HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 144
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták II. Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#2901 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 02. 12. 23:26

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2011. 02. 06. 15:10

csinálj egy felületellenörzést /error scan/ a hdtune progival

Most jutottam el odáig, hogy sikerült lefuttatni egy hdtune-t.
Az eredmény:
Kép
Kép

Lehet ezzel valamit kezdeni, érdemes erre újra rendszert pakolni, vagy vissza gariba, mert később úgyis csak szopnék vele?

#2902 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 13. 01:42

Üzenet megtekintéseIdézet: begbie - Dátum: 2011. 02. 12. 23:26

Az eredmény:
Kép

Lehet ezzel valamit kezdeni, érdemes erre újra rendszert pakolni, vagy vissza gariba, mert később úgyis csak szopnék vele?

Vissza gariba.9 nem stabil szektor van rajta ráadásul egy csoportba az elején.

Szerkesztette: byebye hwsw 2011. 02. 13. 01:44 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2903 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 13. 11:43

Üzenet megtekintéseIdézet: begbie - Dátum: 2011. 02. 12. 23:26

Az eredmény:
...

Gariba csak akkor veszik vissza, ha a gyári tesztprogram hibásnak minősíti. Függő szektor, meg néhány tartalék szektorra áthelyezés NEM garanciális ok.

HDD Regenerator-t kéne rá futtatni, valószínűleg rendbe rakná.

Szerkesztette: StSanya 2011. 02. 13. 11:44 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2904 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 13. 20:10

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 02. 13. 11:43

Gariba csak akkor veszik vissza, ha a gyári tesztprogram hibásnak minősíti. Függő szektor, meg néhány tartalék szektorra áthelyezés NEM garanciális ok.

HDD Regenerator-t kéne rá futtatni, valószínűleg rendbe rakná.

hmm...
Regenerator valóban rendbe hozta, már a hdtune sem látja hibásnak. Vissza is tettem gyorsan a gépbe, a rendszer el is indul újra.
Pár furcsaság azért akad a rendszerrel, a reinstallt lehet nem úszom meg, de legalább elindul.

#2905 Felhasználó inaktív   Bl@tty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 21. 22:04

Üdv!
Én is kérdeznék egyet...
Adott egy 2002-2003-táján vásárolt Albatron PX845GEV Pro alaplap, P4 2,4GHz, nV6600GT, Codegen 420W (nem röhögni, eddig jól ment :happy: ) plusz egyéb perifériák. A RAM lenne a kérdés tárgya.

Röviden: eddig volt benne 2x256 MB DDR (1 oldalas) és bővítettük volna 1GB-ra. A 3. slotba került egy 2 oldalas 512-es, de ezt az összeállítást az alaplap nem komálta, így végül az egész pakk le lett cserélve egyetlen db 1GB modulra. Az "új" modul behelyezését követően az első bekapcsoláskor sajnos füstszag kezdett terjengeni, így gyorsan kikapcsoltuk. Szétszereltem a gépet, a szagforrás a memória slotok környékéről származott, de sehol nem találtam égésnyomot. De feltűnt egy dolog az egyik alkatrészen a slotok alatt, ami nem tudom, okozhatja-e a gondot.
Egy internetről származó képen bejelöltem és csatoltam. Szóval azon az alkatrészen feltűnt, hogy nagyjából a "chip" (vagy mi) közepén egy kicsi kerek kidudorodás látható és mintha valami kifolyt volna belőle a csatlakozásoknál. Örülnék, ha valaki megmondaná, ez normális-e...
Megpróbáltam másik slotba téve a memóriát is indítani a gépet, de minden esetben addig jut el, hogy leteszteli (legalább is kiírja) a mem. mennyiséget és a processzor nevét, majd megáll itt, a HDD-k keresése előtt. Ennyi.
Véleményem szerint a VGA és a processzor nem hibás, sőt a táp sem, mivel szétszedve nem látható és nem érezhető égési nyom abban sem, ráadásul akkor nem menne a gép a fenti állapotig sem. Tehát vagy az alaplap, vagy a memória, esetleg mindkettő rossz. Másik RAM nélkül nem tudom tesztelni.
Remélem tud valaki segíteni, amit előre is köszönök!

