HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1821 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 24. 13:10

Idézet: csend - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 14:03

Üdv!

Mivel egy naaagyon nagy cég vagyunk,ezért üzemel nálunk mindkét rendszer,valamint több szerver is.
A unix tuti,de hogy milyen.... Azért kezdő topikba írok,mert oksi,hogy tudom,hogy miken dolgozok,de fogalmam sincs,hogy lehetne automatizálni a másolást,hogy ne kelljen ezzel szórakoznom. Az informatikusok meg hamar lepattintottak,nekem viszont nincs meg a háttértudásom,mert buta XP-s user vok. :) Így ha kicsit kifejtenéd a szamba dolgot akár privát üziben,megköszönném. Thx. :)

Ehh... Hát pattogj vissza az informatikára :)

Ha mégsem, akkor példának okáért mesélhetnél arról, hogy eddig hogyan másoltál a két gép között...

(Mivel telepítgetni így jó eséllyel nem tudsz, jó lenne, ha legalább valami támpontot kaphatnánk, hogy mit lehet használni.. Samba, ftp, sftp, nagy_srága_dömper, nfs... érted).

Ennek híján annyit tudunk javasolni, hogy keress egy olyan command line utilt, amivel tudsz másolni, és told be cronba...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1822 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 24. 13:24

Idézet: csend - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 14:03

Üdv!

Mivel egy naaagyon nagy cég vagyunk,ezért üzemel nálunk mindkét rendszer,valamint több szerver is.
A unix tuti,de hogy milyen.... Azért kezdő topikba írok,mert oksi,hogy tudom,hogy miken dolgozok,de fogalmam sincs,hogy lehetne automatizálni a másolást,hogy ne kelljen ezzel szórakoznom. Az informatikusok meg hamar lepattintottak,nekem viszont nincs meg a háttértudásom,mert buta XP-s user vok. :) Így ha kicsit kifejtenéd a szamba dolgot akár privát üziben,megköszönném. Thx. :)

1. Tudni kellene, milyen unix.
2. Ha a samba server nincs feltelepítve, akkor cseszheted.
3. Ha guglin rákeresel a samba kifejezésre, meglepően sok info-t találsz.
4. A samba server beállításához root jogosultság szükséges. Az ott dolgozó informatikusoknak ez feltehetően megvan.
5. A cron szóra keresve is találsz info-t.
6. Ha valóban szükség van egy ilyen szolgáltatásra, mégis az erre alkalmazott informatikusnak kellene ezt elvégezni - a havi fizetéséért.
7. Ha azt sem tudod, milyen oprendszer fut a unix-szerveren, felejtsd el az egészet.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy BÁRKI, a helyi viszonyokat egyáltalán nem ismerve, hajlandó nyugodt lelkiismerettel adni egy samba configot?
El tudod képzelni, mekkora kárt lehet így okozni?

Végezetül: a unix rendszerek többnyire drága KERESKEDELMI termékek, amihez állandó terméktámogatás és rendszerfelügyelet jár.
Biztos, hogy unix fut azon a gépen, nem pedig valamilyen linux?
Linuxos kérdésekhez általában hamar kapsz használható választ - unix-szal kapcsolatban viszont az az egyéni álláspontom, hogy FIZESD MEG.

Ezt a témát nem ragozom tovább, de mindenfajta alapismeret nélkül belenyúlni egy config-file-ba, hát.......

#1823 Felhasználó inaktív   csend 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 24. 14:29

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 13:24

1. Tudni kellene, milyen unix.
2. Ha a samba server nincs feltelepítve, akkor cseszheted.
3. Ha guglin rákeresel a samba kifejezésre, meglepően sok info-t találsz.
4. A samba server beállításához root jogosultság szükséges. Az ott dolgozó informatikusoknak ez feltehetően megvan.
5. A cron szóra keresve is találsz info-t.
6. Ha valóban szükség van egy ilyen szolgáltatásra, mégis az erre alkalmazott informatikusnak kellene ezt elvégezni - a havi fizetéséért.
7. Ha azt sem tudod, milyen oprendszer fut a unix-szerveren, felejtsd el az egészet.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy BÁRKI, a helyi viszonyokat egyáltalán nem ismerve, hajlandó nyugodt lelkiismerettel adni egy samba configot?
El tudod képzelni, mekkora kárt lehet így okozni?

