HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 03. 12:14

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 12:08

(Azt azért én sem állítom, hogy az állandó C/20-as töltés direkt jó az akkunak, de nagy kárt nem tesz benne.)

Leírom megint :) .
A kondícionáló tltés nem állandó üzemre való, ha így használja az ember, szép lassan önkremegy az akku. Ilyet elég sok esetben tapasztalni állandóan töltőn lévő telefonok és noteszgépek esetében. Az ilyen megoldásra való a nagyságrenddel kisebb töltés.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#22 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 03. 12:21

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 12:14

Leírom megint :) .
A kondícionáló tltés nem állandó üzemre való, ha így használja az ember, szép lassan önkremegy az akku. Ilyet elég sok esetben tapasztalni állandóan töltőn lévő telefonok és noteszgépek esetében. Az ilyen megoldásra való a nagyságrenddel kisebb töltés.

A sokszori rátöltés sokkal károsabb, mint az állandó töltés, a notebookoknál és telefonoknál ezért mennek tönkre hamarabb az akkuk. Hidd el, C/20-as túltöltés nem sok kárt okoz az akkuban (szerk.: itt nem az állandó évekig tartó töltésre gondolok), viszont ha valaki rendszeresen visszateszi C/5-ös vagy nagyobb (telefonoknál, laptopoknál jellemzően C/2 körüli áramot használnak) töltésre, az már sokkal inkább árt neki.

Szerk.: Azért még mielőtt valaki félreértene, és állandó C/20-as töltésen tartaná az akkuit: természetesen károsodni fognak, eddig is ezt írtam. C/10-es töltésen tartva a GP szerint az akkun 1 év után még nem látható deformáció/szivárgás, utána viszont nem garantált, hogy nem a kukában végzi. Azaz 1 év alatt le lehet amortizálni állandó C/10-es töltéssel.

Ugyanígy: ha valaki akármilyen akkut naponta 3-szor felrak a töltőre, az se csodálkozzon, ha 1 év alatt tönkremegy (hiszen eléri az 1000 töltést). Ezek mind nem használnak az akkunak, és aki évekig akarja használni, az ne így töltsön.

Akinek állandóan készenlétben kell tartania az akkuját, és nem számít neki, hogy 1 év után akkut kell cserélnie, az tartsa folyamatos töltésen, vagy vegyen Eneloopot.  ;) 

Szerkesztette: netmanus 2007. 05. 03. 13:03 -kor

#23 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 15:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 8:56

"a varta Foto accu"

Kinyílott a bicska a zsebemben az ilyen vakításra. A fene egye meg hogy miért találnak ki ilyen ökörséget.

Miért, mi bajod van ezzel?
Nekem is van ilyen VARTA akkum (2500mA), de arra PHOTO ACCU van írva. Egyébként az alján "HR" jelölés, és nagyon jól is működik. Sőt, a most kapott Conrad akkura is az volt írva, hogy Photo accu.
Gondolom, a nagy áramerősség miatt fényképezőgépekbe ajánlják.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#24 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 15:39

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 12:21

A sokszori rátöltés sokkal károsabb, mint az állandó töltés..

Még mindig nem egyről beszélünk. Sokan a töltőn tartják állandóan az akkumulátort, nincs leszedve róla. A leszedem-rárakom az megint más, amiről nem beszéltem.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#25 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 15:57

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 15:39

Még mindig nem egyről beszélünk. Sokan a töltőn tartják állandóan az akkumulátort, nincs leszedve róla. A leszedem-rárakom az megint más, amiről nem beszéltem.

"állandóan töltőn lévő telefonok és noteszgépek"

Azt írtad, hogy az állandó töltéstől mennek tönkre a telefonok, laptopok akkui. Szerintem meg attól, hogy néha leveszik a hálózatról,  majd rádugják, amikor használják. Azaz nincs állandó feszültség alatt, nem folyamatos a töltés. A rátöltögetéssel meg nem tesznek valami jót az akkunak.

Bár nem tudom, mennyire régmúltról beszélsz, mert már jó ideje telefonban és laptopban is litiumos akkut használnak, és az újabb laptopoknál be lehet állítani, hogy csak adott merültség alatt kezdjen tölteni.