Csatolt kicsinyítések:

• Csatolt kép: alaplap.jpg

Szerkesztette: Bl@tty 2011. 02. 21. 22:05 -kor

#2906 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 10:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Bl@tty - Dátum: 2011. 02. 21. 22:04

… így végül az egész pakk le lett cserélve egyetlen db 1GB modulra.…

Mi annak a memóriának a pontos típusa?

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#2907 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 15:31

Sziasztok!

Nálam is jelentkezett egy "anomália". Nemrég a BIOS-t kénytelen voltam frissíteni, mert a korábbi felcserélte, s rosszul detektálta a rendszerventillátorokat.

A BIOS frissítést, és a gép újraindítását követően a Windows7 természetesen alacsony felbontásban indult el; a VGA drivert és az összes többi drivert újból telepítette. Egyébként ez gond nélkül lezajlott; minden eszközt megtalált, majd újraindítást követően használatra kész volt.

Még örültem is, hogy a korábbi Windows változatokkal ellentétben egy meglévő rendszer "alatt" történő BIOS frissítés nem jelent feltétlenül szükséges rendszerújratelepítést.

Az öröm korai volt, mert 1-2 nap múlva a bekapcsolást követően nem indult el a Windows, ellenben egy a telepítőhöz hasonlatos ablak jelent meg, amely azt írta: "A Windows nem tudott elindulni. Probléma van valamely hardver konfigurációval, stb, stb, stb." Vagy valami hasonló szöveg.

Ilyenkor egy automatikus javítást próbált, amely természetesen nem járt sikerrel. (A rendszervisszaállítás nem működött, de eleve nem is működhet, mert ki van kapcsolva ez a funkció a merevlemezeken.)

Miután lefuttatta a javítást, kiírta, hogy nem sikerült kijavítania a hibát. Újraindítást követően viszont már ismét működött a Windows.

Aztóa már legalább 5-6 alkalommal eljátszotta ezt "hideg indítást" követően.

Lehet, hogy mégis szükséges a Windows7-et újratelepíteni, mert ez is olyan Win oprendszer, ami nem tűri, ha "alatta" az alaplapi BIOS-t kicserélik? :think:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#2908 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 17:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 15:31

Sziasztok!

Nálam is jelentkezett egy "anomália". Nemrég a BIOS-t kénytelen voltam frissíteni, mert a korábbi felcserélte, s rosszul detektálta a rendszerventillátorokat.

A BIOS frissítést, és a gép újraindítását követően a Windows7 természetesen alacsony felbontásban indult el; a VGA drivert és az összes többi drivert újból telepítette. Egyébként ez gond nélkül lezajlott; minden eszközt megtalált, majd újraindítást követően használatra kész volt.

Még örültem is, hogy a korábbi Windows változatokkal ellentétben egy meglévő rendszer "alatt" történő BIOS frissítés nem jelent feltétlenül szükséges rendszerújratelepítést.

Az öröm korai volt, mert 1-2 nap múlva a bekapcsolást követően nem indult el a Windows, ellenben egy a telepítőhöz hasonlatos ablak jelent meg, amely azt írta: "A Windows nem tudott elindulni. Probléma van valamely hardver konfigurációval, stb, stb, stb." Vagy valami hasonló szöveg.

Ilyenkor egy automatikus javítást próbált, amely természetesen nem járt sikerrel. (A rendszervisszaállítás nem működött, de eleve nem is működhet, mert ki van kapcsolva ez a funkció a merevlemezeken.)

Miután lefuttatta a javítást, kiírta, hogy nem sikerült kijavítania a hibát. Újraindítást követően viszont már ismét működött a Windows.

Aztóa már legalább 5-6 alkalommal eljátszotta ezt "hideg indítást" követően.

Lehet, hogy mégis szükséges a Windows7-et újratelepíteni, mert ez is olyan Win oprendszer, ami nem tűri, ha "alatta" az alaplapi BIOS-t kicserélik? :think:

