HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1181 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 21. 12:15

Idézet: WEbshark - Dátum: 2009. júl. 20., hétfő - 20:01

másik olcsó párba kötött cellákkal működő töltőbe berak és 3-4 órát nyomatod a két vacakot.
aztán refresh!

Tudom, hogy már végigrágtátok a témát, de nekem még van egy tapasztalatom.
Ha mélykisütésbe viszek jó minőségű akkut (< 0,1 V), többször fordult elő olyan eset, hogy pár óra után az akku feszültsége felment minden beavatkozás nélül 0,8 V fölé, tehát ott már bekapcsolt az IPC.
Nem lehet, hogy nálatok is ez volt az ok?
Hozzá tartozik, hogy ez olyan esetben fordul elő, ha az illető fogyasztó folyamatosan terheli az akkut, és kivétel után rögtön 0 V-ot tudok mérni rajta.

#1182 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 26. 07:58

IPC1-es bajomra senki? Ezért fűrészeltem szét? :p
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1183 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 07. 26. 08:06

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 8:58

R5 kicsit furcsán áll. A 230-as oldal csatlakozóját át kell forrasztani. Van egy kis méretű kondi a primer oldalon, azt érdemes cserélni.  Egyébként látni, hallani kéne :) . Bocs, hoyg nem írtam, hát pont pénteken sikerült Fehérvárra vetődni.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1184 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 08. 16:20

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 6:58

Hogy all a rossz tap project?  Tudsz forrasztani?

Szerkesztette: Joeapi 2009. 08. 08. 16:29 -kor

Joeapi

#1185 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 09. 18:33

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 8., szombat - 17:20

Hogy all a rossz tap project?  Tudsz forrasztani?

Van gyakorlatom, de nem tudom mi lehet a hibája... az alkatrészek harmadát sajnos nem is ismerem.

#1186 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 09. 18:45

Ja mégegy érdekes dolog:
a barátomnak is van IPC1-es töltője, fél évvel utánam vette, szóval az is három éves immár, és az övé is kezd beszarni. Konkrétan: kölcsönkaptam, de egyetlen akkumat se észlelte (null), majd megtudtam, hogy neki is van olyan, amit nem észlel.

Összepárosítottam úgy, hogy az ő adaptere és az én töltőkészülékem volt összedugva, és így működött ahogy kellene neki...

#1187 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 09. 19:22

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 17:45

Ja mégegy érdekes dolog:
a barátomnak is van IPC1-es töltője, fél évvel utánam vette, szóval az is három éves immár, és az övé is kezd beszarni. Konkrétan: kölcsönkaptam, de egyetlen akkumat se észlelte (null), majd megtudtam, hogy neki is van olyan, amit nem észlel.

Összepárosítottam úgy, hogy az ő adaptere és az én töltőkészülékem volt összedugva, és így működött ahogy kellene neki...

Ha az elso napon amikor megvetted mukodott jol. Akkor nyugodtan nekiallhatsz elkot cserelni. A kedves muszereszek se csinalnak mast. Van amelyiknek nincs is szkopja. A te esetedre 100% hogy nem mernek, csak eloszor lecserelik az osszes elkot. Miert is? Azert mert ha jol szamolom kb. 5 kondi van benne. Soha nem keresik meg a rosszat, mindet kicserelik. Tedd azt. 105C-s,  es Low ESR kondit keress. Teapo,yageo kerulendo! Ha kondi csere utan nem megy irj, megoldjuk.  ;)
Joeapi

#1188 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 08. 09. 19:30

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 20:22

Ha az elso napon amikor megvetted mukodott jol. Akkor nyugodtan nekiallhatsz elkot cserelni. A kedves muszereszek se csinalnak mast. Van amelyiknek nincs is szkopja. A te esetedre 100% hogy nem mernek, csak eloszor lecserelik az osszes elkot. Miert is? Azert mert ha jol szamolom kb. 5 kondi van benne. Soha nem keresik meg a rosszat, mindet kicserelik. Tedd azt. 105C-s,  es Low ESR kondit keress. Teapo,yageo kerulendo! Ha kondi csere utan nem megy irj, megoldjuk.  ;)

De nem volna egyszerűbb legalább megmérni az elkókat? Oszcilloszkóppal mit kezdenél? Nincs rajz se.

#1189 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 09. 21:41

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 18:30

De nem volna egyszerűbb legalább megmérni az elkókat? Oszcilloszkóppal mit kezdenél? Nincs rajz se.

Jo, mivel mernel?Kontrazok utana.
En a gyakorlatot irtam le, hogy javitjak a szervizben.Ugye 3 eves a szerkezet. A benne levo osszes kondi uzemoraja szerintem lejart.Ezenkivul amikor mukodik saccom szerint baromi forro. Az egvilagon kivul semmit nem veszitesz, csak nyer ha kicsereli vakon. Soha nem javitottal kapcsolouzemu tapot.Itt most nem gazdasagos csak a rosszat kicserelni, mert holnap a kovetkezo kondi szarik be. Ha penzert csinalod reklamacio. Ne tudd meg milyen parasztok vannak.

