HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#861 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 12. 14:44

Idézet: GBogyó - Dátum: 2008. szept. 7., vasárnap - 20:20

Egy akkuból kivehető áramerősség (folyamatos) jellemzően az akku kapacitásától függ?  Konkrétan a kérdés.  Bicikli lámpa 750 mA-t vesz fel.  A 2500 mAh-s C típúsú akksinak ugyan annyira "fáj" ez a terhelés, mint az AA-snak?

A C-AA adapter, mint költséghatékony megoldás miatt kérdezem.

És kb. 0,5C-vel terhelve egy akkut még nem okozok komoly fájdalmat neki, ugye?

A töltéshez hasonlóan, kisütéskor is a melegedés mindennek a kulcsa, a "fájdalmát" erős felhevülés formájában fogja tudatni. Az üzemi hőfok pedig befolyásolja az élettartamot.

Itt némi különbség van a folyamatos, stabil terhelés és a pillanatnyi csúcsáramok között. Folyamatos terhelésnél beáll egy hőegyensúly, ami külsőleg jól érzékelhető, míg a rövid, nagy igénybevételek belül okozhatnak helyi túlmelegedést, ami szétterjedve már nem annyira észrevehető, de extrém esetben okozhat kárt, kapacitáscsökkenést, netán cellazárlatot. A pillanatnyi nagy csúcsáramokat egyébként a NiCd akkuk viselik jól (szerszámgépeknél stb.).

#862 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 13. 09:41

Sziasztok.

Nagy huzavona után Sanyo Eneloop akksikat vettem a leendő vakumhoz. 2000mAh a kapacitásuk.
Sima, nem gyors töltő van hozzájuk, aminek a működését nem igazán értem.
Azt írja, hogy kb 10óra a 2000-es akksi töltési ideje. De a védőidőzítő 16 óra után kapcsol ki. Nem egyértelmű számomra, hogy ha az akksi 10óra után tele lesz, a töltő ezt érzékeli és lekapcsol, és csak abban az esetben van szerepe a 16órás időzítőnek, hogyha netán még annyi idő alatt se lenne tele az akksi, akkor is mindenféleképp lekapcsoljon?
A hozzá adott leírásban nem derül ez ki.
A típusa: MQN04

Arra vagyok kíváncsi, hogy nyugodtan belerakhatom az akksikat és 10óra után nem kell kivennem őket? Bírják ha esetleg tényleg nem kapcsol ki a töltő csak 16óra múlva?
Köszi.
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#863 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 13. 11:54

Idézet: Melorin - Dátum: 2008. szept. 13., szombat - 9:41

A töltőáram csak egy dolog. A működése az érdekes, az automatikája (ha van az adott töltőben) mit csinál.
Van amelyik időre kapcsol ki, és van olyan ami paraméterváltozásokat figyel.
Nézd meg a töltőt és a papírját, valami módon rajt kellene lennie. Ha egy delta U feliratot találsz, akkor valós töltöttségre kapcsol ki.

#864 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 09. 13. 12:46

Idézet: Melorin - Dátum: 2008. szept. 13., szombat - 10:41

Sziasztok.

Nagy huzavona után Sanyo Eneloop akksikat vettem a leendő vakumhoz. 2000mAh a kapacitásuk.
Azt írja, hogy kb 10óra a 2000-es akksi töltési ideje. De a védőidőzítő 16 óra után kapcsol ki. Nem egyértelmű számomra, hogy ha az akksi 10óra után tele lesz, a töltő ezt érzékeli és lekapcsol, és csak abban az esetben van szerepe a 16órás időzítőnek, hogyha netán még annyi idő alatt se lenne tele az akksi, akkor is mindenféleképp lekapcsoljon?
A hozzá adott leírásban nem derül ez ki.
A típusa: MQN04

Arra vagyok kíváncsi, hogy nyugodtan belerakhatom az akksikat és 10óra után nem kell kivennem őket? Bírják ha esetleg tényleg nem kapcsol ki a töltő csak 16óra múlva?
Köszi.

Az Eneloop akkuhoz adott fehér töltő egy sima időkapcsolós töltő két csatornás elég gagyi. Semmi se biztosítja hogy az akku fel is töltődik. Nem tud ez észlelni semmit. Tönkre épp nem megy az akku ha benne hagyod amíg az időzítő le nem kapcsol. Mivel ez nem áll csepptöltésre az nincs benne.

