Idézet: bolic system - Dátum: 2007. máj. 5., szombat - 13:25
Röviden sok mindent lehet helyettesíteni, hisz a motor nagyjából megvan, pl. főmotor és dinamó ott van, főleg a karosszéria is fontos hogy kell legyen. Csupán be kell vonni szakértőket és mérnököket, hogy újjá építeni új alkatrészekkel. Szervezkedni kell alapítványi támogatásokkal stb., a befolyt pénzből fizetésekre, felújításokra és egyéb bővítésekre elég lesz. Pl. elektromos fűtő generátor beépítése, ha elég lesz a hely az új és kisebb alkatrészeknek köszönhető stb.
Azt tudom, hogy nem eléggé gazdaságos a M63-as. A kormos dízelfüsttöl ugye környezetkáros, karburátorral kiegészítve nem lenne probléma.
Nosztalgiázni nem gond, legalább maradjon működőképes legnagyobb dízelmozdony, akkor a világ megint fel fogják figyelni minket, hogy nem hagyhatjuk cserben a legnagyobbat, attól híres lesz, nem?
Néhány évekkel ezelőtt sokat olvastam és nézegettem a képeket erről a M63-asokról. Igen lehangoló és szomorú a végső dolgokban. A korábbi olvasásom során kiderült hogy nem a motor robbant be, hanem maga a generátor. Úgy nyílt meg mint a rózsa. Állítólag elcsapágyazott, a forróságtól megrepedhet és elszabadulhat a generátornak pokolsága. Ha nem igaz, amiket írták, akkor hát a motor a bűnös.
Amiben kinyílt a generátor, az az M63-004 volt. Az eset után azonnal visszahívták a szériát, de valami gebasz ezzel is volt, ám nem ez tette le a pálcát, az biztos...
Korszerűsítés: A műemlék jellege miatt csak eredeti állapot játszik, arról nem is beszélve, hogy az eredeti Pielstick motorral lenne olyan a hangja, mint volt. Egy ilyen motort és a szükséges alkatrészeket beszerezni drága, de új motort tervezni bele vezérléssel, mindennel még drágább, lévén egyedi és egy darab. Az áramköri alkatrészekkel semmi gond, azokat be lehet szerezni, meg a méret sem lényeg (a nagy itt kellett is, teljesítményeszközökről van szó zömmel, a vezérlésen lehetne finomítani, de mindek megint tervezni újat, ha van egy működő régi, ezen nagyon kicsit fog múlni a gazdaságossága). A karosszária borzalmas állapotban van. Karburátort nem szerelhetsz rá, mert egyrészt lefog sok lovat, másrészt az izmos füsttől rövid idő alatt tönkre is menne.

Súgó
A téma zárva.