HWSW Informatikai Kerekasztal: ArchiCAD II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (95 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ArchiCAD II. Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#501 Felhasználó inaktív   Trendes 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 12. 14:12

Idézet: carcass - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 9:17

Na végre valaki, aki gerendaházban utazik.
Én is csináltam már elég sokat (sőt már újságban is jelent meg tervem :cool:  :p ).Most is csinálok egyet.A héten le kell adnom róla a vázlattervet.
Hát a pontosság az nálam, is fontos, az lenne a gáz ha nem lenne.Szóval a gerendák frankón be vannak állítva és a gerendára a textúra magasságát úgy állítom be, hogy pont egyezzen a kettő.A fózolás mélységét valóban nem lehet állítani.(Egy rossz pont a graphisoftnak.)Bár annyira nem életbevágó a dolog.Attól még látszik, hogy nem rönkhát hanem gerenda - egyszóval a lényeg látható.GDL-ben én sem vagyok otthon, de szerintem a fózolás nem ér annyit.Persze, ha megfizetik a munkaidődet rendesen ... önállóként nem vagyok magam ellensége és mondom - attól, hogy nincs fózolási mélység beállítva, még nagyon pontos tervet lehet csinálni.
Na és akkor az én kérdésem.
Általában milyen alapossággal kidolgozott vázlattervből lehet közelítő m2 árat mondani egy házikóra?
Én a tervezési oldalon azt gondolom, hogy ha adott egy kivitelező ÉMI engedéllyel rendelkező szerkezetét használom falra padlóra födémre egyaránt - tető saját mint mindig - akkor azt gondolom, hogy olyan bekerülési m2 árat kellene tudni mondani neki, ami a végleges ártól 10%-nál nagyobb mértékben nem különbözik.
Vagy tévedek?

Persze, számoláshoz elegendők a falnégyzetméterek, a többi szerkezet pedig már ugyanaz, így számolható az ár. Csakhogy ahogy CPS kolléga írja, közeliknél elég bénácskák a falvégződések. Egyszer egy nyaralót jópár éve elkészítettem úgy, hogy egy gerendaelem egy tárgy, és felépítettem a házat egymásra pakolt elemekből. Prüszkölt vele az akkori gépem, mint amikor lecserepeztem egy házat előre megrajzolt tárgycserépből. beteges? :)

Amúgy az ajánlat számolható sima falnégyzetméterből. Csak hát olyan jó lenne, ha letennék egy oszlopot, akkor valahol egy file-ban keletkezne egy tételem, hogy KVH oszlop, 3,6 hosszban, ennyi m3, ennyi az elhelyezése, meg keletkezne egy tétel, hogy ennyi m2 a festése, stb.. :)

#502 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 12. 14:48

Idézet: Trendes - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 15:12

Egyszer egy nyaralót jópár éve elkészítettem úgy, hogy egy gerendaelem egy tárgy, és felépítettem a házat egymásra pakolt elemekből. Prüszkölt vele az akkori gépem, mint amikor lecserepeztem egy házat előre megrajzolt tárgycserépből. beteges? :)

Na ez már beteges. :omg: Ezt nincs az a megrendelő aki megfizeti.Értsd, hogy a munkaórát amit eltöltesz vele, azt okosabban is kihasználhatod.Ennyire perverz cad ügyben még én se vagyok, pedig tudok én is elvetemült lenni, ha arról van szó... ;)
Ablak és ajtó szintén tárgy volt? :D
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#503 Felhasználó inaktív   jooo dzsooo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 14:59

Idézet: carcass - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 15:48

Na ez már beteges. :omg: Ezt nincs az a megrendelő aki megfizeti.Értsd, hogy a munkaórát amit eltöltesz vele, azt okosabban is kihasználhatod.Ennyire perverz cad ügyben még én se vagyok, pedig tudok én is elvetemült lenni, ha arról van szó... ;)
Ablak és ajtó szintén tárgy volt? :D

ha ilyet csinál az ember, azt már nem a megrendelőnek csinálja, hanem magának. hogy jól tutdjon aludni :D

Idézet: Trendes - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 15:12

Csak hát olyan jó lenne, ha letennék egy oszlopot, akkor valahol egy file-ban keletkezne egy tételem, hogy KVH oszlop, 3,6 hosszban, ennyi m3, ennyi az elhelyezése, meg keletkezne egy tétel, hogy ennyi m2 a festése, stb..

erre való a listázás :D
ha mindent megfelelően állítasz be, akkor 1 kattintással a végén mindent megad, pontos darabszámot m3-t bármit :)

#504 Felhasználó inaktív   VGabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 15:09

A Graphisoftnak van Gerendaház (Loghouse) kiegészítője. (ki nem foglalkozott még gerendaházzal :) ) Úgy működik, hogy hagyományos falakkal megrajzolod a házat, és a kiegészítőt utána ráküldöd. Az összes csomópontot, falvégződést, nyílászárót annyira megcsinálja - (sőt saját nyílászárói vannak, mert a fa száradása miatt olyan nagy a méret tolerancia)  - hogy látványtervnek pontos, a falakról készít falnézetet és az elemekből stücklistát csapolásokkal....

