Idézet: BlueDeath - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 21:46
...
Első briós ez az mp3 dolog volt. Nem követtem az ogg és mp3 történetét a lunuxban, de evidensnek tartottam, hogy 2006-ban nem kell extra csomagok után keresgélni egy mp3 lejátszáshoz. Érdekes azért, hogy a Mandriva, BlackPanther gyárilag is képes rá. Suse 10.0 x86_64 az nem...
Az mp3 licenece feltételei függetlenek az op.rendszertől.
Az mp3 használatáért a végfelhasználóknak nem kell fizetnie, de a hardver és szoftver fejlesztőknek/gyártóknak igen, bővebben itt olvashatsz erről:
http://www.mp3licensing.com/
Szóval, a disztribució (különösöen az ingyenes) összeállítója eldönti, hogy fizet-e licence díjat vagy sem, illetve biztosít-e mp3 támogatást vagy sem.
A Redhat és Suse ingyenes változataiban alapból nincs, de mintha találkoztam volna olyan korai Mandrake-kel is, amelyben szintén nem volt.
A linuxos körökben (melynek én egyébként nem vagyok tagja) különösen kényes kérdés a zárt forráskód és a fizetős licence - hiszen az egész linux mozgalom az ezek elleni küzdés szimbólumává vált, legalábbis szerintem.
Én speciel pont a linux kapcsán találkoztam pl az ogg vorbis-szal, s már windows alatt is ebbe tömörítek - ha már valami okból elkerülhetetlen a veszteséges tömörítés (nekem szerencsére nem kell hordozható eszközökre tekintettel lennem, bár mintha egyre több "mp3"-lejátszó és asztali lejátszó megbírkozna az .ogg fájlokkal).
A linuxban pont az a szép, hogy semmit nem kapsz készen, csináld meg magadnak úgy, ahogy neked szükséges és/vagy jó.
Ha ezzel a gondolkodásmóddal nem tudsz azonosulni, akkor, mint "látens windows usernek", a legfelhasználóbarátabb disztribuciókkal is kár kisérletezned, maradj a windowsnál.
S ezt nem az elvakult linux-fan mondatja velem: Mandrake-s, Suse-s, Uhu-s próbálkozások, könyvolvasgatások, forrásból történő fordítások, néhány parancssori "varázsige" elsajátítása után mégis visszatértem az XP-hez: túl lusta és túl kényelmes vagyok...
(Azért a szabadszoftverek iránti gyengéd érzelem megmaradt, a legális op.rendszeremen kívül az összes telepített program a gépen free..)
Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...