HWSW Informatikai Kerekasztal: ArchiCAD II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (95 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ArchiCAD II. Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#861 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 10. 20:53

Idézet: VGabor - Dátum: 2008. nov. 8., szombat - 20:48

Az azért tudható, hogy mi, mint építészek kitüntetett helyzetben vagyunk. Mérnöki tervezést végzünk, de a számítástechnika és számítógép iparág elmúlt 20 éves történetének még csak nyertesei vagyunk, hiszen szakmánkat még mindíg tanítják az egytemeken.  És ott még gyakorlatilag csak mellesleg említik még a számítógépes alkalmazásokat. Vannak azért kevésbé szerencsések is: pl.: geodéta papírral? :), Nyomdászat? Kiadványszerkesztés? Filmvágás? Könyvelés? Rádiózás? Broadcasting? Telefónia? Mind-mind többet tudnak a csomagban megvett programok, mind a hagyományos szakmáik... erre vonatkozott az un. végső program elkészítésének említése fentebb, Szerintem még van egy 15 szép éve az építészeknek ...:)

Az a 15 év elég borúlátó hozzáállás. ;) Azt a rakat tantárgyat és ismeretanyagot, amit az egyetemen nyomnak - sziltan, tervezés, épületgépészet, épszerk hegyek (Pattantyússal és Petróval az élen (de jó is volt nála az épszerk szigorlat :up:  :) ) - azt nem lehet megkerülni.És van még sok egyéb szempont.
Meg lehet egy programot megtanulni - a szorgalom dícséretes dolog, de attól az ember még nem lesz építész.Se könyvelő.Se nyomdász stb.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#862 Felhasználó inaktív   VGabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 08:05

Na, azt hiszem, sikerült felpezsdíteni a hozzászólókat :)
Mégegyszer a 15 év az építészeti szoftverekhez: minden tudás, ami katalógus jellegű tudás számítógépes adatbázisra fog épülni. (épszerk). Minden olyan szakági tervezői munka aminek a kiinduló adatai adatbázisból születnek és a tervezés tárgya az optimailzálás (épületgépészet, közlekedéstervezés, közműhálózatok, statika stb) teljes egészében automatizására fog kerülni.
Az input eszközök megnyítása pl. teljesen hiányzik: 3d szkennerek, lézeres adatbevitelek. (a microstationnak van olyan interfésze, ami a Leica 3d szkenner adataiból építészeti alapelemeket generál: fal, födém, nyílászárók...)
Vannak olyan feladatok az építészeti szakmában, amelynek számítógépes feldolgozása még gyakorlatilag el sem kezdődött. Szerintem kell a 15 év :)

Ps. A nemetshek BIM 2008-nak van egyhónapos triál verziója. Rövidesen megkezdem az ismerkedést vele...

Ps 2. Demózni pedig persze azt kell, ami a fájdalmas különbség, nem azt, ami hiányzik, vagy rosszabb mint a másikban :)
--

#863 Felhasználó inaktív   VGabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 08:15

Idézet: carcass - Dátum: 2008. nov. 10., hétfő - 20:53

Az a 15 év elég borúlátó hozzáállás. ;) Azt a rakat tantárgyat és ismeretanyagot, amit az egyetemen nyomnak - sziltan, tervezés, épületgépészet, épszerk hegyek (Pattantyússal és Petróval az élen (de jó is volt nála az épszerk szigorlat :up:  :) ) - azt nem lehet megkerülni.És van még sok egyéb szempont.
Meg lehet egy programot megtanulni - a szorgalom dícséretes dolog, de attól az ember még nem lesz építész.Se könyvelő.Se nyomdász stb.

Kézeld el azt a helyzetet, ami kb. 10 évvel ezelőtt történt a kiadványszerkesztésben: az iskolai szakmák, amelyek a igényes kiadvány elkészítését végezték eltűntek:
1. olvasószerkesztó
2. korrektor
3. kéziratelőkészítő
4. tervezőszerkesztő
5. tipográfus
6. képszerkesztő
7. gyártáselőkészítő
8. nyomdai fotós
9. ny retusőr
10. szedő
11. mettőr
12. formakészítő
13. montírozó
14. nyomdai korrektor (és még néhányan)
= Adobe CS3 design collection
Ma az iskolai képzés a szoftvercsomag alkalmazását jelenti. Ne legyenek illuzióid...

