HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#741 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 04. 30. 08:29

U2402-t használok. Kitaláltam, hogy amire allergiás lehet,a tápfesz ingadozása-az van itt bőven. megsüllyed a saját tápja és így a dU érzékelés is billen...
Adatlap: http://www.alldatash...earchword=U2402
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#742 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 30. 08:39

Idézet: didyman - Dátum: 2008. ápr. 30., szerda - 7:59

Egy frászt procivezéreltek :) itt írtam róla: klatty
Időzített, az időzítésig kb. állandó, egyszerű áramgenerátor. Mind a 4 akkun egyszerre, külön-külön. Az időzítés iszont egycsatornás.

Ebből indultam ki:

http://www.eneloop.i...cations_hu.html

http://www.eneloop.info/uploads/media/Data..._MDR03-E_01.pdf 

Ez egy 600 mA, 2 cellás gyorstöltő.

400-500 mA és felette proc. vezérelt, -dU lekapcsolós töltőket gyártanak, mint ez is például. Nyilván nem kell mondani, ilyen áramon már nem lehet időzítővel saccolgatni a töltési időt, hiszen szétfőhetne az akku, ha rosszul találjuk el az időt.

Azt nem gondoltam, hogy a 4 cellás eneloop töltő csak időzítős, vagy eddig nem is tűnt fel, hogy ez csak egy 250 mA-es töltő, de az jól megfigyelhető általánosságban, hogy ebben a közepes áramú tartományban időzítős töltőket (esetleg hőfokérzékelővel kombinálva) szoktak alkalmazni, illetve mellékelni az akkukhoz (ld. Varta "tojás"). Ebből is látszik, nem az számít, hogy eneloop, R2U, vagy régifajta Ni-MH, mert ilyen szempontból is ugyanaz.

A még kisebb áramú dugasztöltőknél pedig nincs lekapcsolás egyáltalán, ezek csak kb. csepptöltés szintjén üzemelnek.

Tehát észrevételem szerint, ezek az "elemformájú" kereskedelmi töltők ebbe a 3 fő kategóriába sorolhatók, amint azt fejtegettem már máskor is.

De itt van például a SANYO USB gyorstöltő, szintén proc. vezérelt. Eneloophoz is mellékelik, pedig cseptöltő funkciója is van:

http://www.eneloop.info/uploads/media/MDU0...FICATION_01.pdf 

Ez pedig a 4 cellás, 250 mA, időzítős:

http://www.eneloop.info/uploads/media/MQN0...FICATION_01.pdf

Ez mondjuk azért is tévesztett meg, mert pont ugyanilyen kinézettel processzoros gyorstöltőt is gyártanak.

Szerkesztette: Signal 2008. 04. 30. 09:12 -kor

#743 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 30. 09:13

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 30., szerda - 8:39

Ebből indultam ki:

Jó huszonéves Rádiotechnikában van -dU töltőrajzom.
Tantálkondenzátoron tárolta referenciafeszültségként az előző mérési ciklus feszültségét, és kapcsolta egy differenciálerősítő bemenetére.
Persze ezt mamár könnyebb egy analóg bemenetű microkontrollerrel számtárolással megoldani.

#744 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 30. 21:17

Úgy látszik, kicsit gyorsan futottam át az angol szöveget, de ismét megnézve, a SANYO USB töltő a csepptöltést nem a töltés után alkalmazza, hanem előtte. Mégpedig abban az esetben, mikor a berakott akku (1 vagy 2 db független töltése lehetséges) feszültsége kb. 1 Volt alatt van. Ha csepptöltéssel 20 percen belül sikerül 1 Volt felé tornászni, normál töltésre kapcsol, ha nem, hibát jelez.

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. ápr. 30., szerda - 8:17

Érdekel még akár PC-re dugható is.

