HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1561 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 12. 03. 10:35

Ahogy olvasgattam, sok töltő a töltés végén megjelenő feszültségesést figyeli.
Ez egy megcsomósodott belü (cellerészegség, memóriaeffekt, töltésbefagyás címszó alattiak) akku esetén hamar bekövetkezik.
A további (nagyáramu) töltés (károsodást is okozva (okozhatva) bontja ezt a csomósodást, durvára kristályosodott szerkezetet.
Itt az van, h az akku egyik része már túltöltésben van (gázosodás), míg a csomók belseje még vesz fel töltést.
Regeneráló hatásu a hosszuidejü enyhe mélykisütési feszültségre való kisütés (a gyakorlatban egy Si dióda nyitófeszültségére) és onnan feltöltés (akkutornáztatás (formázás)).
És vannak áramimpulzusos regeneráló eljárások (vékony, nagyáramu tüskék).

#1562 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 03. 15:10

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 11. 28. 20:38

...Most - korábbi javaslatok alapján - elővettem egy fix 50 mA töltőáramú töltőt, 20 percenként mértem az akku feszültségét, 1 óra után maximális feszültséget mutatott. Nem értem, fizikailag lehetetlen, hogy ennyi idő alatt feltöltődjön.

A töltés közben mérhető kapocsfeszültség alapján nem tudsz tájékozódni, mert a cella belső ellenállásán eső feszültség (ami a töltőáram nagyságával arányos) hozzáadódik a cellafeszültséghez, vagyis a kettő összegét látod. Néhány kivételtől eltekintve az automata töltők sem abszolút, hanem relatív feszültséget mérnek (-dU).

De az ilyen automata töltőket a hibás, elhasználódott akku be tudja csapni, ilyenkor túl hamar leáll a töltés, ez természetes. Ugyanígy, önmagadat is be tudod csapni, ha csak simán rámérsz.

Idézet

Most azon gondolkozom, hogyan állapíthatom meg az optimális töltési időt, hogy elkerüljem a túltöltést, mert esetenként az akkuk felmelegednek.

50 mA-es töltővel nem melegszik túl, azt napokig is rajta hagyhatod. Ni-MH és Ni-Cd akkunál a túltöltés és a túlmelegedés (mármint töltés közben) gyakorlatilag ugyanaz a fogalom. Szerencsére nem annyira érzékenyek, hogy rögtön robbanna vagy károsodna. Egyszerűen, elég arra odafigyelni, hogy ne hevüljön túl.

Ha a töltőáram annyira kevés, hogy képtelen túlhevíteni az akkut, akkor az túltöltve sem lesz. Az viszont elképzelhető, hogy nagyobb kapacitású és túl nagy önkisülésű cellák esetén kis árammal egyáltalán fel sem tudod tölteni. Tehát ekkor nagyobb áramra lesz szükség.

Egyébként nem bonyolult az egész:

Amikor fogsz egy ilyen cellát, elkezded tolni bele az energiát, az eleinte átalakul a kémiai folyamatokba és abban letárolódik. Kisebb része már eközben is hővé alakul, az áram nagyságával arányban. Elérkezik egy határ, amikor több energiát már nem tud tárolni, de annak valahová lenni kell, tehát hővé alakul az is, így a töltöttség elérésekor a hőmérséklet viszonylag hirtelen emelkedésbe megy. Emiatt az akku belső ellenállása ugyanolyan hirtelen lecsökken, ezzel összefüggésben a kapocsfeszültségben is egy kisebb esés következik be (-deltaU hatás), amit az automata töltők képesek érzékelni és a töltést leállítani, illetve fenntartó töltésre kapcsolni.

Ha olyan töltőt alkalmazol, aminek az árama nem túl sok, de nem is kevés, a töltöttség elérésekor annál is megemelkedik a hőmérséklet, de nem tud olyan szintre hevülni, hogy rögtön károsodjon a cella, ezért nem fontos sürgősen kikapcsolni a töltést. Ezt aknázzák ki a közepes áramú töltőknél, amelyekbe csak időzítőt építenek.