Szerkesztette: VGabor 2008. 11. 11. 08:16 -kor

--

#864 Felhasználó inaktív   cps 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 08:47

én még anno c64-en kezdtem,  kis basic, aztán assembler, 2d grafika stb. volt vmi német cucc ami tudott 3d-t, egy egyszerűbb forgástest volt pár óra mire leszámolta, 320x240-be. :) most meg a telómon fut a c64emulátor:!D
home: Gigabyte MA770-UD3 AMD AM2+ Phenom X4 9650 4x2.3 Ghz Kingston HyperDX DDR2 8 GB 1066MHz Gigabyte GV-N98TOC Nvidia 9800 GT 512 MB Viewsonic vg2021wm 1680x1050 Tft Win7Ultim64bit
work: Gigabyte Intel C2D 2.1Ghz 4Gb 800 ram NVIDIA GeForce 7600 GS 256MB Samsung 2243nw 22" 1680x1050 Tft WinXp Pro 32bit

#865 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 21:30

Idézet: VGabor - Dátum: 2008. nov. 11., kedd - 9:15

Kézeld el azt a helyzetet, ami kb. 10 évvel ezelőtt történt a kiadványszerkesztésben: az iskolai szakmák, amelyek a igényes kiadvány elkészítését végezték eltűntek:
1. olvasószerkesztó
2. korrektor
3. kéziratelőkészítő
4. tervezőszerkesztő
5. tipográfus
6. képszerkesztő
7. gyártáselőkészítő
8. nyomdai fotós
9. ny retusőr
10. szedő
11. mettőr
12. formakészítő
13. montírozó
14. nyomdai korrektor (és még néhányan)
= Adobe CS3 design collection
Ma az iskolai képzés a szoftvercsomag alkalmazását jelenti. Ne legyenek illuzióid...

Nincsenek illúzióim.De azért ne hasonlítsuk már az építész képzést/szakmát az előzőekhez.Ég és föld.Az építészet nem csak annyi, hogy a házat gépbe tesszük egy programmal.
Tervezni nem a gépen kell.Régen rossz, ha az ember azon tervez.Elő kell venni a jó öreg skiccpauszt, aztán cerkával nekiállni és annyi réteg pausz egymáson, amíg össze nem áll a dolog kerek egésszé.

Szerkesztette: carcass 2008. 11. 11. 21:35 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Bravo

#866 Felhasználó inaktív   VGabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 07:10

Én sem ezt írtam. A skiccpausz meg addig marad, amíg nincsen hatékonyabb. Talán még nincsen hatékonyabb.
De ha végiggondolod a ckiccpauszozást, elég bizarr: a 6Bs vázlatot felszerkeszted milliméter pontosan, és ha nem stimmel mégsem a koncepció, vagy a gépen folytatod, vagy visszamész a 6Bs cerkához: így elmondva nem túnik nagyon hatékonynak :)
--

#867 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 08:20

Idézet: VGabor - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 8:10

Én sem ezt írtam. A skiccpausz meg addig marad, amíg nincsen hatékonyabb. Talán még nincsen hatékonyabb.
De ha végiggondolod a ckiccpauszozást, elég bizarr: a 6Bs vázlatot felszerkeszted milliméter pontosan, és ha nem stimmel mégsem a koncepció, vagy a gépen folytatod, vagy visszamész a 6Bs cerkához: így elmondva nem túnik nagyon hatékonynak :)