Költségvetés: Az a neve, hogy ArchiBudget nézzetek utána, létezik.

Lista: Annyira azért nem bonyolult:
Vannak leírő kulcsok: pl. egy nm vakolathoz 5 kg homok kell, 10 kg mész, 2 óra munka
Vannak komponent kulcsok: Egy nm falhoz kell ennyi vakolat (lsd fent) , ennyi tégla, ennyi vas vagy 1 nm födém: vakolat, vasbeton, höszig, padló, stb. Ezeket külön külön lehet összeválogatni a leíró kulcsokból.

Ezután az a feladat, hogy ahhoz az elemhez, amit leraksz,  meg kellene határozni, hogy milyen komponens tartozik. Ezt lehet egyszerűen kézzel egyedileg, vagy automatikusan, un. kritériumok szerint. Pl minden A kitöltésű födém vasbeton rétegrendű, B kitöltésű szerelt fa, stb...
Bonyolult? -nem keveset foglalkozam vele, míg megértettem :)
--

#505 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 15:53

Idézet: jooo dzsooo - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 15:59

ha ilyet csinál az ember, azt már nem a megrendelőnek csinálja, hanem magának. hogy jól tutdjon aludni :D

Én minden tervet ilyen szempontból magamnak csinálok - meg a szerzői jog is ezt mondja ugye.
Azért írtam, hogy

Idézet

Értsd, hogy a munkaórát amit eltöltesz vele, azt okosabban is kihasználhatod.
A tervvel kapcsolatban is.Energiamérleg, kéménybuli, tűzvédelem(jó kis kiürítés számítások :up:  stb).
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Bravo

#506 Felhasználó inaktív   cps 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 16:19

Idézet: VGabor - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 16:09

Lista: Annyira azért nem bonyolult

hah tényleg,sose mentem bele ennyire.
mondjuk az interaktív konszignációt már használtam élesben,az marha jó lett ac10től,azt most látom hogy összetevők is azon az elven vannak. remek!:)
home: Gigabyte MA770-UD3 AMD AM2+ Phenom X4 9650 4x2.3 Ghz Kingston HyperDX DDR2 8 GB 1066MHz Gigabyte GV-N98TOC Nvidia 9800 GT 512 MB Viewsonic vg2021wm 1680x1050 Tft Win7Ultim64bit
work: Gigabyte Intel C2D 2.1Ghz 4Gb 800 ram NVIDIA GeForce 7600 GS 256MB Samsung 2243nw 22" 1680x1050 Tft WinXp Pro 32bit

#507 Felhasználó inaktív   VGabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 16:55

Az interaktív még nagyobb tutiság: Ha pl. egy üres A4 lapra megírod az 1. sz statisztikai lapot szövegesen, annak a végére fixen le tudsz tenni egy olyan listát, ami csak egy szám, és az épület nettó területét írja fel. Soha többet nem kell vacakolni vele. A hulladék tervlapot is lehetne valahogy így csinálni, csak nem tudom hogy hogyan kellene elérni azt, hogy pl. a felhasznált téglák 0.05%-át listázza ki hulladékként. De már gondolkodom azon, hogy kellene megcsinálni...
Másnak ötlete erre? :)
--

#508 Felhasználó inaktív   Trendes 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 17:14

Hát tényleg nincs az a megrendelő. Nekem árazás előtt egy jó pont, hogy amit az elődöm összehányt tervet, azt kultúrált 3D-be öntöm, ahol a megrendelő felesége is el tudja képzelni mi hol lesz. Ez fontos, mert ebből lesz a munka. Ha ezt a jópár év gép előtt töltött óráját összeadnám, és egy nagyon csekély óradíjjal szoroznám föl, akkor is horror összeg jönne ki.

