HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#981 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 30. 04:19

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 0:43

Én mint hülye vindózjúzer, nézegettem az Ubuntu 7.10-et és pl. egy notebookon (amin netezés, levelezés a cél) simán el bírnám képzelni. Az otthoni gépemen már nem nagyon, a munkahelyemen meg kizárt.

Erről egy apró piktúra jutott eszembe: egy számelmélet előadáson mellettem egy srác laptopra jegyzetelt, ahogy odapillangattam, Ubuntut használt OpenOffice.org-gal. Gondoltam magamban, én mint Wordhöz szokott júzer, hogy áhh, hülye. Erre a srác elkezdett másolni a tábláról egy képletet, csak úgy szaladtak a keze alól a gyökjel alatti polinomtörtek, a koszinuszfí meg a mátrixok, gyorsabban végzett a másolással, mint én kézzel :D

Melóhelyen Windowshoz vagy kötve, vagy inkább a szokatlan oprendszer a hátrány? (Ismerek olyat, akinek azért kellett eladnia a kedvenc Apple laptopját, mert a melóhelyén frissítettek egy szoftvert, és az új verzió már csak Windowson volt hajlandó működni.)

Amúgy van előnye is a "windowshoz szokottságnak": a Powerbookomat azért tudtam megvenni jó olcsón, mert a tulaj képtelen volt átszokni Mac OS-ra Windows után, és gyorsan meg akart tőle szabadulni.  :Đ

#982 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 07:09

Bár nem szorosan ide tartozik, akkoriban lehetett vele szépen programozni: http://index.hu/tech...dver/c64071227/
"Légy szerény mint én..."

#983 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 10:12

Ma Windows vs. Linux. Régen C64 vs. Spectrum volt... :cool:

Emléxem mikor haverom "nagy meggyőző erővel" próbálta nekem megmagyarázni, hogy miért jobb a Spectrum mint a C64... Nulla sikerrel... :D
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#984 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 11:32

Idézet: debaj - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 4:19

Melóhelyen Windowshoz vagy kötve, vagy inkább a szokatlan oprendszer a hátrány? (Ismerek olyat, akinek azért kellett eladnia a kedvenc Apple laptopját, mert a melóhelyén frissítettek egy szoftvert, és az új verzió már csak Windowson volt hajlandó működni.)

Nálunk a melóhelyen a szoftvereink Winhez és OSX-hez kötnek minket. :) Hangsúlyoznám, hogy egyelőre. Bármikor elképzelhető egy nyitás a Linux felé.

#985 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 12:29

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 11:32

Nálunk a melóhelyen a szoftvereink Winhez és OSX-hez kötnek minket. :) Hangsúlyoznám, hogy egyelőre. Bármikor elképzelhető egy nyitás a Linux felé.

Es az otthoni gepen mi lenne a fo kifogas? Komolyan kerdem, erdekel :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#986 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 12:50

Nálam otthon szinte minden megvalósul linux alatt... A játékok is megvalósulhatnának, de anniyra nem érdekel, hogy linux alatt is futtassam őket. Így van fent windows is a játékok miatt, meg hamár egyszer kiperkáltam értük a zsét.. :)

A Vista-t szerintem már egyáltalán nem fogok pénzt kiadni...

A melóhelyemen kb. 2 hónapja váltottam linux-ra. Egyelőre minden fut rajta (még a NOD32 administratori fellete is!!) Annyi a kellemetlenség, hogy ezen nincs rdesktop, amivel a többi kliensről elértem.. De csak ritkán volt rá szükség...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#987 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:01

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 12:29

Es az otthoni gepen mi lenne a fo kifogas? Komolyan kerdem, erdekel :)

Játszani nem játszom, szóval ez nem lenne akadály. Ami igazán számít, az a megszokás és a biztonságérzet, hogy ha elbaltázok valamit, akkor jó eséllyel helyre tudom hozni. Öreg vagyok én már fél napokat guglizni meg doksit olvasni.

#988 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:13

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:01

Játszani nem játszom, szóval ez nem lenne akadály. Ami igazán számít, az a megszokás és a biztonságérzet, hogy ha elbaltázok valamit, akkor jó eséllyel helyre tudom hozni. Öreg vagyok én már fél napokat guglizni meg doksit olvasni.

