HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#761 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 05. 04. 07:29

Idézet: Signal - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 17:08

Én még oroszul tanultam, vegyük figyelembe... :)

Ennyire öreg vagy? :Đ
(mi is elkezdtük, de 3 hónappal évkezdés után eltörölték a kötelező oroszt.)

Az az utolsó előtti mondat valóban nagyon hülyén néz ki, az increase szerintem decrease akart lenni és máris helyén az egyenlet. Gyula megoldását nem értem :) Ja, Boldog Névnapot, valamikor mostanában volt :-) .
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#762 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 04. 07:56

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 4., vasárnap - 7:29

Az az utolsó előtti mondat valóban nagyon hülyén néz ki, az increase szerintem decrease akart lenni és máris helyén az egyenlet.

Tényleg fordítva írták. Volt egy logikai bakugrás a mondatban. És ne feledjük el, hogy a Charger akár ez is lehet, egy 1969-es R/T változat.

Most töltöttem fel újra az akksikat. A Sanyo rettenetekbe belement ismét 3.1 Ah töltés, aztán majd 2 hét múlva ismét teljesen üresek lesznek. Tegnap láttam a boltban Eneloop akksikat. Volt Varta Ready2Use és Duracell, aminek a fantázianeve nem maradt meg most, de ugyanúgy lassú kisüléssel kecsegtetett a felirat rajta. Mindkettő 169 SEK volt 4-darabos kiszerelésre, ami átszámítva olyan 4500 HUF.

Mivel a Duracell 2100 mAh-s, a Varta pedig 2000, ezért majd alighanem a kisebbet veszem. A Sanyo-k fiaskójából tanulva jó lesz nekem az is  :up:

Üdv!

U.i.: 5 év oroszt én is nyomtam. Szivódnyá nyikto nye ádszúsztvujet!
.
.
.

#763 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 04. 08:27

Idézet: didyman - Dátum: 2008. máj. 4., vasárnap - 7:29

Ennyire öreg vagy? :Đ
(mi is elkezdtük, de 3 hónappal évkezdés után eltörölték a kötelező oroszt.)

Az az utolsó előtti mondat valóban nagyon hülyén néz ki, az increase szerintem decrease akart lenni és máris helyén az egyenlet. Gyula megoldását nem értem :) Ja, Boldog Névnapot, valamikor mostanában volt :-) .

Ennyire szemtelenül fiatal vagy?  :)
Akkor másként fogalmazva: Ha igaz a kijelentés, akkor nyáron a hűtőben való tároláshoz képest a huszonfokos szobában vagy négyszer olyan gyorsan merül.
Kösz a jókívánságot, ápr. 12 Gyula

#764 Felhasználó inaktív   mhorvat 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 08. 18:30

Sziasztok!

Olyan gyakorlati kérdésem lenne felétek, hogy Ti ceruzaakksik töltésekor (Energizer, 2500 mAh) mindig előbb kisütitek az akksit (elég sok plusz idő :() vagy csak ritkábban, nem minden töltésnél? Egyébként IPC-1L töltőm van, ha ez számít valamit. Köszönöm a válaszokat!

Üdv.
:)

#765 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 08. 23:26

Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. máj. 8., csütörtök - 18:30

Sziasztok!

Olyan gyakorlati kérdésem lenne felétek, hogy Ti ceruzaakksik töltésekor (Energizer, 2500 mAh) mindig előbb kisütitek az akksit (elég sok plusz idő :() vagy csak ritkábban, nem minden töltésnél? Egyébként IPC-1L töltőm van, ha ez számít valamit. Köszönöm a válaszokat!

Üdv.

Én szinte mindig kisütöm, de nekem van rá időm (általában éjszakára teszem fel kisütni/tölteni).
Ha véletlenül nincs, akkor is kisütöm egy bizonyos szintig (mondjuk 1,2V-ig 250mA-es kisütés mellett), és utána állítom töltésre.

