HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1641 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 09. 01. 07:29

Üzenet megtekintéseIdézet: vazolt - Dátum: 2011. 08. 31. 23:37

Üdv mindenkinek,
aksitöltőt keresek és ez ügyben kérnék segítséget. A fórum elejét sikerült átböngésznem. Akkoriban sokan a Voltcraft IPC-1l töltőjére voksoltatok. Én is erősen e felé a töltő felé hajlok. Ebayn nézegettem még az IMAX b6 töltőt. Mindkettőnél látok előnyt is, illetve hiányosságot is. A voltcraft tudásban majdnem megfelelne, csak annyi még jó lenne pluszban, ha a töltőáramot olyan 100-as léptékben lehetne növelni 100-tól mondjuk 1200-ig (ez egy saját rigolyám). Nem tudom jelenleg van e voltcraftnak valami ilyen modellje. Az imax ha jól tudom ezt tudja, viszont kialakításra messze elmarad a voltcraft töltőhöz képest. A voltcraft mellesleg azért is szimpatikusabb, mert 1 éves garancia van rá a conradnál. Ha az imax 2 hónap után felmondja a szolgálatot akkor az cumi. Várom mit tanácsoltok.

Ő, miért eme rigolya? Egy tipikus felállásban, ha egy akkut 3-6 óra közötti időtartományban töltesz fel, akkor az széles határokon belül jó kompromisszum élettartam, belső ellenállás és idő között. Felesleges az ennyire precíz töltőáram-állítás.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1642 Felhasználó inaktív   vazolt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 09. 01. 08:50

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 09. 01. 07:29

Ő, miért eme rigolya? Egy tipikus felállásban, ha egy akkut 3-6 óra közötti időtartományban töltesz fel, akkor az széles határokon belül jó kompromisszum élettartam, belső ellenállás és idő között. Felesleges az ennyire precíz töltőáram-állítás.

Olvastam itt ezt a kapacitás tizedrészével való töltést és minél közelebb akarok lenni, ahhoz az értékhez.

#1643 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 09. 01. 11:58

Üzenet megtekintéseIdézet: vazolt - Dátum: 2011. 08. 31. 23:37

...csak annyi még jó lenne pluszban, ha a töltőáramot olyan 100-as léptékben lehetne növelni 100-tól mondjuk 1200-ig (ez egy saját rigolyám).

Rá se ránts, igazi "ínyencek" tápegységgel töltenek, mármint műszerészműhelyben használatos, szabályozható táppal. Pláne, ha áramgenerátoros üzembe is beállítható. Vagy ha nem, akkor ellenálláson keresztül. Igaz, automatikusan kikapcsolni nem fog, de C/10 töltésnél ez nem is lényeg. (Persze, nem az ínyenckedésről szól a dolog, csak már aki elektronikával foglalkozik, tápegység úgyis ott van kéznél, általában.)

Idézet

Olvastam itt ezt a kapacitás tizedrészével való töltést és minél közelebb akarok lenni, ahhoz az értékhez.

??? Akkor itt valami félreértés lesz. C/10 töltésnél maradhat rajta 14-24 óráig is. Ha eléri a töltött állapotot, a többlet hő formájában távozni fog, de kis áramon úgysem tud túlmelegedni. Sőt, ha nem melegszik túl, nem is egyszerű érzékelni a -dU lehajlást, annyira ellaposodik a töltési görbe. Azt kellene látni, hogy gyakorlatilag -dU érzékelés kulcsa a túltöltés -->> túlhevülés.

Közepes áramú töltőket (200-250 mA) nem véletlenül gyártanak egyszerű, 15-16 órás időzítővel, mert még ezek sem tudják annyira túlhevíteni az akkut, hogy időzítővel történő saccolás nem lenne elegendő a célra.

Nagyobb áramú gyorstöltőknél (400-500 mA és felette) jön a képbe a -dU kikapcsolás igénye, mert ott már biztosan túlhevül és tönkremenne, ha nem állítanák le.

