HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Phenom - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (194 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Phenom K10 Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 13. 10:46

Idézet: dezz - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 11:33

Ezt én is megtaláltam, csak félreértelmeztem Pitbull mondatát! :respect: :)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#402 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 10:46

Idézet: dezz - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 1:41

Egy fél pohár vízről azt is lehet mondani, hogy félig telt, és azt is, hogy félig üres. És mondjuk az sem mindegy, hogy éppen öntik bele a vizet, vagy szipkázzák kifelé.

Na, egyesek szerint nagy hiba volt a natív 4 magra hajtani. De azon gondolkodtatok már, hogy vajon az AMD-nek volt-e egyátalán más választása? Ugyan elvben megtehette volna, hogy 2db (hasonlóan kipofozott) dual-core Opteron chipet tol egy tokba, HT-s összeköttetésben - tehát mintha egy 2-utas felállás lenne, csak egy tokban. Azonban ekkor vagy mind a két memóriavezérlő jeleit ki kellett volna vezetni, amihez nem hogy teljesen új tokozásra lett volna szükség, de valószínűleg egyenesen kivitelezhetetlen lett volna, a túl sok láb/érintkező miatt. Alternatív lehetőség: az egyik chip memóriavezérlőjét teljesen letiltani, mely esetben csak a másik chiphez kapcsolt memóriát használta volna az is. Ennek eredménye meg egy inhomogén, memsávszél-szűkös proci lett volna. (Plusz azt hiszem, a 2(?)- és többutas rendszerekhez szükséges koherens HT-ért nem kevés jogdíjat is kell fizetniük.)

Egyébként most is vannak ilyen rendszerek, illetve tervben is létezik ilyen, hogy az egyik processzor HT-n keresztül éri el a másik processzorhoz kapcsolt memóriát. Ha jól emlékszem a 4x4 platform pl ilyen... de azért nem esküdnék most meg rá. :)

Egyébként pont ez az előnye az AMD-nek és a HT alkalmazásának... messze nem olyan szűkösség mint az Intelnél az FSB.

#403 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 11:05

Idézet: Csokis - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 9:22

Ez hol van írva az oldalon? :confused: Én nem találtam. :think:

Jobb oldalt kint vannak az alapító tagok logói.
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#404 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 11:46

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 11:41

Csinálhatta volna, pont az egyik AMD-s executive nyilatkozott úgy, ha újra csinálhatnák, akkor ők is pont úgy tettek volna, mint az Intel. De azt hitték a piac nem fogadná el, illetve hogy nem lesz ekkora piaci igény/nyomás (vagy inkább csak "hype") a 4 mag körül. Utólag persze könnyű okosnak lenni.

Hát, én azt gondolom, hogy az a kijelentés inkább marketing-szintű bizonyítvány-magyarázás. Lásd a problémák, miért nem lett volna ez gyakorlatilag járható út nekik (szerintem). Többutas szerverekben még talán elment volna a dolog, de kb. sehol máshol.

Idézet

A másik probléma a gyártókapacitás szűkössége. És ezt nagyon nehezen tudja az AMD kiküszöbölni úgynézki. Pedig ahhoz hogy mind a 4 mind a 2 magos termékvonalat el tudja látni ez kevés (lett) volna.
De pl. hiába lenne most nagyon jó a Barca vagy a Phenom, egyszerűen nem tudnának eleget gyártani, még rosszabb lenne a helyzet, mint anno a C2D idején. És persze rosszabb is lesz sajnos...

Hát igen, ez könnyen lehet. De ezt legalább kiküszöbölhetik, ha ügyesek.

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 11:46

Egyébként most is vannak ilyen rendszerek, illetve tervben is létezik ilyen, hogy az egyik processzor HT-n keresztül éri el a másik processzorhoz kapcsolt memóriát. Ha jól emlékszem a 4x4 platform pl ilyen... de azért nem esküdnék most meg rá. :)

Nem, a 4x4-nél (illetve Quad FX-nél) megvan mindkét proci memóriája. A chipseten osztoznak.
Pedig itt, a költségcsökkentés és a 2-utas szerverektől való határozottabb megkülönböztetés végett alkalmazhatták volna a leírt felemás megoldást, mégsem tették. Nyilván mert nem sok értelme lett volna.

Idézet

Egyébként pont ez az előnye az AMD-nek és a HT alkalmazásának... messze nem olyan szűkösség mint az Intelnél az FSB.