Ha nincs időd, rögtön tölthetsz is, de időnként jó kisütni (mondjuk minden 3. töltésnél). És az sem mindegy, hogy mennyire sok energia van még benne. Ha beteszed, és 1,27 V fölötti értéket mutat, akkor mindenképp érdemes valamennyit kisütni töltés előtt. Szerintem. :cool:

#766 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 05. 09. 08:58

Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. máj. 8., csütörtök - 19:30

Sziasztok!

Üdv.

Annál is inkább ki lehet minden töltésnél sütni mert az akkuk soha nem egyformán merülnek le egy gépben és a kisütés azonos szintre süti őket és arra tölt.

#767 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 09. 09:33

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 8:58

Annál is inkább ki lehet minden töltésnél sütni mert az akkuk soha nem egyformán merülnek le egy gépben és a kisütés azonos szintre süti őket és arra tölt.

Hát igen. Soros töltés és kisütés esetén is létrejön töltéskülönbség  az akkumulátorokban, még tultöltés (kiegyenlítő) és tulkisütés nélkül is. Ez gondolom, a cellák hatásfok, önkisülés különbségéből adódik.
A memóriaeffektus is a kisütést célszerűsíti. Az meg esetenként változik, mi a célszerűbb, 2 vagy több garnitúra használata teljes ciklusokkal, vagy egy, akár esetenként fél töltésről kisütött és és újratöltött garnitúra használata.

#768 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 09. 09:41

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 8:58

Nem egészen értem.  :think:  Mivel IPC-1L-ről van szó, mindenképp egyenként tölti tele az akkukat, akár ki vannak előtte sütve, akár nem. Ha az egyik gyengébb, az akkor is pont annyival marad gyengébb töltés után, mindegy hogy ki volt-e sütve előtte.

Szerkesztette: netmanus 2008. 05. 09. 09:43 -kor

#769 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 05. 09. 11:35

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 10:41

Nem egészen értem.  :think:  Mivel IPC-1L-ről van szó, mindenképp egyenként tölti tele az akkukat, akár ki vannak előtte sütve, akár nem. Ha az egyik gyengébb, az akkor is pont annyival marad gyengébb töltés után, mindegy hogy ki volt-e sütve előtte.

Pedig egyszerű az akkuk ellenállása nem egyforma és sorbakötve nem egyformán merülnek le. Az IPC-nél ez nagyon könnyen észlelhető.

#770 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 09. 12:42

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 11:35

Pedig egyszerű az akkuk ellenállása nem egyforma és sorbakötve nem egyformán merülnek le. Az IPC-nél ez nagyon könnyen észlelhető.

Ezt inkább ne így.
Egyedi töltés/kisütésnél minden akkut ugyanarra a feszültségre (majdnem ugyanannyi maradó töltésre) és teljes feltöltöttségre töltenek.
Az akku belső ellenállásának egy soros körben a kivett töltésmennyiséghez nincs köze, egy hurok minden pontján ugyanannyi megy át.
A tárolási töltésveszteség és az esetleges egyébb hatásfoktényezőtől eltekintve itt dominánsan a kapacitások különbségéből adódó használat utáni maradványtöltés különbségről van szó.
A belső ellenállásnak a cellák párhuzamos kapcsolásánál van szerepe az eltérő mardaványtöltésben, ami összekapcsolva való tárolásnál a cellák közt ki tud egyenlítődni.
A sorosan együttkezelt akkuknál az a gond, h a kis kapacitású cella kisütésnél könnyen átmegy mélykisülésbe, ami kapacitásvesztést (romlást) eredményez és az újraépüléshez nem a kedvező kisáramú töltést kapja, hanem telibe megy rá akár a gyorstöltés árama, ami megint csak rossz neki. Emiatt elég gyorsan tönkremegy. Emiatt ajánlák töltésnél a cellák egyedi kezelését legalább néhány paketban avló töltés után.

#771 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 05. 09. 13:27

Én nem elméletet írtam le hanem azt amit évek óta GYAKORLATBAN mutat az IPC-m.

#772 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 09. 13:56

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 13:27

Én nem elméletet írtam le hanem azt amit évek óta GYAKORLATBAN mutat az IPC-m.