IMAX B6 töltő Ni-CD / NiMH telepek töltésére van kitalálva, 15 soros celláig, valamint Li és ólomakku telepekhez. De csak Li-po telepeknél van egy balanszírozási képessége, többit simán sorosan tölti, két kivezetésen keresztül. Ez a töltő elsősorban modellezők részére készült, főleg ők használnak ilyen telepeket:

http://www.xheli.com/imb6dimubach.html

Szerkesztette: Signal 2011. 09. 01. 12:09 -kor

#1644 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 02. 04:30

Üzenet megtekintéseIdézet: vazolt - Dátum: 2011. 09. 01. 09:50

Teljesen felesleges.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1645 Felhasználó inaktív   vazolt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 09. 10. 10:40

Beszereztem egy voltcraft IPC-1L töltőt. Most ismerkedem vele. Régi aksijaim refreshelésével próbálkozom, most egy hama 2500 mAh-s van soron. Lenne pár kérdésem. Ha az egy elemet mondjuk 100 mA-val sütök ki, akkor másikra nem is lehet más értéket beállítani igaz (én legalábbis így vettem észre)? Ha teljesen végigment a refresh mit kell látnom a kijelzőn, illetve mennyi idő alatt fut le?

#1646 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 12. 08:43

Üzenet megtekintéseIdézet: vazolt - Dátum: 2011. 09. 10. 11:40

Beszereztem egy voltcraft IPC-1L töltőt. Most ismerkedem vele. Régi aksijaim refreshelésével próbálkozom, most egy hama 2500 mAh-s van soron. Lenne pár kérdésem. Ha az egy elemet mondjuk 100 mA-val sütök ki, akkor másikra nem is lehet más értéket beállítani igaz (én legalábbis így vettem észre)?

Ha már fut valami, akkor nagyobbat nem lehet a másikakra beállítani. Viszont ha van egy 250-esed, annál tudsz kisebbet menet közben. Tehát a nagyobb áramú művelettel kell kezdeni, azután már lehet kisebbet.

Üzenet megtekintéseIdézet: vazolt - Dátum: 2011. 09. 10. 11:40

Ha teljesen végigment a refresh mit kell látnom a kijelzőn, illetve mennyi idő alatt fut le?

Épp tegnap este csináltam egy refresh-t. A végén azt kell látnod, hogy "Full".
Az idő az már kérdéses ugye, nekem csak 5 nap volt, de korábban volt már másfél hét is. Az elv ugye az, hogy:
1: lemeríti
2: feltölti
3: lemeríti, eltárolja a kivehető kapacitás értékét a kis memóriájába mondjuk M1-ként
4: feltölti
5: lemeríti, megnézi, hogy a kivehető érték nagyobb-e M1-nél. Ha nem nagyobb, akkor még utoljára feltölti. Ha nagyobb, akkor M1-be teszi és visszaugrik a 4-es ponthoz.

Tehát 100mA merítéssel és 200 töltéssel több nap is lesz.

Idézet

Növeli a belső ellenállást a lassú töltés, hosszú távon.

Pont ez volt a bajom az Eneloopokkal. A 2 db AA-t fogadó fényképezőm már szinte 10-20 kép után kikapcsolt. Megmérve a feszültséget, még 1.3 V feszültségük volt és kis árammal szépen ki tudtam sütni belőlük majdnem a gyári kapacitást. Most 250/500-zal refresh-elve a 4 éves eneloopok a következőt tudták: 1948 mAh, 1973 mAh, 2010 mAh, 1983 mAh

Szerkesztette: Gyulavitéz 2011. 09. 12. 08:47 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1647 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 12. 09:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyulavitéz - Dátum: 2011. 09. 12. 09:43

Off. Nem mondod, hogy mi a Blahán rendszeresen összefutunk a bótba'? :-)

#1648 Felhasználó inaktív   vazolt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 09. 12. 10:27

Érdekes jelenséget tapasztalok AAA aksijaimmal. 750 mAh-s aksinak a töltése már 3.33 Ah-nál jár (100 mA-s discharge majd charge), ezt írja a töltő. Erre mi a magyarázat?