Ha már csak 1-szer is beindul, akkor nem a BIOS-update kavart be. Ha néha nem indul be, akkor ott valami véletlenül felbukkanó hiba van. Vigyázni kell, milyen következtetéseket von le ilyenkor az ember, ha nem tudjuk, hogy mikor mi hibázik, akkor a tapasztalható jelenség félrevezető lehet. Márpedig nemigen tudjuk pontosan, mi hibázik, inkább csak következtetni lehet.
A BIOS-frissítés után max. azokkal a mechanizmusokkal lehet gond, amik a BIOS-függvényeit, változóit, területeit használják, de nem hinném, hogy windows-t kéne újratelepíteni, illetve ha mégis, az garantált, hogy 1-szer sem fog beindulni. Ha 1-szer elindul, utána nem, akkor más gond lesz.
A rendszer-visszaállítást pedig be kell kapcsolni, mert ahhoz képest, hogy pár %-nyi helyet foglal (le tudod korlátozni is ha kell), sok előnyt hoz, mert kritikus helyzetben bizony rengetegszer megment a telepítéstől!! A registry sérülékeny dolog, néha vagy mentsd el, vagy használd a system restore-t, erre van kitalálva, semmivel sem lesz tőle rosszabb a rendszer, lassabb sem. De nem tudhatod, mikor jön jól. Én, amióta használom, sok bajtól kímélt meg. Anno valami okosok azt mondták, hogy ki KELL kapcsolni, de megindokolni SENKI sem tudta, csak max. nem volt szimpatikus. Javasolt használni, erősen.

Az új BIOS kezeli a ventillátorokat rendesen? Frissítés előtt jelentkezett bármilyen indítási, vagy futás közbeni "anomális" a rendszerrel? Gyanítom, hogy igen. Pedig akkor a géppel lesz valami kiszámíthatatlan, az meg maga a pokol, kideríteni.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2909 Felhasználó inaktív   Bl@tty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 20:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 22. 10:01

Mi annak a memóriának a pontos típusa?

A modul egy CSX 1GB PC3200 DDR 400MHz példány volt.
Azonban megoldottam a problémát. Előbb szereztem egy tesztmemóriát, amivel szintén nem ment a gép, így a lapot halottnak nyilvánítottam (használtan 3-4K-ért láttam már másikat). A szóban forgó memóriát pedig visszavittem a boltba, ahol kiderült, náluk sem megy (valamint hogy használt létére még kb. 7 év garancia volna rá...), így az eredeti állapotot visszaállítandó/megközelítendő visszakaptam a "befektetett" pénzt és az addig használt memóriákat, így már csak alaplapot kell szerezzek... :D

Szerk.: Egyébként egy másik fórumon a kép alapján a "tápfesz stabilizátor"-t nevezték meg a "kiégett" részegységként.

Szerkesztette: Bl@tty 2011. 02. 22. 20:16 -kor

#2910 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 20:48

Köszönöm a választ! :respect:

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 22. 17:11

Ha már csak 1-szer is beindul, akkor nem a BIOS-update kavart be. [..]
A BIOS-frissítés után max. azokkal a mechanizmusokkal lehet gond, amik a BIOS-függvényeit, változóit, területeit használják, [..]

Biztos vagy te ebben?

A korábbi Windows verziókkal szerzett tapasztalatok alapján én ezzel nem feltétlenül értek egyet. (Éppen ezért tettem fel a kérdést itt; hiszen ez új gép, és új Windows.)

Még az XP is "összezuhant", ha BIOS frissítés történt alatta. A BIOS frissítést követően alapvető feladat volt a teljes rendszer újratelepítése.

Ahogyan fentebb írtam... a BIOS frissítését követően itt is azonnal vagy 8-10 féle drivert rakott újra a Windows7. Gyakorlatilag a fő hardveregységeket újra kellett telepítenie.

A gyakorlati részét ennek nem tudom... majd talán jön egy nálam nagyobb "guru", aki elmagyarázza, hogy mi köze van a BIOS verziószámának a már Windows alá feltelepített VGA, ATA/SATA, LAN, stb. driverekhez.

Azaz egy BIOS frissítést követően miért keresi a Windows újra az adott perifériák illesztőprogramjait. (Hiszen a hardverkörnyezet nem változott, csak a BIOS revíziója.)

de nem hinném, hogy windows-t kéne újratelepíteni, illetve ha mégis, az garantált, hogy 1-szer sem fog beindulni.

Ezt hogy érted? :-s Ha most csinálok egy friss Windows telepítést, akkor szerinted utána nem fog elindulni a számítógépem? :eek: :blink:

Ha 1-szer elindul, utána nem, akkor más gond lesz.

Visszautalok a BIOS frissítésével kapcsolatos fenti kérdésemre: ez biztos?