Persze az ajánlati szakaszban minden 3D-s villogás ingyenes, módosítsuk ahányszor csak a megrendelő akarja. Aztán jön az ajánlat, ha pedig drága, akkor az ingyenmunka jó lesz winyókitöltőnek. Ez sztem sokunkra igaz.

Én is akkor alszom jól, ha az ablakok (gerendaház) külső toktakaróinak függőleges deszkáin 80 fokos letörés van. tényleg beteges..

A hulladékos adatlapot úgy csinálom, hogy elképzelem mekkora kupac törmelék marad építéshelyszínen, aztán beírom. Mekkora halaom faanyag, stb., stb.

A leghatékonyabb listázást a tondachos cserépszámítóval csinálom, az nagyon jó, pdf listát kapok darabszámmal, mindennel.

#509 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 14. 23:09

Ti SK szoktátok írni a tűzvédelmi műszaki leírást?Vagy inkább kiadjátok volt tűzoltóknak?
Én magam írom és most beleszaladtam egy terv kapcsán egy túlbuzgó tűzoltóba.Jáájjjj...

Bravo

#510 Felhasználó inaktív   bagiz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 15. 08:28

Idézet: carcass - Dátum: 2008. febr. 14., csütörtök - 23:09

Ti SK szoktátok írni a tűzvédelmi műszaki leírást?Vagy inkább kiadjátok volt tűzoltóknak?
Én magam írom és most beleszaladtam egy terv kapcsán egy túlbuzgó tűzoltóba.Jáájjjj...

Sk, saját bőrön kitanultam már egy és mást
Hamarosan (~1 év) változik az egész tűzoltószabvány, th érték meg minden, hasonlít majd a DIN-hez.
Közösségi épületeket már csak tűzoltó szakvizsgával rendelkező (akár építész) tervező aláírásával lehet benyújtani a tervezet szerint. Tessék tanulni, vizsgázni, vagy szakemberekkel barátkozni.

#511 Felhasználó inaktív   jooo dzsooo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 12:13

nagy kérdésem lenne:

megoldható e AC futtatása linux alatt? esetleg mac alapúé?

:Đ  :Đ  :Đ

#512 Felhasználó inaktív   VGabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 21. 15:00

Idézet: jooo dzsooo - Dátum: 2008. febr. 20., szerda - 12:13

nagy kérdésem lenne:

megoldható e AC futtatása linux alatt? esetleg mac alapúé?

:Đ  :Đ  :Đ

............Windows
Szoftver
Microsoft Windows XP Pro, Vista Business/Enterprise/Ultimate Edition
QuickTime 7 vagy későbbi verzió és Java 1.6.0 vagy későbbi verzió
szükséges.
Az ArchiCAD telepítő automatikusan telepíti a Java 1.6.0 és
QuickTime 7 verzióját, ha azok nem találhatók meg a gépén.
Szükséges hardver
Intel Pentium 4, Intel Centrino, Intel Core Duo vagy azokkal kompatibilis

..........................MacOS (PPC vagy Mac Intel)
Szoftver
MacOS 10.4 operációs rendszer
Szükséges hardver
Mac PPC: G4 vagy G5 sorozat, G5 ajánlott
Mac Intel: bármilyen Mac Intel számítógép
Memória és merevlemez-kapacitás
• Legalább 1 GB-os konfiguráció, 2 GB vagy több ajánlott.
• Az ArchiCAD teljes telepítéséhez kb. 1 GB szabad merevlemezterület
szükséges.
• A szükséges szabad merevlemez-terület a modell bonyolultságától függ
(összetett modellek és térbeli látványtervek esetén 2 GB-nál több javasolt).

...........hát ha ez segít a válaszhoz. Ez a 11 rendszerkövetelményeiben volt.
--

#513 Felhasználó inaktív   jooo dzsooo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 21. 16:01

Idézet: VGabor - Dátum: 2008. febr. 21., csütörtök - 16:00

............Windows

..........................MacOS (PPC vagy Mac Intel)

...........hát ha ez segít a válaszhoz. Ez a 11 rendszerkövetelményeiben volt.

ez oké, ezeket tudom, de a MacOS az linux/unix származék, és hátha ...
van jó pár emulátor is, csak gondoltam megkérdezem, hátha valaki már próbálta és sikerült neki.

üdv

#514 Felhasználó inaktív   misztaCOH 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 23:30

Szerintem Cedega-val életre kelthető linux alatt, de nem mertem kipróbálni mert saját op. rendszere alatt is  borzasztó lassú :D

#515 Felhasználó inaktív   jooo dzsooo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 14:34

Idézet: misztaCOH - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 0:30

Szerintem Cedega-val életre kelthető linux alatt, de nem mertem kipróbálni mert saját op. rendszere alatt is  borzasztó lassú :D

köszi

kipróbálom.... hátha látja a hardverkulcsot is .... de ha már demóban elindul az már kezdésnek jó :)

üdv

#516 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 10:18

Előre is bocsánatot kérek...