Végezetül: a unix rendszerek többnyire drága KERESKEDELMI termékek, amihez állandó terméktámogatás és rendszerfelügyelet jár.
Biztos, hogy unix fut azon a gépen, nem pedig valamilyen linux?
Linuxos kérdésekhez általában hamar kapsz használható választ - unix-szal kapcsolatban viszont az az egyéni álláspontom, hogy FIZESD MEG.

Ezt a témát nem ragozom tovább, de mindenfajta alapismeret nélkül belenyúlni egy config-file-ba, hát.......

Hali.

Hidd el,nem vok teljesen zokni. Unix szerver,ráadásul országos szinten,úgyhogy finoman szólva "meg van fizetve". Találtam egy samba könyvtárat,ami ki van linkelve a másik szerverre egy meghajtónak,így elvileg megoldódott a problémám. Mivel unix szerveren elég sok mappához van korlátlan hozzáférésem,így már nem okoz problémát,hogy egy kis progi felpakolja az állományokat, és onnan egy saját szkripttel tovább tudom küldeni a unix-on. Eddig is futtattam onnan script-eket,csak ez lesz az első,amit én írok. Azért köszi a segítséget. Bár azt nem tudom, miért vált a végére a hangvételed kicsit támadóvá. Hali.

#1824 Felhasználó inaktív   csend 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 24. 14:33

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 13:10

Ehh... Hát pattogj vissza az informatikára :)

Ha mégsem, akkor példának okáért mesélhetnél arról, hogy eddig hogyan másoltál a két gép között...

(Mivel telepítgetni így jó eséllyel nem tudsz, jó lenne, ha legalább valami támpontot kaphatnánk, hogy mit lehet használni.. Samba, ftp, sftp, nagy_srága_dömper, nfs... érted).

Ennek híján annyit tudunk javasolni, hogy keress egy olyan command line utilt, amivel tudsz másolni, és told be cronba...

Üdv.
Eddig WinSCP-vel másoltam. Egyik ablak WinNT,másik ablak Unix. Csak ki akarom iktatni az embert ebből a folyamatból. Ezért kellett volna valami átjáró a 2 rendszer között. De így,hogy megvan egy Unixos szerverről egy könyvtár a WinNT-sre,már nem jelent tovább problémát. Csak sokáig tartott,mire kiderült,hogy létezik ilyen könyvtár. :) Nos Köszi. Hali

#1825 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 24. 15:03

Idézet: csend - Dátum: 2006. aug. 24., csütörtök - 15:29

Bár azt nem tudom, miért vált a végére a hangvételed kicsit támadóvá.

Nem támadó, hanem értetlen. (Itt egy vállát felvonó, karjait széttáró szmájli.)

#1826 Felhasználó inaktív   solar 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 08:08

sziasztok!

a következő miatt kérném a segítségetek:

elegem lett a winfosból és felraktam (egyenlőre próbaként) a suse 9.3 proff-ot (azért ezt mert ez megvan dobozos full változatban magyarul, azt hittem így könyebb lesz a dolgom). de az istennek sem tudom rábírni a gépet, hogy komunikáljon az interneten.
a gép egy hp pavillion zd7270ea szolgáltató t-online felhasználó-nevet, jelszót igénylő adsl csomaggal. ugye ez igazából betárcsázós szélessávú kapcsolat, de nem tudom, hogy ezt hogyan tudom beállítani. igazából a hálókártyát telepítés során felismerte a rendszer a beállításokat is megcsináltam (remélem helyesen) mind a kártyára mind a szolgáltatóra. rámegyek a Kinternet-re próbál kapcsolódni de semmi. megpróbáltam már könyvek segítségével beállítani olvastam fórumokat, de nem bírok rájönni, hogy mi nem stimmel. kellene egy kiindulópont, hogy hol kezdjem a hiba kijavítását és mivel.

előre is köszönök minden segítséget és bocsi ha már korábban volt ilyen probléma-megoldásra javaslat csak nem vettem észre.

