Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 6:08
warezxp.. ugyanmár. hegyekben áll a tisztaszoftver.hu-rólletöltött kópia, kiírva. itt abszurdisztánban az hogy warez xp mexűnt

Egyik oldalon hegyekben áll, de annyira, hogy a másik oldalra nem is jut. Két megjegyzés, most eltekintve attól, hogy ki fizeti ki meg mennyire jó, ha van ingyenvindóz:
Kedvesem Szegeden egyetemista, szüksége volt a laptopján egy Office csomagra, mert azt ismeri. Feltelepítettem neki a 2003-at Campus kulccsal, hiszen mint egyetemista, jogosult rá. Rá is kérdezett, hogy most akkor mi is ez, hogy van, mint van, úgyhogy elmeséltem neki nagy vonalakban, hogy miről is szól ez az egész, és megmutattam a tisztaszoftver weblapját is. Kiderült, hogy ő nem is hallott erről, pedig tudomásom szerint erről a lehetőségről az intézménynek tájékoztatnia kell a hallgatókat. Következő számítástechnika gyakorlaton (mondjuk ez is érdekes, irodai szoftverek, weblapkészítés, adatbáziskezelés, informatikai alapismeretek rendben vannak, de mi szükség van egy közgazdászt Pascal programozásra tanítani mondjuk SAP vagy más vállalatirányítási szoftver tanítása helyett, erre tényleg kíváncsi lennék, nem csak én, de ő is - ha valaki tudja, esetleg tanítja is, megoszthatná velünk

) kedvesem rákérdezett a tanárnál a Campusra, és ő egy "ja, igen, van ilyen is" válasszal elintézte. Tanulság: szép dolog a tudás, de a főiskolások/egyetemisták egy jókora része kimarad a buliból egyszerűen azért, mert nem kapja meg a kellő tájékoztatást. Olyan érzésem van, hogy az ilyen intézmények vasvillával szórják ki az ablakon az adóforintokat, hiszen akárhogy nézzük, az a szoftver már ki van fizetve, éppúgy, mint egy zacskó tej, ami felbontatlanul romlik meg a hűtőszekrényben.
Másik: a BME-n elég jól hirdetve van a dolog, beköltözéskor minden koliszobában van egy A4-es lap mindkét oldalán teleírva, és minden szükséges információ ott volt mind a Campus programról, mind az MSDNAA licenszről, hogy mik is ezek, hogyan lehet a szoftverekhez hozzájutni, mik a felhasználás feltételei, satöbbi. Ezek az információk tanulmányi levelezőlistára is felkerültek, plakátokon hirdették, "felvilágosultabb" gyakorlatvezetők első gyakorlaton is szántak rá pár percet. Arról nem is beszélve, hogy az ESET minden villanykaros diáknak (feltétel az sch.bme.hu végződésű emailcím) ingyen ad NOD32 licenszt, amiben csak annyi korlátozás van, hogy minden decemberben újat kell igényelni. Ennek ellenére sorban jönnek olyan kérdések, hogy véletlenül felmentem Windows Update-re, hogyan lehet eltüntetni a WGA figyelmeztetést, honnan tudok Vistát szerezni, vírust kaptam, miközben Office serialt kerestem, valaki küldjön Visual Studio serialt, meg hogy régebbi verziójú NOD32-t használj, mert az újakhoz nincs crack. Mintha valaki a kezükbe nyomná a kocsija kulcsát, de mégis hajcsattal próbálnák kinyitni az ajtót.
Az érdekes az, hogy egyik esetben még külön el is lett mondva, hogyan juthat a kolléga jogtiszta Vistához ingyen, de az lett a vége, hogy ő nem regisztrálgat ezért fölöslegesen (webes felületen megadod a neptunkódodat meg az emailcímedet, a BME-s operátor csekkolja, hogy valóban BME VIK hallgató vagy-e, aztán pár nap múlva emailben kapsz egy jelszót, igen macerás folyamat), inkább küzd, tologatja az aktivációt, éjszakákat gugliz driverek után kutatva, amik az első update alkalmával települnének, és ha valahol hallja, hogy állam verszusz Microsoft meg megy a pénzpacsálás, bőszen bólogat, aztán hozzáfűzi, hogy hát ez a viszta milyen trágya, még az ezerötszáz forintos "Brand" márkájú USB adapterét sem ismeri fel.
Ráadásként egy érdekes meglátás zanzásítva, levlistán írta valaki: "A Windows júzer megkérdezi, a Linux júzer utánanéz". Ebben van igazság. Annyival egészíteném ki, hogy ez nem oprendszer, hanem talpraesettség kérdése. Sajnos sok mai fiatalból (eh, mintha én annyira öreg lennék

) hiányzik ez a talpraesettség, hiába kérdezték meg ugyanazt a problémát előtte már százszor, ő megkérdezi százegyedszer, ölbe tett kézzel várja a választ, amikor olyat mondanak neki, hogy használa a keresőt vagy az archívumot, akkor anyázik, vagy közli, hogy ilyenekre neki nincs ideje (persze órákat malmozni, míg valaki válaszra méltatja, arra van). Amikor legközelebb ugyanaz a probléma adódik, megkérdezi újra.
Hogy ezt miért hoztam fel? Az eddigi diskurzus csak onnan közelítette meg az oktatás problémáját, hogy a tanárok részéről nincs igény a Linux oktatására. És a diákok részéről van? Akinek van, az megtanulja tanár nélkül is, akinek nincs, az éppúgy nem fogja megtanulni a shell scripteket, mint az Excel függvényeket.
Na, itt abba is hagyom, mert különben ma is holnap fekszek

Lehet, hogy baromságokat írtam, de nem olvasom át, mert még kifagy a vindóz, és akkor fölöslegesen kalimpáltam oldalakat.