HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#961 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 29. 06:08

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 0:50

Ami a gépen oprendszer címszó alatt van, az használhatatlan, egy hozzáértő szerintem drágábban tolná készre, mint amibe az XP+telepítés kerülne.

warezxp.. ugyanmár. hegyekben áll a tisztaszoftver.hu-rólletöltött kópia, kiírva. itt abszurdisztánban az hogy warez xp mexűnt :)

de nem ez volt a lényeg, hanem az, hogyha meg köllene a faszikámnak fizetni a zikszpét.. akkor..

ne a fusi féle adunkhozzá linuxcd-ben gondolkodj. hp, dell - készre telepítve ujjlenyomatos loginnal. amúgy pont a notebook az a műfaj, ahol az xp felrakása sem straight forward :)

Szerkesztette: SFIJ 2007. 12. 29. 06:13 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#962 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 06:15

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 23:20

Sok 2000-re írt program már XP-n sem megy. :)

példuál? az oprencer belezősöket kéretik kihagyni a listából...

#963 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 09:55

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 0:44

Full Officét rohadtul nem láttam még retail veriósban, de ha valaki sok papírmunka meg anyázás árán boldog azzal a 10-20 dollárral, amit utána visszakap, majd legyzőkönyvezi a címke lekaparását, biztonsági másolat megsemmisítését, akkor legyeb boldog, mert hú de jól kibaszott egy multival. Cserébe mikor kinövi a noteszt, kevésbé jól lehet eladni, oszt megy rá a kalózwin.

Nem csak erről van szó. Pl. ha valaki egyszer kifizette a dobozos XP árát és az épp kuka otthoni gépét cserélte le egy notira, akkor ne kelljen már mégegyszer kifizetni. Ugyanez az office-al.

Kevésbé lehet jól eladni OS nélkül? Ez mind szép elmélet, de a gyakorlat nem ezt mutatja... :smoker:

Amúgy meg nem csak pénzről és a 10-20 dollárról van szó. Hanem egyfajta látásmódról. És sok kicsi sokra megy. Ha már több szászan, ezren, tízezren, stb. lépnek, akkor ugyan tönkre nem megy egy multi, de előbb-utóbb érezheti a hatását. Persze vannak akikkel meg lehet etetni, hogy mindenáron vegyél olyan OS-t amit ők akarnak, még akkor is ha esetleg otthon ott áll a dobozban....  :up:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#964 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 10:38

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 9:55

Nem csak erről van szó. Pl. ha valaki egyszer kifizette a dobozos XP árát és az épp kuka otthoni gépét cserélte le egy notira, akkor ne kelljen már mégegyszer kifizetni. Ugyanez az office-al.

Kevésbé lehet jól eladni OS nélkül? Ez mind szép elmélet, de a gyakorlat nem ezt mutatja... :smoker:

Amúgy meg nem csak pénzről és a 10-20 dollárról van szó. Hanem egyfajta látásmódról. És sok kicsi sokra megy. Ha már több szászan, ezren, tízezren, stb. lépnek, akkor ugyan tönkre nem megy egy multi, de előbb-utóbb érezheti a hatását. Persze vannak akikkel meg lehet etetni, hogy mindenáron vegyél olyan OS-t amit ők akarnak, még akkor is ha esetleg otthon ott áll a dobozban....  :up:

Ezt csak igazolni tudom ! Nálam mindenki a meztelen vasat vette, egy részük azért, mert majd lesz rá xp valahonnan, de elég sok volt, akinek linux köllött, mert csak netezni, levelezni, szövegszerkeszteni és filmet nézni akart. Igazán windows annak kell, aki CoD-ot nyom vagy ilyesmi. Minden másban verhetetlen a linux, mert ekvivalens megoldás, de 100%-kal olcsóbb. :)

#965 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 13:02

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 10:38

Ezt csak igazolni tudom ! Nálam mindenki a meztelen vasat vette, egy részük azért, mert majd lesz rá xp valahonnan, de elég sok volt, akinek linux köllött, mert csak netezni, levelezni, szövegszerkeszteni és filmet nézni akart. Igazán windows annak kell, aki CoD-ot nyom vagy ilyesmi. Minden másban verhetetlen a linux, mert ekvivalens megoldás, de 100%-kal olcsóbb. :)

Azért nem csak COD van, ami ráadásul még linux alatt is megy.. :)

De nem kellene sokat változtatni a stratégián. Árulni kell win-nel és anélkül a gépeket. (freedos,linux,stb.)
Ezzel nincs ráerőszakolva, hogy win-t használjon. Az, hogy utána meg kalóz win-t tesz fel rá, az legyen az MS baja. Ne ilyen marketing módon próbálja a termékeit ráerőszakolni az emberekre.