Szerkesztette: Joeapi 2009. 08. 09. 21:46 -kor

Joeapi

#1190 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 09. 21:51

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 20:41

En a gyakorlatot irtam le, hogy javitjak a szervizben.Ugye 3 eves a szerkezet. A benne levo osszes kondi uzemoraja szerintem lejart.Ezenkivul amikor mukodik saccom szerint baromi forro. Az egvilagon kivul semmit nem veszitesz, csak nyer ha kicsereli vakon. Soha nem javitottal kapcsolouzemu tapot.Itt most nem gazdasagos csak a rosszat kicserelni, mert holnap a kovetkezo kondi szarik be. Ha penzert csinalod reklamacio. Ne tudd meg milyen parasztok vannak.

Aha, a kerdesed elarulja ,hogy amator vagy.Voltmerovel csaka bunkok javitanak kapcsolouzemu tapot.
Ennyi ,nem tobb. Egy negyszogjelet hogy vizsgalsz voltmerovel okos ember?Kivancsi vagyok milyen muszert jelolsz meg a vizsgalathoz ;)
Rajz pedig nem kell. tuti hogy TL431 clone van benne.Ha nem ,fizetek egy sort neked. Ha en nyertem akkor egy ladaval jossz. :D
Joeapi

#1191 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 10. 08:03

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 22:41

Atyafi! Honnan tudod hogy mennyi órát üzemelt az a készülék? Honnan veszed hogy azért mert 3 éve van meg lejárt az ideje? Nekem csak 4000 Ft-os multim van de 200 mikroF-ot mér. Az milyen hozzáértésre vall hogy hibaellenőrzés nélkül kiszedsz alkatrészt? Még egy pufferkondenzátornál is meg lehet csinálni egy feltöltés utáni kisütést s ha nincs szikra akkor lehet kidobni.

Szerkesztette: ottokar 2009. 08. 10. 08:23 -kor

#1192 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 10. 08:20

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 22:51

Aha, a kerdesed elarulja ,hogy amator vagy.Voltmerovel csaka bunkok javitanak kapcsolouzemu tapot.
Ennyi ,nem tobb. Egy negyszogjelet hogy vizsgalsz voltmerovel okos ember?Kivancsi vagyok milyen muszert jelolsz meg a vizsgalathoz ;)
Rajz pedig nem kell. tuti hogy TL431 clone van benne.Ha nem ,fizetek egy sort neked. Ha en nyertem akkor egy ladaval jossz. :D

Tudod hogy egy táp működik e egyáltalán azt multival lehet megnézni akár kapcsolóüzemű, akár nem. Pl nekem az IPC tápja 3,15V-ot ad le üresben mit szólsz hozzá működik. Másik táp 12V-os és 16,12V-ot ad le üresben arról is tudom egy egyszerű multival amit tudni kell alapban. Akár hiszed akár nem elektromos,elktronikai készülékek legelső alapműszere a multiméter.

#1193 Felhasználó inaktív   Joeapi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 10. 21:27

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 10., hétfő - 7:20

Tudod hogy egy táp működik e egyáltalán azt multival lehet megnézni akár kapcsolóüzemű, akár nem. Pl nekem az IPC tápja 3,15V-ot ad le üresben mit szólsz hozzá működik. Másik táp 12V-os és 16,12V-ot ad le üresben arról is tudom egy egyszerű multival amit tudni kell alapban. Akár hiszed akár nem elektromos,elktronikai készülékek legelső alapműszere a multiméter.

Olyan keves vagy mint macisajtban a brummogas.Tudtam hogy kapacitast akarsz merni. Szart se er.Pedig sugni probaltam. Mint mar irtam a kedves javito technikusi tendeciarol irtam. Sajnos te is  kozejuk tartozol. Ha valaki nem tud valamit az nem bun, de hogy meg se kerdezze az okasabbat (itt nem magamra gondoltam, erted?) az ostobasag.Ott kezdodik a baj , hogy nem tudod mire valo egy oszciloszkop, es mit mutat, es mit is lehet vele merni.A kapcsolouzemutap nagyon eros igenybevetel egy elkonak. Nezz utana mit is jelent az ESR. Ajanlom a guglit ha mar ott ulsz. Nem is tudom miert allok le veled vitatkozni.Hagyjuk.
:)
Fel se fogta a szuk agyad hogy mirol irtam.Ne szolj hozzam. :)

Szerkesztette: Joeapi 2009. 08. 10. 21:30 -kor

Joeapi

#1194 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 10. 21:53

"Tudtam hogy kapacitast akarsz merni"

Mivel egy kondenzátor jóságát kapacitásméréssel lehet megállapítani, nem hasraütéssel.