(Remélem, nincs igazad, mert most bizony finoman szólva sem nyugtattál meg!)

A rendszer-visszaállítást pedig be kell kapcsolni, mert ahhoz képest, hogy pár %-nyi helyet foglal (le tudod korlátozni is ha kell), sok előnyt hoz, mert kritikus helyzetben bizony rengetegszer megment a telepítéstől!! [..]Anno valami okosok azt mondták, hogy ki KELL kapcsolni, de megindokolni SENKI sem tudta, csak max. nem volt szimpatikus. Javasolt használni, erősen.

Én a magam nevében beszélhetek. Nekem nem "okosok" mondták, hanem tapasztaltam, hogy semmi értelme.

Anno, amikor Windows 98 SE és ME után áttértem Windows XP-re, először a magyar változattal próbálkoztam. Ez igen sok problémát okozott az akkori hardvereimmel (illetve azok szoftvereivel), kielemten az SB LIVE! 5.1 Platinum hangkártyámra és a Logitech egér driverére.

Az első próbálkozást követően, naponta kb. négyszer, vagy ötször telepítettem újra a Windows-t. (Aztán áttértem az angol változatra, s minden problémám megoldódott.)

S ami a lényeg: az említett újratelepítések során volt alkalmam bőven tesztelni a WindowsXP "rendszer-visszaállítását". Megtapasztaltam, hogy a friss Windows install-t, az alaplapi driverekkel és a VGA driverrel még sikerült helyrehoznia, miután összeomlott a rendszer.

Még 2-3-4 segédprogram telepítése esetén is működött mindez. Aztán a Creative programcsomag és/vagy az általam használt összes segédprogram telepítését követően mindez már nem működött. Ha a Windows "kész állapotra" volt telepítve, akkor már nem tudta visszaállítani a korábban még működő állapotot.

Ekkor határoztam el, hogy kikapcsolom az összes merevelemezen, mert semmi értelme nincsen. Ennek már sok éve; azóta sem hiszem, hogy javítottak ennek a technológiának a hatékonyságán.

Persze meggyőzhető vagyok. :-) Ész érvekkel, abszolút. Ugyanis alapvetően elégedett vagyok a Windows7-el, bár ha most ezeket az újraindításokat tényleg a BIOS frissítés idézte elő, akkor azért nem maradéktalanul.

Az új BIOS kezeli a ventillátorokat rendesen?

Kezeli bizony. Ez a része nem "rejtélyes" a dolognak. Nekem egy viszonylag régi BIOS volt gyárilag az alaplapomban; a 0027-es verzió.

Amíg a számítógépház gyári ventillátora volt csak, nem volt jelentősége. Viszont vettem még egy ventillátort, s azonnal előjött a probléma.

Az ominózus bug-ot az Intel a 0035-ös változatban javította a BIOS-okhoz kiadott "Read Me" szerint.

Én a legutóbbi, azaz 0040-es BIOS-t sütöttem be; ha már egyszer frissíteni kellett, akkor a legfrissebb üzemeljen.

Frissítés előtt jelentkezett bármilyen indítási, vagy futás közbeni "anomális" a rendszerrel? Gyanítom, hogy igen. Pedig akkor a géppel lesz valami kiszámíthatatlan, az meg maga a pokol, kideríteni.

Kérdésedre a válasz: nem, nem jelentkezett semmi ilyen, vagy ehhez hasonló, vagy bármilyen anomália a rendszerrel kapcsolatban.

A BIOS frissítés óta fordult elő X alkalommal, ahogyan azt írtam fentebb.

#2911 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 20:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Bl@tty - Dátum: 2011. 02. 22. 20:11

Szerk.: Egyébként egy másik fórumon a kép alapján a "tápfesz stabilizátor"-t nevezték meg a "kiégett" részegységként.

Khmmm... ezek alapján, s az általad eddig elmondott részletek függvényében én azt mondom, hogy fogalmazd át ezt a kijelentésedet:

Idézet

Codegen 420W (nem röhögni, eddig jól ment

Én ugyan nem röhögök, mert mélységesen együttérzek mindenkivel, akinek bármilyen számítógéppel kapcsolatos problémája van, viszont (illetve éppen ezért), adok egy jótanácsot. Ha megfogadod a tanácsomat, akkor sürgősen vásárolsz egy korrekt, megbízható tápegységet a számítógépkonfigurációdhoz!