#865 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 13. 12:52

Idézet: Melorin - Dátum: 2008. szept. 13., szombat - 9:41

...Arra vagyok kíváncsi, hogy nyugodtan belerakhatom az akksikat és 10óra után nem kell kivennem őket? Bírják ha esetleg tényleg nem kapcsol ki a töltő csak 16óra múlva?
Köszi.

A közepes áramú kategóriába sorolható töltők (mint ez is) jellemzően időzítős biztonsági kapcsolót, esetleg még hőkapcsolót tartalmaznak, ezen belül a töltést csak a felhasználó tudja megszakítani. Elfelejtés esetén előfordulhat, hogy a végefelé erősebben melegszik az akku, miután a bevitt energiát már nem tudja tárolni, ezért az hővé alakul. Az így kialakuló hőmérséklet függ az akku állapotától (belső ellenállás), típusától is. Általában így is csak annyira melegszik fel, ami kárt még nem okoz, vagy határeset, ezt nehéz megmondani. Vagy csak a gyártók gondolják így, hogy nem vészes.

Gyorstöltőkbe (kb. 500 mA és felette) szoktak -dU (töltési feszültségcsúcs) érzékelésen alapuló kikapcsoló áramkört építeni + biztonsági időzítőt + esetleg hőfokérzékelőt is.

Harmadik csoport a kisáramú töltők (dugasztöltők stb.), amelyekben kikapcsoló áramkör egyáltalán nem található, mivel ezek nem képesek túlhevíteni az akkut, ezért sokáig úgy lehet hagyni töltésen.

Szerkesztette: Signal 2008. 09. 13. 13:02 -kor

#866 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 13. 13:56

Mostanában nem találok a boltokban Eneloop akkukat. Nem gyártják már?
Ugyanakkor már van a sony-nak, és a Panasonic-nak is eneloop tulajdonságokkal bíró akkuja, de nem mertem venni.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#867 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 13. 14:20

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2008. szept. 13., szombat - 14:56

Mostanában nem találok a boltokban Eneloop akkukat. Nem gyártják már?
Ugyanakkor már van a sony-nak, és a Panasonic-nak is eneloop tulajdonságokkal bíró akkuja, de nem mertem venni.

Pedig van. Amúgy azt hiszem Instant a neve más gyártónál.
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#868 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 13. 21:29

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. szept. 13., szombat - 12:46

Az Eneloop akkuhoz adott fehér töltő egy sima időkapcsolós töltő két csatornás elég gagyi. Semmi se biztosítja hogy az akku fel is töltődik. Nem tud ez észlelni semmit. Tönkre épp nem megy az akku ha benne hagyod amíg az időzítő le nem kapcsol. Mivel ez nem áll csepptöltésre az nincs benne.

Mert a csepptöltéstől tönkremenne? Míg 6 óra túltöltéstől, egy 250 mA-es töltőn, nem. Miközben a csepptöltés alig melegíti, negyedamper viszont (a túltöltési szakaszban) jól megizzasztja.

Mi a károsabb? Túltöltés 250 mA-en, vagy túltöltés csepptöltéssel, tizedannyi áramon?

(A 6 órát nyilván onnan vettem, hogy a gyártó szerint kb. 10 óra elegendő a töltéshez, az időzítő pedig 16 óra után kapcsol ki.)

Talán nem úgy kellene felfogni, hogy "nem áll csepptöltésre". A csepptöltés itt elvben 10 óra után következne. Ez viszont 10 óra elteltével is 250 mA "csepptöltéssel" tölt tovább. Nem tudom, érzed-e a különbséget...

...és a gyártó ezt megengedi. Mások meg riogatják a fórumozókat, hogy pár mA csepptöltés káros az eneloop-ra.

Szerkesztette: Signal 2008. 09. 13. 22:00 -kor

#869 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 09. 13. 22:50

"Tönkre épp nem megy az akku ha benne hagyod amíg az időzítő le nem kapcsol. Mivel ez nem áll csepptöltésre az nincs benne. "

Elolvastad egyáltalán mit írtam?

#870 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 14. 07:30

Normális választ vártam, érvekkel alátámasztva.

#871 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 14. 13:31

Szépjónapot!
Korábban, 2008/03/10-én (és 2008/03/11-én) számoltam be a Varta R2U akkukról fél éves pihentetés után mennyit töltést mértem (IPC-1L-el). Az önkisülésre voltam kíváncsi.
Akkor azt jeleztem, hogy 4db-ot rádiós távhőmérős órában tesztelek. Ezek 2007 szeptembet 10-én kerültek ezekbe az órákba. Már több mint egy éve. Azóta is kifogástalanul működnek.