Ez persze igaz, de azért ennek is megvannak a határai. Tényleg, nem lehetne csinálni úgy egy tesztet egy 2-utas géppel (mondjuk éppen egy Quad FX-szel), hogy az egyik memóriabank üres? Vagy így el sem indul? :Đ

Szerkesztette: dezz 2007. 09. 13. 11:57 -kor

#405 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 12:36

Idézet: dezz - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 11:46

Nem, a 4x4-nél (illetve Quad FX-nél) megvan mindkét proci memóriája. A chipseten osztoznak.
Pedig itt, a költségcsökkentés és a 2-utas szerverektől való határozottabb megkülönböztetés végett alkalmazhatták volna a leírt felemás megoldást, mégsem tették. Nyilván mert nem sok értelme lett volna.

Ez persze igaz, de azért ennek is megvannak a határai. Tényleg, nem lehetne csinálni úgy egy tesztet egy 2-utas géppel (mondjuk éppen egy Quad FX-szel), hogy az egyik memóriabank üres? Vagy így el sem indul? :Đ

Igen... közben volt időm megnézni... valószínűleg máshol láttam én ilyen rendszerábrát... talán Fusion-nél.  :think:
Egyébként attól még elérik egymás memóriáját, vagyis a mindkét processzor látja a tejles 4 "bankot".
"A technology called non-uniform memory access (NUMA) is used, so all processors can access the total physical memory, even though it is managed by two different processors and memory controllers. If application data is located in the other processor's main memory, the coherent HyperTransport link that connects the two CPUs must be used."

Az előbbi mondat miatt érdemes lenne kipróbálni, de még nem néztem utána ennek... szerintem amugy nem. Valószínűleg sípolna mint a többi normál gép, hogy nincs benne memória.
De majd rákeresek erre is. :)

Szerkesztette: ThomasS31 2007. 09. 13. 12:38 -kor

#406 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 12:52

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 13:36

Igen... közben volt időm megnézni... valószínűleg máshol láttam én ilyen rendszerábrát... talán Fusion-nél.  :think:

Igen, ott - máskülönben nem lehetne majdan egy tokba tenni.

Idézet

Egyébként attól még elérik egymás memóriáját, vagyis a mindkét processzor látja a tejles 4 "bankot".

Persze - máskülönben nem is lenne lehetséges (akár csak elméletben) az a felemás megoldás, amit írtam.
Azonban, vagy az van, hogy a saját ramot jóval gyorsabban (nagyobb sávszél/kisebb késleltetés) érik el, vagy az, hogy mindkét proci kieegyenlítetten, de még lassabban éri el az összeset. Legalábbis a Quad FX-nél választani lehetett, szervereknél nem tudom, mi a módi. (Ezért is szerepelt gyengébben a Quad FX XP alatt, az még nem figyel oda erre, tehát hogy lehetőleg az adott procira ossza az adott memóriában futó programokat, így az utóbbi módban kellett hajtani a masinát. Vista alatt már ment a másikban is.)

Idézet

Az előbbi mondat miatt érdemes lenne kipróbálni, de még nem néztem utána ennek... szerintem amugy nem. Valószínűleg sípolna mint a többi normál gép, hogy nincs benne memória.
De majd rákeresek erre is. :)

Nem lehet valahogy szoftveresen letiltani?

(szerk: elírás)

Szerkesztette: dezz 2007. 09. 13. 12:53 -kor

#407 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:00

Idézet: dezz - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 12:52

Nem lehet valahogy szoftveresen letiltani?

(szerk: elírás)

Meglehet... :)

http://www.digit-lif.../rmma-numa.html

Nézd meg a 0+4 asszimetrikus módot. ;)

Szerk: Ezekszerint megfelelő alaplappal/BIOS támogatással természetesen.

Szerkesztette: ThomasS31 2007. 09. 13. 13:09 -kor

#408 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:01

Jé, új, részletesebb cikk: link
És szerintem kiegyensúlyozottabb is.

#409 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:18

Idézet: dezz - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 12:01

Sokan beordítottunk.  ;)  Most meg technikai részletek...

Még mindig ezt a cikket tartom kiindulási alapnak: prohardver procihelyzet teszt
Asztalravissza!

#410 Felhasználó inaktív   Luftwaffe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:48

Idézet: dezz - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 14:01

Kifejezetten jo es visszafogott cikk.
May the bastard rest in pieces ;)

#411 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 13:55

Nekem is tetszik :)

Újdonságokat és pozitívumokat sorolja fel, ami pedig a csúcs leverését illeti az nem kérdés egyelőre.