#1827 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 15:37

Idézet

elegem lett a winfosból...

előre leszögezem, ezzel a hozzáállással nem fogod sokáig húzni. A linux nem egy "pót windows". Nem is akar az lenni és - remélem - soha nem is lesz az.

A problémádról pedig: Se KDE-t se suselinuxot nem ismerem behatóan, de legjobb tudásom szerint a Kinternet az egy ppp frontend, következésképpen ADSL kapcsolat létesítésére nem alkalmas. [FIXME]
opció1: ha elég fullextrás ADSL modemed van (jellegzetes ismertetőjegy pl a web alapú beállítófelület) akkor belőheted, hogy DHCPn osszon neked IPt és tárcsázzon ő, innentől nincs semmi egyéb dolgod.
opció2: Keresel egy neked megfelelő GUI tárcsázót. YaSTban nézz szét ADSL és PPPoE kulcsszavak amik téged érintenek. [FIXME]
opció3: konzol nyit: pppoeconf aztán hajrá.
Örökérvényű jótanácsok:
- a Google a barátod.
- tanulj angolul, az sose árt.
In Flames We Trust

#1828 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 15:58

Idézet: solar - Dátum: 2006. aug. 30., szerda - 9:08

de nem tudom, hogy ezt hogyan tudom beállítani. igazából a hálókártyát telepítés során felismerte a rendszer a beállításokat is megcsináltam (remélem helyesen) mind a kártyára mind a szolgáltatóra. rámegyek a Kinternet-re próbál kapcsolódni de semmi.

Elárulod, mit, hogyan állítottál be?
(A jelszavad nem kell, azt csillagozd ki.  ;) )

Pascal:
"de legjobb tudásom szerint a Kinternet az egy ppp frontend, következésképpen ADSL kapcsolat létesítésére nem alkalmas. [FIXME]"
De alkalmas.

#1829 Felhasználó inaktív   solar 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 19:55

sziasztok!

kedves pascal!

köszi a hozzászólásod! igyekszem majd......

Macskajancsi!

szóval először hálókártya beállítások:
alapból felismerte: hewlett-packard company rtl-8139/8139c/8139c+
(van még egy más nem érzékelt is az a sima modemes csatoló lehet de az nem is kell)
statikus ip-címet állítottam neki mert routeren van más géppel is. az ip beálítást alhálózati maszkot és az alapértelmezett átjárót is beállítottam.eszköz aktiválása kézel, felhasználó álltal szabályozott, tűzfalzóna külső.

át dsl-beállításokba:
már beállított eszközöknél - DSL-kapcsolat,beállítva, mint dsl0 a t-online szolgáltatónál
részletesen:

dsl-eszközök
dsl0
típus- DSL
szolg.- t-online
pppmód- ppp over ethernet
ethernet kártya- kiválasztva a már beállított kártya
esz.aktiválás- kézzel
felhasználó által szabályozott kijelölve

szolgáltató paraméterei:
név a kapcsolathoz- provider0
szolg.neve- t-online
felhasználónév- ami kell
jelszó- ********
dns módosítása kapcsolódáskor kijelölve
névszervernek az első beállítva ua. címre mint az alapértelmezett átjáró
külső tűzfalcsatoló kijelölve

Kinternet indításnál választott csatoló dsl0 szolgáltató t-online.

rányomom hogy betárcsázás az ikon jelzi hogy próbálkozik és aztán semmi. ami még furcsa, hogy itt jelen van egy eth0 csatoló is és ha azt választom ki és arra próbálok meg kapcsolódni az az ikon szerint megy is de az internetet nem érem el rajta nem tudok megnyitni egy oldalt sem. szóval nem tudom mit csináltam rosszul de kéne valami jó ötlet hogy mivel probálkozzak.

előre is köszi!

