HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 06. 16:42

Idézet: qvas - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 13:02

Én egy régi 700mAh-s noname nimh AAA-val szórakoztam. Először 200mA-es refresht nyomattam neki, eredmény 530mA. Ezután jött egy 200mAh-s teszt üzemmód, eredmény 536. Harmadszorra teszt üzemmód 700mA-rel, eredmény 610mA. Újabb 700mA-s teszt, eredmény 524. Következő 700-as teszt 510. Végül 200-as teszt 522. Szóval lehet, h néha jól jöhet a nagy töltőáram, de csak egyszer, a  felrázáshoz. Ha viszont így lenne, akkor szerintem az IPC-1L max 700mA-je már kevés lenne egy AA felpofozásához.

Nekem IPC-1 van, de még csak egyszer adtam meg neki 1000mA-es töltőáramot. Akkor is az lett az eredmény, hogy töltés közben leált a töltés, mert túlmelegedett az akku. Raktam rá egy kis ventillátort, úgy már egész töltés alatt hideg volt. Tehát nem fogok 700mA-nél erősebb árammal tölteni. Ha mégis valamiért sietni kell, akkor ráteszem a ventilátort.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#42 Felhasználó inaktív   DDani 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 06. 19:03

Sziasztok!!!

Lenne egy-két kérdésem az IPC 1/1L-el kapcsolatban. Próbálgattam visszaolvasni, de sajnos nagyon kezdő vagyok a témában, így elég homályos a dolog :(

Az első kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt tudnak ezek a töltők feltölteni két 2400mAh-s akkut (mármint optimálisan használva, tehát lehetőleg legkevésbé károsítva az akkukat, de "még" gyorsan)?
Milyen töltőárammal?

A másik az, hogy ha jól látom, van hozzájuk valamilyen adapter, amivel baby/góliát elemekként is lehet használni őket? Jól látom? Ilyeneket lehet külön kapni?

A harmadikat pedig don phobos-tól kérdezném:
"használt töltő helyett egy L (aki tudja a betű jelentését, az érti, hogy miért nem a nagyobbat választom)"

Miért nem? :) Azon túl, hogy olcsóbb az 1L?

Előre is köszi mindenkinek, DDani

#43 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 20:01

Szia!

Ha két akkut töltesz a két szélső foglalatba téve, akkor 200, 500, 700, 1000, 1500 és 1800 mA-es töltés áll rendelkezésedre (IPC-1L-ben "csak" 200, 500 és 700).
Tölteni 500 vagy 700 mA-rel érdemes, ekkor kb. 5,8 ill. 4,1 óra szükséges az üres akkuk feltöltéséhez (+20%-os töltéssel számoltam - azaz 2880 mAh-val -, ilyen gyors töltésnél valószínűleg ennyire nincs szükség). Értelemszerűen 1000mA-rel töltve 2,88 óra kell, ekkor kicsit már jobban melegszenek az akkuk, de ha csak a két szélsőben van, akkor még megfelelő a szellőzés, nem melegszenek túl.

Számold hozzá, hogy ha jól akarsz bánni az akkukkal, akkor legalább minden 3. töltés előtt (én minden töltés előtt így teszek) illik lemeríteni őket (0,9V-ig, ahogy - többek között - az IPC-k csinálják). A kisütő áram a töltőáram fele, azaz ha félig van az akku, akkor a kisütés kb. annyi ideig tart, mint a töltés, azaz dupla idővel számolhatsz. Persze ha gyengébb állapotban rakod be az akkukat, akkor ez kevesebb. Egy éjszaka alatt pont megvan a kisütés+töltés, még IPC-1L-lel is. :)

IPC-1L-hez nem járnak a C és D méretre konvertáló adapterek. C-re konvertálót már láttam több helyen is (pl. Auchanban), D-re konvertálót nem tudom, mennyire könnyű venni.

#44 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 06. 20:06

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 11:58

ON :)

Szerintetek mi a legjobb mód arra, hogy egy haldokló ceruzaakkut feltámasszak? Van egy 700-as AA NiCd akkum, amiből fél nap alatt a kapacitása 18%-a távozik önkisüléssel (ez az ütem persze lassul; IPC-1 teszt: 504mAh, kb. 12 óra után discharge-refresh: 415mAh). 200mA-rel szoktam tölteni az IPC-1-gyel. Töltsem gyorsan, esetleg extra gyorsan, hogy felrázzam? Vagy hagyjam csepptöltésen napokig? Vagy töltsem 50mA-rel a hozzá adott töltővel? Már jópár 200mA-es töltésen túl vagyok, de nem sok javulást mutat.