Már 10.000 forint alatti áron is kaphatsz olyat, amelyikre nyugodt szívvel rábízhatod a számítógépedet.

Ajánlom figyelmedbe az FSP APN 350 Watt-os, vagy 400 Watt-os modelljét. Kicsivel 10.000 forint felett pedig a Chieftec CTG 400-as, vagy FSP SAGA II 400-as tápegységet. ;-)

#2912 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 21:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 20:48

Visszautalok a BIOS frissítésével kapcsolatos fenti kérdésemre: ez biztos?

(Remélem, nincs igazad, mert most bizony finoman szólva sem nyugtattál meg!)

Biztos, hogy igaza van. A BIOS frissítés utáni „kötelező" újratelepítés lehet nagyon élvezetes gyakorlat… csak éppen… hogy fogalmazzam szépen csomagolva a butaságot?

#2913 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 21:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 22. 21:38

Biztos, hogy igaza van. A BIOS frissítés utáni „kötelező" újratelepítés lehet nagyon élvezetes gyakorlat… csak éppen… hogy fogalmazzam szépen csomagolva a butaságot?

Nem mondtam, hogy "élvezetes", viszont anno szükséges volt. (Két féle konfigurációban, két féle oprendszerrel is.)

Bárhogy is... ez most lényegtelen. A lényeg az, hogy mi van a számítógépemmel?

A fentiek alapján elkönyvelhetem, hogy valamelyik hardver hibás benne? Ez már 100% biztos?

Az k*rva nagy szívás lenne. :-(

(Akkor a BIOS frissítését megelőző kb. 5 hétben miért nem jelentkezett a probléma, s közvetlenül utána miért?)

#2914 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 22:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 21:50

Nem mondtam, hogy "élvezetes", viszont anno szükséges volt. (Két féle konfigurációban, két féle oprendszerrel is.)

Bárhogy is... ez most lényegtelen. A lényeg az, hogy mi van a számítógépemmel?

A fentiek alapján elkönyvelhetem, hogy valamelyik hardver hibás benne? Ez már 100% biztos?

Az k*rva nagy szívás lenne. :-(

(Akkor a BIOS frissítését megelőző kb. 5 hétben miért nem jelentkezett a probléma, s közvetlenül utána miért?)

Életemben nem láttam olyat, hogy újratelepítés kéne egy BIOS frissítés után...
:look: :blink:

Egyáltalán jó BIOS-t tettél fel?

Arra tudok még gondolni, hogy eredetileg egy olyan BIOS beállítás mellett történt a windows telepítése, ahol minden nem szükséges dolog, pl RAID stb. le volt tiltva. Így a windows driverek sem telepedtek. Amikor pedig flasheltél az új verzióra, a BIOS az alapbeállításaira álltál vissza, ahol viszont ezek bekapcsolt állapotban vannak. Így természetesen az éledező windows új hardverként ismert rájuk és telepítette a hozzájuk szükséges drivereket.

Ebből fakadóan lehet később hibád, akár erőforrás kezelés jellegű, akár más is...

A BIOS frissítés nem csak abból áll, hogy nosza 'töccsük le, osz' toljuk rá, hanem ismerned kell az aktuális optimális (egyáltalán a működő) beállításokat is, és frissítés után újra be kell arra rendesen állítani a BIOS-t.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2915 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 23:27

Idézet

Én sem hallottam még ilyet, már jó-néhány lapnak cseréltem a biosát, de egyszer sem kellett még a drivereket se újratenni, nem hogy a windowst..
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#2916 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 22. 23:35

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 02. 22. 22:46

Amíg a Win98 SE, majd később az újabb alaplapommal a WinXP össze nem zuhant a BIOS frissítése után, addig én sem. :-)

Egyáltalán jó BIOS-t tettél fel?

Bármiféle cinizmus nélkül... Minden tiszteletem a tiéd, s köszönöm, hogy segítesz, de azért ennyire amatőrnek ne tessék engem nézni!