Ez nem is rossz:

BattMan II: A Computer Controlled Battery Manager

http://www.stefanv.c...s/battman2.html 

#745 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 01. 11:32

Idézet: Signal - Dátum: 2008. ápr. 29., kedd - 19:13

.
.
.
Van egy jól bevált B&D 2,4 Voltos Ni-Cd akkus csavarhúzóm, én mindig csak kimerülés után raktam a töltőre. 10 év után az egyik cellája még ma is üzemképes. De vagy 6-8 évig teljesen jó volt mindkét cella.
.
.
.

Sziasztok!

Nekem van egy fogkefém, ami szintén Ni-Cd akksis. Én úgy használom, hogy nincs állandóan töltőn, hanem kap egy egész estés töltést, ha már lassul a motor érezhetően (terhelésre nagyon lemegy a fordulatszám, tehát közel van a lemerüléshez), majd a töltőt elrakom a fiókba. Ezek szerintem akkor jól járok el?

A szintén akkus hajvágó (birkanyíró :) ) gépemet szintén így használom.

És végül a bónusz kérdés: van egy Ipod lejátszóm, ami ugye már Li-Ion akksis. De ezt is úgy használom, hogy kerülöm a rövid rátöltéseket, inkább majdnem teljesen lemerítem és kap egy nagyobb több órás töltést. Jól járok el?

Onnan gondoltam, hogy így jobban járok, mert végigolvastam asszony Thinkpad notebookjának a leírását és ott írják, hogy a Li-Ion akksit lehet úgy okosítani, hogy néha teljesen lehasználja az ember. Tehát addig meríti, amíg az adott eszköz le nem kapcsol. Ekkor a belső szintjelzője átkalibrálja magát az aktuális kapacitásra és pontosabb lesz a visszajelzés.
A másik dolog az Li-Ion akksikkal kapcsolatban az, hogy azok elvileg bírják a rátöltést. De ezzel elltétes az, hogy igazából az akksit a töltési ciklusok száma öregíti. Tehát ha töltök rajta 15 percet, akkor az ugyanúgy egy töltési ciklus, mintha töltök rajta 3 órás full töltést. Értelemszerűen a második jobb, mert akkor teljesen feltöltöm, megkapja a finom töltést a végén és tovább tudom használni az eszközt. Tehát a körülbelül 300 ciklusos élettartamból több üzemórát tudok így kihozni.

Ez igaz?

Köszönöm az infót!

Üdv!
.
.
.

#746 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 01. 23:21

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. máj. 1., csütörtök - 11:32

...A másik dolog az Li-Ion akksikkal kapcsolatban az, hogy azok elvileg bírják a rátöltést. De ezzel elltétes az, hogy igazából az akksit a töltési ciklusok száma öregíti. Tehát ha töltök rajta 15 percet, akkor az ugyanúgy egy töltési ciklus, mintha töltök rajta 3 órás full töltést. Értelemszerűen a második jobb, mert akkor teljesen feltöltöm, megkapja a finom töltést a végén és tovább tudom használni az eszközt. Tehát a körülbelül 300 ciklusos élettartamból több üzemórát tudok így kihozni...

A gyártó által megadott 300 (vagy akármennyi) ciklus szerintem teljes ciklusra vonatkozik, mivel így kézenfekvő, illetve így képezhet összehasonlítási alapot más gyártmányokkal (már ha elfogadjuk igaznak). Ha pedig kijelentjük, hogy a Li-ion bírja a rátöltéseket is, akkor egy rövid rátöltés elméletben nem jár olyan mértékű kémiai elhasználódással, mint egy teljes ciklus. De attól még óvatosságból lehet kerülni a rátöltéseket.

Én lehetőség szerint minden készüléknél igyekszem betartani a teljes periodikus töltést, úgyhogy magam részéről nem is nagyon tudnám megmondani, mi lenne, ha közben rátöltögetnék. Egy esetre emlékszem, amikor autós kihangosító elég hamar agyonvágott egy telefonakkut (ahányszor feltettem, annyiszor rá is töltött), de az Ni-MH volt.