Csatolt fájl:

#872 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 14. 13:35

Az előbb a ketyerék elejét mutattam, most a hátsó felüket (két-két R2U hajtja őket)
Majd ha kiveszem (rövidesen) akkor megmérem mennyi töltés maradt bennük, és azt is beírom!
Üdv: sztgyi

Csatolt fájl:

#873 Felhasználó inaktív   erdeklodo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 24. 12:19

Legutóbb egy nagy műszaki áruházban kerestem volna, eneloop, esetleg hybro akksit, de ezeket nem árulják:(. Lehetett viszont kapni panasonic és sony ready2use feliratú akksit.

Ezekről van tapasztalatotok?

#874 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 25. 22:44

Vilagositson fel valaki abban a temaban hogy IPC1-gyel toltotok eneloop es tarsait.
Az a bajom hogy az eneloop nem kedveli a cseptoltest.Az igen, de egy test uzemmodban 200mA-rel
akar 8 ora is, vagy tobb lehet.Ennyit nem ulok mellette.Esetleg van valami firmware amiben nincs cseptoltes , vagy kikapcsolhato.Ti hogy oldjatok ezt meg? :think:
Joeapi

#875 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 25. 23:59

Idézet: Joeapi - Dátum: 2008. szept. 25., csütörtök - 22:44

Vilagositson fel valaki abban a temaban hogy IPC1-gyel toltotok eneloop es tarsait.

Szerintem nem okoz neki gondot, különösen akkor nem, ha nem hónapokig kapja.
Ha kétségeid vannak, akkor a töltő elé rakhatsz egy időkapcsolót, vagy mivel inpulzusmodulált árammal tölt, ezért egy egyszerű kiegészítő áramkörrel kikapcsoltatható. Inpulzusszélesség figyelés és egy integrálóáramkörön keresztüli kikapcsolás.

#876 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 30. 09:24

Idézet: Joeapi - Dátum: 2008. szept. 25., csütörtök - 22:44

Az a bajom hogy az eneloop nem kedveli a cseptoltest.

Főleg laikusok terjesztik, hogy a töltés végén gyorsan ki kell kapni, szerintem nem szabad bedőlni nekik.

#877 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 30. 11:02

Teszt üzemmódban nem lenne túl jó, ha egy időkapcsoló lekapcsolná a szerkezetet, mert pont a lényeg (a kapacitás) nem derül ki. Kisütés/töltésnél, vagy csak töltésnél mondjuk jó megoldás. De az a 12-15 mA szerintem sem olyan jelentős csepptöltés, amitől félni kéne (az 500 mA-es töltés 20-25 mA-es csepptöltése sem túl sok). Vannak viszont olyan gyorstöltők, amik töltés után 100 mA-es csepptöltésre kapcsolnak. Na azon már nem hagynám rajta (igaz olyan gyors töltésre sem tenném, amivel azok töltenek).

Joeapi, te egyébként AAA méretről írtál? Mert 200 mA-rel egy teszt elég sokáig eltart, egy 2000 mAh-s AA akkuval több, mint 1 nap. AA-t nyugodtan lehet 500 mA-rel tölteni.

#878 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 09. 30. 13:58

Én azt nem értem minek tesztelni az akkut. Feltöltöm ha esetleg kevés van benn megismétlem, de azt nem értem a teszt mire jó?

#879 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 30. 14:42

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. szept. 30., kedd - 13:58

Én azt nem értem minek tesztelni az akkut. Feltöltöm ha esetleg kevés van benn megismétlem, de azt nem értem a teszt mire jó?

Megmutatja a frissen töltött akku kapacitását. Egy akku állapotára lehet következtetni abból, hogy mondjuk 1 hét (v. 1 hónap) alatt kapacitásának hány %-át veszíti el.

#880 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 30. 19:20

hali

Hosszú a topik, ezért csak gyorsan emgkérdem, hogy összehasonlította-e már vki fényképezőgépekben az alábbi három AA méretű akksi közül melyik bírja a legtovább?

1. Sanyo Eneloop
2. Varta Ready2Use
3. egyéb hagyományos legalább 2700mAh kapacitású akksi (pl. Varta Power Accu 2700mAh)
Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.