HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1481 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 16. 07:43

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 16. 01:45

A mobiltöltőknek pedig tudtommal az az "érdekessége", hogy egyedi kimeneti feszültséget lehet náluk találni. Ezek áttekercselésére akarsz rábirni?

Nem kell áttekercselni (meg nem is nagyon lehet). Egyszerűen lehet építeni rá áramgenerátort. Ezt akartad, azt kérdezted, nem tud-e valaki adni egy trafót. Ez ugyanaz, csak egyenirányítva van és szűrve. Amúgy nem igazán értem, mit akarsz: Az áramerősség szabályozhatósága miért szükséges? Van adott akkud, C/3-mal gyorstölthető 3 órán keresztül, ez egy jó kompromisszum, jó elektronika -dU/dt-t figyel, így a lekapcsolás automatikus, ide-oda szóró akkukat elbírja tökéletesen. Kisütéshez meg miért kéne a töltőáram szabályozhatósága? Az egy tök más áramkör, fix lehet ennek az árama is, nem hiszem, hogy egy 500mA-s kisütőáramnál nagyon mellé lehet nyúlni akármilyen nikkeles akkunál. Én anno a kisütést egy ellenállásra+komparátorra bíztam, ha 1V-ot elérte a cella, akkor komparátor eldobott egy öntartó relét (ha berakáskor kellett kisütés, akkor nyomógombbal indítottam a relét, ha nem kellett, indult a töltés), ami átkapcsolt egyben a töltésre és csoki, tök automata volt az egész.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1482 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 16. 12:31

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 16. 00:45

A mobiltöltőknek pedig tudtommal az az "érdekessége", hogy egyedi kimeneti feszültséget lehet náluk találni. Ezek áttekercselésére akarsz rábirni?

Minden témában komoly vagyok még akkor is, ha nem mindig látszik.
Építeni akartál, legalábbis ezt mondtad.
A feszültségük elég. Kisebb igényességgel méretezhetsz egy előtétellenállást, vagy ha izzót választassz, akkor még egy jó áramstabilitásod is lesz.
Vagy rakhatsz mögé félvezetős komolyabb képességekkel bíró cucit is.

#1483 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 16. 12:50

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 16. 01:37

Ez az ugyebár, ami a nimh akkukat hazavágja?
Túl drága lenne. ;)

nem. csak nem tölti fel teljesen.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1484 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 17. 00:01

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 16. 08:35

Mármint mi? A Ni-Cd/Ni-mh kb. azonos töltési jelleggel bír, az áramerősség az, ami eltér, ezért az egyszerűbb, időzítős töltők ide nem jók. Ha az áramerősség az 1/10C-t meghaladja, akkor gyakorlatilag használható a Ni-Cd-nek bélyegzett töltő Ni-mh-hoz is.

Kódokhoz nem értek.:-(
Mi az az "1/10C" ?

#1485 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 00:04

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 16. 08:43

Amúgy nem igazán értem, mit akarsz: Az áramerősség szabályozhatósága miért szükséges?

Az első tanács az volt, hogy kis áramerősséggel töltsem, és többszöri kisütés után növeljem
az áramerősséget és a kisütést, és akkor visszajön, vagy legalábbis megnő a kapacitása,
és utána lehet ismét "ráereszteni" a töltőre és hagyni, hogy maximális áramerősséggel töltse.
Tehát be kell állítani az áramerősséget 50 mA, majd 100, 300, esetleg nagyobb értékre.

Vagy nem ez volt a javaslat?

#1486 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 00:05

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2010. 09. 16. 13:50

nem. csak nem tölti fel teljesen.

Én valami oylasmire emlékszem, hogy azért rossz, mert nem meríti le, csak rátölt és a
rátöltések miatt rohamosan csökken az élettartam.