Az egyik leundorítóbb a Fujitsu-Siemens. Ez egy konkrét példa, hogy ismerős anno még 2004 környékén mikor megjelent az XP SP2 mivel stabilnak bizonyult nagy elhatározásra megvette a dobozos verziót. Mondtam, hogy hülyeség ennyit beleölni, akkor inkább vegyen valami HW mellé OEM-et. De nem.
Az asztali gépét lecserélte egy FUSI (Amilo Xi 2528) notira. Természetesen freedos-os verziót vett hiszen az XP-je van.

Telepítés után jött a problematika. Már nincs driver XP-re... hát kösz. Azért az XP nem olyan mint a 98 vagy a 2000, hogy már túl régi oprendszer. Egyelőre ez az egyik legelterjedtebb és a Vista legnagyobb ellenfele...

Szóval úgy néz ki a FUSI az egyik legnagyobb "nyaló" az MS-nek....
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#966 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 14:44

az oké, hogy a fusi hivatalosan nem ad drivereket a cucchoz, de azért ettől nem értem miért kell pánikba esni.
szabvany alkatreszek vannak bent gyak, amihez lehet drivert szedni a netrol (gyakran ujabbat mint ami hivatalosan van a géphez).

az eszkozok nagy reszet meg azért felismeri a win.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#967 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 14:46

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 14:44

az oké, hogy a fusi hivatalosan nem ad drivereket a cucchoz, de azért ettől nem értem miért kell pánikba esni.
szabvany alkatreszek vannak bent gyak, amihez lehet drivert szedni a netrol (gyakran ujabbat mint ami hivatalosan van a géphez).

Nem pánik, csak ha épp fogalmam sincs, hogy pl. milyen LAN driver van, vagy ilyen Wifi, akkor ahhoz vadászni kell...

#968 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 14:47

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 14:44

XP SP2 szinte semmi nem ismer fel a Fusi cuccaiból, a hivatalos oldalon pedig minden van csak normális driver nincsen, már ha működik egyáltalán az oldaluk. Szívtam velük eleget.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#969 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 17:36

:offtopic:
Elég sokat foglalkozom linuxokkal itthon, meg a cégben is egyre inkább.

Párom azt mondta nemrég: érdekli a linux. Be is sz@rtam egyből. Odaadtam neki az ubuntu (gg)-t. Beindította, pár dolgot azonnal meg tudott csinálni (az AbiWord-öt simán tudta használni pl).

Azt mondta, hogy kicsit zavarta annak idején, amikor megvette a gépet, hogy egyből rátolták neki a boltban a windows xp-t warezban, hiszen akkor még nem is tudta, mit akar majd vele csinálni. Azóta ahogy látta a linuxot, azt mondta, hogy rájött, hogy mindent meg tudna csinálni azon is, ergo felesleges neki a windows! Lehidaltam.

Nem az tetszik ebben a hozzáállásban, hogy "feleseleges a windows, s linuxot nekem", hanem hogy rendesen alátámasztja, hogy miért gondolja ezt. Márpedig ő valóban egyszerű felhasználó, de van józan esze. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 29. 17:36 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#970 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 29. 18:00

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 14:46

Nem pánik, csak ha épp fogalmam sincs, hogy pl. milyen LAN driver van, vagy ilyen Wifi, akkor ahhoz vadászni kell...

Amit Everest seperc megmond, de ami ilyen cuccost mostanában vettem, azon még címkén is rajt volt a wlan kártya típusa is.
Make love not Wor.

#971 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 18:43

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 6:15

példuál? az oprencer belezősöket kéretik kihagyni a listából...

Tényleg van egy pár. Nem sok, de akad. Példaként valami .flv playerre emlékszem, ami win2k-n azt mondta, hogy menjek a 'csába, mert ő beza XP only.

De játékok között is van dx9c-re éhes, ami win2k-n nehézségekbe ütközik.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#972 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 19:15

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 18:43

Tényleg van egy pár. Nem sok, de akad. Példaként valami .flv playerre emlékszem, ami win2k-n azt mondta, hogy menjek a 'csába, mert ő beza XP only.