A hatékonyság nem a skiccpauszon fog múlni.Ha van jó ötleted, akkor nem kell sokat tökölni rajta, ha nincs, akkor lehet akármilyen géped, akkor se fog működni az egész, mert akkor meg csak ül az ember a monitor előtt és akkor hogyan is legyen?Fal ide, vagy inkább kicsit beljebb?Ajtó erre?Vagy inkább arra?Cerkával pár vonal, gépen CTRL, SHIFT, + ami kell.
Pont az a lényeg, hogy ha nem megy az első változat, akkor jöhet a következő és gy tovább.Azonnal le tudod rajzolni a gondolatodat.Ez géppel nem megy.Mire odajutsz, addigra elfelejted.
Nagyobb volumennél a moitoron nem is látod át az egészet rendesen.
A koncepcióban pont az a lényeg, hogy elméleti síkon álljon össze a dolog, amiben azért elég sok minden letisztul már a tervfeldolgozási szakaszra.Sok meglepetés akkor már nem érhet.Millimétereken nem múlik a koncepció.Amikor pedig megvan, akkor pauszon szépen át kell rajzolni egy vonallal, akkor tisztul a kép. Nem rögtön a 6B-s rajzot viszi fel az ember.
A tervezési fázisra időt kell szánni.
Hatékonyság ott kezdődik, amikor a terv feldogozásának kezdetétől a dokumentálásig tart.
Persze lehet rögtön géppel is csinálni.Volt/van egy igy dolgozó kolléganőm.Színvonalas munkát nem láttam még tőle.(ez persze tehetség kérdése is :) )
Mindenki más, akivel valaha is dolgoztam, pausszal kezdi.Legyen az csház vagy bármi más.

Bravo

#868 Felhasználó inaktív   wolfaud 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 12. 10:59

Idézet: cps - Dátum: 2008. nov. 8., szombat - 21:15

3ds ablak ments mint, perspektívában megy csak

Szia a Mensd Mindt nél nekem nincs 3ds :( vagy mit kell elötte csinlni mer dwg az van

#869 Felhasználó inaktív   cps 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 11:52

1. pausz
2. gép
3. változáskor ugrás ismét az 1. pontra

ez így működik hatékonyan szerintem.
home: Gigabyte MA770-UD3 AMD AM2+ Phenom X4 9650 4x2.3 Ghz Kingston HyperDX DDR2 8 GB 1066MHz Gigabyte GV-N98TOC Nvidia 9800 GT 512 MB Viewsonic vg2021wm 1680x1050 Tft Win7Ultim64bit
work: Gigabyte Intel C2D 2.1Ghz 4Gb 800 ram NVIDIA GeForce 7600 GS 256MB Samsung 2243nw 22" 1680x1050 Tft WinXp Pro 32bit

#870 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 20:03

Idézet: cps - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 12:52

1. pausz
2. gép
3. változáskor ugrás ismét az 1. pontra

ez így működik hatékonyan szerintem.

Hátja, valahogy így. ;)

Bravo

#871 Felhasználó inaktív   _akos_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:11

hello-bello!

flémkutya helyett egy kérdés :)

lehet-e módosítani egy-egy elem saját szintjét (honszintjét).
ha egyszer "rossz" helyen hoztam létre, tudom-e alsóbb-felsőbb szintekre vinni?
(a megjelenítés lenyíló menü nem orvosság mindenre........)

#872 Felhasználó inaktív   jooo dzsooo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:24

Idézet: a k o s - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 12:11

hello-bello!

helló

tulajdonságok:
geometria és elhelyezkedés:

Honszint - legördülő menüből beállítható, szerintem :)

#873 Felhasználó inaktív   _akos_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:30

Idézet: jooo dzsooo - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 12:24

helló

tulajdonságok:
geometria és elhelyezkedés:

Honszint - legördülő menüből beállítható, szerintem :)

öőő... mindig elfelejtem beírni, hogy ac10-ben dolgozom.
a legördülő menü olyanokat tartalmaz az esetemben, hogy melyik szinteken mutassa, nem pedig hogy melyik legyen a honszint :-/

#874 Felhasználó inaktív   cps 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 12:08

ac10-ben még nincs honszint, ac11-től van.