Platform váltás előtt állok (HP/Windows -> Mac/OSX), és nem szeretnék Windowst tenni a Mac-re, tehát ArchiCAD-et szeretnék futtatni, de mivel nincs Mac-es sem azoknak akiknek dolgozom, sem nekem, ezért kellene egy "áthidaló megoldás".
Sajnos csak angol változatot találtam, ezért szeretném tudni, hogy magyarral találkozott-e vki 10/11-es verzóban.
Nem akarok már pénzt költeni rá, ha beindul a fotózás, akkor dobom a tervezést, 14 év alatt belefáradtam a mostanra rabszolgamelóvá degradálódott rajzolásba.
A másik, hogy miként tudom elérni, hogy az angol verziót átküldve az otthoniak ne bolonduljanak meg a magyar változat miatt.
Szívesebben használnék angol verziót (amúgyis Londonban élek...), de az otthoniak ragaszkodnak a magyarhoz.

Az áthidaló megoldással kapcsolatos válaszokat inkább privátban küldjétek, nem akarom rombolni a hülyeségemmel a fórumot, de a nyelvek közötti megoldás jöhet ide is.

Köszönöm a türelmet és megértést. :respect:

#517 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 10:27

Még két kérdés:

Egér középső gomb, ami a munkaterület mozgatása mivel pótolható Mighty Mouse esetében - illetve, más egérnél működnek-e a Windows alatt megszokott funkciók?

és

Ha angol Mac-es AC alá beteszek magyar Windowsos könyvtári elemeket, akkor az működni fog-e?

#518 Felhasználó inaktív   jooo dzsooo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 10:28

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 11:18

Előre is bocsánatot kérek...

Platform váltás előtt állok (HP/Windows -> Mac/OSX), és nem szeretnék Windowst tenni a Mac-re, tehát ArchiCAD-et szeretnék futtatni, de mivel nincs Mac-es sem azoknak akiknek dolgozom, sem nekem, ezért kellene egy "áthidaló megoldás".
Sajnos csak angol változatot találtam, ezért szeretném tudni, hogy magyarral találkozott-e vki 10/11-es verzóban.
Nem akarok már pénzt költeni rá, ha beindul a fotózás, akkor dobom a tervezést, 14 év alatt belefáradtam a mostanra rabszolgamelóvá degradálódott rajzolásba.
A másik, hogy miként tudom elérni, hogy az angol verziót átküldve az otthoniak ne bolonduljanak meg a magyar változat miatt.
Szívesebben használnék angol verziót (amúgyis Londonban élek...), de az otthoniak ragaszkodnak a magyarhoz.

Az áthidaló megoldással kapcsolatos válaszokat inkább privátban küldjétek, nem akarom rombolni a hülyeségemmel a fórumot, de a nyelvek közötti megoldás jöhet ide is.

Köszönöm a türelmet és megértést. :respect:

a nyelvi gubancra a megfelelő meglodás, szerintem, a magyar könyvtár alkalmazása, és a "dúrva" ékezetes betűk mellőzése (Ő, Ű azt hiszem a többi ékezetes betűvel nincs nagyon gondja a magyar vs angol nyelveknek.)

üdv

#519 Felhasználó inaktív   Trendes 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 21:34

Sziasztok!

Archicad rajzok kimeneteként PDF formátumban szeretnék "nyomtatni" . Nos ezzel semmi bajom, amíg A4 es méretben teszem azt. Viszont nem nagyon dolgozoik e fölött, A-3 ra ráférne 100-as ban a rajz, de állandóan feldarabolja. Próbáltam kétfajta PDF kimenetgyártót, de egyik sem sikerált. (Amyuni és primo)
Nincs vmi ötletetek? ksözi!

de béna vagyok, rájöttem...

Szerkesztette: Trendes 2008. 02. 25. 21:37 -kor

#520 Felhasználó inaktív   bianconeri 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 22:53

Üdvözletem mindeknek!!

Segítséget kérnék, hogy létezik-e az archicad programok kezeléséről könyv vagy valamilyen leírás???
sajnos eddig nem nagyon találtam!! Előre is köszönöm a segítésget!!

Téma megosztása:

• (95 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.