Ha már belül ilyen mértékben sül ki, akkor az már kuka.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#45 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 20:08

Idézet: DDani - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 19:03

"használt töltő helyett egy L (aki tudja a betű jelentését, az érti, hogy miért nem a nagyobbat választom)"

:offtopic:

az L betű a Canon objektívek között olyan, mint a Subaru modellek között az STI. az a non plus ultra, a profi széria. mivel a töltőnek a nevében benne van a mágikus betű, ezért elborult elmém azt diktálja, hogy azt válasszam... :)

igazából azért fogom azt választani, mert nincs szükségem az extra erős töltési áramra és a kiegészítőkre sem. lassan töltök mindig, kocsiban soha (nincs is igazából saját autóm), ráadásul csak AA akksikkal foglalkozom. így bár nincs nagy különbség árban, de a fenti érvekkel megtámogatva az irracionális oldalt egyértelmű, hogy IPC-1L töltőt választhatok csak.

minden más normális embernek azt javaslom, hogy vegyen olyat, amire tényleg szüksége van. én nem vagyok mérvadó ebben az esetben  :omg:

üdv!

:up: & :respect:
.
.
.

#46 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 20:09

Idézet: DDani - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 19:03

Sziasztok!!!

Lenne egy-két kérdésem az IPC 1/1L-el kapcsolatban. Próbálgattam visszaolvasni, de sajnos nagyon kezdő vagyok a témában, így elég homályos a dolog :(

Az első kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt tudnak ezek a töltők feltölteni két 2400mAh-s akkut (mármint optimálisan használva, tehát lehetőleg legkevésbé károsítva az akkukat, de "még" gyorsan)?
Milyen töltőárammal?

A másik az, hogy ha jól látom, van hozzájuk valamilyen adapter, amivel baby/góliát elemekként is lehet használni őket? Jól látom? Ilyeneket lehet külön kapni?

Előre is köszi mindenkinek, DDani

Egy akármilyen akkunál ökölszabály: 3 óra, vagy C/3-mal.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#47 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 05. 06. 20:12

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 20:08

:offtopic:

az L betű a Canon objektívek között olyan, mint a Subaru modellek között az STI. az a non plus ultra, a profi széria. mivel a töltőnek a nevében benne van a mágikus betű, ezért elborult elmém azt diktálja, hogy azt válasszam... :)

:offtopic: fúúúúj, Canon-os! :p :D

#48 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 20:37

Enyém nemrég jött meg (hétfő) azóta folyamatosan refresht gyakoroltatok az akkujaimon vele. Sajna kiderült hogy a 2500-as sanyo szett egyikéből az első ciklusban (épp feltöltöttem az unirossban) csak 700 mAh-t tudott kivenni. Valószínűleg ennek köszönhető a 2500-asok eddigi gyenge szereplése. Gondolom a cellánkénti töltés és a refresh helyretette azt is, mert a ciklus végére 2280-at az is képes volt leadni. Majd a gyakorlatban elválik, de az egyszer biztos hogy ez a töltő egy igen hasznos kis jószág - a cellánkénti töltés, a kisütés, a töltőáramok megadásának lehetősége, az akku refresh és teszt nagyon jól használható kis cuccá teszi.

Én azért vetettem a céggel, mert jócsomó ceruzaakksit használunk és elég rendszertelenül töltik az emberek őket, ezért hamar elfáradnak, de azthiszem még pár ilyen töltő és nemigen lesznek ilyen gondjaink.

Az eneloopjaim viszont valami csodálatosan teljesítő kis cuccosok. Betettem őket egy kis feszültségmérésre, kíváncsiságból mindegyik 1.33 volton állt, peg már fotóztam is velük és nem is emléxem mikor használtam őket utoljára. Éjszakára beteszem őket egy tesztre, hogy lássam mi a valós kapacitásuk.

#49 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 05. 06. 21:00

"a kapacitása 18%-a távozik önkisüléssel"

Ez ohmos zárlat. Azért csökken egy idő után a kisülés mert csökken a feszültség és az ohmon ugyebár..

Szerkesztette: ottokar 2007. 05. 06. 21:04 -kor

#50 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 05:18

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#51 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 09:46

Szerencsére azért nem csak annyival lassul a kisülése, amennyivel a feszültsége csökken.
Egyébként még mindig jól terhelhető, feltöltve teljes értékű. Ma ráengedek 1A-es töltést, esetleg nagyobbat. Majd meglátom, hogyan reagál rá.  :think: Bár még mindig nem tudom, hogy nem lenne-e jobb neki a lassú feltöltés (gyors töltésnek 210mA van ráírva, remélem nem sértődik meg az 1A-es töltéstől :) ).