#1487 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 00:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 09. 16. 13:31

Építeni akartál, legalábbis ezt mondtad.
A feszültségük elég. Kisebb igényességgel méretezhetsz egy előtétellenállást, vagy ha izzót választassz, akkor még egy jó áramstabilitásod is lesz.
Vagy rakhatsz mögé félvezetős komolyabb képességekkel bíró cucit is.

Igen, zener-ekre és izzós vagy ellenálláshuzalok révén történő áramerősség fokozatok
közti kapcsolgatásra gondoltam.

A bibi ott van, hogy ezek AA és AAA méretűek, kell nekik valamilyen feszes ház, amiben benne vannak órákon át nyugodtan.
Viszont ilyet nehéz csinálni, egyszerűbb régi kütyüből kioperálni, csakhogy azoknál kettes vagy négyes sorba kötés van,
nem tudom egyesével tölteni az akkukat. Ezért gondoltam, hogy bontót vagy ószerest kellene keresni, több kütyüből kellene
kiszedni AA és AAA tartókat és szétbuherálni, majd összerakni, hogy jó legyen.

Ilyenkor sírom vissza a 4,7V-os laposelemet, azt pillanatok alatt egyszerűen lehetett csatlakoztatni mindenhez. :-)

#1488 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 00:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 09. 16. 13:31

Nem a komolysággal van a gond, hanem azzal, hogy befejezetlen mondatokat kaptam válaszul.
Ez akkor jó, ha régi szakik beszélnek egymással, akik tudják, hogy miről van szó és magukban
befejezik a mondatokat, de én nem foglalkoztam ilyennel jó pár éve.:-(

#1489 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 12:50

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 17. 01:05

Én valami oylasmire emlékszem, hogy azért rossz, mert nem meríti le, csak rátölt és a

én meg azt írtam, hogy kisütni is tud :-p
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1490 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 13:03

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 17. 00:11

Igen, zener-ekre és izzós vagy ellenálláshuzalok révén történő áramerősség fokozatok

Ilyen esetekben a zener, mint előtét nem jó ötlet.
A többes elemtartókból meg csípőfogóval és forrasztással könnyü egyeseket csinálni.
Vagy megoldás az is, ha a felesleges helyeket rövidrezárod valamivel.

Szerkesztette: Gyula2222 2010. 09. 17. 13:04 -kor

#1491 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 22:52

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 17. 01:01

Kódokhoz nem értek.:-(
Mi az az "1/10C" ?

0,1C vagyis a kapacitás tizedének megfelelő áram. Ez az akkuk normál töltőárama, ami általában 14 óra alatt elvégzi a feltöltést. Egyfajta ökölszabály, ami még az autók savas akkujánál is alkalmazható stb.

Pl. 1000 mAh akku, 100 mA töltőáram, 14 óráig.

Első ránézésre ugyan 10 óra pont elég lenne, de az energiaveszteség (melegedés) miatt szükséges az 1,4-es szorzó.

A 0,1C áram tulajdonsága, hogy az akkuk tovább is el tudják viselni túltöltés, túlmelegedés, vagyis károsodás nélkül. Tehát nem szükséges miatta pont 14 óra után felkelni, hogy kikapcsoljuk a töltést. 0,1C alatt működő töltők ezért sem tartalmaznak időzítőt, meg az olcsóság miatt sem.

Szerkesztette: Signal 2010. 09. 17. 23:10 -kor

#1492 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 19. 20:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 17. 23:52

0,1C vagyis a kapacitás tizedének megfelelő áram. Ez az akkuk normál töltőárama, ami általában 14 óra alatt elvégzi a feltöltést. Egyfajta ökölszabály, ami még az autók savas akkujánál is alkalmazható stb.

Pl. 1000 mAh akku, 100 mA töltőáram, 14 óráig.

Első ránézésre ugyan 10 óra pont elég lenne, de az energiaveszteség (melegedés) miatt szükséges az 1,4-es szorzó.