Szorkoljunk az AMD-nek, hogy sikerüljenek az órajelnöveléses igérgetések ;)
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#412 Felhasználó inaktív   Luftwaffe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 13. 14:03

Idézet: BoGab - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 14:55

Szorkoljunk az AMD-nek, hogy sikerüljenek az órajelnöveléses igérgetések ;)

Jaja. 3 GHz-es Phenomokkal almodtam tegnap ejjel  :D  :D
May the bastard rest in pieces ;)

#413 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 12:39

Idézet: Luftwaffe - Dátum: 2007. szept. 13., csütörtök - 13:03

Jaja. 3 GHz-es Phenomokkal almodtam tegnap ejjel  :D  :D

Kaksi van a palacsintában?

Randy Allen, corporate vice president of server and workstation division at AMD, said during the quad-core AMD Opteron launch conference that while initially AMD’s chips with four processing engines work only at up to 2.0GHz clock-speed, in December the company will be in position to offer 2.5GHz chips. But 25% speed increase will bring only up to 15% performance improvement, said Mr. Allen.

Bár szerver fronton nyilatkozott, de akkor se túl bíztató. Jó lenne látni hogy Phenom FX DDR2-1066 mennyivel gyorsabb mint Barcelona DDR2-667 registeres rammal, mert ha nem lényegesen akkor inkább bele se gondoljunk.  :confused:  :(
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#414 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 12:44

a rambol eredoen nem lesz nagy difi.

#415 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 13:12

Idézet: Pitbull - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 13:39

Randy Allen, corporate vice president of server and workstation division at AMD, said during the quad-core AMD Opteron launch conference that while initially AMD’s chips with four processing engines work only at up to 2.0GHz clock-speed, in December the company will be in position to offer 2.5GHz chips. But 25% speed increase will bring only up to 15% performance improvement, said Mr. Allen.

Bár szerver fronton nyilatkozott, de akkor se túl bíztató. Jó lenne látni hogy Phenom FX DDR2-1066 mennyivel gyorsabb mint Barcelona DDR2-667 registeres rammal, mert ha nem lényegesen akkor inkább bele se gondoljunk.  :confused:  :(

Az elég érdekesen hangzik. És akkor a 3ghz-es k10, meg alig lesz 20%-al gyorsabb mint a 2ghzes mi? Ilyen se volt még a történelemben.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#416 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 13:40

ez alkalmazasfuggo - ahol a proci szamolasi teljesitmenye a szuk keresztmetszet, ott kozel 50% lesz.

#417 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 13:53

Idézet: Pitbull - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 12:39

Ez kijött Anand tesztjei alapján is átlagban. 25% frekvenciaemelés átlagosan 15% sebességplusszt hozott (van amiben több van amiben kevesebb nyiván).

Vagyis ez alapján egy 3GHz -es Barca kb 30% sebeségnövekedést okoz átlagosan a 2GHz-es változathoz képest.

#418 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 13:55

Idézet: arn - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 13:40

ez alkalmazasfuggo - ahol a proci szamolasi teljesitmenye a szuk keresztmetszet, ott kozel 50% lesz.

Na igen, bár desktopon azért nem sok ilyen lesz egyelőre. Még mindig nagy a VGA limit. :)

#419 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 14:06

Idézet: Pitbull - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 13:39

Miért is? Ez teljesen alkalmazásfüggő, és ahol a Barcelona nem gyorsul jól, ott többnyire a Xeon sem. Sőt általában az utóbbi kevésbé.
szerk: erm, látom, már írták mások is, csak tesztet bogarásztam. :)
Vagy ha egy fejes mond valamit, az úgy is van, és kész? :rolleyes:  :p

Idézet

Bizonyos esetekben igaz, más esetekben meg nem éppen.
2350 (2GHz) vs. 2360SE (2,5GHz), 2 utas konfigban:
Cinebench, single thread: +23%, multithread: 31%
POV-Ray, chess2.pov: +19,5%, benchmark.pov: +27,8%
Folding@Home: +20-25%
picCOLOR: +22%
(techreportos tesztek)
Talán elfelejtette, hogy ő nem csak a szerver, hanem a munkaállomás diviziónak is az alelnöke, vagy kiragadták a szövegkörnyezetből a mondandóját.

Szerkesztette: dezz 2007. 09. 14. 14:13 -kor

#420 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 14. 14:39

Idézet: arn - Dátum: 2007. szept. 14., péntek - 14:40

Ja, az más. Az az idézet kicsit félreérthető.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

Téma megosztása:

• (194 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.