#52 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 11:03

mennyivel szebb ez a fekete ipc1-l mint a sima kék ipc1 :p

AAA eneloopokba 801 és 804 mah fért egy discharge után...

a 2500mah sanyo szettemből 1 akku asszem haldoklik, nagyobb az önkisülése jóval mint a többié... majd ha meghal teljesen, vagy több darab is, akkor eneloop lesz.
már többször akartam eneloopot venni, de rájöttem hogy 2*4 akku bőven elég nekem jelenleg. sőt múlthéten esküvőre elfelejtettem vinni a második négyes akkut, így csak az volt ami vakuban volt.... autóban néha picit töltöttem, így kihúztam a 4 akkuval az egész esküvőt :p
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#53 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 11:18

Akkor te is hasonló cipőben jársz, mint én.  :o
Amennyire eddig tapasztaltam, könnyebb egy kapacitásban ellustult akkut felrázni, mint egy nagy önkisülésűt. Tartok tőle, hogy az enyém tényleg kuka lesz, végülis jópár éves, sokat megért, és a másik 3 is elgyengül 1 hónap alatt. Ugyanilyenből (700-as NiCd Hama AA) van még egy 4-es garnitúra, azok keveset használtak, és jól is bírják az állást.

#54 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 11:38

vakuban mennyivel gyorsabban töltenek a nicd akkuk mint a nimh?
mert arra is gondoltam már, hogy inkább veszek 2 szett nicd akkut, mint 1 szett nimh. kapacitásban kb hasonló, de ha gyorsabban tölt az sose árt...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#55 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 12:30

Nem hiszem, hogy gyorsabban töltene. Otthon majd megnézem, hogy pl. a 700-as NiCd-im és a 2500-as (vagy pl. az egeremhez kapott 1400-as) NiMH-k feszültsége feltöltés után mennyit esik nagyobb terhelés hatására. Régebben néztem és felírtam ilyesmiket is, de szerintem hasonló lehet az értékük (az 1400-as zöld NiMH akkuim egész jók mind terhelhetőségben, mind önkisülésben).

Vegyél Eneloopot, az most a sláger. :cool: Szerintem ez lesz a jó megoldás, nem kell kényszerből néhány naponta tölteni, csak ha sokat használtad a vakut.

#56 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 12:49

"mindenhol" írják hogy nicd-mal gyorsabban tölt a vaku, a kisebb belső ellenállás miatt.

inkább az a kérdésem, hogy mennyivel gyorsabb...

Szerkesztette: WiZARD 2007. 05. 07. 13:45 -kor

#57 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 12:52

Így is van, fele-harmada is lehet a vaku töltési ideje!

#58 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 14:05

Itt lehet kapni nagyáramú ipari AA ceruzaakkukat (kisker árlistán 500-700Ft). Ne tévesszen meg a felirat, ezek NiMH-k (1500-1800 mAh-sak). NiCd között nem találtam AA méretben. Ezek sokkal nagyobb terheléshez készültek, valószínűleg ezekkel tölt fel leggyorsabban a vaku. Mondjuk kíváncsi lennék egy ilyen akku vs. Eneloop összehasonlításra, ami a terhelést illeti. Ha tényleg ilyen fontos a gyors feltöltés, akkor vegyél ilyet. Azért az önkisülésére is kíváncsi lennék, lehet az átlag feletti (valamit valamiért).

#59 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 14:20

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. máj. 7., hétfő - 12:49

"mindenhol" írják hogy nicd-mal gyorsabban tölt a vaku, a kisebb belső ellenállás miatt.

inkább az a kérdésem, hogy mennyivel gyorsabb...

Off:

Ha a vakutöltés sebessége a lényeges, akkor külső akkupack kell az 550EX-hez. Na azzal olyan gyorsan tölt állítólag, hogy jelentősen felmelegszik a vaku ha rendesen kihasználod és közel abban a tempóban durrogtatsz ahogy feltölt (+8 AA cella van benne).

#60 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 07. 15:36

netmanus: hol lehet ilyet kapni?

RiCS: tudom, ismerem, de drága, és kábelek jönnek ki belőle, meg nagy meg nehéz. annyira nem fontos. viszont nicd akkunak az az 1 hátránya lenne, hogy plusz 4 AA akkut bedobok a táskába. ez belefér :)

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.