HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#821 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 07. 12. 18:07

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. júl. 12., szombat - 15:58

Helló!
Arra keresnék érthető választ, hogy hogy létezik, az, hogy feltöltöm a 3 hónapos 2 drb. AA Eneloop 2000mAh-s akkukat és egy hétre rá (vagyis ma) beteszem a fényképezőbe és azt írja ki, hogy akku üres... Újonnan mikor megvettem, ugyebár tölteni sem kellett, azóta 2x alkalommal volt feltöltve, utóbbi úgy tűnik nem sokat segített.  :(

Ha valakinek van valami használható ötlete, legyen szíves írjon! Köszönöm!  :respect:

Itt arról meg kell győződni hogy fel van e az akku rendesen töltve, egy multiméterrel a feltöltött akkunak 1,4V felett kell lennie. Lehet hibás a töltő lehet hogy az egyik akku az. Ezért nem jók az ilyen töltők amik vakon töltenek. Nem lett esetleg sokáig rajthagyva a töltőn? Egy akkutöltő diódája amikor jelzi a töltés végét soha nem azt jelzi hogy tele van az akku, hanem azt hogy többet nem tud bele tenni.

Szerkesztette: ottokar 2008. 07. 12. 18:28 -kor

#822 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 07. 12. 19:21

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. júl. 12., szombat - 18:07

Itt arról meg kell győződni hogy fel van e az akku rendesen töltve, egy multiméterrel a feltöltött akkunak 1,4V felett kell lennie. Lehet hibás a töltő lehet hogy az egyik akku az. Ezért nem jók az ilyen töltők amik vakon töltenek. Nem lett esetleg sokáig rajthagyva a töltőn? Egy akkutöltő diódája amikor jelzi a töltés végét soha nem azt jelzi hogy tele van az akku, hanem azt hogy többet nem tud bele tenni.

Gondolom, feltöltötte rendesen, mert már azelőtt volt egyszer töltve és akkor feltöltötte rendesen, multiméterem sajna nincs, de most már mindegy is, mert rátettem megint a töltőre, pár perc múlva végez is. Ide tartozik az is, hogy USB-s töltőről van szó, de gondolom ez nem sokat számít, mert az USB portok rendesen működnek, kap a töltő megfelelő áramot.
Egyébként ebben a töltő dologban egyetértek veled, tényleg jobb, ha kiír valami értéket, meg hogy mennyin tölt, csakhát örültem, hogy ennyiért egy ilyet is be tudtam szerezni.
Mikor ez a töltő tölti az akkukat, akkor villog rajta egy kék fény, majd ha feltöltötte, akkor világítani kezd, de akkor már nem kap áramot egyik akku sem.

Ha feltölti, megirom, hogy mire jártam...

#823 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 07. 12. 19:59

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. júl. 12., szombat - 20:21

Gondolom, feltöltötte rendesen, mert már azelőtt volt egyszer töltve és akkor feltöltötte rendesen, multiméterem sajna nincs, de most már mindegy is, mert rátettem megint a töltőre, pár perc múlva végez is. Ide tartozik az is, hogy USB-s töltőről van szó, de gondolom ez nem sokat számít, mert az USB portok rendesen működnek, kap a töltő megfelelő áramot.
Egyébként ebben a töltő dologban egyetértek veled, tényleg jobb, ha kiír valami értéket, meg hogy mennyin tölt, csakhát örültem, hogy ennyiért egy ilyet is be tudtam szerezni.
Mikor ez a töltő tölti az akkukat, akkor villog rajta egy kék fény, majd ha feltöltötte, akkor világítani kezd, de akkor már nem kap áramot egyik akku sem.

Ha feltölti, megirom, hogy mire jártam...

Dehát ahogy írtam ha megszűnik a töltés az nem jelenti hogy az akkuban van 2 A csak azt hogy nem vesz fel többet. Egyáltalán mennyi áramot ad az USB? Én töltöttem az IPC-mmel 4-es garnitúra 2200-ast az egyik a töltés végén 315mA-t tartalmazott.

Szerkesztette: ottokar 2008. 07. 12. 20:04 -kor

#824 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 12. 21:21

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. júl. 12., szombat - 19:59

Dehát ahogy írtam ha megszűnik a töltés az nem jelenti hogy az akkuban van 2 A csak azt hogy nem vesz fel többet. Egyáltalán mennyi áramot ad az USB? Én töltöttem az IPC-mmel 4-es garnitúra 2200-ast az egyik a töltés végén 315mA-t tartalmazott.

Én azt értettem, amit írtál, félreértés ne essék.  :)

Hogy pontosan mennyit ad, azt nem tudom, de egyszer lehúztam a töltőhöz egy dokumentumot, abban benne is volt, csak azt időközben kitöröltem a számítógépből...