A 0,1C áram tulajdonsága, hogy az akkuk tovább is el tudják viselni túltöltés, túlmelegedés, vagyis károsodás nélkül. Tehát nem szükséges miatta pont 14 óra után felkelni, hogy kikapcsoljuk a töltést. 0,1C alatt működő töltők ezért sem tartalmaznak időzítőt, meg az olcsóság miatt sem.

Ismét megnéztem a töltőt, AA 500 mA, AAA 300 mA töltőáram, általában 3-5 óra alatt feltöltést jelzett - lehet, hogy ezért csökkent az akkuk élettartama?

#1493 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 19. 22:08

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 17. 01:11

A bibi ott van, hogy ezek AA és AAA méretűek, kell nekik valamilyen feszes ház, amiben benne vannak órákon át nyugodtan.
Viszont ilyet nehéz csinálni, egyszerűbb régi kütyüből kioperálni, csakhogy azoknál kettes vagy négyes sorba kötés van,
nem tudom egyesével tölteni az akkukat. Ezért gondoltam, hogy bontót vagy ószerest kellene keresni, több kütyüből kellene
kiszedni AA és AAA tartókat és szétbuherálni, majd összerakni, hogy jó legyen.

Ilyenkor sírom vissza a 4,7V-os laposelemet, azt pillanatok alatt egyszerűen lehetett csatlakoztatni mindenhez. :-)

Zener nem kell (referenciának maga a tápegység, mint feszültséggenerátor alkalmas lesz, ennél pontosabb felesleges ide). Ellenálláshuzal sem kell. Egyféle táp elég lesz. Ehhez építesz egy áramgenerátort, aminek az áramát szabályozhatóvá teszed egy potméterrel, vagy több ellenállással+kapcsolóval. Alap áramgenerátor kapcsolások alkalmasak lehetnek, de a pontosabb áram és a szabályozhatóság végett érdemes egy egyszerű, műveleti erősítővel támogatott dolgot alkotni, ahol az átfolyó áram egy ismert értékű ellenálláson ejt feszültséget-a potméterrel beállított osztásnak megfelelőt igyekszik a műverősítő beállítani a vezérelt tranzisztorral az akkun keresztül. Ha -dU/dt kell, akkor az U2402-es IC-t javaslom, de ehhez inkább az 50Hz-es trafós megfejtés fog illeni, az áram beállítása szintén egy ellenállás.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1494 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 19. 22:15

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 17. 01:05

Mindkét fajtának van memóriaeffektusa, mindkét esetben többnyire akkor töltöd, amikor a készülékben lemerül, vagyis a belső ellenállás karakterisztika a nagy meredekségű letöréséhez ér. Így a kisütés funkció többnyire felesleges. Az áramot kell nézni: Ha a Ni-Cd árama 1/10C felett lesz a kiszemelt Ni-mh értékének, akkor alkalmas lesz. ha nincs lekapcsolás automatikusan, akkor számolni kell egy köztes időt.

#1495 Felhasználó inaktív   Tito1986 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 26. 20:12

Üdv. most vettem egy ilyen töltőt: http://c-sale.unas.h...atortolto_18920 (800mA-s)
Sohasem halottam erről a "márkáról" valakinek van tapasztalata ezzel a töltővel, márkával kapcsolatban?
(Szerintem elég olcsó volt... ellenben pl.: egy Ansmann Photo cam 3-al ami 500mA-s és ez még nem is a drágább kategória...)
Illetve találtam extra gyors töltőt is: http://c-sale.unas.h...atortolto_18917
ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ezek nem károsak a Nimh 2000-2600mAh AA-ra? (Más is venne a családban töltőt, de akkor ilyen 30perceset inkább...)
Megjegyzem kevésbé vagyok otthon a témában, (ezért is írtam ide) a választ előre is köszönöm.