#747 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 02. 20:03

Idézet: Signal - Dátum: 2008. máj. 1., csütörtök - 23:21

A gyártó által megadott 300 (vagy akármennyi) ciklus szerintem teljes ciklusra vonatkozik, mivel így kézenfekvő, illetve így képezhet összehasonlítási alapot más gyártmányokkal (már ha elfogadjuk igaznak). Ha pedig kijelentjük, hogy a Li-ion bírja a rátöltéseket is, akkor egy rövid rátöltés elméletben nem jár olyan mértékű kémiai elhasználódással, mint egy teljes ciklus. De attól még óvatosságból lehet kerülni a rátöltéseket.

Ebben van logika. Asszony Thinkpad notija ellenben minden olyan töltést +1 ciklusnak vesz, ami nem az (állítható) 96%-os töltöttségi szint felett kezdődik. Tehát ha lemerül mondjuk 85%-ra az önkisülés miatt vagy használatból kifolyólag, akkor az adapterre rakva már ugrik az akksi logjában a töltési ciklusok száma.

Ha a default 96%-ra esik csak le és akkor kezd el rátölteni, akkor azt nem veszik töltési ciklusnak. Tehát ha úgy kapcsolom be a gépet, hogy már rá van dugva az adapterre, akkor csak az önkisülés miatt merül. És akkor nagyon sokáig nem tölti.

Még egy kérdés: olvastam ellentétes infókat a Li-Ion akksikról. Igaz, hogy azt nem csepptölti a töltő? Akkor hogyan történik a töltés? Gondolom nem végig fix árammal.

Üdv!
.
.
.

#748 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 02. 20:08

Nincs értelme csepegtetni és nem is túl egészséges. A Li-ion töltésében két szakasz van, egy állandó áramú szakasz, ami a 4,2V-os cellafeszig tart és innen konstans feszültségű szakasz van, a 4,2V tartásával fokozatosan csökkenő áramerősséggel.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#749 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 02. 20:12

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 2., péntek - 20:08

Nincs értelme csepegtetni és nem is túl egészséges. A Li-ion töltésében két szakasz van, egy állandó áramú szakasz, ami a 4,2V-os cellafeszig tart és innen konstans feszültségű szakasz van, a 4,2V tartásával fokozatosan csökkenő áramerősséggel.

Köszönöm a hipergyors választ. Akkor most eloszlott a köd a fejemben.  :up:

Akkor a végén gyakorlatilag profilt vált és szépen ellaposodik a vonal. Ezt néhol "csepptöltés" néven illetik (ezek szerint hibásan), de akkor ezután nem tölt rá, hanem lekapcsol teljesen.

Üdv!
.
.
.

#750 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 05. 02. 22:00

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. máj. 2., péntek - 21:12

Köszönöm a hipergyors választ. Akkor most eloszlott a köd a fejemben.  :up:

Akkor a végén gyakorlatilag profilt vált és szépen ellaposodik a vonal. Ezt néhol "csepptöltés" néven illetik (ezek szerint hibásan), de akkor ezután nem tölt rá, hanem lekapcsol teljesen.

Üdv!

A NiMH akkuk töltői adnak csepptöltést ami 20 mA körül van, ezt vagy felveszi az akku ha nagy az önkisülése vagy nem. Van amelyiknek olyan nagy hogy már két nap alatt is jelentősen csökkenne a töltése ezért szokták a töltőben hagyni hogy a használat kezdetén tele legyen. Az Eneloop akkuknak kicsi az önkisülése ezért felesleges csepptöltés és nem is szereti.

#751 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 06:16

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 2., péntek - 22:00

A NiMH akkuk töltői adnak csepptöltést ami 20 mA körül van, ezt vagy felveszi az akku ha nagy az önkisülése vagy nem. Van amelyiknek olyan nagy hogy már két nap alatt is jelentősen csökkenne a töltése ezért szokták a töltőben hagyni hogy a használat kezdetén tele legyen. Az Eneloop akkuknak kicsi az önkisülése ezért felesleges csepptöltés és nem is szereti.