#1830 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 20:18

Idézet: solar - Dátum: 2006. aug. 30., szerda - 20:55

névszervernek az első beállítva ua. címre mint az alapértelmezett átjáró

Itt több dolog van, amit nem értek.
Ha routeren van a gép, akkor nem kell adsl-t beállítani, mivel az adsl elérést a router végzi.
Egész egyszerűen csak a routerhez kell a hálókártyának kapcsolódnia, az adsl-t beállításokkal együtt törölni kell.
Névszervernek pedig a szolgáltató dns címeit praktikus megadni, az alapértelmezett átjáróhoz mi köze van a dns-nek?
Vagy adsz egy fix ip-t a hálókártyának, és a routerben ezt definiálod a gép számára, vagy dhcp elérést jelölsz ki, és a router-re bízod a címkiosztást.
Tűzfalat sem kell bekapcsolni, mert azt is a routeren lehet állítani - továbbá ebben az esetben - hardveres tűzfal + süsütűzfal - a belső hálózat nem fog működni. (Meg lehet buherálni, de minek?)

Tehát van egy routered, amire több gép kapcsolódik?
Jól értelmeztem?

Szerkesztette: Macskajancsi 2006. 08. 30. 20:19 -kor

#1831 Felhasználó inaktív   solar 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 30. 20:58

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. aug. 30., szerda - 19:18

Ha routeren van a gép, akkor nem kell adsl-t beállítani

tehát akkor törlök minden adsl-s dolgot marad a hálókártya?!

igen tökéletesen értelmezted!

gyorsan ki is próbálom...

köszi!!!

#1832 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 31. 06:25

Hali!

Nagyon-nagy segítség kéne nekem (már mint számomra nagy lehet, hogy egyszerű).
Postfix mail server, napi, heti és havi log filét szeretnék készíteni, melyből utána tudnék listát csinálni az adott felhasználók leveleiből.  Annyit sikerült eddig kiderítenem, hogy a /etc/logrotate.conf-ba kellene valamit írnom, ill. a /etc/logrotate.d/syslog-ng-be írtam egy ilyet:
/var/log/maildaily.log {
    rotate 7
    daily
    missingok
    notifempty
    compress
}- de nem tudom ez mikor fut le. Újra kéne indítanom? Ezt a log készítést a syslog-ng-ből olvastam ki, mert készül már egy mail.log csak az nem jó.

#1833 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 07:10

Idézet: vjp - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 7:25

Hali!

Nagyon-nagy segítség kéne nekem (már mint számomra nagy lehet, hogy egyszerű).
Postfix mail server, napi, heti és havi log filét szeretnék készíteni, melyből utána tudnék listát csinálni az adott felhasználók leveleiből.  Annyit sikerült eddig kiderítenem, hogy a /etc/logrotate.conf-ba kellene valamit írnom, ill. a /etc/logrotate.d/syslog-ng-be írtam egy ilyet:
/var/log/maildaily.log {
    rotate 7
    daily
    missingok
    notifempty
    compress
}- de nem tudom ez mikor fut le. Újra kéne indítanom? Ezt a log készítést a syslog-ng-ből olvastam ki, mert készül már egy mail.log csak az nem jó.

Ebből csak napi log lesz, ami hét naponkén kilövi a régit.

Egyébként autömatikusan lefut, disztribúciótól függ, hogy pontosan mikir, de mindenképpen naponta.

Ahhoz, hogy heti és havi összesítést is kapj, az alábbit lehet csinálni
A napi logrotate során készítesz egy kiegészítést ehhez a logfile-hoz, amiben még rotate előtt hozzácsapod egy (esetleg kettő) külön file-hoz.
Csinálsz egy hetenkénti rotate bejegyzést,a mi a második logot rotálja és készít egy harmadik log file-t a havihoz (ha azt nem a napi rotate során állítottad elő).
Csinálsz egy havonként futó rotate bejegyzést is a harmadik logra.

A log előtti másolatkészítéshez konfigban prerotate és endscript kulcsszavai segítenek (man logrotate, ott rá tudsz keresni a prerotate-re.

Páldául a /var/log/maildaily.log bejegyzést ki tudod egészíteni ezzel:
prerotate
cat /var/log/maildaily.log >>/var/log/mailweekly.log
endscript

Ez mielőtt a logot átnevezi, tömöríti, hozzácsapja egy mailweekly.log file-hoz, amit aztán tudsz hetenként rotálni, egy, a maildaily.log-hoz hasonló bejegyzéssel.

