Egyszer vitáztam 1 kollégával, akkor még tanítottam, infót (nem ér röhögni)... Az volt a nézetem, hogy középsulis, középső évfolyamos műszerésznövendékek, közgázosok, ilyenek igenis tanulhatnak egy kis algoritmikus gondolkodást. Tehát NEM kimondottan programírást, kódolást, hanem csak algoritmusokat, a "megfelelő" gondolkodásmód alapjait.
Erre másik infós kolléga azt mondta, azzal majd ráérnek ha elmennek dolgozni. Erre azt mondtam neki, hogy ez azért elég sarkos hozzáállás egy pedagógustól.
Azzal érveltem, hogy szerintem jobban jár a gyerek, ha kemény alapokat kap a suliban, nem pedig mindenből 1 keveset, mert aztán végülis semmihez sem fog érteni. Ha jó az alap, arra bármit fel tud építeni, de találkoztam olyan mérnök-infóssal is, aki excelben táblázatot nem tudott adott oszlop szerint rendezni, mert kijelölte az oszlopot, oszt azt rendezte, s fel sem tűnt neki, hogy valami nem stimmel. Szóval ha rajtam múlna, inkább alapokat tanítanék, még akkor is, ha azokból csak később lehet profitálni. Továbbtanuláshoz bőven jó.
Bár kétségtelen, hogy a programozás talán a legnehezebben "ehető" a gyerekek számára, mégis tettem 1 kísérletet anno: kértem, hadd taníthassak 1 osztálynak programozni. Végülis 2 lett belőle.
Tény s való; a dolgot nem csípte mindegyik. Pascal-t használtunk végső soron, de csak kb. 2 hónap (kb. 20 óra) után.
Mint tudjuk, a programozás nem az a szakterület, amelyik hemzsegne a sikerélményektől, márpedig a gyerekeket kell, ami motiválja. Úgyhogy elég kemény volt velük megszoktatni a fejlesztő környezet alapjait is. Utána viszont, mire az első működő pár soros kódok elkészültek, már sokaknak nagyon tetszett, hogy ők alkottak valamit. 1 kicsit bejött a számítás. Fél év múlva még olyasmire is válaszolt 1, azaz egy gyerek - igaz, gondolkodott rajta 1 fél órát -, amire az infós kollégák sem tudtak válaszolni hirtelen: nevezetesen 2 szám típusú változó cseréje hogyan lehetséges, harmadik változó felhasználása nélkül. Ez már csak amolyan poén lett volna, de ledöbbentem, amikor a gyerek kis idő múlva megmutatta. Akkor gondoltam arra, hogy milyen fontosak az erős alapok, nem csak az infóban.
Lexikális tudást könnyű átadni. Annál nehezebb átadni a módszert, ahogyan használni tudják majd saját tudásukat...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."