Oké. Nekem most van 2500 mAh-s Sanyo, amit még közvetlenül az Enelopp-korszak beköszönte előtt vettem. Kár volt, így utólag belátható. Annyira hamar kisülnek, hogy az már a használhatatlan kategóriát ostromolja.
Van most 1-1 készlet AA és AAA picit kisebb kapacitású, amit a töltőhöz adtak. Az AAA 800 mAh, az AA 2400-as.

Megnéztem, még április 12-én töltöttem fel az akksikat, most a vakut bekapcsolva egyrészt bekapcsolt, másrészt el is tudtam sütni. A sípolás nem olyan hirtelen "ment fel", de azért még megy. Ez igen jó.

A Sanyo akkuk a szokásos teljesítményüket hozzák: vagyis az akku éppen csak bekapcsol, de el is hal a kijelző, a motorja meg sem moccan, tölteni nem tud. Tehát tökéletesen kisült a szekrényben állva április 12 óta. Hiába ment bele a töltő tanúsága szerint 3 Ah felett is. Ez egy hasznavehetetlen selejt akkumulátor...  :omg:

Majd veszek egy garnitúra Eneloop akksit is, ha látok és akkor a Sanyokat alighanem leadom a munkahelyen a megfelelő helyen. Van kis akkumulátorok számára gyűjtő kuka. Ott a helyük, ezeket oda gyártották egyenesen  :up:

Üdv!
.
.
.

#752 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 07:22

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 6:16

a Sanyokat alighanem leadom a munkahelyen a megfelelő helyen. Van kis akkumulátorok számára gyűjtő kuka. Ott a helyük, ezeket oda gyártották egyenesen  :up:

Vannak olyan alkamazások, ahova jól megfelenek.
Rendszeresen használt zseblámpa, biciklilámpa. Akkus kisgép, vagy napelemes kertilámpa.

#753 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 07:37

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 8:22

Vannak olyan alkamazások, ahova jól megfelenek.
Rendszeresen használt zseblámpa, biciklilámpa. Akkus kisgép, vagy napelemes kertilámpa.

Napelemes lámpában hamar tönkremennek, az ilyen ciklikus üzemet nem tűrik jól ezek az akkuk, ide igénytelenebb NiCd akkuk valók inkább, a töltőáram alacsony mivoltáról nem is beszélve. Bicikli-Hááát, nekem a bicajlámpában, ha cserélni kellene havonta akkukat, bajban lennék, elfelejteném :D . A régi, Ericsson telefonból kiszerelt, már akkor pár évet futott Toshiba 1300mAh-s AA-cellák önkisülése kb. vetekszik az Eneloop-okkal, összesen 9 éve, utolsó töltésük óta egy éve vannak benne, fagytól 40 fokig vannak tárolva, és működnek, nagy áramot le tudnak adni még így 10 év után is (8-9A!). Ezek megépített akuk. 3db van belőlük, a kapacitásukról foglamam sincs, de nagyon nem akarnak tönkremenni. A TDK 1,25V-os NiCd akkuk már csak szuszognak, az akkoriban divat 700mAh-s Varta akkukból már évek óta nincs működőképes, de ezek a Toshibák teszik a dolgukat. A bicajlámpában 3db, autók féklámpájában használt LED működik astabil multivibrátorral, korlátozó ellenállás nélkül, így az őket kapcsoló tranzisztor maradékfesze vonódik csak le, kb. 2,2V-on mehetnek, tehát relatív nagy árammal. Most tervezek rárakni még fehér LED-ekből első lámpát, de ehhez vadászok olyan kínai LED-eket, amik erős fénnyel világítanak két cellával is, mert az astabilt nincs kedvem 3,6V-ra kötni :D (az emlegetett kerti lámpában is olyanok vannak, de ennél nagyobb fényű is létezik, nem egy luxeon mondjuk, amiből egy is elég 1W-os kivitelben-lehet, hogy mégiscsak berakom a harmadik cellát :D ).