Szerkesztette: Signal 2010. 12. 03. 15:34 -kor

#1563 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 04. 14:03

Találkoztatok már olyannal, hogy az IPC-1L egyik, történetesen a hármas csatornája 2-300mAh-val fölé mér?
A töltési, kisütési áramoknál nincs különbség, de a töltés mennyiségét minden ciklusnál fölé becsüli 2-300-al.

#1564 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 12. 10. 00:43

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 12. 03. 08:32

Látom, ez nem keltette fel az érdeklődést, azért folytatom.;)

A legújabb eredmény úgy néz ki, meghozza a megoldást.
1500 mAh-s AAA akkuk 20-40 perc üzemidőt bírtak automata töltővel töltéssel, a töltő 40-60 perc után lekapcsolt.
50 mA-es töltővel 2-4 órás töltési idő után 40-50 perc üzemidő volt, 6-7 órás töltés után az akkuk melegedtek, de 70-90 perces üzemidőt produkáltak.
Azt nem értem, hogy az automata töltő kb. 200 Ma-s töltőárama és az 50 mA-s töltő fix árama között 40 perc ill. 4 órás töltési idővel miért van ekkora különbség a használati időben, amikor elvileg ugyan annyi töltésmennyiség ment az akkukba?

#1565 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 10. 01:21

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 12. 10. 00:43

Azt nem értem, hogy az automata töltő kb. 200 Ma-s töltőárama és az 50 mA-s töltő fix árama között 40 perc ill. 4 órás töltési idővel miért van ekkora különbség a használati időben, amikor elvileg ugyan annyi töltésmennyiség ment az akkukba?

Ugyanannyi töltés ment bele, de nem ugyanannyi fordítódott a vegyi átalakulásra (a valódi töltésre).
A megcsomósodott (durva kristályosnak mondott) elektróda belsejében lassubb az átalakulás (töltésfelvétel) az efölötti töltés (töltőáramrész) meleggé alakul(t).

#1566 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 10. 12:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Bucy - Dátum: 2010. 12. 04. 14:03

Találkoztatok már olyannal, hogy az IPC-1L egyik, történetesen a hármas csatornája 2-300mAh-val fölé mér?
A töltési, kisütési áramoknál nincs különbség, de a töltés mennyiségét minden ciklusnál fölé becsüli 2-300-al.

Konkrétan ezzel a hibával nem, de nekem is szarakodik a töltő (sima IPC-1), az egyes számú akkuhelyen ha nincs benne akku, akkor is kijelez feszültségeket, néha bevillan, hogy full, néha felváltva villog benne, hogy full-null-full-null... ami elromolhat az el is romlik...
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1567 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 10. 12:29

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 12. 10. 00:43

...1500 mAh-s AAA akkuk ...

Nem olvastam vissza, elnézést, de meg tudnád mondani, milyen márkájú akkuk ezek? Ilyen kapacitásúban AAA-t még nem láttam (igaz nem is kerestem).

#1568 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 10. 12:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2010. 12. 10. 12:27

Konkrétan ezzel a hibával nem, de nekem is szarakodik a töltő (sima IPC-1), az egyes számú akkuhelyen ha nincs benne akku, akkor is kijelez feszültségeket, néha bevillan, hogy full, néha felváltva villog benne, hogy full-null-full-null... ami elromolhat az el is romlik...

Én azt tapasztalom pl. hogy a refresh és a discharge/charge is ad néha durván hamis adatokat, pl. 2300-as aksikra 100-1000mAh-t.

#1569 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 10. 13:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2010. 12. 10. 12:29

Nem olvastam vissza, elnézést, de meg tudnád mondani, milyen márkájú akkuk ezek? Ilyen kapacitásúban AAA-t még nem láttam (igaz nem is kerestem).

Pedig nekem is van piros-sárga, márkája nincs és 300-nál még nem ment több bele. Kaptam gagyiárús ismerőstől tesztre. :)

#1570 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 12. 11. 20:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2010. 12. 10. 12:29

itt egy kép róla, 3 éve van piacon:
http://n2.vatera.hu/...d/40b_1_300.jpg

#1571 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 12. 11. 21:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Bucy - Dátum: 2010. 12. 10. 13:22

Pedig nekem is van piros-sárga, márkája nincs és 300-nál még nem ment több bele. Kaptam gagyiárús ismerőstől tesztre. :)

Vesd össze a 1564-ben írtakkal.;)

#1572 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 12. 11:15

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 12. 11. 20:58

itt egy kép róla, 3 éve van piacon:
http://n2.vatera.hu/...d/40b_1_300.jpg

Lorex óra és Reboak cipő is kapható már pár tíz éve.