A gyakorlatban azt láttad, h nem azonos töltésmennyiséget vesznek fel, és a maradék töltés sem egyforma.
Ha beszámozod az akkukat, és úgy azt mutatja, h abban maradt több, amelyik kevesebbet vett fel, az lenne a nagy felfedezés. :)

#773 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 09. 17:56

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 11:35

Itt egyszerű töltésről volt szó IPC-1L-lel, nem arról, hogy kellhet-e egyik-másik akkut regenerálni. Egyszeri kisütés/töltéstől pedig abszolút nincs értelme csodát várni, ez szintén tapasztalat (ezt elvileg te is tudod, ha az IPC-t használod). Úgyhogy a kisütés utáni töltés nem hozza közelebb az akkukat, mint a sima töltés, csak min. mégegy töltéssel kerülhetnek közelebb, de ez már egy másik történet.

#774 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 10. 10:29

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 9., péntek - 12:42

...átmegy mélykisülésbe, ami kapacitásvesztést (romlást) eredményez és az újraépüléshez nem a kedvező kisáramú töltést kapja, hanem telibe megy rá akár a gyorstöltés árama, ami megint csak rossz neki. Emiatt elég gyorsan tönkremegy.

Akkor a SANYO USB töltőnél jól kitalálták, hogy 1 Volt cellafeszültség alatt csak csepptöltést engedélyez, majd ha 20 percen belül sikerül 1 Volt felé tornászni, gyorstöltésre kapcsol. Ha nem, hibát jelez. Bár a leírásban rövidzárvédelemnek nevezik.

http://www.eneloop.info/uploads/media/MDU0...FICATION_01.pdf

Ez egy egész jó kis töltő, cellánként tölt, olcsó, épp csak kisütni nem tud.

http://www.stefanv.c...sb_charger.html

Régebben azt nyomoztam a neten, mi a különbség az egyes töltőknél alkalmazott kisütés és a refresh (vagy regenerálásnak is nevezett) funkció között. Végül az jött le, hogy egy normál kisütés csak 1 Voltig merít, míg a refresh a mélykisülés határát pedzegeti, vagyis ahol már meredeken zuhanni kezd a görbe:

Csatolt fájl:

#775 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 05. 10. 10:59

Az IPC 0,9V-ig süt ki. A csepptöltése 20 mA.  Nagy marhaság lenne ha azzal kezdené a töltést. Valami nem stimmel ezzel a csepptöltés kezdéssel mert ha nagyobb árammal tölt az nem csepptöltés.

#776 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 10. 11:27

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 10., szombat - 10:59

Az IPC 0,9V-ig süt ki. A csepptöltése 20 mA.  Nagy marhaság lenne ha azzal kezdené a töltést. Valami nem stimmel ezzel a csepptöltés kezdéssel mert ha nagyobb árammal tölt az nem csepptöltés.

Nékem nincs ilyen hiperszuperem. Azt írtátok, h töltés előtt minősíti az akkut. Ha nem tetszik neki, akkor hibásnak minősíti.
A hibás akkunál meg lehet kérni, próbáljon lelket lehelni bele. No az a nagy kérdés, ekkor mit csinál.
Annyit tudok, h a modellezőknél az egyszerűség kedvéért egy Si diódával sorbakötött izzóval vagy ellenállással 0,75 V ig sütnek segédenergia nélkül. Illetve pár évvel ezelőtt még ez volt a bevett gyakorlat.
Igaz az is, h náluk az élettartam rovására is fontos tényező a teljes akkukapacitás utolsó cseppig való gyors kihasználhatósága, amit az elég erős kisütéssel való befagyott töltés kivételével érnek el.
Ezenkívül erős szempont a gyors újratöltés, és ezt a terepen energiatakarékos módon autóakkumulátorról. Ez meg soros paketban való hőfokkontrollált gyorstöltést jelentett.
Otthon a verseny után kiegyenlítő manővereket és kapacitásra újra összeválogatást csináltak.
Az itt leirtakkal ellentétben kisütött állapotban való tárolást és üzembevételkor kisáramú formázó töltést mondtak.
Ezek az információk a Ni-Cd és a koábbi Ni-Mh akkumulátorokra vonatkoztak.