#754 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 07:48

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 7:37

Most tervezek rárakni még fehér LED-ekből első lámpát, de ehhez vadászok olyan kínai LED-eket, amik erős fénnyel világítanak két cellával is, mert az astabilt nincs kedvem 3,6V-ra kötni

Az a kerti lámpa, amivel eljátszadoztam, nem volt nagy durranás.
A három cellával működő ledeket még nem méregettem, és katalógus lapom sincs róluk.
Egyszer belefutottam egy fehér fénnyel világító lámpás öngyújtóba (sajnos azóta sem). Bomba üzlet.
120-150 ért egy a Dibuznál 100 Ft-s led + 3 gombelem + öngyújtó. :)

#755 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 08:35

Nem dohányzok :D . bár gyertyát gyújtani is jó, csak ahhoz meg valahogy hozzátartozik a gyufaszál illata :) .

#756 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 16:08

Idézet

http://www.stefanv.c...yo_eneloop.html

A Response from SANYO

About a month after first posting this review, I received a very nice e-mail from Mr. Taetow, Vice President General Affairs at SANYO Component Europe GmbH, expressing appreciation for my independent review and addressing a few points, which I've summarized below:

1. The Eneloop batteries are sold charged, but not necessarily 100% fully charged. In Europe we charge them about 75%. I am not sure to which degree they are charged before being sold in Canada. Thus it is rather vague to estimate the discharge rate by calculating backwards to the production date. Also, the storage conditions (transport, warehouse, shop, etc.) are unknown (see point 3 below).

2. Several long term tests have shown that the self-discharge rate decreases over time. This means that Eneloop batteries discharge relatively fast at the beginning and relatively slower the longer you store them. To get real (long-term) test results, you have to store them and wait. An estimation of long-term discharge rate by extrapolating short term storage results is not correct and leads to rather poor results. This may explain the differences you have seen.

3. Storage temperature is of high importance if you measure self-discharge rate. Higher temperatures substantially increase self-discharging. It is best to store Eneloops as cool as possible to keep the charge in the battery. As a rule-of-thumb, every 10°C increase in storage temperature is equivalent to doubling the storage time. Some R/C* pilots in Europe put Eneloops in the freezer, with rather good results.

*R/C: radio controlled model airplane.

Tudná valaki értelmezni a kiemelt mondatot?  :think:

"Az Eneloop-okat legjobb minél hidegebben tárolni to tartsd a töltőben az akkumulátorokat."

Ez a TO zavar engem. Miért nem inkább azt írja, hogy OR? Most akkor mégis lehet töltőn tartani?

Mondjuk, az utána következő mondat is valahogy fura: "Ökölszabályként, minden 10°C növekedés a tárolási hőmérsékletben, megfelel a tárolási idő duplázódásának." Nem pont fordítva?

Én még oroszul tanultam, vegyük figyelembe... :)

Szerkesztette: Signal 2008. 05. 03. 16:16 -kor

#757 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 17:58

Idézet: Signal - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 16:08

"Ökölszabályként, minden 10°C növekedés a tárolási hőmérsékletben, megfelel a tárolási idő duplázódásának." Nem pont fordítva?

Az én angolom is elveszőleges.
A tárolási hőmérséklet emelkedést értsd úgy, szorozd a gyári tárolási hőmérséklethez képest 10 fokonként 2-vel a tényleges tárolási időt. Ennyivel nő az önkisülés.

#758 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 05. 03. 17:58

"Tudná valaki értelmezni a kiemelt mondatot?"

Logikátlan zagyva hablaty.

#759 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 18:10

Idézet

"Az Eneloop-okat legjobb minél hidegebben tárolni to tartsd a töltőben az akkumulátorokat."

A charge szó nem töltőt, hanem töltést jelent, szóval valami ilyesmi:
Tárold minél hűvösebb helyen az akksikat, hogy a töltés (minél inkább) bennük maradjon.

Szerkesztette: AViD 2008. 05. 03. 18:12 -kor

#760 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 19:35

Köszönöm mindenkinek -- kb. ilyesmik miatt utálom az angolt... :) (Bár a "charger"-t nem illett volna benézni, azon most átsiklottam valahogy.)

Szerkesztette: Signal 2008. 05. 03. 19:45 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.