Na de közben feltöltötte az akkukat és tényleg feltöltötte, mert a fényképező most megy vele szépen. Ma meg mikor beleraktam először, 2-3 képet tudtam vele készíteni és elkezdett villogni az akku jelzője, hogy cseréljem ki, mert lemerült. Most készítettem vagy 20 képet, semmi ilyesmi nem volt (már ne is legyen). Szóval, most úgy tűnik, minden rendben, de akkor sem értem, hogy mi lehetett a gond akkor?  :think:  Márcsak azért is vettem Sanyo Eneloop akkukat, mert itt a fórumon is annyira dícsérték, hogy milyen jó, mert bírja a strapát. Ezért is lett volna furcsa, hogy már ilyen korán elromlott volna. Bár, még semmi sem biztos... Most mindenesetre megyen. ;)

Szerkesztette: cyberman30 2008. 07. 12. 21:23 -kor

#825 Felhasználó inaktív   sziszi014 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 07. 13. 10:48

sziasztok!

nemrég vettem IPC-1l-es töltőt, és zsír új energizer 2100 mAh-s akkumulátorokat.
betettem a töltőbe discharge programra mind a 4-et, és elég furcsa volt hogy az egyiknél sokkal hamarabb kezdte el a töltést, most meg már több mint 14 órája tölti 200 mAh-val (2.83 mAh-t becsül, hogy beletöltött, 1.43 V-nál jár)...
egy másiknál meg megállt 10 óra töltés után, és 1900-at becsült h beletöltött (1.40 V-on megállt)...

ez rendben van így???

#826 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 07. 13. 12:26

Idézet: sziszi014 - Dátum: 2008. júl. 13., vasárnap - 11:48

sziasztok!

nemrég vettem IPC-1l-es töltőt, és zsír új energizer 2100 mAh-s akkumulátorokat.
betettem a töltőbe discharge programra mind a 4-et, és elég furcsa volt hogy az egyiknél sokkal hamarabb kezdte el a töltést, most meg már több mint 14 órája tölti 200 mAh-val (2.83 mAh-t becsül, hogy beletöltött, 1.43 V-nál jár)...
egy másiknál meg megállt 10 óra töltés után, és 1900-at becsült h beletöltött (1.40 V-on megállt)...

ez rendben van így???

Nagyon nem egyformák az akkuk mégha újak is. Én azt ajánlom minden használat után kezdd kisütéssel mert a gépben sem fognak egyformán lemerülni és a kisütés egyszintre hozza őket, és arra kapják a töltést. Ajánlatos Eneloopot venni csak azt nem szabad csepptöltésen hagyni. A Full jelzés nem azt jelenti hogy az akku felvette a névleges töltést, hanem azt hogy az akku nem vesz az adott helyzetben többet. 500-al nyugodtan töltheted az akkukat.

#827 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 14. 07:26

Idézet: Andreas - Dátum: 2008. júl. 12., szombat - 13:56

Megnéztem a csömöri Auchan-ban, AA Varta Ready2Use egyáltalán nincs. 2 db AAA Ready2Use 1890 Ft, 2 db AA Recyko 2980 Ft. Ami talán megérheti az 4 db AAA Uniross Hybrio 1000 Ft, ha nem fél valaki az Uniross-tól :)

A Soroksári Auchanban sincs jó áron AA (1600 mAh-s van drágáért :o ). Az AAA-ból viszont ott csak a 4-es csomagolásúak kerülnek sokba, a 2-es csomagolásúak még mindig 1290-ért kaphatók (pénteken jártam arra, még voltak). Ez egy ideje már így van, úgyhogy sajna AA méretből jó áron már nem lehet ott sem beszerezni.

Viszont a Uniross Hybrioból 4 db. 1000 Ft??? Az túl jó ár lenne. Vagy darabonként értetted? Ha ennyi lenne, márcsak kíváncsiságból is vennék egy csomaggal.  :) Vagy kettővel. :D

#828 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 14. 07:52

Idézet: sziszi014 - Dátum: 2008. júl. 13., vasárnap - 10:48

sziasztok!

ez rendben van így???

Az elején lehet, hogy nem "szabályosan" állítja le a töltést a töltő, bár mindkét érték (1900 mAh és a 2,83 Ah) jónak mondható (az 1,4V-ból viszont látszik, hogy még fért volna bele, kicsit hamar állt le a töltés; az IPC kb. 1,44-1,47 V körüli értékeket szokott töltés után mutatni). Ha nyomsz egy kisütést, a következő töltésnél már biztos közelebb esnek egymáshoz az értékek. 500 mA-es töltésnél (250 mA-es kisütés) egyértelműbb a feszültségesés, a jövőben ilyen kapacitásnál már érdemesebb azt használni. De első töltésnek tökéletes a 200 mA. :up:
Igazából az ajánlott első töltés a kapacitás 140%-áig tölti az akkut, lehetőleg buta töltővel és a kapacitás tizedének megfelelő (vagy kisebb) árammal.