De játékok között is van dx9c-re éhes, ami win2k-n nehézségekbe ütközik.

az allitas forditva volt am, ami nagyon nem mind1 ;)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#973 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 19:30

Magam is így értettem. Túlzás a "sok".
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#974 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 19:35

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 19:30

Magam is így értettem. Túlzás a "sok".

nem. nem arrol volt olyan ami mar nem megy 2kn csak xpn, hanem arrol, hogy olyan, ami 2kn meg ment, xpn pedig mar nem.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#975 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 19:36

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 14:47

XP SP2 szinte semmi nem ismer fel a Fusi cuccaiból, a hivatalos oldalon pedig minden van csak normális driver nincsen, már ha működik egyáltalán az oldaluk. Szívtam velük eleget.

ez azért van, mert a fusisok szépen megváltoztatták a PCI device ID-ket. linuxon is az a megfejtés, hogy a driverekben átírod az IDket fusisra majd szépen leforgatod őket..  :omg:

#976 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 19:39

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 19:35

nem. nem arrol volt olyan ami mar nem megy 2kn csak xpn, hanem arrol, hogy olyan, ami 2kn meg ment, xpn pedig mar nem.

Ezt marhára benéztem  :hemuveg:

Olyan progiról én sem tudok, ami 2k-n még megy, de XP-n már nem.

#977 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 21:39

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 18:00

Amit Everest seperc megmond, de ami ilyen cuccost mostanában vettem, azon még címkén is rajt volt a wlan kártya típusa is.

Hát szerintem az Everest se mondja meg,  ha nincs fent a driver, addig az se mond semmit a cuccról.

Egyrészt az is fizetős (most ezért vegyem meg?), másrészt a trial version csak részleges infókat mond...

#978 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 00:09

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 21:39

Hát szerintem az Everest se mondja meg,  ha nincs fent a driver, addig az se mond semmit a cuccról.

Egyrészt az is fizetős (most ezért vegyem meg?), másrészt a trial version csak részleges infókat mond...

megmondja az everest, mivel nem a driverekbol szedi az infot, hanem a hardverbol.

a demo verzioban az ilyen alap dolgokat azért megmondja, nomeg mindig mást nem mond meg, ezért ha mégegyszer elinditod, ua. megmondja.

meg van kismillio ilyen drivermegkereso szolgaltatas, olyan is van ami pár dodoért osszepakolja neked egy fajlba.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#979 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 00:43

Én mint hülye vindózjúzer, nézegettem az Ubuntu 7.10-et és pl. egy notebookon (amin netezés, levelezés a cél) simán el bírnám képzelni. Az otthoni gépemen már nem nagyon, a munkahelyemen meg kizárt.

#980 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 04:06

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 6:08

warezxp.. ugyanmár. hegyekben áll a tisztaszoftver.hu-rólletöltött kópia, kiírva. itt abszurdisztánban az hogy warez xp mexűnt :)

Egyik oldalon hegyekben áll, de annyira, hogy a másik oldalra nem is jut. Két megjegyzés, most eltekintve attól, hogy ki fizeti ki meg mennyire jó, ha van ingyenvindóz:

Kedvesem Szegeden egyetemista, szüksége volt a laptopján egy Office csomagra, mert azt ismeri. Feltelepítettem neki a 2003-at Campus kulccsal, hiszen mint egyetemista, jogosult rá. Rá is kérdezett, hogy most akkor mi is ez, hogy van, mint van, úgyhogy elmeséltem neki nagy vonalakban, hogy miről is szól ez az egész, és megmutattam a tisztaszoftver weblapját is. Kiderült, hogy ő nem is hallott erről, pedig tudomásom szerint erről a lehetőségről az intézménynek tájékoztatnia kell a hallgatókat. Következő számítástechnika gyakorlaton (mondjuk ez is érdekes, irodai szoftverek, weblapkészítés, adatbáziskezelés, informatikai alapismeretek rendben vannak, de mi szükség van egy közgazdászt Pascal programozásra tanítani mondjuk SAP vagy más vállalatirányítási szoftver tanítása helyett, erre tényleg kíváncsi lennék, nem csak én, de ő is - ha valaki tudja, esetleg tanítja is, megoszthatná velünk :) ) kedvesem rákérdezett a tanárnál a Campusra, és ő egy "ja, igen, van ilyen is" válasszal elintézte. Tanulság: szép dolog a tudás, de a főiskolások/egyetemisták egy jókora része kimarad a buliból egyszerűen azért, mert nem kapja meg a kellő tájékoztatást. Olyan érzésem van, hogy az ilyen intézmények vasvillával szórják ki az ablakon az adóforintokat, hiszen akárhogy nézzük, az a szoftver már ki van fizetve, éppúgy, mint egy zacskó tej, ami felbontatlanul romlik meg a hűtőszekrényben.