#777 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 05. 10. 11:42

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. máj. 10., szombat - 12:27

Nékem nincs ilyen hiperszuperem. Azt írtátok, h töltés előtt minősíti az akkut. Ha nem tetszik neki, akkor hibásnak minősíti.
A hibás akkunál meg lehet kérni, próbáljon lelket lehelni bele. No az a nagy kérdés, ekkor mit csinál.
Annyit tudok, h a modellezőknél az egyszerűség kedvéért egy Si diódával sorbakötött izzóval vagy ellenállással 0,75 V ig sütnek segédenergia nélkül. Illetve pár évvel ezelőtt még ez volt a bevett gyakorlat.
Igaz az is, h náluk az élettartam rovására is fontos tényező a teljes akkukapacitás utolsó cseppig való gyors kihasználhatósága, amit az elég erős kisütéssel való befagyott töltés kivételével érnek el.
Ezenkívül erős szempont a gyors újratöltés, és ezt a terepen energiatakarékos módon autóakkumulátorról. Ez meg soros paketban való hőfokkontrollált gyorstöltést jelentett.
Otthon a verseny után kiegyenlítő manővereket és kapacitásra újra összeválogatást csináltak.
Az itt leirtakkal ellentétben kisütött állapotban való tárolást és üzembevételkor kisáramú formázó töltést mondtak.
Ezek az információk a Ni-Cd és a koábbi Ni-Mh akkumulátorokra vonatkoztak.

Az IPC akkor nyilvánítja döglöttnek az akkut ha nagyon ki van sütve 0,3-0,4V-nál. Nem lehet kérlelni mert az ilyennel nem tud semmit csinálni. Bele kell egy mezei töltőbe tenni ekkor és ha az meglöki utána az IPC is elkezdi tölteni. Az akku belehelyezésekor a feszültséget kérés nélkül kijelzi és ott már tudhatod hogy utána miért nem kezd el tölteni.

#778 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 10. 12:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 10., szombat - 10:59

Egyes források szerint a 0,9 Volt is elmegy normál kisütésnek, ez még nem a görbe letörési szakaszára esik (vagy határeset). Ezért egy töltőgyártó alkalmazhatja ezt az értéket is, ha így jobbnak látja.

Egyébként IPC-nél a 20 mA véletlenül nem csak a 200 mA töltésre vonatkozik (10 %)?

Szerkesztette: Signal 2008. 05. 10. 12:34 -kor

#779 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 05. 10. 13:20

Idézet: Signal - Dátum: 2008. máj. 10., szombat - 13:32

Egyes források szerint a 0,9 Volt is elmegy normál kisütésnek, ez még nem a görbe letörési szakaszára esik (vagy határeset). Ezért egy töltőgyártó alkalmazhatja ezt az értéket is, ha így jobbnak látja.

Egyébként IPC-nél a 20 mA véletlenül nem csak a 200 mA töltésre vonatkozik (10 %)?

Az IPC-nél a csepptöltés független a beállított töltőáramtól mindíg 20mA . Annál is inkább mert én 500mA-el töltök általában. A kisütőárama fele mindíg a beállított töltőáramnak.

#780 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 10. 20:48

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. máj. 10., szombat - 13:20

Az IPC-nél a csepptöltés független a beállított töltőáramtól mindíg 20mA . Annál is inkább mert én 500mA-el töltök általában. A kisütőárama fele mindíg a beállított töltőáramnak.

Nem, a csepptöltés nagyon is függ a töltőáramtól. De egy-egy töltőáramra nézve nem fix, hanem akkunként (és az idővel) változik. 200 mA-es töltésnél 12-20 mA, 500 mA-esnél 20-30 mA, stb. Nem tudom pontosan, de minél erősebb a töltés, annál erősebb az azt követő csepptöltés.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.