adó gyártó. Az akkuban annyi anyag van amennyi kell, az hogy a nehezebb akku nagyobb kapacitást tud tárolni már eléri az elmebetegség szintjét az nem egyszerűen butaság. A tartós ceruzaelemek pld azért nehezebbek a régi mezei elemekhez képest mert egy plusz fémtokban vannak a szétmaródást és kifolyást megakadályozandó. Az akkuk a jobb minőségűek szintén egy súlyosabb tokban vannak, mármint a jobb minőségűek de azért nem lesz a kapacitásuk egy grammal nagyobb se. Az elemekben meg az akkukban elektrokémiai folyamat zajlik amihez anyag kell de a töltetet nem lehet sokszorozni az akár tízszer tovább tart is idegorvosi eset.

Szerkesztette: ottokar 2009. 06. 05. 18:20 -kor

#1117 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 06. 05. 18:32

Idézet: worxland - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 18:39

Szerezz egy olcsó töltőt, rakd bele őket pár órára, utána mehetnek vissza az IPC-be.

Persze ne töltést hanem kisütést nyomj az IPC-n ha beleteszed őket.

#1118 Felhasználó inaktív   sparta 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 19:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 18:13

Véletlen e hogy egy nagyobb kapacitású akku nagyobb terjedelmű?
...
Az elemekben meg az akkukban elektrokémiai folyamat zajlik amihez anyag kell de a töltetet nem lehet sokszorozni az akár tízszer tovább tart is idegorvosi eset.

A nagyobb kapacitás elérése az anyag minőségének/összetételének javításával ill. a mennyiségének a növelésével is elérhető, ez világos. Az is egyértelmű, hogy az akkuk nemcsak az áram tárolására szolgáló anyagból (hanem tokból, stb.) állnak, ami befolyásolja a tömeget. Az is tény, hogy a régebbi 800 mAh-s AA akkuk kapacitásának már a 3x-osánál járunk, ugyanakkora térfogatban. Hogyan érték ezt el? Csak az áramot tároló közeg minőségének/összetételének a javításával?

#1119 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 22:35

Idézet: worxland - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 17:39

Ha minden igaz, az IPC a 0 feszültségű akkukra is ráadja a csepptöltés áramát.
Ez nagyon hasznos, mert a mélykisütésből a lekissebb károsodással a kisáramú felhozással jönnek ki az akkumulátorok.
Mikor az akkuk elérték a normáltöltés indulófeszültségét, akkor látszik a kijelzőn, a töltés megkezdődése.
Ha a berakástól számítva 3 óra alatt nem indul meg a töltés, akkor kakukknak tekinthető az akkumulátor (próbálkozni persze lehet még vele).

#1120 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:10

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 23:35

Ha minden igaz, az IPC a 0 feszültségű akkukra is ráadja a csepptöltés áramát.

na, ezt majd kipróbálom.
 aláírás
Spoiler

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58