Másik: a BME-n elég jól hirdetve van a dolog, beköltözéskor minden koliszobában van egy A4-es lap mindkét oldalán teleírva, és minden szükséges információ ott volt mind a Campus programról, mind az MSDNAA licenszről, hogy mik is ezek, hogyan lehet a szoftverekhez hozzájutni, mik a felhasználás feltételei, satöbbi. Ezek az információk tanulmányi levelezőlistára is felkerültek, plakátokon hirdették, "felvilágosultabb" gyakorlatvezetők első gyakorlaton is szántak rá pár percet. Arról nem is beszélve, hogy az ESET minden villanykaros diáknak (feltétel az sch.bme.hu végződésű emailcím) ingyen ad NOD32 licenszt, amiben csak annyi korlátozás van, hogy minden decemberben újat kell igényelni. Ennek ellenére sorban jönnek olyan kérdések, hogy véletlenül felmentem Windows Update-re, hogyan lehet eltüntetni a WGA figyelmeztetést, honnan tudok Vistát szerezni, vírust kaptam, miközben Office serialt kerestem, valaki küldjön Visual Studio serialt, meg hogy régebbi verziójú NOD32-t használj, mert az újakhoz nincs crack. Mintha valaki a kezükbe nyomná a kocsija kulcsát, de mégis hajcsattal próbálnák kinyitni az ajtót.

Az érdekes az, hogy egyik esetben még külön el is lett mondva, hogyan juthat a kolléga jogtiszta Vistához ingyen, de az lett a vége, hogy ő nem regisztrálgat ezért fölöslegesen (webes felületen megadod a neptunkódodat meg az emailcímedet, a BME-s operátor csekkolja, hogy valóban BME VIK hallgató vagy-e, aztán pár nap múlva emailben kapsz egy jelszót, igen macerás folyamat), inkább küzd, tologatja az aktivációt, éjszakákat gugliz driverek után kutatva, amik az első update alkalmával települnének, és ha valahol hallja, hogy állam verszusz Microsoft meg megy a pénzpacsálás, bőszen bólogat, aztán hozzáfűzi, hogy hát ez a viszta milyen trágya, még az ezerötszáz forintos "Brand" márkájú USB adapterét sem ismeri fel.

Ráadásként egy érdekes meglátás zanzásítva, levlistán írta valaki: "A Windows júzer megkérdezi, a Linux júzer utánanéz". Ebben van igazság. Annyival egészíteném ki, hogy ez nem oprendszer, hanem talpraesettség kérdése. Sajnos sok mai fiatalból (eh, mintha én annyira öreg lennék :p) hiányzik ez a talpraesettség, hiába kérdezték meg ugyanazt a problémát előtte már százszor, ő megkérdezi százegyedszer, ölbe tett kézzel várja a választ, amikor olyat mondanak neki, hogy használa a keresőt vagy az archívumot, akkor anyázik, vagy közli, hogy ilyenekre neki nincs ideje (persze órákat malmozni, míg valaki válaszra méltatja, arra van). Amikor legközelebb ugyanaz a probléma adódik, megkérdezi újra.

Hogy ezt miért hoztam fel? Az eddigi diskurzus csak onnan közelítette meg az oktatás problémáját, hogy a tanárok részéről nincs igény a Linux oktatására. És a diákok részéről van? Akinek van, az megtanulja tanár nélkül is, akinek nincs, az éppúgy nem fogja megtanulni a shell scripteket, mint az Excel függvényeket.

Na, itt abba is hagyom, mert különben ma is holnap fekszek :D Lehet, hogy baromságokat írtam, de nem olvasom át, mert még kifagy a vindóz, és akkor fölöslegesen kalimpáltam oldalakat.

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.