Hol állt meg a másik 2 töltése?

#829 Felhasználó inaktív   sziszi014 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 14. 14:20

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. júl. 14., hétfő - 7:52

Az elején lehet, hogy nem "szabályosan" állítja le a töltést a töltő, bár mindkét érték (1900 mAh és a 2,83 Ah) jónak mondható (az 1,4V-ból viszont látszik, hogy még fért volna bele, kicsit hamar állt le a töltés; az IPC kb. 1,44-1,47 V körüli értékeket szokott töltés után mutatni). Ha nyomsz egy kisütést, a következő töltésnél már biztos közelebb esnek egymáshoz az értékek. 500 mA-es töltésnél (250 mA-es kisütés) egyértelműbb a feszültségesés, a jövőben ilyen kapacitásnál már érdemesebb azt használni. De első töltésnek tökéletes a 200 mA. :up:
Igazából az ajánlott első töltés a kapacitás 140%-áig tölti az akkut, lehetőleg buta töltővel és a kapacitás tizedének megfelelő (vagy kisebb) árammal.

Hol állt meg a másik 2 töltése?

csak egy lógott ki a sorból a maga 1900 mAh-jával meg 1.4 V-jával...
a másik 3-al asszem 1.45 V-on állt meg és  kb. 3 A-t becsült beletöltöttnek

viszont most vettem észre vmit...
én voltcraft IPC-1l néven rendeltem ezt meg.
most veszem észre h accupower IQ-128-at kaptam....
ugyanúgy néz ki, csak a felirat más...
remélem semmi külömbség nincs a kettő között....?

#830 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 07. 14. 14:36

Az USA-ban az IPC BC-900 néven létezik. A 3 A-t soknak találom. Kb 3A? Pontosan mennyit is ír ki?

#831 Felhasználó inaktív   sziszi014 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 14. 14:49

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. júl. 14., hétfő - 14:36

Az USA-ban az IPC BC-900 néven létezik. A 3 A-t soknak találom. Kb 3A? Pontosan mennyit is ír ki?

az biztos h az egyik 3.07 A volt... azaz 200 mAh-n töltötte több mint 15 órát
de a másik 2 is megvolt 2.8-2.9 A

világos hogy miként létezik az USA-ban, egyébként az ipc-1l bc-700ként
én azt nem tudom, hogy nekem miért accupower iq-128 -am van...

#832 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 14. 14:49

A pontos értékre én is kíváncsi lennék. Vagyis hogy akár egy kicsivel is, de ment-e 3Ah fölé?

#833 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 14. 14:59

Á, közben választ is kaptam.  :cool:

Úgy emlékszem, hogy hivatalosan 3Ah-ig képes tölteni, kíváncsi voltam, hogy ez egy gyakorlati korlátja-e, vagy csak elvi korlát. Úgy látom, hogy csak elvi.

Szerintem a felirat ne zavarjon. Ha ugyanúgy fekete, és kinézetre tök ugyanaz, akkor nem hiszem, hogy a címkén kívül más különbség lenne.

A 3Ah tényleg sok egy kicsit, de azért első töltésnél nem gáz. És ha azt nézed, hogy az ajánlott 140%-os töltés itt 2,8 Ah-t jelent, akkor alig több a 3 Ah. Ilyen gyenge áramnál az akkut sem károsítja a túltöltés. Ha a következő töltésed 500 mA-es lesz (kisütés után), akkor szerintem mind 2-2,4 Ah körül lesznek. Ha efölött, akkor gyanús, hogy a felvett kapacitás is több a névlegesnél (esetleg nyomj majd egy tesztet, vagy discharge refresh-t; utóbbi esetben töltés szakaszában olvasd le a kapacitás értékeket, és válts át sima töltésre, hogy ne ismételgesse a kisütés-töltést).

Szerkesztette: netmanus 2008. 07. 14. 15:01 -kor

#834 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 15. 20:42

Idézet: netmanus - Dátum: 2008. júl. 14., hétfő - 14:59

Á, közben választ is kaptam.  :cool:

Úgy emlékszem, hogy hivatalosan 3Ah-ig képes tölteni, kíváncsi voltam, hogy ez egy gyakorlati korlátja-e, vagy csak elvi korlát. Úgy látom, hogy csak elvi...

Prohardveren írta valaki, hogy neki 3,7 Ah-nál állt le.