Hát egyén függő, de az biztos, hogy ha valami miatt kutatni kell és picit nehezebb a beállítása mint pár kattintás, akkor azt az ember jobban megérti és jobban megmarad annak a funkciónak a működése... ;)

#989 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:16

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:01

Ertem. Szoval nem a linuxszal van a ,,baj'', hanem azzal, hogy te nem ertesz hozza.

A baj szandekosan van idezojelben, mert nem baj, szimplan teny. :) Igazabol arra voltam kivancsi, hogy van-e konkret olyan, ami hianyzik az otthoni elethez.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#990 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:19

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:13

Hát egyén függő, de az biztos, hogy ha valami miatt kutatni kell és picit nehezebb a beállítása mint pár kattintás, akkor azt az ember jobban megérti és jobban megmarad annak a funkciónak a működése... ;)

Lenny, azt azert illik felfogni, hogy egyszeri user szeret a minimalis ellenallas menten haladni, nem eletcel neki, hogy megertse hogy mukodik az os, annyit akar tudni, amennyit muszaj.

(az mas kerdes, hogy a minimalisan megtanulandot lenyegesen magassabra tennem, mint amennyit az egysegsugaru szokott akarni :) )

#991 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:31

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:19

Lenny, azt azert illik felfogni, hogy egyszeri user szeret a minimalis ellenallas menten haladni, nem eletcel neki, hogy megertse hogy mukodik az os, annyit akar tudni, amennyit muszaj.

(az mas kerdes, hogy a minimalisan megtanulandot lenyegesen magassabra tennem, mint amennyit az egysegsugaru szokott akarni :) )

Igazad van. Viszont napokban egyre több egyszerű user-rel találkozok, akik állandóan kérdezik, hogy hogy lehetne azokat az alap dolgokat megtanulni (pl. ADSL beállítás, vagy egyszerűen csak a hálózat) amikre általában szükségük lehet és ezért ne kelljen IT-st hívni. Mondjuk úgy egyre többen szeretnének advanced user szintre lépni. Erre nem nagyon tudok válaszolni nekik, mert én nagyrészt autodidakta módon fejlődtem.

Ilyenre szerintem tanfolyam sincs...

#992 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 13:40

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:16

Ertem. Szoval nem a linuxszal van a ,,baj'', hanem azzal, hogy te nem ertesz hozza.

A baj szandekosan van idezojelben, mert nem baj, szimplan teny. :) Igazabol arra voltam kivancsi, hogy van-e konkret olyan, ami hianyzik az otthoni elethez.

Egészen minimálisan értek hozzá. Főiskolán oktatták a nagyon alap dolgokat + OSX-et aránylag sűrűn használom, abból is lehet néhány dolgot hasznosítani. Viszont én szeretném megérteni, hogy hogyan működik az OS amit használok (amikor azt írtam, hogy vindózjúzer vagyok, akkor nem mondtam egészen igazat - legalábbis nem 1.0 júzer vagyok - Windows alatt azért tisztában vagyok vele, hogy mi miért és hogyan történik, szóval inkább power user vagy ilyesmi). E szint elérése viszont Linux esetén iszonyatos energiákat emésztene fel.
Szerintem nincs konkrétan olyan, ami hiányozna. Ha otthon is intenzíven kéne Office-t használnom (Outlook, Word, Excel), akkor gondban lennék, de mivel otthon jelenleg is Thunderbirdöt használok és a Word, Excel havi 1x kerül megnyitásra, ezért Linux alatt kielégítő lenne a Thunderbird + OpenOffice. Na jó, az iTunes meg az ActiveSync pótlása problémás lehet.  :think:
Hardverileg sincs gond, intel proci intel chipsettel, az Ubuntu még a BT vezérlőt is egyből felismerte (amit XP alatt csak a WIDCOMM stack hackelésével lehet elérni  :o ). Egyedül az ATi kártya jelenthet gondot, de nem hiszem.

#993 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 14:08

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:40

Egyedül az ATi kártya jelenthet gondot, de nem hiszem.

ATI-val is csak akkor lenne gondod, ha feltétlen kellene a 3D-s gyorsítás.
Sima 2D jól megy linux alatt is... ha jól emléxem...

#994 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 14:42

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 14:08

ATI-val is csak akkor lenne gondod, ha feltétlen kellene a 3D-s gyorsítás.
Sima 2D jól megy linux alatt is... ha jól emléxem...

a 3d is megyeget, bár ez erősen kártyafuggo.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#995 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 15:21

Mióta "divat" lett a linux, azóta eltűnőben a "misztikuma", lehetőleg gyorsan feltelepíteni minimális ráfordítással, utánaolvasással. Nekem legalábbis továbbra is ez a véleményem.
"Légy szerény mint én..."

