Idézet: vjp - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 7:25
Hali!
Nagyon-nagy segítség kéne nekem (már mint számomra nagy lehet, hogy egyszerű).
Postfix mail server, napi, heti és havi log filét szeretnék készíteni, melyből utána tudnék listát csinálni az adott felhasználók leveleiből. Annyit sikerült eddig kiderítenem, hogy a /etc/logrotate.conf-ba kellene valamit írnom, ill. a /etc/logrotate.d/syslog-ng-be írtam egy ilyet:
/var/log/maildaily.log {
rotate 7
daily
missingok
notifempty
compress
}- de nem tudom ez mikor fut le. Újra kéne indítanom? Ezt a log készítést a syslog-ng-ből olvastam ki, mert készül már egy mail.log csak az nem jó.
Ebből csak napi log lesz, ami hét naponkén kilövi a régit.
Egyébként autömatikusan lefut, disztribúciótól függ, hogy pontosan mikir, de mindenképpen naponta.
Ahhoz, hogy heti és havi összesítést is kapj, az alábbit lehet csinálni
A napi logrotate során készítesz egy kiegészítést ehhez a logfile-hoz, amiben még rotate előtt hozzácsapod egy (esetleg kettő) külön file-hoz.
Csinálsz egy hetenkénti rotate bejegyzést,a mi a második logot rotálja és készít egy harmadik log file-t a havihoz (ha azt nem a napi rotate során állítottad elő).
Csinálsz egy havonként futó rotate bejegyzést is a harmadik logra.
A log előtti másolatkészítéshez konfigban prerotate és endscript kulcsszavai segítenek (man logrotate, ott rá tudsz keresni a prerotate-re.
Páldául a /var/log/maildaily.log bejegyzést ki tudod egészíteni ezzel:
prerotate
cat /var/log/maildaily.log >>/var/log/mailweekly.log
endscript
Ez mielőtt a logot átnevezi, tömöríti, hozzácsapja egy mailweekly.log file-hoz, amit aztán tudsz hetenként rotálni, egy, a maildaily.log-hoz hasonló bejegyzéssel.
Ugyanúgy a prerotate és endscript közé lehet beilleszteni olyan sorokat, amelyek a logot feldolgozó scripteket hívnak meg statisztikához.