Lehet, hogy te ismersz olyanokat, akik állandóan a 220V-ba dugva használják a telefonukat v. laptopjukat (NiMH akksival), de én egyet sem. Szerintem abszolút nem jellemző, ezért írtam a rátöltögetést. Aki mégis így használ egy laptopot, az hülye, mert akkor minek bele akksi? :think:

#26 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 16:03

Egyébként abban szerintem egyetértünk, hogy aki egy kicsit is törődik az akkujával, az nem tartja állandó töltés alatt, nem tölt rá, amikor csak 80%-ig merült (vagy még annyira sem), nem tölti túl nagy árammal (max kicsivel, és azzal sem napokig), min. 2 havonta egyszer korrektül feltölti, és nem hagyja teljesen lemerülni. Kb. ennyit kell betartani egy NiMH/NiCd akkunál.

#27 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 16:48

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 15:57

"állandóan töltőn lévő telefonok és noteszgépek"

Lehet, hogy te ismersz olyanokat, akik állandóan a 220V-ba dugva használják a telefonukat v. laptopjukat (NiMH akksival), de én egyet sem. Szerintem abszolút nem jellemző, ezért írtam a rátöltögetést. Aki mégis így használ egy laptopot, az hülye, mert akkor minek bele akksi? :think:

Sok irodában így működik a dolog (Te nem láttál még ilyet, én meg sokat, nem véletlenül írtam :) ). Áramtalanítás és egyebek nélkül. Notesz megvesz, töltő rádug és kész, éjjel-nappal így van, aztán egy fél-egy év után lleveszem a töltőről és az aku bír negyed órát. Lehet kondícionálni, de már közel sem lesz a régi.. A maiak intelligensebbek, de csepptöltés ettől függetlenül van: Nem hagyja abba, amíg rá van dugva a töltő. A kezelési útmutató erre minden normális gépnél felhívja a figyelmet.
A telefonokat régen volt divat így használni, szerencsére ez már kiment a divatból, de olyan még előfordul, hogy napokat töltőn vigyorog a gép.
Az akku típusa ezt kevésbé befolyásolja, a túltöltésre a vas-nikkel akku pl. nem kényes, de ilyeneket vonatoknál használnak...

#28 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 09:08

Egy másik varta akksi garnitúra viszont egészen jól teljesít. 2100-as névleges mellett a refresh ciklus közepén 2350-et 2400-at vesz ki belőlük a töltő.

#29 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 13:59

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 16:48

Sok irodában így működik a dolog (Te nem láttál még ilyet, én meg sokat, nem véletlenül írtam :) ). Áramtalanítás és egyebek nélkül. Notesz megvesz, töltő rádug és kész, éjjel-nappal így van, aztán egy fél-egy év után lleveszem a töltőről és az aku bír negyed órát. Lehet kondícionálni, de már közel sem lesz a régi.. A maiak intelligensebbek, de csepptöltés ettől függetlenül van: Nem hagyja abba, amíg rá van dugva a töltő. A kezelési útmutató erre minden normális gépnél felhívja a figyelmet.
A telefonokat régen volt divat így használni, szerencsére ez már kiment a divatból, de olyan még előfordul, hogy napokat töltőn vigyorog a gép.
Az akku típusa ezt kevésbé befolyásolja, a túltöltésre a vas-nikkel akku pl. nem kényes, de ilyeneket vonatoknál használnak...

Ezért raknak a mostani laptop gépekbe Li-Ion akkukat. Azokat nyugodtan rajta lehet hagyni a töltőn, és bármikor rá lehet tölteni.
Saját képekről is!

#30 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 15:00

Azok is elpusztulnak ilyen használat mellett, és ez sajna tapasztalat...

#31 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 17:31

Igen, én is inkább lehúzgálom a laptopomat (régebbi P3-as), és 30-40% körül meg rádugom a hálózatra. Így kényelmesebb is, és az akkunak is jobb. Ha meg állandóan egy helyen használnám, akkor biztos kivenném az akkut.

Az újabb notebookoknál azért nem rossz, hogy Win alatt be lehet állítani, hogy milyen töltöttség alatt ne kezdjen tölteni. Csak azt nem tudom, hogy ha kikapcsolt állapotban rádugja valaki a töltőre, akkor sem kezdi el tölteni? Mondjuk csak így lenne értelme az egésznek.