Nem én vagyok a világtörténelem legnagyobb hardverguru-ja, de azért az alaplapomhoz való BIOS fájlt le tudom tölteni, s be tudom égetni, ahogyan kell. :-)

Arra tudok még gondolni, hogy eredetileg egy olyan BIOS beállítás mellett történt a windows telepítése, ahol minden nem szükséges dolog, pl RAID stb. le volt tiltva. Így a windows driverek sem telepedtek. Amikor pedig flasheltél az új verzióra, a BIOS az alapbeállításaira álltál vissza, ahol viszont ezek bekapcsolt állapotban vannak. Így természetesen az éledező windows új hardverként ismert rájuk és telepítette a hozzájuk szükséges drivereket.

Félreértettél. Nem erről volt szó.

Számomra is meglepő volt, hogy a BIOS frissítést követően az első Win7 indítás során nem a beállított 1600x900-as felbontás fogadott, hanem úgy nézett ki, mintha "csökkentett módban" indult volna. Aztán beloggoltam a profilomban, s azonnal feldobta a Win7 azt a kis ablakot, amelyben azt írja ki, hogy éppen milyen hardvereket talált, s milyen drivereket telepít hozzájuk.

Ahogyan említettem, a VGA-t, a hangchip driverét, a merevelemezek illesztőit, stb., gyakorlatilag a "fontos" részegységek illesztőprogramjait egytől-egyig újratelepítette. (Az azt követő újraindítás után természetesen már a felbontás is rendben volt.)

Újabb hardvert pedig azért nem ismert (nem ismerhetett fel) a Windows, mert a BIOS frissítés után első dolgom volt a BIOS-ban mindent beállítani a frissítés előtti állapotnak megfelelően.

Viszont most, hogy a RAID-et említed... Eszembe jutott ez a problémám:

Idézet

Intel DH55HC alaplapom van, Core i5-760 processzorral.

Az alaplapi CD-n van egy "Intel Rapid Storage Technology" nevű segédprogram, amit a telepítő eleve felajánl telepítésre.

A gyakorlatban értelmét nem láttam a programnak. A Windows7 (64 bit) oprendszerrel együtt elindult, de 4 indításból 3-szor hibásan. "Sárga pipával" rakta ki magát a "tray"-re. Mindezt nem ritkán azzal a jelenséggel, hogy a friss boot-ot követően 2-3 percig "gondolkodik" a rendszer a Windows-ba lépéskor, amíg elindul.

Ezért eltávolítottam, viszont az újraindítást követően a rendszer azonnal elkezdte telepíteni a drivereket a SATA port-okhoz, meg a vezérlőhöz. (Nyilván a Windows7 saját drivereivel.)

Csak nem az említett "Intel Rapid Storage Technology" program az Intel alaplapnak a SATA vezérlő telepítője?

Amennyiben így van, úgy miért nem ajánlja fel az Intel honlap a DH55HC alaplaphoz, mint letöltést?

Ugyanis az Intel honlapról letöltöttem az alaplaphoz a legfrissebb driver-eket és utility-ket, de az "Intel Rapid Storage Technology" nem szerepel a honlapon ezek között.

Csak más típusú Intel alaplapoknál szerepel letöltésként. Ezért elég furcsának találom (különösen a fent említett "hibás elindulás" probléma tudtában), hogy a gyári CD-n szerepel.

Mi ez a program valójában? Szükséges a rendszer korrekt működéséhez?

Ezt a programot a BIOS frissítéssel "egy időben" (közvetlenül előtte, vagy utána; nem emlékszem pontosan) eltávolítottam a gépről.

Elképzelhető, hogy ennek a programnak a hiánya miatt "borult meg" a Windows7, s azért nem működik megfelelően, mert indításkor keresne (de nem talál) valami RAID-re utaló dolgot, amit ez a program telepített? :think: (A program eltávolítása pedig esetleg valami fontos registry adatot is vitt magával.)

A BIOS frissítés nem csak abból áll, hogy nosza 'töccsük le, osz' toljuk rá, hanem ismerned kell az aktuális optimális (egyáltalán a működő) beállításokat is, és frissítés után újra be kell arra rendesen állítani a BIOS-t.

Ezzel tisztában vagyok, ezért így is tettem. ;-)

#2917 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 00:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 23:35

Amíg a Win98 SE, majd később az újabb alaplapommal a WinXP össze nem zuhant a BIOS frissítése után, addig én sem. :-)

Minden cinizmus nélkül:

Idézet

… a BIOS tevékenysége ma már csak két feladatkörre szorítkozik.