#1649 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 12. 11:57

Üzenet megtekintéseIdézet: vazolt - Dátum: 2011. 09. 12. 11:27

Érdekes jelenséget tapasztalok AAA aksijaimmal. 750 mAh-s aksinak a töltése már 3.33 Ah-nál jár (100 mA-s discharge majd charge), ezt írja a töltő. Erre mi a magyarázat?

Elhasználódó akku miatt a töltő nem tudja érzékelni a -dU lehajlási pontot, ezért nem áll le, de ez persze nem jelenti, hogy az akku fel is venné ezt az energiát. Nagyrészt elszáll hő formájában.

Vagy talán meg lehetne próbálni nagyobb árammal tölteni. Túl kis áramon ugyanis jobban ellaposodik a görbe, nehezebb érzékelni a lehajlást. A -dU érzékelés alapja, hogy az akkut kicsit túltöltjük, emiatt relatív hirtelen emelkedni kezd a hőfok, ennek hatására csökken a belső ellenállás, leesik a kapocsfeszültség.

Belátható, hogy túl kis áramon ez nem feltétlenül működik, főleg amikor már a cella is el van használódva, paraméterei megváltoznak.

Szerkesztette: Signal 2011. 09. 12. 12:11 -kor

#1650 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 13:09

Sziasztok!

IPC-1L töltőt használok évek óta. Szerintem fantasztikus szerkezet.

Pár hete az alábbi hibajelenséget tapasztaltam: Az 1-es helyre berakott akkukat nem tudja feltölteni. Pár perc alatt kiírja, hogy FULL,és 50-150 mAh kapacitásértéket jelez ki. Ebben az esetben kb. 1.33, 1.35V a feszültség. Ugyanazt az akkut átrakom 2-3-4-es helyre,ahol rendre a kb. elvárt értékre feltölti.

Mi lehet a hiba oka? Javítható? (a forrasztópáka nem áll távol tőlem, csak addig sét szem akartam szedni, amig nem tudom, hogy van-e értelme)

Üdv: g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)

#1651 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 13:18

Üzenet megtekintéseIdézet: gsc73 - Dátum: 2011. 10. 02. 13:09

Tipp: Impulzusszélesség modulációval változtatja (az átlag) töltőáramot. Lehet itt a hiba.
És lehet az is, h egy kontakthiba van valahol (hibás forrasztás), ami miatt az elektronika egy emelkedett feszültségértéket mér (vagy másként zavar bele a mérésbe (pl. melegedésre megjavuló kontakt feszültségesést ad a mérésnél) és emiatt kapcsol le.
A töltő belét még nem láttam.

Szerkesztette: Gyula2222 2011. 10. 02. 13:21 -kor

#1652 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 14:09

Üzenet megtekintéseIdézet: gsc73 - Dátum: 2011. 10. 02. 14:09

Sziasztok!

Pár hete az alábbi hibajelenséget tapasztaltam: Az 1-es helyre berakott akkukat nem tudja feltölteni. Pár perc alatt kiírja, hogy FULL,és 50-150 mAh kapacitásértéket jelez ki. Ebben az esetben kb. 1.33, 1.35V a feszültség. Ugyanazt az akkut átrakom 2-3-4-es helyre,ahol rendre a kb. elvárt értékre feltölti.

Mi lehet a hiba oka? Javítható? (a forrasztópáka nem áll távol tőlem, csak addig sét szem akartam szedni, amig nem tudom, hogy van-e értelme)

A töltésért felelős áteresztőtranzisztor szokott megmurdelni benne, nem nagy kaland cserélni.

#1653 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 14:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 02. 14:18

Tipp: Impulzusszélesség modulációval változtatja (az átlag) töltőáramot. Lehet itt a hiba.
És lehet az is, h egy kontakthiba van valahol (hibás forrasztás), ami miatt az elektronika egy emelkedett feszültségértéket mér (vagy másként zavar bele a mérésbe (pl. melegedésre megjavuló kontakt feszültségesést ad a mérésnél) és emiatt kapcsol le.
A töltő belét még nem láttam.

Van benne egy injection molded flip chip, az viszi a mindent, meg pár egyéb. Jól összerakott kütyünek tűnik, ha a 3,3V-os táp jó minőségű, nagyon nem tud tönkremenni.