#996 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 15:32

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 19:00

Amit Everest seperc megmond, de ami ilyen cuccost mostanában vettem, azon még címkén is rajt volt a wlan kártya típusa is.

Linuxba ott az lspci. Nem fizetős, nem kell telepíteni, minden rendszerben benne van. Ha vendor-sztringekre vagy kíváncsi. Nem ad 30 oldalas reportot, de a szöveges lényeg benne van.

Notebookoknál valóban terjed, hogy a címkén minden rajt' van.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#997 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 15:38

Nekem pl. az intel 100PRO-t az XP nem ismerte fel. Mikor feltettem az Everest-et, akkor nem jelezte, hogy lett volna LAN. Furcsélottam is, mert egy intel 100-as nem egy ritka LAN és már 100 éves..  :think:

#998 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 16:03

Idézet: debaj - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 4:06

Hogy ezt miért hoztam fel? Az eddigi diskurzus csak onnan közelítette meg az oktatás problémáját, hogy a tanárok részéről nincs igény a Linux oktatására. És a diákok részéről van? Akinek van, az megtanulja tanár nélkül is, akinek nincs, az éppúgy nem fogja megtanulni a shell scripteket, mint az Excel függvényeket.

Bizony hiába van a Campus és MSDNAA, ha nem tudnak róla. Nálunk egyetemen szerintem a diákok 0,1%-a tudta mi az a Campus, MSDNAA-ban, ha jól emlékszem maximum 10-en voltunk regisztrálva. A másik dologról meg sokat nem kell beszélni, mostanában is olvasgatom levlistánkat és enyhén szólva is szánalmas amit művelnek a legtöbben. Ezekből minden lesz csak szakember nem, de szerintem még utcaseprő sem. A logikus gondolkodást egyetemen már késő megtanulni. Régebben beszéltem néhány tanárral, és ők sem látják rózsásan a helyzetet, többnyire inkább nem is mondanak el semmit a diáknak, mert úgyis hülye hozzá. És tényleg az. A pár ember aki mégsem, az meg szív miattuk.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#999 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 16:07

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 15:38

Nekem pl. az intel 100PRO-t az XP nem ismerte fel. Mikor feltettem az Everest-et, akkor nem jelezte, hogy lett volna LAN. Furcsélottam is, mert egy intel 100-as nem egy ritka LAN és már 100 éves..  :think:

az összegzésnél valoban csak azt irja ki amit a windows megtalált, viszton van ott hardver rész is, ahol minden hardvert kiir.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1000 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 30. 16:31

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 13:31

Igazad van. Viszont napokban egyre több egyszerű user-rel találkozok, akik állandóan kérdezik, hogy hogy lehetne azokat az alap dolgokat megtanulni (pl. ADSL beállítás, vagy egyszerűen csak a hálózat) amikre általában szükségük lehet

Na igen, első ADSLem. Linuxos kolléga mondja, hogy csak akkor jön szerver hegeszteni, ha ott egy gép, aztán tuti működik. Júzer vonalat bedugta, Winpoet, reboot, júzernév/jelszó/katt/megy.

Linux alatt aztán szétszoptuk az agyunkat, mert nem csatlakozott vissza, aztán ppdmicsoda bent maradt a memóriában, 5millió load, kurvaélet. Aztán júzer kapott egy 25ezeres routert, ami azóta is működik, XP alatt meg cut&paste megkapják az ADSL beállítást, vagy tényéeg telefonban is el bírom mondani, általában nagy sikerrel.

Linux alatt néha kérdeztem, hogy lehet ADSL-t beállítani, aztán csak megy a hümmögés, hogy a izé, meg a bizé, meg a bigyó, mert jajj azt a disztribúciót annyira nem ismerem, nem szeretem, miért nem Fedora, meg miért nem Debian, meg a meg a. Aztán ezektől szoktam megborulni, mikor itt ködösítenek, mellébeszélnek, júzernek meg nagyságrendi dolgot sem tudom modani, hogy mennyibe kerül, mikor lesz kész, ami komolyabb szervezést igényel, mint egy átlag céges kocsmázás, az meg már bonyás. És akkor még nem is hegesztettünk, csak van egy kanóc/júzer/jelszó, aztán netet kellene rá csiholni.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.