Én egyébként már attól is kivagyok, hogy ha a telefonomról le akarok szedni egy képet, és rádugom usb-re, akkor rögtön tölteni kezdi. :reklamacio: Ezért inkább a memóriakártyát szoktam kivenni belőle, és kártyaolvasóval másolom a gépre.

#32 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 19:46

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 18:31

Igen, én is inkább lehúzgálom a laptopomat (régebbi P3-as), és 30-40% körül meg rádugom a hálózatra. Így kényelmesebb is, és az akkunak is jobb. Ha meg állandóan egy helyen használnám, akkor biztos kivenném az akkut.

Az meg macera, hogy mindig kiveszi az ember az aksit. Habár még mindig olcsóbb, mintha új aksit kellene venni. :D

Idézet

Az újabb notebookoknál azért nem rossz, hogy Win alatt be lehet állítani, hogy milyen töltöttség alatt ne kezdjen tölteni. Csak azt nem tudom, hogy ha kikapcsolt állapotban rádugja valaki a töltőre, akkor sem kezdi el tölteni? Mondjuk csak így lenne értelme az egésznek.

Én eddig olyanról hallottam, hogy a bios-ban lehet beállítani, hogy hány százalékos töltöttségnél kezdje el tölteni az aksit. (De ezt vajon hol lehet a bios-on belül? :think: )
És win alatt hol van ez a beállítási lehetőség?

Idézet

Én egyébként már attól is kivagyok, hogy ha a telefonomról le akarok szedni egy képet, és rádugom usb-re, akkor rögtön tölteni kezdi. :reklamacio: Ezért inkább a memóriakártyát szoktam kivenni belőle, és kártyaolvasóval másolom a gépre.

A jobb telefonoknál be lehet állítani, hogyha usb-re dugja az ember, akkor elkezdje-e tölteni az aksit, vagy nem.
Habár tudom, hogy ez téged nem vígasztal. :Đ
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#33 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 07:16

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 15:00

Azok is elpusztulnak ilyen használat mellett, és ez sajna tapasztalat...

A Li-ion akkuk általában 1000 töltést bírnak, és csak azután kezd csökkenni a kapacitásuk.
Mivel rá lehet tölteni, így kevésbé használódnak el, mint a Ni-Mh társaik.
Saját képekről is!

#34 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 09:50

Hogy ne csak off hozzászólás legyen.  :)
Azt figyeltem meg az IPC-1 töltőnél, hogy 1.53V kapocsfeszültségig tölti az akkut. Nem sok ez egy kicsit?
Saját képekről is!

#35 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 10:45

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 7:16

A Li-ion akkuk általában 1000 töltést bírnak, és csak azután kezd csökkenni a kapacitásuk.

Igen, ez az az adat amit neten lehet olvasgatni meg a gyártó megad rájuk. Mondanom sem kell hogy a gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá...

#36 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 23:22

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 7:16

Én úgy tudtam, hogy a Li-ionok csak 100 töltést bírnak, és akkor még a kapacitásuk kb. 80%-át nyújtják. Vagy rosszul tudom? :think: A NiMH-k bírnak 1000 töltést.

A napokban vettem elő a régi Siemens C45-ösömet. Az eredeti NiMH akku (kb. fél évente töltöttem, egyszer évekre elfelejtettem, akkor kicsit mélykisült :rolleyes: ) feltöltés után tökéletesen működik, a később vásárolt li-polymeresnek viszont már csak a feszültsége van meg. 120 mA-es terhelés hatására 0,2V-ot esik a feszültsége, egy kis használat után a telefon már igen gyengének érzi, 1 napot sem bír ki, és egy bejövő hívás miatti csengést már nem bír el a litium-polymer, kikapcsol a telefon. Pedig azt hittem, hogy a litiumosok jobban bírják az állást. :reklamacio:  És ez sosem volt mélykisülve (kb. fél évente ezt is rádugtam töltésre).

#37 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 05. 23:27

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 9:50

Hogy ne csak off hozzászólás legyen.  :)
Azt figyeltem meg az IPC-1 töltőnél, hogy 1.53V kapocsfeszültségig tölti az akkut. Nem sok ez egy kicsit?