Az egyik a számítógép indításához kapcsolódó beállítások és ellenőrzések elvégzése: a BIOS ekkor vizsgálja meg, hogy milyen eszközeink, milyen típusú processzorunk és mennyi memóriánk van, illetve beállítja ezek alap működési módját -- órajelek, feszültségértékek, protokollbeállítások stb. --, majd mindegyik hardverelemen elvégez egy rövid tesztet. Ezt a folyamatot egységesen POST-nak (Power On Self Test) hívjuk.

A BIOS másik fontos feladata az operációs rendszer behúzójának, a merevlemez Master Boot Recordjának betöltése a memóriába, majd a vezérlés átadása erre a kódrészletre. A merevlemezről -- eleinte még BIOS-funkciókkal -- behúzott kód, az operációs rendszer betöltője hamarosan teljesen átveszi a az irányítást, saját meghajtóprogramjaira váltva már a BIOS nélkül fut tovább.

Ha az alaplapodat inicializálta és a vezérlést átadta az operációs rendszernek, a BIOS a következő indításig nem létezik. Tehát meglehetősen rossz alapra építed a téveszméidet.

#2918 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 00:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 23:35

...

Nem bántó szándékkal írtam, emberi dolog, hogy néha beszaladhat egy hiba. Legutóbb pl. egy olyan Asrock lap volt nálam, amiből volt 1.x, 2.x és 3.x verzió is, a lap fizikailag 3.01 volt, erre fel rátolták az 1.x BIOS-át szemrebbenés nélkül. S a lap működik szépen már évek óta így, csak az USB portjai és az integrált hangkártyája nem.

Végül is Intel lapod van, nem csodálkozok semmin sem. Viszont újra kéne BIOS-t frissítened, mert már a 0044-es verziónál tartanak és javítgatnak rendesen:

http://downloadmirro...eleaseNotes.pdf

Ahogy ebben nézem, pl. a VGA BIOS-t is frissítették, ezért lehet az, hogy a Win újként telepítette.

A Rapid Storage akkor kell valóban, ha RAID-ezel. Illetve az AHCI drivert is tartalmazza, aminek telepítéskori floppys változatát megtalálod az Utilities-ben. Ha nem RAID-ezel s nem AHCI-zol, akkor elegendő az Intel chipset drivert telepíteni. Nem néztem a lapodat, ez támogatja-e a RAID-et? Mert ha nem, azért nincs a letölthető cuccok közt, meg ezért vacakol vele a windows (a CD-ket pedig több lap alá állítják össze, ezért van rajta). Mikor pedig eltávolítottad, a win visszaállt a saját driver-eire...

Intel DH55HC download
"Mindörökké! Enter."

#2919 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 01:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 23. 00:05

Tehát meglehetősen rossz alapra építed a téveszméidet.

Hadd kérdezzem meg, hogy ha van egy számítógéped, amelyen a Windows üzemel problémák nélkül, majd a BIOS frissítést követő első indításkor "összezuhan" a Windows, mindezt két különböző konfigurációban, két különböző Windows operációs rendszerrel, akkor te mire vezeted vissza a hiba okát?

Én egyszerű logika alapján csak a BIOS frissítésre tudtam visszavezetni. Bármennyire is ellentmondott mindez az elméleti tanoknak. A logika rossz alap volna?

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 23. 00:05

Ha az alaplapodat inicializálta és a vezérlést átadta az operációs rendszernek, a BIOS a következő indításig nem létezik.

Köszi az újabb info-t! ;-)

Nem lehetséges, hogy éppen itt, a második "feladatkörben" hibádzik a dolog időnként? :think: Mi van, ha a Master Boot Record-ot nem mindig tudja betölteni a memóriába? Ha az operációs rendszer nem mindig tudja átvenni a vezérlést, mert egy azt megelőző lépcsőben valami hiba történik?

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 02. 23. 00:11

Nem bántó szándékkal írtam,[..]

Tudom, s tényleg hálás vagyok minden segítségért! :-)

Végül is Intel lapod van, nem csodálkozok semmin sem.

Ezt miért mondod? Éppen azért választottam Intel gyártmányú lapot Gigabyte (vagy más gyártó) terméke helyett, mert az új konfigurációmnál a stabilitás volt a mindenek felett álló szempont. :think: Talán rossz döntést hoztam?