#875 Felhasználó inaktív   _akos_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 12:12

p*c$@bA...

azért köszi mindenkinek :)

#876 Felhasználó inaktív   cps 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 15:56

Idézet: a k o s - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 13:12

p*c$@bA...

azért köszi mindenkinek :)

nm.
elég bosszantó volt ez amikor kijött az ac10, nemtudtad mi hol van, fúúú.
ezért volt várós az ac11!:)

#877 Felhasználó inaktív   EVDeB 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 07:27

Idézet: a k o s - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 11:11

hello-bello!

Ha nem lényeges az elem akkor miért nem kivágás-beillesztéssel próbálkozol? be van méretezve? ha pedig oszlop vagy fal és 11-12 ben dolgozol, és az automatikus megjelenítés van beállítva akkor írd át annak az alsó és felső magasságát, úgy hogy a megfelelő szintre kerüljön. persze a kótázást így is kell módosítani majd.
"-doktor úr elmehetek? -NEM!!! mondom elmebeteg!!!"

#878 Felhasználó inaktív   EVDeB 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 08:34

ja azt elfeleltettem, hogy ez csak kieg. volt annak aki esetleg nem tudná, hogy 11-12 ben azért meg lehet már oldani ezt a problémát.
"-doktor úr elmehetek? -NEM!!! mondom elmebeteg!!!"

#879 Felhasználó inaktív   zsoloo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 11:53

Üdvözletem az őskorból (AC 8.1) Nagyon kellemeseket írkálgattatok az építészeti tervezés folyamatáról, tényleg tetszik, ahogy a tervező védi a tervezés szabadságát garantáló pauszt és a 6b-t, másik oldalon pedig a sürgető gépesítés igénye merül fel, szintén a tervezés szabadságának megteremtése okán. Nem lenne szabad összekeverni a tervező és a rajzoló fogalmát. Ideális esetben a kettő ugyanaz a személy, alapvetően a tervi feldolgozás megközelítése mégis nagyon eltér, mondhatni ellenérdekeltek egymásnak. A tervező nem feltétlen száll le a milliméterek világába ellenőrizni, hogy a koncepciója megáll-e ott is, míg a rajzoló nem teheti meg, hogy pusztán koncepcióban éljen. közös találkozási pontjuk a valóság, ahol is muszáj mégiscsak stimmelnie az álmoknak a tervbe vésett vonalakkal.
Visszatérve rigolyámhoz, a gdl-hez: emlékszik-e, tud-e valaki hozzáférést belső függvényekhez, ilyen ac_..gs_.. típusúakhoz azokon túl, amik publikusak a helpben? Dialógablakos fájlmegnyitás, visszatérési fájlnév-értékkel (egyszer már próbálkoztam vele itt), ill. hogy esetleg az API fejlesztés irányába tudjak elmozdulni. Legutóbbi beírásom óta sikerült fabrikálnom egy textfájlnézegetős-mezőre-rekordra szűrő kis alkalmazást. Kulcsokkal akár egy bazi nagy .txt vagy .csv fájlból kiszed rendezett részleteket. A fájlnév megadás még nehézkes, ha előre nem ismert fájlra hivatkozok, mert a dialóg ablakos nem adja vissza változóban a fájl nevét (sőt leginkább csak kéri). Most a fájlmenedzseres helpbeli mappafelolvasó rutint használom.
Elnézést, hogy ilyenekkel fárasztottam a t. társaságot, jó lenne, ha valaki tudna gdl programozós (nem tárgyletöltős!) oldalt ajánlani. köszi.

#880 Felhasználó inaktív   misztaCOH 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 18:17

Idézet: wolfaud - Dátum: 2008. okt. 29., szerda - 11:04

Olyan kédésem lenne hogy valamiert nem hajlando elindulni az Archicad-em
elindulna bejon a bejelentkezo kep (a szokasos epuletrol) es mielott bejonne a program kijon Graphisoft bug reporter de semmi hibat nem ir :( ujratelepitettem de semmi valtozas

Ha még nem oldódott meg a kérdés, kaptam egy infót miszerint az ACE Codec Pack okoz ilyen tüneteket.

Téma megosztása:

• (95 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.