Ugyanúgy a prerotate és endscript közé lehet beilleszteni olyan sorokat, amelyek a logot feldolgozó scripteket hívnak meg statisztikához.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1834 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 07:15

Nos én azt beírtam, amit leírtam  :)  De nem készült ilyen logfile. Mit kell még csinálnom, hogy elkészüljön, bekellene valahova írnom még valamit?
A másik amit írtál az így nézne ki:
/var/log/maildaily.log {
    rotate 7
    daily
    missingok
    notifempty
    compress
prerotate
endscript
}?

#1835 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 08:04

Idézet: vjp - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 8:15

Nos én azt beírtam, amit leírtam  :)  De nem készült ilyen logfile. Mit kell még csinálnom, hogy elkészüljön, bekellene valahova írnom még valamit?
A másik amit írtál az így nézne ki:
/var/log/maildaily.log {
    rotate 7
    daily
    missingok
    notifempty
    compress
prerotate
endscript
}?

Igen. Ha ezt beírod, holnap reggel elvileg kell legyen egy mailweekly.log file-od is.
Friczy

#1836 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 08:23

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 8:04

Igen. Ha ezt beírod, holnap reggel elvileg kell legyen egy mailweekly.log file-od is.

De nincs daily sem. ezért nem értem, hogy mit ronthattam el. Tegnap írtam be de ma reggelre nem lett daily.

#1837 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 09:12

Idézet: vjp - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 9:23

De nincs daily sem. ezért nem értem, hogy mit ronthattam el. Tegnap írtam be de ma reggelre nem lett daily.

És amúgy létezik /var/log/maildaily.log file? Mert ha a mail logjának nem ez a neve, akkor természetesen nem lesz ilyen.

A logrotate csak a meglévő logokkal tud mit kezdeni (naponta tömöríti és alapból csinál a logból log.1.gz, log.2.gz stb. file-okat).
Friczy

#1838 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 09:32

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 9:12

És amúgy létezik /var/log/maildaily.log file? Mert ha a mail logjának nem ez a neve, akkor természetesen nem lesz ilyen.

A logrotate csak a meglévő logokkal tud mit kezdeni (naponta tömöríti és alapból csinál a logból log.1.gz, log.2.gz stb. file-okat).

Létezik. Akkor azt kéne átállítanom vagy létrekéne hoznom újat?
És ha létre kell hoznom újat azt hogyan kell csinálni??

#1839 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 09:47

Idézet: vjp - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 10:32

Létezik. Akkor azt kéne átállítanom vagy létrekéne hoznom újat?
És ha létre kell hoznom újat azt hogyan kell csinálni??

Nem kell létrehozni újat. Nézd meg, hogy készült-e az éjszaka során maildaily.1.gz (esetleg maildaily.1) file. Ha igen, akkor a logrotate működik, ha nem, akkor meg kell keresni az okát.

Nézz szét, hogy a /var/log/messages (ez biztos van) vagy /var/log/syslog rendesen rotálódik-e, és ha igen, keresd meg azok logrotate konfigját, és ahhoz hasonlóan kell megcsinálni ezt is.
Friczy

#1840 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 10:01

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. aug. 31., csütörtök - 9:47

Nem kell létrehozni újat. Nézd meg, hogy készült-e az éjszaka során maildaily.1.gz (esetleg maildaily.1) file. Ha igen, akkor a logrotate működik, ha nem, akkor meg kell keresni az okát.

Nézz szét, hogy a /var/log/messages (ez biztos van) vagy /var/log/syslog rendesen rotálódik-e, és ha igen, keresd meg azok logrotate konfigját, és ahhoz hasonlóan kell megcsinálni ezt is.

Hali!
maildaily nemkészült semilyen formában. a messages és a syslog rendesen rotálódik, folyamatosak a bejegyzések.
logrotate configját a logrotate.conf-ban kell megnéznem?
Az /etc/syslog-ng/syslog-ng.conf-ban kell állítani valamit?
Mert msot oda is csináltam egy bejegyzést:
# mdaily.*                              -/var/log/mdaily.log
log {
        source(s_all);
        filter(f_mail);
        destination(df_mail);
};
Ezt azért csináltam mert a mail.log hasonló képpen van elkészítve. Mondjuk dunsztom sincs mit jelent.

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.