Volt pár akku, aminél mindig pontosan 3,7-nél állt meg a töltés, ilyen véletlenek pedig nehezen elképzelhetők, mellesleg 2600-os Ansmann volt.

Gondolom, ez egy szoftveresen beégetett korlát lehet a töltőnél, a szóbanforgó cellák pedig hibásak.

#835 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 15. 21:55

Szóval akkor 3,7 Ah a határ. Az elég már elég sok, annál nem is kell több. :cool:

Egy új akkunál a 200 mA-es töltésből eredő feszültségesést elég nehéz észrevennie a töltőnek. Nem rosszak a cellák, csak újak. Lassú töltésnél ez máskor is megeshet. De nem tragédia, gyakorlatilag semmi gondot nem okoz.

#836 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 16. 09:53

Idézet

http://prohardver.hu/tema/akkumulator_tolt..._1021-1021.html 

...Egy másik dolgot pedig a 2600-as Ansmannál vettem észre (azért, mert csak ennél jut el ekkora értékig), hogy tölt-tölt-tölt, de akármilyen töltőárammal nyomatom (200, 500, 700 is volt már próbálva), mindig pontosan 3,7 Ah-t tölt rá, többet egy fikarcnyival se.

Annyiból nem csodálkozom, nekem is van 4 db ilyen akku, feltűnően hamar megnövekedett a belső ellenállása. Így csak épp fényképezőgéphez már alig használható, ahol a kis belső ellenállás pont lényeges lenne.

#837 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 07. 16. 10:37

"2600-as Ansmannál vettem észre (azért, mert csak ennél jut el ekkora értékig), hogy tölt-tölt-tölt, de akármilyen töltőárammal nyomatom (200, 500, 700 is volt már próbálva), mindig pontosan 3,7 Ah-t tölt rá, többet egy fikarcnyival se."

Most már valamit nagyon nem értek. Egy 2600-as akkunál ugyan mennyit töltsön bele a töltő 10A-t? Miért van az akkunak egy kapacitása ha tetszőleges mennyiséget vesz fel?

#838 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 16. 10:52

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. júl. 16., szerda - 10:37

Most már valamit nagyon nem értek. Egy 2600-as akkunál ugyan mennyit töltsön bele a töltő 10A-t? Miért van az akkunak egy kapacitása ha tetszőleges mennyiséget vesz fel?

Egy kis fogalmi tisztázás: Az A az áramerősséget jelöl. Az Ah (amperóra) töltésmennyiséget, munavégzőképességet, energiamennyiséget jelent.
Az akkumulátorok (általánosan:tárolók) egy adott mennyiséget tudnak eltárolni.
Az akkumulátoroknál az efölötti mennyiség az elektrolit bontására és melegedésre fordítódik.
Az elektrolit bomlását a konstruktőrök gátolják, és valamennyi visszaalakulási képesség is van. A többlet nyomásemelkedés közben elmegy a biztonsági szelepen, és közben visszavonhatatlanul károsodik az akkumulátor.
Ez a töltő, a leállásához az akkumulátoroknak azt a tulajdonságát használja ki, h a feltöltődés végén valamennyire visszaesik az akkumulátor kapocsfeszültsége. Ez a jelenség nagyobb töltőáramnál intenzívebb. Ha a feszültségesés intenzitása vagy/mértéke valami miatt nem éri el a töltő érzékelési küszöbét, akkor a töltés ilyen módon nem áll le.

#839 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 07. 16. 11:28

"Egy kis fogalmi tisztázás"

Jó hogy írod, mert még nem tudnám!

#840 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 16. 12:45

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. júl. 16., szerda - 10:37

Nem mindet veszi fel. Töltés közben az IPC nem a felvett Ah-t mutatja, azt fizikailag nem is lehetne mérni. Kisütésnél lehet mérni, hogy mennyit tud leadni.

Töltés közben a töltő által leadott Ah mennyiséget méri, kb. mint egy villanyóra. (Utóbbi persze kWh-t mér, ami nem ugyanaz, de azért felfedezhető némi rokonság. Egy akku Ah kapacitását például át lehet számolni Wh-ba is, a kapocsfeszültség ismeretében. Ami viszont változó, ezért közelítésként a névleges feszültséggel szoktak számolni. A villanyóra viszont maga érzékeli pontosan a pillanatnyi feszültséget és áramot.)

Hibás akkunál a töltő nem tudja meghatározni a lekapcsolás időpontját (a töltési görbe nem úgy alakul, ahogy kellene) ilyenkor lead 3,7 Ah-t, majd leáll. De ez nem jelenti, hogy 3,7 Ah benne is marad a cellában, elszállhat nagyrészt hő formájában is. Kb. mint egy lyukas tartály és a víz esete.

Szerkesztette: Signal 2008. 07. 16. 12:58 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.