#1195 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 11. 05:25

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 20:22

Teapo,yageo kerulendo!

Pár éve a Teapo (most már Yageo) elsőként tért át a normális, nem bomló elektrolit használatára és a ma boltban kapható taiwani vackok közül messze a legkiegyensúőlyozottabb. Csak azért említem, mert eddig biztosan több ezer db-ot vettem és építettem be ilyen-olyan típusút (SX, SC) és ezekből ha egy tucat elpupult, akkor sokat mondok, így 7 év távlatában. Nem egy Rubycon, a nagy meleget nem viseli jól (80-90 fok felett hajlamos elgázosodni), de abszolút nem érdemli meg a ne vegyél státuszt. Inkább ezt, mint Incomp Hitano-t, Jamicon is jó, csak már piszkos drága ezekhez képest.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1196 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 11. 05:28

Idézet: Joeapi - Dátum: 2009. aug. 9., vasárnap - 22:51

Deogy van benne TL431, mi a töknek? Meg az nem PWM kontroller, hanem band gap referencia. Egy céleszköz lesz benne, topswitch, vagy hasonló egycsipes primer oldali PWM+FET 8 lábú tokban. A visszacsatolás ellenállás+opto.

#1197 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 11. 05:33

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 10., hétfő - 22:53

"Tudtam hogy kapacitast akarsz merni"

Mivel egy kondenzátor jóságát kapacitásméréssel lehet megállapítani, nem hasraütéssel.

Jóságot rezgőkörben szokás mérni. Amire gondolsz, az is marhaság, de ugye hiába próbáltam magyarázni előzőekben is, hogy kapacitásmérővel annyit tudsz meg a kondiról és a tápfeszültségről, hogy kék. ESR mérővel, oszciolloszkóppal azt is, hogy jól működik-e, mit produkál és nem üresjárásban, hanem terhelésre. Márpedig kapcsolóüzemű területen sz.rt sem ér a kapacitás, ha a magas ESR miatt a kapcsolófrekin egyrészt nem tud hatékonyan pufferelni, másrészt felmelegszik. Ezt pedig a műszered nem fogja megmutatni, pláne nem terhelés nélkül.

#1198 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 11. 08:26

Idézet: didyman - Dátum: 2009. aug. 11., kedd - 6:33

Jóságot rezgőkörben szokás mérni. Amire gondolsz, az is marhaság, de ugye hiába próbáltam magyarázni előzőekben is, hogy kapacitásmérővel annyit tudsz meg a kondiról és a tápfeszültségről, hogy kék. ESR mérővel, oszciolloszkóppal azt is, hogy jól működik-e, mit produkál és nem üresjárásban, hanem terhelésre. Márpedig kapcsolóüzemű területen sz.rt sem ér a kapacitás, ha a magas ESR miatt a kapcsolófrekin egyrészt nem tud hatékonyan pufferelni, másrészt felmelegszik. Ezt pedig a műszered nem fogja megmutatni, pláne nem terhelés nélkül.

Milyen érdekes én mérek a saját tápon 3,04V-ot a kérdésfelvető leírta hogy 2,4 és 2,6V között mért tehát abnormálisan alacsony volt és terheletlenül ugrált, aból nem lehetne semmit látni?
Vagy megmérek egy 1000mikroF-ost és 300 akkor nem teszem be puffernek pld.

#1199 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 11. 09:06

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 11., kedd - 9:26

Milyen érdekes én mérek a saját tápon 3,04V-ot a kérdésfelvető leírta hogy 2,4 és 2,6V között mért tehát abnormálisan alacsony volt és terheletlenül ugrált, aból nem lehetne semmit látni?
Vagy megmérek egy 1000mikroF-ost és 300 akkor nem teszem be puffernek pld.

Ottokár, tudsz tovább látni az orrodnál? Elhinni, hogfy nem kisujjból szopom, hanem tapasztalom? szerinted én élből tárolósszkóppal kezdtem az ipart? Éppúgy egy szaros MM-vel, mint amivel te erősködsz, aztán hamar kiderült, hogy a multi != mindentudó, és bizony alkalmatlan megbízható mérésre olyan üzemi frekin, ami a műszer mintavételezésével minimum összemérhető. Tudod egyáltalán, hogy mi az az ESR, és mi a jelentősége gyakorlatban?

#1200 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 11. 09:39

"te erősködsz, aztán hamar kiderült, hogy a multi != mindentudó, és bizony alkalmatlan megbízható mérésre olyan üzemi frekin,"

Én nem írtam olyat hogy mindentudó. Az azért érdekes hogy a jó 3V-os tápegységet 1-2%-on belül méri. Hogy semmire nem volna jó?

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.