#1654 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 14:16

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 10. 02. 15:09

A töltésért felelős áteresztőtranzisztor szokott megmurdelni benne, nem nagy kaland cserélni.

Köszönöm! Gondolom 4 db van benne,"rack"-enként egy-egy. Akkor hamarosan szétszedem, és ha bizonytalan lennék, fotozók és kérdezek.

Szerkesztette: gsc73 2011. 10. 02. 14:16 -kor

kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)

#1655 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 25. 06:07

Sziasztok,

a normál AAA elemek kb. milyen mAh értéknek feleltethetők meg? Nem a csúcskategóriások, de nem is a gagyik. Azokra a középkategóriásokra gondolok (pl. Varta High Energy), amikből egy 4-es bliszter kb. egy ezres a kommersz áruházakban (Spar, Cora).
Megjelent az Eneloopokból egy lájtosabb verzió AAA méretben, ami kisebb teljesítményű - és olcsóbb is, mint a 800-asok, és kéne itthonra vagy 16 db, lámpába, bringalámpába, időjárás állomásba, és itt már nem mindegy az ár.
Apropó időjárás állomás: a mínusz fokokat az elemek, vagy az akkuk bírják jobban?

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#1656 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 25. 06:31

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 25. 07:07

Sziasztok,

a normál AAA elemek kb. milyen mAh értéknek feleltethetők meg? Nem a csúcskategóriások, de nem is a gagyik. Azokra a középkategóriásokra gondolok (pl. Varta High Energy), amikből egy 4-es bliszter kb. egy ezres a kommersz áruházakban (Spar, Cora).
Megjelent az Eneloopokból egy lájtosabb verzió AAA méretben, ami kisebb teljesítményű - és olcsóbb is, mint a 800-asok, és kéne itthonra vagy 16 db, lámpába, bringalámpába, időjárás állomásba, és itt már nem mindegy az ár.
Apropó időjárás állomás: a mínusz fokokat az elemek, vagy az akkuk bírják jobban?

Üdv!

Ha alacsony árammal terheled őket, akkor durván 2000mAh. Hidegben a terhelhetőség csökken (a kapacitás nem), de általánosan fagypont alatt nem jó sem az akkunak, sem az elemnek. Ha nagy hidegben kell használni, akkor oda lítiumelem javasolt.

#1657 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 25. 19:52

Köszi!

A nem jót úgy érted, öregíti, elhasználja az akkut a hideg, vagy csak a terhelhetőségét csökkenti? Egy időjárás állomás külső egységébe kell, amiben kb. fél-egy év alatt merülne le, tehát nagy terhelést nem kapna, ezért gondoltam eneloopra.
Viszont 2000mAh egy mikro ceruzára nem túl sok?
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#1658 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 25. 22:06

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 25. 20:52

Köszi!

A nem jót úgy érted, öregíti, elhasználja az akkut a hideg, vagy csak a terhelhetőségét csökkenti? Egy időjárás állomás külső egységébe kell, amiben kb. fél-egy év alatt merülne le, tehát nagy terhelést nem kapna, ezért gondoltam eneloopra.

Az akkumulátoroknak is van egy idő öregedésük. Közel sem biztos, h ilyen lassú kisütésnél az élettartamidő miatt jobban jársz az akkumulátorral, mint az elemmel.
Erről remélem, valaki aki próbálta ad szagvéleményt.
Az elemeknek más a kémiájuk (fém elektródából indulnak ki), lényegesen nagyobb energiát lehet felszabadítani belőlük, mint az akkumulátorokból.

#1659 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 25. 22:28

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 25. 20:52

Köszi!

Lítiumelem, mindenképpen. Erre van kitalálva, meg még nagyobb kapacitása van.

#1660 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 25. 22:34

Az addig oké, csak egy 4-es bliszter AAA elem kb. egy ezres, ugyanez eneloopból meg 2500. Már a harmadik garnitúránál megéri, és az időjárás állomásban merül a leglassabban, a lámpákban viszonylag gyakran kell cserélni.
Lítium elem létezik AAA méretben? AA-ban találtam csak.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.