#1573 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 13. 08:30

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2010. 12. 12. 11:15

Lorex óra ...

:offtopic: Én meg első pillanatban aszittem elírtad vazeg... :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1574 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 16. 20:52

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 12. 11. 21:00

Vesd össze a 1564-ben írtakkal.;)

Vazeg, nem szoroztam be a számokat, pedig gondolhattam volna, hogy egy gagyi hamisítvány... 4 óra X 50mA az akkor 200 mAh, de 200-zal tölteni egy óráig se bírja...
Gyanús is volt, hogy nincs is ekkora akkur AAA méretben. :)

#1575 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 16. 21:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2010. 12. 16. 20:52

Vazeg, nem szoroztam be a számokat, pedig gondolhattam volna, hogy egy gagyi hamisítvány... 4 óra X 50mA az akkor 200 mAh, de 200-zal tölteni egy óráig se bírja...
Gyanús is volt, hogy nincs is ekkora akkur AAA méretben. :)

Tudod, ez olyan, mint az ötcentis 150 W-os számítógéphangszóró.

#1576 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 17. 10:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 12. 16. 21:40

Tudod, ez olyan, mint az ötcentis 150 W-os számítógéphangszóró.

Ez is tipikus példája, hogy az olcsóbb a drágább mert azért annyira nem olcsó, hogy a nálam járt 8-ból 2 azonnal halott volt, egy félig, a többibe meg ment 2-300.
2 adag árából meg van egy garnitúra Tronic ami tudja a ráírtat, 3-éból meg egy Eneloop szett. Kapacitásban is meg árban is jobb választás.

#1577 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 18. 16:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Bucy - Dátum: 2010. 12. 17. 10:35

Ez is tipikus példája, hogy az olcsóbb a drágább mert azért annyira nem olcsó, hogy a nálam járt 8-ból 2 azonnal halott volt, egy félig, a többibe meg ment 2-300.
2 adag árából meg van egy garnitúra Tronic ami tudja a ráírtat, 3-éból meg egy Eneloop szett. Kapacitásban is meg árban is jobb választás.

Ez a Lidl-es Tronic? (zöld 2500 mAh?)

8-9 hónapja vettem egy 4-es szettet, GP Powerbank töltővel használom, és 1 akku teljesen meghalt, 1 pedig gyorsabban merül. Gáz, mert pont 4 db kellene nekem egyszerre :)

Most vettem egy 2450-es Energizer szettet, kíváncsi leszek jó lesz-e?

Szerkesztette: Kory 2010. 12. 18. 16:39 -kor

#1578 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 20. 11:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Kory - Dátum: 2010. 12. 18. 16:39

Ez a Lidl-es Tronic? (zöld 2500 mAh?)

8-9 hónapja vettem egy 4-es szettet, GP Powerbank töltővel használom, és 1 akku teljesen meghalt, 1 pedig gyorsabban merül. Gáz, mert pont 4 db kellene nekem egyszerre :)

Most vettem egy 2450-es Energizer szettet, kíváncsi leszek jó lesz-e?

Van köztük kevés hibás, de ami megy az tudja ami rá van írva.
Az a töltő hány csatornás?
A GP ReCyko-k egész jó árban vannak és jók is.

#1579 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 22. 17:57

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2010. 11. 28. 20:50

az a cr123a, ami egyrészt nem tölthető, másrészt háromvoltos lítiumelem, egyébként stimmel :-p

nem az és nem is AA vagy AAA :)
feszültségre 1.2V körüli cellák vannak benne. kb 30*13mm méretűek
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1580 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 12. 23. 04:53

én csak mixtura topiktársnak mondtam, hogy ő mire gondolt, és miért nem passzol :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Utolsó »