Nálam tölti azt 1,7V-ig is. ;)
Akkuja válogatja (és a töltés erősség), hogy mikor kezd esni a feszültség. Van olyan AAA akkum, aminek a feszültsége a töltés befejezése után 1 nappal még 1,5V (a töltőből kivéve kb. 1,52-1,53V).

#38 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 01:36

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 0:22

Én úgy tudtam, hogy a Li-ionok csak 100 töltést bírnak, és akkor még a kapacitásuk kb. 80%-át nyújtják. Vagy rosszul tudom? :think: A NiMH-k bírnak 1000 töltést.

Li-Ion-os laptop akkut néztem, ott az egyik fajtára 300, a másik fajtára 500 töltési-kisütési ciklust írtak. Csak arra nem emlékszem, (lehet, hogy fel sem volt tüntetve :confused: ) hogy ennyi ciklus után milyen állapotban lesz még az aksi:
- a teljes kapacitás 80%-a, vagy
- kuka.

netmanus: Előző hsz-emben lévő kérdésre tudsz válaszolni?
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#39 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 11:58

Idézet: TMexy - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 1:36

Li-Ion-os laptop akkut néztem, ott az egyik fajtára 300, a másik fajtára 500 töltési-kisütési ciklust írtak. Csak arra nem emlékszem, (lehet, hogy fel sem volt tüntetve :confused: ) hogy ennyi ciklus után milyen állapotban lesz még az aksi:
- a teljes kapacitás 80%-a, vagy
- kuka.

netmanus: Előző hsz-emben lévő kérdésre tudsz válaszolni?

OFF :)

Pontosan nem. Valahol ott kell egy fülnek lennie, ahol a riasztási beállításokat is megadod (asztalon jobb klikk, tulajdonságok, képernyőkímélő, energiaellátás, és valahol itt kell keresni). Az enyém nem képes rá, de valahogy így emlékszem más laptopjáról. Mondjuk a biosos beállítás tűnik a legértelmesebbnek. Persze nem lehetetlen, hogy a Windows vissza tudjon nyúlni a bioshoz a laptop alaplapi driverén keresztül.

Mobilnál hol lehet vajon beállítani, hogy ne töltsön usb-ről? Lehet, hogy az enyémnél nem lehet (K750i), mert Sony Ericssonéknál nem divat az apróbb beállítások lehetővé tétele. Engem csak az emlékeztetők gyengesége borít ki (csak egyszeri riasztást tud, és az emlékeztetőlistát csak a módosítás sorrendjében képes megjeleníteni), egyébként jó telefon.

ON :)

Szerintetek mi a legjobb mód arra, hogy egy haldokló ceruzaakkut feltámasszak? Van egy 700-as AA NiCd akkum, amiből fél nap alatt a kapacitása 18%-a távozik önkisüléssel (ez az ütem persze lassul; IPC-1 teszt: 504mAh, kb. 12 óra után discharge-refresh: 415mAh). 200mA-rel szoktam tölteni az IPC-1-gyel. Töltsem gyorsan, esetleg extra gyorsan, hogy felrázzam? Vagy hagyjam csepptöltésen napokig? Vagy töltsem 50mA-rel a hozzá adott töltővel? Már jópár 200mA-es töltésen túl vagyok, de nem sok javulást mutat.

#40 Felhasználó inaktív   qvas 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 06. 13:02

Én egy régi 700mAh-s noname nimh AAA-val szórakoztam. Először 200mA-es refresht nyomattam neki, eredmény 530mA. Ezután jött egy 200mAh-s teszt üzemmód, eredmény 536. Harmadszorra teszt üzemmód 700mA-rel, eredmény 610mA. Újabb 700mA-s teszt, eredmény 524. Következő 700-as teszt 510. Végül 200-as teszt 522. Szóval lehet, h néha jól jöhet a nagy töltőáram, de csak egyszer, a  felrázáshoz. Ha viszont így lenne, akkor szerintem az IPC-1L max 700mA-je már kevés lenne egy AA felpofozásához.

Szerkesztette: qvas 2007. 05. 06. 13:03 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.