Viszont újra kéne BIOS-t frissítened, mert már a 0044-es verziónál tartanak és javítgatnak rendesen:

http://downloadmirro...eleaseNotes.pdf

Hmmm... valóban! (Én még január elején töltöttem le a 0040-es BIOS fájlt. Akkor az volt a legfrissebb.) A kérdés, hogy jelent-e az új verzió bármilyen érdemleges javítást az én konfigurációmra nézve!?

S hogy egyáltalán ezek újonnan felfedezett hibák javításai, vagy egy korábbi revízió frissítés által keletkezett hibák javításai?

Didyman rakta össze a gépemet... Mindig azt mondja, hogy a gyári BIOS-t csak akkor szabad frissíteni, ha azzal valami konkrét/ismert/megtapasztalt hibát kell javítani.

Ha a ventillátorokkal kapcsolatos bug-ba nem szaladok bele, akkor nem is frissítettem volna. De amiatt muszáj volt.

Ahogy ebben nézem, pl. a VGA BIOS-t is frissítették, ezért lehet az, hogy a Win újként telepítette.

Nem, az továbbra is furcsaság. (Mármint, hogy a BIOS update után miért telepítette újra a VGA illesztőt is.) Ugyanis én nem az alaplapi VGA-t használom. Egy PCI-Express-es, ATI Radeon HD5770-es videokártya van a gépemben. Annak az illesztőprogramja pedig a Catalyst. Független a BIOS-tól.

A Rapid Storage akkor kell valóban, ha RAID-ezel. Illetve az AHCI drivert is tartalmazza, aminek telepítéskori floppys változatát megtalálod az Utilities-ben. Ha nem RAID-ezel s nem AHCI-zol, akkor elegendő az Intel chipset drivert telepíteni. Nem néztem a lapodat, ez támogatja-e a RAID-et? Mert ha nem, azért nincs a letölthető cuccok közt, meg ezért vacakol vele a windows (a CD-ket pedig több lap alá állítják össze, ezért van rajta). Mikor pedig eltávolítottad, a win visszaállt a saját driver-eire...

Nem, az alaplapom nem támogatja a RAID-et. A fene egye meg! Akkor emiatt indult el több perces késéssel a Windows a Rapid Storage Technology betöltéskor, ugye? S emiatt nem indult el jellemzően elsőre a Rapid Storage Technology, ugye?

A gond csak az, hogy az AHCI viszont kell. Mivel SATA III merevlemezem van, az pedig használja, s jótékony hatással van a sebességére az "NCQ" miatt.

Ezek szerint mindenképpen fel kell telepítenem az "Intel Rapid Storage Technology" csomagot, ha AHCI-t is akarok? Ezzel bevállalva, hogy többször percekig vár a Windows mielőtt beboot-ol? :-(

Van más alternatíva? Nem jól tudom, hogy az Intel alaplapi drivere tartalmazza az AHCI drivert is? :-s

#2920 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 02:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 01:07

Hadd kérdezzem meg, hogy ha van egy számítógéped, amelyen a Windows üzemel problémák nélkül, majd a BIOS frissítést követő első indításkor "összezuhan" a Windows, mindezt két különböző konfigurációban, két különböző Windows operációs rendszerrel, akkor te mire vezeted vissza a hiba okát?

Én egyszerű logika alapján csak a BIOS frissítésre tudtam visszavezetni. Bármennyire is ellentmondott mindez az elméleti tanoknak. A logika rossz alap volna?

A tudás nélküli logika igen…

Idézet

Nem lehetséges, hogy éppen itt, a második "feladatkörben" hibádzik a dolog időnként? :think: Mi van, ha a Master Boot Record-ot nem mindig tudja betölteni a memóriába? Ha az operációs rendszer nem mindig tudja átvenni a vezérlést, mert egy azt megelőző lépcsőben valami hiba történik?

Idézet

Ha már csak 1-szer is beindul, akkor nem a BIOS-update kavart be.

Ugye emlékszel?

Idézet

(Én még január elején töltöttem le a 0040-es BIOS fájlt. Akkor az volt a legfrissebb.) A kérdés, hogy jelent-e az új verzió bármilyen érdemleges javítást az én konfigurációmra nézve!?

Mielőtt letöltöd és frissíted, nem szoktad megnézni? Hiszen megadják, mit változtattak…

Téma megosztása:

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 144
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.