#1496 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 27. 06:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Tito1986 - Dátum: 2010. 09. 26. 21:12

Üdv. most vettem egy ilyen töltőt: http://c-sale.unas.h...atortolto_18920 (800mA-s)
Sohasem halottam erről a "márkáról" valakinek van tapasztalata ezzel a töltővel, márkával kapcsolatban?
(Szerintem elég olcsó volt... ellenben pl.: egy Ansmann Photo cam 3-al ami 500mA-s és ez még nem is a drágább kategória...)
Illetve találtam extra gyors töltőt is: http://c-sale.unas.h...atortolto_18917
ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ezek nem károsak a Nimh 2000-2600mAh AA-ra? (Más is venne a családban töltőt, de akkor ilyen 30perceset inkább...)
Megjegyzem kevésbé vagyok otthon a témában, (ezért is írtam ide) a választ előre is köszönöm.

Jókor kérdezed, miután megvetted.. :-)
Fene tudja, miféle márka, ha működik, akkor jó. Az ilyen szupergyors töltők nem minden akkuhoz jók, pláne nem a kissé viseltesekhez, én vaktában azt ajánlom, hogy egy 3 órás töltőt várjon meg az ember, ha nem indokolt a fél óra, jobb az az akkunak is.

#1497 Felhasználó inaktív   Tito1986 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 27. 16:49

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 27. 06:36

Jókor kérdezed, miután megvetted.. :-)
Fene tudja, miféle márka, ha működik, akkor jó. Az ilyen szupergyors töltők nem minden akkuhoz jók, pláne nem a kissé viseltesekhez, én vaktában azt ajánlom, hogy egy 3 órás töltőt várjon meg az ember, ha nem indokolt a fél óra, jobb az az akkunak is.

Jaja igaz :)
Feltöltöttem vele 10akkut, valóban pár óra csupán, úgy néz ki jó lesz....
Értem és köszönöm a választ.

#1498 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 20:44

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 19. 23:15

Mindkét fajtának van memóriaeffektusa, mindkét esetben többnyire akkor töltöd, amikor a készülékben lemerül, vagyis a belső ellenállás karakterisztika a nagy meredekségű letöréséhez ér. Így a kisütés funkció többnyire felesleges. Az áramot kell nézni: Ha a Ni-Cd árama 1/10C felett lesz a kiszemelt Ni-mh értékének, akkor alkalmas lesz. ha nincs lekapcsolás automatikusan, akkor számolni kell egy köztes időt.

Találtam egy angol leírást, nem teljesen értem, de érdekes:
akkutöltés

#1499 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 21:06

Webes kereséssel pár helyen az szerepel, hogy egy AA akku kb. ezerszer tölthető fel.
Ez egy sztenderd, vagy tapasztalati szám, tehát ez jelzi a minőséget? Azaz, ha kapok egy ajánlatot, itt van 300 Ft-ért AA akku, akkor az selejt, vagy minőségi hibás, nem lehet ezerszer tölteni?
Még egy kérdés: ez a szám csak AA-ra vonatkozik, más akkuknál más, vagy általános, AAA-ra, 9V-ra, stb. is ugyan ez érvényes?

#1500 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 29. 15:34

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 09. 28. 22:06

Webes kereséssel pár helyen az szerepel, hogy egy AA akku kb. ezerszer tölthető fel.
Ez egy sztenderd, vagy tapasztalati szám, tehát ez jelzi a minőséget? Azaz, ha kapok egy ajánlatot, itt van 300 Ft-ért AA akku, akkor az selejt, vagy minőségi hibás, nem lehet ezerszer tölteni?
Még egy kérdés: ez a szám csak AA-ra vonatkozik, más akkuknál más, vagy általános, AAA-ra, 9V-ra, stb. is ugyan ez érvényes?

Szerintem a (névleges) kapocsfeszültség ill. méret (AA, AAA, stb.) nem határozza meg a töltési-kisütési ciklusok számát. Ami meghatározza, az az akkumulátor típusa (Ni-Cd, NiMH, Li).
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.